Дата и час: Вто Дек 01, 2015 10:04 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


За да видите пълното съдържание на форума, трябва да сте регистрирани и да влезнете с профила си.Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 3:42 am 
Аватар
фен клуб-скобар
Offline

Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
Мнения: 2083
Харесвания: 12 поста
Харесано: 3 поста
Галерия: 10 снимки
Местоположение: Някъде по Река Искър


Специално за колегата ivo24m

Всяка пролет едно и също..всеки чул, недочул започва да открива наново топлата вода
но всички забравят че става въпрос за пролетен риболов..Да видим За какво става въпрос...ако греша някъде ме коригирайте...

Понеже кака Нина ме обвинява че само спамя време е да се вкл. и аз по същество
Точно по моята специалност.......:)

Изображение

Когато водата на пличовете загрее до +14-15 градуса по Целзий и младата водна растителност започне да расте, настъпва времето на каракудата.Тя намира убежище в обширните храсталаци на тръстиката. През пролетта и в прохладните летни утрини на плитка вода с дълбочина четвърт метър излизат да се греят прилично едри екземпляри. Ако забележат движение на брега, е възможно да се отдалечат, но каракудата е тромава и мързелива риба, пословично издръжлива и непретенциозна към водите, които обитава – би могла да оцелее във вода с минимални количества разтворен кислород (0.6-0.5 см2/л). .Добре е да притихнете за известно време, замаскирани сред бреговата растителност, и да ги следите, като не забравяте да замятате периодично. След известно време каракудите се успокояват и отново се връщат към плитчините. Някои от тях са толкова едри, че не им стига дълбочина и от водата стърчат гърбовете им. Понякога е достатъчно само да помръднете леко торния червей, и веднага следва кълване. 600-грамовата каракуда ще вдигне силен шум, опитвайки се преди всичко да се спаси в тревата, но в края на краищата не след дълго ще се закачи на куката ви. Останалите ще се разпръснат, но все пак не задълго. В резултат на такъв “партизански” риболов е съвсем възможно да се върнете в града с добър улов.От стръвта, подходяща за каракуда през това време, може да посочим вердеваса и червения червей.За риболова по такъв начин трябва да се избере плитък участък в близост до брега с богата водна растителност.Желателно е денят да е топъл и слънчев.Ранното пристигане съвсем не е задължително.Оптималното време за лов е между 11 и 15 часа, когато плитчините се затоплят.


Изображение

Стръв и захранка

Изобщо в старите речни корита, микроязовирите, баластриерите, долните бавни течения на реките и големите ни язовири торният червей при лова на каракуда е най-добрата стръв както през пролетта, така и през лятото. Обикновено каракудите си имат свой маршрут, по който през деня влизат навътре в езерото, а вечер излизат на брега. Ако той бъде открит и на тази пътечка се подхрани, ятото ще остане на храната. Нямате обаче никакви шансове, ако храните встрани и разчитате, че рибите ще дойдат на вашата храна.По това време на годината каракудата вече се влияе до известна степен от захранките.Използват се тъмни и солени на вкус храни

Не толкова добре работи сандвичът от бял червей и кастер. Тази примамка създава значително по-малко колебание, тоест факторът „раздразнение“ на рибата намалява, а заедно с това и шансовете за кълване. Може би вече повечето от вас са се убедили в това, че ако лятото каракудата предпочита не толкова активен червей, то през пролетта примамката, която ще нанижете на куката, трябва да е добре „мотивирана“ и жизнена.
В сместа на подхранката трябва да влизат голямо количество растителни компоненти, такива като варено жито, булгури и смлени бисквити. Добавете и малко количество бели червеи. Каракудата обича сладките добавки в храната, затова задоволително ще е да добавите в нея ванилия, две-три чаени лъжици мед, парче халва и други сладки лакомства.
Най-добрата примамка при лова на каракуда през пролетта е торният червей в комбинация с бял червей. Най-напред на стъблото на куката се слага белият червей, след това торният с дължина 5-7 см. Ако използвате хляб, то нека бъде на троха, а не на топче. На куката бихте могли да сложите още царевица, пуканка или дори стиропор /при положение че ловите с пружина.

Винаги започвам да ловя без захранка или пък с минимално количество. В качеството на захранка използвам варено жито или накиснат пълнозърнест хляб под формата на каша. Подобна захранка не потъва в меката тиня. За стръв, както вече споменах, използвам вердевас, червен червей, по-рядко бял червей или комбинация от стръв. Макар и рядко, се случва каракудите да не откажат хляба или специалната ни смес, но подобни изключения са характерни при по-хладна вода. При такива условия използването на някакви ароматни вещества, добавени в примамката, също няма смисъл.

Изображение

тактика

Избирайки място за риболов през пролетта, трябва да се има предвид, че водата е все още хладна и каракудата търси животинска храна сред миналогодишните водорасли или на плитчовете. Оптимално за риболов е място с дълбочина около метър, по възможност до шавар. В тези места каракудата дебне личинките на щурците и други нимфи, когато излизат от тинята. Такива места най-често се намират на изхода от тесни заливи. Старите каракуди обичат да се придържат край паднали дървета, по-често доста навътре, на дълбочина около 50-100 см. Тези места са добри за риболов рано сутрин и надвечер. Ако времето е тихо и слънчево, през деня каракудите се събират на ята и започват да играят в центъра на водоема на дълбочина от един метър. В това време на годината трябва да се откажете от лятната тактика за риболов – подхранването. През пролетта каракудата реагира на подхранка, но само ако й я подадете пред носа, и то в ограничени количества. През този сезон каракудите трябва да се търсят. Рано сутрин каракудата се крие в крайбрежните треви, издавайки по този начин своето местообитание.

Пролетно време е добре да носите със себе си поне два такъма. Първият такъм представлява обикновена 6-метрова пръчка. По-добре е, ако тази пръчка е щека, тъй като се налага да се лови близо до треви с извънредно леки линии. Щеката ще ви позволи да подадете точно стръвта, а после лесно да извадите рибата, благодарение на ластика. Освен това, щеката ви дава възможност при смяна на мястото да удължите или скъсите някоя от секциите, без да сменяте самия такъм. Основното влакно трябва да бъде 0.14-0.16 мм, тъй като често се налага борба с големи каракуди в ограничено пространство.

Изображение
МОЯТА РЕЦЕПТА Pro КАРАКУДА/работеща/

1 пакет Super Roach -VDE
1 пакет Super Lake -VDE
2 кг лека глина
половин пакет пелети вардевасс
10-12 дози торен/земен/червей накълцани на много малки парчета
2-3 лъжици мед
бисквити
1 кут. сладка царевица
шок. галета 1/2 кг

всичко това го забърквате и овлажнявате до получаването на не много влажна смес
за затворени вод.,и по увлажнена за течаща вода...на малки стиски и не много редовно.
Оставете от пелетите да има малко периодично през 30-40 мин да хвърляте по малко.

Във началото пробвам без захранка..само хвърлям няколко прашки от накълцания червей
и една -две прашки бял..ако се събере някаква риба за предпочитане е да поднесете няколкоо леки стиски със къпинга за да не се вдига излишен шум и да се подплаши рибата
Не е необходимо много захранване-рибата е гладна и без това..важно е да се задържи това което е дошло.Покрай него ще дойдат и други каракуди,любопитни и привлечени от аромата на червей и хирономуси..Подхвърляйте /къпираите/ захранката на малки стиски...Също така добър ефект ще има стрелбата на пелети.Също добър трик е да се замеси само глина и накълцани
торни червей на малки топки-точно това е любимото лакомство на каракуди баби и платики..

Приятни мигове край водоемите ..и много много рибоци

Ако пускате поне по 3-4 риби след всеки риболов няма да се наложи да се зарибява...

Със уважение С. Младенов /специалист сем.шаранови/

Изображение

_________________
Изображение
Най добрите са тук


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Пролетна захранка за каракуда

РекламаРеклама
 

 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 8:02 am 
сериозен играч
сериозен играч
Offline

Регистриран на: Нед Фев 22, 2009 2:29 pm
Мнения: 1623
Харесвания: 25 поста
Харесано: 2 поста
Местоположение: Пловдив


:smt038 :smt038 :smt038

_________________
http://dobavi.info/cars/Honda/


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 8:15 am 

Харесвания: 0 пост
Харесано: 6 поста


Една от малкото стойностни теми в последно време :supz: . На колегата Иво искам да му кажа само, да не пренебрегва българските храни и добавките,който са почти задължителни. Че на 2 пъти на Леново на състезания съм карал "състезатели" с щеки, меки и пр. да си бъркат в носа с българска храна.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 9:21 am 
Аватар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Offline

Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
Мнения: 3337
Харесвания: 298 поста
Харесано: 145 поста
Местоположение: Кърджали


:smt038 Определено полезна тема, но аз като един "Тома Неверни" ще изкажа и едно мое мнение. Нещо не ми се понрави това категорично твърдение, че "...най-добрата стръв е торния червей..." не ми се нрави. Я ела тука на някои язовири и метни на чръв, да видиш как ще нашвъркаш часовниците и чакай тогава друга риба. Но това си е мое мнение.

_________________
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 10:04 am 
Аватар
сериозен играч
сериозен играч
Offline

Регистриран на: Сря Май 18, 2011 5:00 pm
Мнения: 1212
Харесвания: 3 поста
Харесано: 16 поста
Местоположение: Димитровград


Браво това се казва изчерпателна статия .


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 10:32 am 
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 3:08 pm
Мнения: 107
Харесвания: 0 пост
Харесано: 2 поста
Галерия: 6 снимки
Местоположение: Габрово


:prayer: :prayer: :prayer: Едно голямо благодаря за прекрасната тема. Дано всеки който я прочете запомни предпоследния ред подкрепен със снимка.

_________________
Съдбата рано ни излъгала,
живота зграбчил ни отвред
и х*й подложил ни на ъгъла,
за туй вървим с г*за напред.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Re: Пролетна захранка за каракуда

РекламаРеклама
 

 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 10:45 am 
разбира нещата
разбира нещата
Offline

Регистриран на: Съб Авг 29, 2009 6:27 pm
Мнения: 1094
Харесвания: 0 пост
Харесано: 1 пост
Галерия: 22 снимки
Местоположение: КАЗАНЛЪК


:prayer:

_________________
Колкото повече толкова повече!


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 10:48 am 
Аватар
фен клуб-скобар
Offline

Регистриран на: Чет Авг 04, 2005 1:46 pm
Мнения: 2572
Харесвания: 0 пост
Харесано: 65 поста
Местоположение: София


antivik написа:
Я ела тука на някои язовири и метни на чръв, да видиш как ще нашвъркаш часовниците и чакай тогава друга риба.


Специално за пролетта, червеят си е най-добрата стръв. Часовниците още не са се раздвижили и каракудата го взема стабилно.
Ловил съм Стотици пъти каракуда пролетно време или на Островица, или на "Германеца" или на "Върбалака". В зависимост на нивото на язовира.
Често уловът ми се е изразявал в десетки килограми.
Преди няколко години, на "Върбалака" на двамата с брат ми ни се наложи да изсипваме на три пъти живарниците си във водата, за да освободим място за нови риби, че бяха препълнени. За Ужас на калабалъка наоколо :lol:
Тогава уловът ни бе над 100 килограма.

тея са ом март месец, на Островица:
Изображение

Това е пак от март месец, на Върбалака
Изображение

Пролетния риболов на различните язовири е различен. Рибите се концентрират на определени места и извън тях често нямаме пипане. Съветът ми е, ако не познавате водоемите, оглеждайте се къде се концентрират местните риболовци. Няма начин да не ги видите, обикновено още по пътя към язовира ще задминете много от тях, яхнали колелетата.
А и местата се познават лесно. Обикновенно изглеждат така:
Изображение

Изображение

Щом веднъж намерите такова място, не е срамно да се огледате и да попитате местните за актуалната стръв.
Миналата година имах случай, когато отидох ма един язовир, зареден , както си мислех, със всякакви видове стръв. Оказа, се че рибите кълват единствено на хляб. Аз имах "босненски", но него не искаше и да го погледне. Само и единствено троха от пресен хляб.
При следващи ми риболов там бях подготвен и резултатът бе такъв:
Изображение

За захранката пролетно време има едно правило!
Малко и бедна на хранителни вещества.
При много случай, когато рибите са в пличове, на дълбочина от 40-50 сантиметра, ползването на захранка даже е противопоказно. Най-много да ги изплашим.
Рибите са концентрирани и наблъскани една в друга и няма смисъл да се храни. Освен , ако са пасивни и не ядат. Тогава се подава храна на съвсем малки топчета, колкото да отворим апетита им.

И накрая, понеже рибите са пълни с хайвер по това време е добре да се прави така:
Изображение

Изображение

_________________
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 10:55 am 
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Offline

Регистриран на: Пет Май 30, 2008 3:20 pm
Мнения: 285
Харесвания: 25 поста
Харесано: 6 поста
Галерия: 4 снимки
Местоположение: бургас


:smt041 :smt023 Много полезни неща научих.Мерси.


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 11:52 am 
Аватар
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Offline

Регистриран на: Пет Авг 05, 2011 4:38 pm
Мнения: 213
Харесвания: 3 поста
Харесано: 0 пост
Галерия: 0 снимки


:smt038


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 12:35 pm 
Аватар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Offline

Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
Мнения: 3337
Харесвания: 298 поста
Харесано: 145 поста
Местоположение: Кърджали


Страхотна тема се заформи Кърца благодарности за акъла, изобщо не съобразих, че е споменато време и пролетни температури. Каваците и върбалаците мислех да ги пробвам тази събота баш с чръве, ма късмет :( запраска сняг и още не се е стопил, бая студена ще си бъде водата. :?

_________________
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 

Re: Пролетна захранка за каракуда

РекламаРеклама
 

 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 12:40 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 2:01 pm
Мнения: 29
Харесвания: 0 пост
Харесано: 0 пост


Браво! Много хубаво и много точно! :smt023


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 1:01 pm 
Аватар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Offline

Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am
Мнения: 2922
Харесвания: 9 поста
Харесано: 29 поста


Цитат:
За захранката пролетно време има едно правило!
Малко и бедна на хранителни вещества.
При много случай, когато рибите са в пличове, на дълбочина от 40-50 сантиметра, ползването на захранка даже е противопоказно. Най-много да ги изплашим.
Рибите са концентрирани и наблъскани една в друга и няма смисъл да се храни. Освен , ако са пасивни и не ядат. Тогава се подава храна на съвсем малки топчета, колкото да отворим апетита им.


Тука е истината за плиткажа и това с групирането на местните и на какво ловят не трябва да се подминава с лека ръка :wink:

_________________
Аз там съм пораснал...


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 4:06 pm 
Аватар
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Offline

Регистриран на: Съб Яну 13, 2007 7:41 pm
Мнения: 250
Харесвания: 0 пост
Харесано: 15 поста
Галерия: 28 снимки
Местоположение: Асеновград


Красимир Кюрпеков написа:
Една от малкото стойностни теми в последно време :supz: . На колегата Иво искам да му кажа само, да не пренебрегва българските храни и добавките,който са почти задължителни. Че на 2 пъти на Леново на състезания съм карал "състезатели" с щеки, меки и пр. да си бъркат в носа с българска храна.


Много хубава тема евала на колегите браво :prayer:
Колега,би ли споделил захранката за каракуда специялно за язовир Леново и аз ходя там ще ми е интересно кои точно от Българските захранки използваш?


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: Пролетна захранка за каракуда
МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 9:01 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Online

Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Мнения: 5657
Харесвания: 41 поста
Харесано: 221 поста
Галерия: 2927 снимки
Местоположение: София


Аз не съм по каракудите, въпреки, че понякога ги ловя, не чак по 100 кг, ама по 10 съм хващал :D .
Та, ще помоля Риболовчо да остойности предложената от него захранка, а после аз ще предложа своята :D !

1 пакет Super Roach -VDE
1 пакет Super Lake -VDE
2 кг лека глина
половин пакет пелети вардевасс
10-12 дози торен/земен/червей накълцани на много малки парчета
2-3 лъжици мед
бисквити
1 кут. сладка царевица
шок. галета 1/2 кг

И всичко това струва .... лева ?

При това съм съгласен с лафа, че "...кефа цена няма..."!


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: koli4ka105l и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на: