Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Сладководен раздел Специализиран риболов Риболов на мирни рибириболов на шаран с протеинови топчета
Модератор: sapuna
- Skorpi
- сериозен играч
- Мнения: 1226
- Регистриран на: Чет Яну 27, 2005 1:28 pm
- Местоположение: St -Zagora
Skorpi написа:
А по-повод това ,че големината на топчетата в мм, определят и големината на рибата не съм ,много съгласен,мисля че шарко дори и да е килограм и ако си хареса протеина образно казано той ши си го налапа ,като се има предвид гълтачните му способности
Това не беше мое мнение а на vali.67 просто аз неправилно дадох
цитата http://www.***.com и точно това се опитах да му обясня което си написал че има значение големината на топчетата+големината на куката
А по-повод това ,че големината на топчетата в мм, определят и големината на рибата не съм ,много съгласен,мисля че шарко дори и да е килограм и ако си хареса протеина образно казано той ши си го налапа ,като се има предвид гълтачните му способности
Това не беше мое мнение а на vali.67 просто аз неправилно дадох
цитата http://www.***.com и точно това се опитах да му обясня което си написал че има значение големината на топчетата+големината на куката
- lifestyle_987
- новобранец
- Мнения: 73
- Регистриран на: Съб Авг 06, 2005 1:32 pm
- Местоположение: София,(в язовирите :) )
Ето и още полезна информацийка за направата топчета:
Зада ти станат топчетат плаващи можеш да им добавиш малко от тази химическата мая - "бакпулвер" мисля че се казваше, ама в малки дози около 2 чаени лъжички на кило микс иначе се надуват прекалено при варенето и се пукат... Не стават като купешките но за по малки дълбочини работят.
Има няколко основни правила ако топчетата ти стават меки : като например че на 100 грама сух продукт се слага едно яйце /от тези от супера 45-50 гр. не от тези дето ги има баба в кокошарника от по 70гр/После е много важно да не слагаш никакви течности от рода на мляко или тем подобни.Ако все пак е наложително трябва да намалиш със толкова колкото са ти есенциите ,в случай че са течни количеството на яйцата Също така е добре след като замесиш тестото да го увиеш във найлон и да го оставиш 20-30 минути за да попият равномерно течностите.Ако все пак няма оправя , ти самият си преценяваш на око и добавяш малко брашно , ако брашното е соево дава на тестото отпускащ ефект но това е в определени граници . Тестото се пробва дали е добре като се добавя винаги към яйцата сухата смеска и се бърка непрекъснато и когато е горе долу добре се пробва дали лепне по ръката ,като за целта е най добре областта над китката която все още не е омазана от месенето. И накрая но не последно място най важното е личният опит така че меси смело и винаги по половин доза зада му свикнеш пък и да не прахосваш много материал в случай на грешка.
Сетих се също че зада ти станат по твърди "топчетата" им добави "БЕТАЙН" това е чистото състояние на захарта -97%,като се продава като мощен овкусител за приготвяне на боилиес, но в този си вид е зверски скъпо .Можеш да го намериш по аптеките ,но е "само за лабораторни цели",така че ще трябва да говориш със аптекарката на " четири очи и две сърца " зада ти го даде .По принцип го използват за лекуване на черния дроб при цероза - в случай че те питат.Цената му в Испания е 4,75 $ за 250 грама, продава се както течно така и на прах, като по принцип няма кой знае каква разлика между тях .B сухо състояние е малко по"чисто" но това за приготвянето на стръв не е от значение . Дозировката му е 2 чаени лъжички на кило тесто ,като както вече се досещаш ще трябва да го разбиеш още от начало със яцата и ароматизаторите . В крайна сметка получаваш двоен ефект -доста по твърди топчета ,и в същото време един от най мощните "атрактори" за шаран.
Не рибата къса влакното, а търпението на човека зад въдицата.
- ribarq
- сериозен играч
- Мнения: 1424
- Регистриран на: Съб Фев 17, 2007 12:38 am
- Местоположение: Хасково/Бургас
Да не отварям нова тема ще пиша тука ! ето една рецепта за топчета която сатворих и хваща не само на платени язовири !
1.захранка ванилия с коноп (Andoel mix)- прекарана през мелачката -1600гр
2.сухо мляко 900гр.
3.пълномаслено соево брашно 700гр.
4.течен подсладител 20мл=284гр захар
5.30мл сланчогледово олио
6.15 гр сол
забърквам яицата(30бр) и ароматизатор шокобан +подсладитела и почвам да сипвампо по-малко от сместа, като съм объркал всички продукти предварително ! сместа стана лепкава и добавих 100гр пшенич. брашно + 100гр царевичен качамак .Сместа стана идеална !
направих 2 партиди едните натурални без никакъв ароматизатор , другите със шокобан ! и на двата вида имам извадени шарани ! но първия бе на топчетата с аромат на шокобан !
И НАЙ ВАЖНОТО 50-70 мл водка савойче + чаша кола около 200мл Инцидентно(неволно) изсипани в сместа
Рецептата е напълно аматьорска -написъл съм така както съм я правил ,без пропуски ! но вече е изпитана ...... ще чакам отзиви .......
УСПЕХ !
1.захранка ванилия с коноп (Andoel mix)- прекарана през мелачката -1600гр
2.сухо мляко 900гр.
3.пълномаслено соево брашно 700гр.
4.течен подсладител 20мл=284гр захар
5.30мл сланчогледово олио
6.15 гр сол
забърквам яицата(30бр) и ароматизатор шокобан +подсладитела и почвам да сипвампо по-малко от сместа, като съм объркал всички продукти предварително ! сместа стана лепкава и добавих 100гр пшенич. брашно + 100гр царевичен качамак .Сместа стана идеална !
направих 2 партиди едните натурални без никакъв ароматизатор , другите със шокобан ! и на двата вида имам извадени шарани ! но първия бе на топчетата с аромат на шокобан !
И НАЙ ВАЖНОТО 50-70 мл водка савойче + чаша кола около 200мл Инцидентно(неволно) изсипани в сместа
Рецептата е напълно аматьорска -написъл съм така както съм я правил ,без пропуски ! но вече е изпитана ...... ще чакам отзиви .......
УСПЕХ !
риболов на шаран с протеинови топчета
Силата на топчето според мен е в това че в него можеш да сложиш ВСИЧКО което ти хрумне и то пак ще е удобно са монтаж и със съответната големина за търсената риба. Но предпочитанията на рибите се променят със сезоните, възрастта на рибата и вида водоем(може би в зависимост от естествената храна). Така че няма универсална рецепта. А и никой майстор няма да каже кое е онова "нещо", дето го капва/изсипва преди/след варенето, защото то е резултат на години експерименти и капота. Пък и не е коректно да се иска това от тях. И къде е тръпката, ако всичко ти кажат ?Благодаря на АРК за труда да систематизира базовите миксове и монтажи.
Рибата знае вкуса на храната и ако не е вкусна (не говорим за аромат) за НЕЯ, изобщо няма да я опита. Ароматът във водата няма нищо общо с аромата във въздуха. Това което на нас ни мирише вкусно за рибата може да е отврат и ОБРАТНОТО. Не са мои открития, но мисля че са много важни за тия, които решат да търкалят топчета.
Рибата знае вкуса на храната и ако не е вкусна (не говорим за аромат) за НЕЯ, изобщо няма да я опита. Ароматът във водата няма нищо общо с аромата във въздуха. Това което на нас ни мирише вкусно за рибата може да е отврат и ОБРАТНОТО. Не са мои открития, но мисля че са много важни за тия, които решат да търкалят топчета.
- nasco2
- сериозен играч
- Мнения: 1743
- Регистриран на: Съб Сеп 02, 2006 10:51 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Я да добавя и аз нещо за тези топчета. Един мой братовчет от Ботевград не знам на кой язовир около града ( платен ) преди две-три години извади шарко на топче 22кг. като сподели, че е монтирал топчето на супер тънак косъм на 5 сантиметра от куката. Каза, че това е начинът да излъже наплашения от куки и олова шарко.
- ribarq
- сериозен играч
- Мнения: 1424
- Регистриран на: Съб Фев 17, 2007 12:38 am
- Местоположение: Хасково/Бургас
мм Дам прав си и аз съм виждал такова нещо със дългия и тънак косъм ! но не съм го практикувал никога така ! много вероятно е да се заплете косъма във повода и около кукатаnasco2 написа:Я да добавя и аз нещо за тези топчета. Един мой братовчет от Ботевград не знам на кой язовир около града ( платен ) преди две-три години извади шарко на топче 22кг. като сподели, че е монтирал топчето на супер тънак косъм на 5 сантиметра от куката. Каза, че това е начинът да излъже наплашения от куки и олова шарко.
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
аз мисля че на тая дълбочина на която ловим шарана,куката не се вижда.всичко е монтаж и стръв,и най вече слука.аз съм ловил с бойлета 26мм и то по три на косъм и съм хващал дребен шаран,около1,5кг,но големите по-често атакуват голямата стръв.при нас не може да се правят много изводи,понеже ни са редки ударите и рибите.ц
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ribarq
- сериозен играч
- Мнения: 1424
- Регистриран на: Съб Фев 17, 2007 12:38 am
- Местоположение: Хасково/Бургас
Рецепта за безяйчни протейнови топчета !
1.300гр. грис
2.200гр.царевично брашно
3.100гр пълномаслено соево брашно
4.200гр обезмаслено соево брашно
5.250гр рибено масло
6.50гр брашно от скариди
7.100гр яичен албумин
8. 1 ч.л. чеснов прах
9. 1чл. robin red(храна за птици)или къри на прах
10. 2 чл. сухи дафнии(от зоомагазините)
11. малко рибено масло,разредено със зехтин !
бр.8/2007г Списание На риба !
1.300гр. грис
2.200гр.царевично брашно
3.100гр пълномаслено соево брашно
4.200гр обезмаслено соево брашно
5.250гр рибено масло
6.50гр брашно от скариди
7.100гр яичен албумин
8. 1 ч.л. чеснов прах
9. 1чл. robin red(храна за птици)или къри на прах
10. 2 чл. сухи дафнии(от зоомагазините)
11. малко рибено масло,разредено със зехтин !
бр.8/2007г Списание На риба !