Дата и час: Вто Юли 29, 2014 12:30 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


За да видите пълното съдържание на форума, трябва да сте регистрирани и да влезнете с профила си.



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 8:29 pm 
Аватар
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Мнения: 187
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска


   Предисловие: Този вид консерва правя от почти 30 години. Всяка есен. Не да се запасявам, сякаш света ще свърши. Защото е много по-вкусна от купената. В купената кутийка има толкова риба, че се "закача" само на единия зъб на котката! А има и още един момент- студенти/вече бивши/, мъж на работа на смени, почти на полето! Трябва торбичка!!! :( ПРави се от всякакъв вид риба.Няма значение дали е морска или речна. Дали е шаран, толстолоб, каракуда, амур, скумрия, цаца. Просто става! Винаги!  
ДОМАШНА КОНСЕРВА ОТ РИБА.
  Продукти: Около 10 кг. почистена риба.Домашно доматено пюре- около 2 буркана./ако е купено-един/. 2 1/2 до 3 буркана кисели краставички. Около 2 буркана домашно произведен грах/или купен/.Може да се замени граха с фасул.Ако е два цвята, става интересна игра на цветове в консервата.Две пакетчета черен пипер.Половин пакетче къри.Едно пакетче бахар.Едно пакетче дафинов лист.4-5  супени лъжици брашно, но е по-добре натурално нишесте, около половин пакетче.500 гр. моркови, които предварително се сваряват нарязани на шайби или кубчета.Една и половина бутилки олио. Сол на вкус.
   Всяка риба се почиства според това, каква е. На едрите риби махам гръбнака и коремниците с големите кости. Каракудите почиствам от едрите кости след бланширането с олиото.Голяма играчка е! Иска слонско търпение, но си струва труда ! Премахват се и главите с изключение на цацата.
 Приготвяне на консервата:Рибата се нарязва на парчета, по желание. Посолява се на вкус и се оставя да постои най-малко два часа, за да се стегне месото. В по-голям  съд се налива олиото. Загрява се. /Аз проверявам дали е готово, с парченце ябълка.Като се запържи ябълката е готово за работа. Парчетата риба се пускат във врящото олио, за да се бланшират. когато побелеят навсякъде, се изваждат с решетеста лъжица в наклонен съд. Така, че сока и олиото, които се оттичат от тях, да останат в долния край. Внимавам да не държа много време рибата в олиото, защото се пръска на мънички парченца.След като всичката риба е бланширана, я оставям да изстине, а аз се заемам с приготвянето на соса.  В олиото в което съм попарила рибата изсипвам доматеното пюре. Оставям го да заври, като същевременно добавям всичкото изцедено олио и сока от бланшираната риба при него.  Добавям кърито. Опитвам на сол и вкус. Прибавям захар , за консервант , така, че да не сладни, но да не кисели.Размивам брашното /нишестето/ и сипвам в соса, да се сгъсти прилично. Да не стои водно. Просто опитвам колко и какво трябва. След като соса е готов, оставям да изстине . Приготвям си другите добавки и започвам да редя в бурканчетата.  На едно бурканче от малките:  дафиново листо. Две зрънца бахар. Десетина зрънца черен пипер.4-5 кръгчета от киселата краставичка. Малко грах или фасул. Малко от сварените моркови. Риба. Заливам с доматен сос. Пак риба, пак зеленчуци, пак подправки. Отгоре накрая ръсвам по няколко зрънца лимонена киселина, или слагам едно тънко резенче лимон. Затварям бурканчетата и варя два часа.
Консервата е готова. Най добре е , когато рибата е с доста кости, каквато е речната, консервата да се консумира два-три месеца след приготвянето и. Костите просто се стопяват!
Ако някой има нещо, нека пита! Ще отговоря! На другите- ДА ИМ Е СЛАДКО!


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 

рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Реклама



Реклама
 

 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 8:35 pm 
Аватар
сериозен играч
сериозен играч
Offline

Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:32 pm
Мнения: 1348
Галерия: 47 снимки
Местоположение: В.ТЪРНОВО


Рецептата си е супер,но за някои хора като мен, 10кг.риба са си много :lol: :lol: ,трябва да реализирам рецептата в умален мащаб.

_________________
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 8:44 pm 
Аватар
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Мнения: 187
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска


Майсторе, та ние станахме три семейства ,бе брате! Само три жени сме! Останалото са мъже! Едини искат! :lol:


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 9:02 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 30, 2008 8:08 pm
Мнения: 80


Тази рецепта е консерва Ропота имаше едно време хубава е. Ако сложиш рибата в солена саламура яйцето да плува като 50ст. и 1ч. и стига а и саламурата дърпа и кравта на рибата.


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 9:08 pm 
Аватар
сериозен играч
сериозен играч
Offline

Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:32 pm
Мнения: 1348
Галерия: 47 снимки
Местоположение: В.ТЪРНОВО


Когат се ожених ,учих булята да готви(да не ме чуе )че и досега :lol: ,но тя не се сърди.Майка (лека и пръст),казваше че възможно най лошия сценарий за една жена е този ,мъжът да може да готви :lol: ,и не за друго ,ами все нещо ще намери недоизкусорено.

_________________
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 10:41 pm 
Аватар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Offline

Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
Мнения: 2675
Местоположение: София


Действително тази рецепта е супер,е вярно малко връткава.Само че ,аз бланширам рибата във вряща марина от вода ,олио,оцет ,сол и подправки.Пускам парчетата за 3-5мин. и изваждам да се отцедят.Голямите кости се махат перфектно.Другото е същото,но може да се сложи и по 1 аспирин на 0.400гр.буркан за по -голяма сигурност от бомбиране.

_________________
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Реклама



Реклама
 

 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Ное 03, 2008 11:03 pm 
Аватар
Модератор
Модератор
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Мнения: 11509
Галерия: 0 снимки
Местоположение: Горна Оряховица


p4eli4kata написа:
Майсторе, та ние станахме три семейства ,бе брате! Само три жени сме! Останалото са мъже!:


Да сте живи и здрави! :wink:

А от рецептата научих нещо ново-използването на нишесте/брашно! Логично...,но не се бях сещал! :smt023

_________________
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Вто Ное 04, 2008 12:07 am 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Мнения: 7336
Галерия: 1 снимки
Местоположение: гр. Карлово


Добра рецепта , особено за по-едра риба на която лесно могат да се отделят едрите кости. Пчеличке , като чета как ти се налага да правиш "индустриални" количества , хвърли един поглед и на ето тази:

viewtopic.php?f=20&t=15709&start=0

Съставките са почти същите , предполагам външния вид и вкусовите качества също , само че нищо не се чисти (костите) , всичко се стапя и може да се консумира веднага :D 8) Технологично ,обаче , изисква два дни "работа" 8)
Аз също "забърквам" по 10 килограма , като ги събирам от няколко риболова във фризера и то за консерви отиват по-дребните или по не ставащи за директна консумация видове ( платики, например) :D

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Вто Ное 04, 2008 10:45 am 
Аватар
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Мнения: 187
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска


Грехота е :lol: , да живееш на село и да тичаш за всяко нещо до магазина. Земята ни дава много блага! Като се трудим, ги имаме в изобилие.Тук не всеки път може да намериш нещо, което ти е необходимо, и се налага да го поръчвам /примерно на кмета/ да ми го вземе от Елхово. Зимата, когато ни завеят виелиците, имаше години, когато тук по цели дни не идваше кола, да носи хляб. Оставяха пътя непочистен.Така, както стана преди две години. А миналата година, беше такава поледица, че просто не излизахме изобщо навън от къщи!
Затова правя консерви!!!!
Към Митко: Колега, мой съвет , не слагай аспирин в консерви, които се варят! Аспирина променя качествата на консервата. Горчи! За рибата е най-добре това-доматен сок, лимон или лимонена киселина, оцет.
Аз не използвам купен оцет. Ако използвам, правя си домашен. От ябълки и мед.Знам какво има вътре!
Към Сапуна: Ако сложа само доматено пюре, става много наситено. Правя консервата по-лека с брашното. В последно време използвам само натурално нишесте. Така правя и лютеницата. По финно е!
Към ИДА: При теб крайният продукт е със същите качества, като при мен. Разликата е, че при теб има обработка във фурната на електрическа/??/ печка. Тук, по селата, избягваме честата работа с електрическите уреди, защото е по-евтино да използваме твърдо гориво. Дървата! Затова варенето на бурканите е два часа! Селска работа! :(


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Вто Ное 04, 2008 12:52 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Мнения: 7336
Галерия: 1 снимки
Местоположение: гр. Карлово


p4eli4kata написа:
Ако сложа само доматено пюре, става много наситено. Правя консервата по-лека с брашното. В последно време използвам само натурално нишесте. Така правя и лютеницата. По финно е!
Към ИДА: При теб крайният продукт е със същите качества, като при мен. Разликата е, че при теб има обработка във фурната на електрическа/??/ печка. Тук, по селата, избягваме честата работа с електрическите уреди, защото е по-евтино да използваме твърдо гориво. Дървата! Затова варенето на бурканите е два часа! Селска работа! :(


Вярно е че с само с доматено пюре става много наситено , затова след като се напълнят бурканите се заливат с 2-3 лъжици от маринатата която остава след обработката през фурната ( а тя е доста повече от необходимото). Нишестето го отбягвам защото много ми напомня на нашенските "купешки" лютеници , които в по-голямата си част са 90% нишесте :? Колкото до фурната , предполагам че на печката с дървата има и фурна , даже ще стане още по натурално ;варенето при мен също е 2-2.30 часа , а допълнителната марината (с оцет и олио) в бурканите за месец време ги прави въобще да не си личи че е имало и едри кости :D 8) 8) 8)
Поздрави :D

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Вто Ное 04, 2008 3:21 pm 
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Нед Юни 29, 2008 10:13 am
Мнения: 161
Местоположение: София


Пчеличке, ако дадеш рецептата за домашния оцет ще съм много благодарен :)


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Реклама



Реклама
 

 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Сря Ное 05, 2008 9:36 pm 
Аватар
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Мнения: 187
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска


ИДА, пет супени лъжици брашно или нишесте на петдесет бурканчета консервирана риба, мисля, че не е никак много!
Рецептата ти за консервиране на каракуда е супер! Единственното нещо, което ме смущаваше, беше фурната. Сега, като ми донесат следващите РИБИ за консервиране, непременно ще използвам опита ти. Застудява, влизаме в къщи. Ще си палим голяяяямата печка! С фурна за печене! :D
Тъй като тук споделяме как ще си сготвим риба, то няма да пиша за оцета. Тук:
http://alpobg.com/beeforum/viewtopic.php?f=32&t=1273,
в другия важен за мен форум, съм описала, как правя оцета.
Ако има хора, които се интересуват какво мога да направя с мед, а и какво приготвят с мед колегите пчелари, ще видите тук също!
Тук, в този сайт съм описала и начин , как се прави хубава РАКИЯ! В темата за старинни български питиета.Там има питане и за билка за ароматизатор на ракия.... :lol:
Приятно ядене и пиене!


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Пон Авг 31, 2009 2:14 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
Мнения: 5478
Галерия: 30 снимки
Местоположение: Перник


Много добра работа ми свърши тази рецепта , но само намалих всички продукти с 50 %.
Каракудата става невероятна :D
Благодаря !

_________________
www.krakra-fishing.com


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 6:43 pm 
Аватар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Offline

Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
Мнения: 2675
Местоположение: София


Тия дни врътнах и аз някое бурканче по рецептата на Пчеличката,но не с "арматуристи",поради тяхната липса :D Та този път бях на морска тематика,изпадна ми скумрия и хек изгодно и станаха перфектни.Въпреки закупената риба ,бурканче 0,400 се върза на 1,60лв.с всички работи :wink:
Изображение
п.п.Нещо се е скапала датата на фотото :)

_________________
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 9:24 pm 
Аватар
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Мнения: 187
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска


Измина година, откакто съм споделила рецептата с вас. Радвам се, че ви е харесала! Днес ,ми бе " съобщено" най -надлежно, че рибата е поръчана, и пак ще се " кукна " на малкото столче пред печката, да бъркам разни вкусотийки за градските си чада! :( Нали ,божем, съм " семейното продолствие"! :?
Тази година, обаче, за да разнообразя продуктите, съм решила, да сложа в бурканчетата, и по мъничко варена царевица на зрънца. Тази година сях сладка царевица. Внукът я обожава! Знам как да я приготвям така, че да я правя в бурканчета, както се продава , но в кутийки в магазините. Да ,може да се купи, но аз си го произвеждам.Защо да давам излишни пари, за " сърбогъзици"! Така царевицата става като добавка на разни видове ястия, гарнитури, салати. Може да се консумира и като варена. Става и за стръв на риба. Само че, не знам, уместно ли ще е, да пиша именно в този форум за това, как консервирам царевицата? Ако може, къде да стане това? Като отделна тема или към друга???


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на: