Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняМалки тайни
Модератор: sapuna
- SILVESTER
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Юни 21, 2006 1:05 pm
- Местоположение: Варна
Малки тайни
Мисля че по долу написаното ще бъде полезно и затова го копирах от един готварски сайт, и поставям тук:
* Ако ще пържите прясна риба, след като сте я изчистили и измили, я поставете в хладилника за половин час завита в хартия, която сте намокрили с лимонов сок.
* Ако рибата ви е престояла по-дълго време във фризера, размразете я в съд с прясно мляко. Така тя ще стане крехка и с приятен аромат.
* За да стане пържената риба пикантна, преди поднасяне я намажете леко с парче масло.
* Ако са ви останали няколко парчета пържена риба, не я затопляйте в мазнина, защото тя ще поеме от нея и ще стане тежка за консумация.
* Когато варите раци, скариди или миди, това трябва да става на силен огън, и то в подсолена вода, а когато варите риба, огънят трябва да е умерен. Месото на варената на силен огън риба става твърдо и се стяга.
* След пържене на риба в кухнята ви има неприятна миризма. Ще я отстраните, ако сложите върху топлия котлон няколко парченца карамфил или парче лимонова кора.
* Ако ще печете рибено филе във фурната, то ще стане пикантно и вкусно, ако до тавичката поставите съд с вино и няколко резена лимон.
* При пържене рибата няма да залепва на дъното на тигана, ако към мазнината сложим предварително малко сол.
* Ако рибата има неприятна блатна миризма, ще я отстраните, като след почистване я поставите в съд с оцет, в който сте сложили 2-3 начупени листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкче мащерка.
* Ще отстраните миризмата от риба върху дъската за рязане, като я натъркате със смес от оцет и сол.
* Люспите на рибата се чистят много лесно, ако тя предварително се потопи за кратко в съд с вряла вода или като се остави да престои в оцет.
* За да се намали неприятната миризма при варене на риба, във водата се прибавя саламура от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).
* Рибата не залепва за тигана, ако към мазнината се прибави предварително малко сол.
* За да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. Ако люспите се чистят трудно, рибата се потапя за минутка във вряща вода или се полива с оцет.
* Мидите се познава дали са пресни, ако се отворят веднага щом заврят.
* Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.
* Купувайте прясна риба само когато се предлага поставена в съдове, пълни с лед.
* Ще познаете прясната риба по очите – те трябва да бъдат блестящи и прозрачни, а цветът на хрилете да е яркочервен.
* Когато готвите месо или риба в микровълнова фурна, за да се сготви хубаво отвътре, е препоръчително да се нареже на парчета.
* Когато си купувате миди, избягвайте да избирате тези, които са тежки. Това означава, че при улова те вече са били мъртви и са пълни с пясък.
* Когато подготвяте за консумация шаран, трябва много внимателно да отстраните заседналата кръв в коремната кухина, защото в противен случай ще горчи.
* Когато купуате калмари, избирайте най-дребните, защото те са и най-крехки.
* Ако ще пържите прясна риба, след като сте я изчистили и измили, я поставете в хладилника за половин час завита в хартия, която сте намокрили с лимонов сок.
* Ако рибата ви е престояла по-дълго време във фризера, размразете я в съд с прясно мляко. Така тя ще стане крехка и с приятен аромат.
* За да стане пържената риба пикантна, преди поднасяне я намажете леко с парче масло.
* Ако са ви останали няколко парчета пържена риба, не я затопляйте в мазнина, защото тя ще поеме от нея и ще стане тежка за консумация.
* Когато варите раци, скариди или миди, това трябва да става на силен огън, и то в подсолена вода, а когато варите риба, огънят трябва да е умерен. Месото на варената на силен огън риба става твърдо и се стяга.
* След пържене на риба в кухнята ви има неприятна миризма. Ще я отстраните, ако сложите върху топлия котлон няколко парченца карамфил или парче лимонова кора.
* Ако ще печете рибено филе във фурната, то ще стане пикантно и вкусно, ако до тавичката поставите съд с вино и няколко резена лимон.
* При пържене рибата няма да залепва на дъното на тигана, ако към мазнината сложим предварително малко сол.
* Ако рибата има неприятна блатна миризма, ще я отстраните, като след почистване я поставите в съд с оцет, в който сте сложили 2-3 начупени листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкче мащерка.
* Ще отстраните миризмата от риба върху дъската за рязане, като я натъркате със смес от оцет и сол.
* Люспите на рибата се чистят много лесно, ако тя предварително се потопи за кратко в съд с вряла вода или като се остави да престои в оцет.
* За да се намали неприятната миризма при варене на риба, във водата се прибавя саламура от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).
* Рибата не залепва за тигана, ако към мазнината се прибави предварително малко сол.
* За да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. Ако люспите се чистят трудно, рибата се потапя за минутка във вряща вода или се полива с оцет.
* Мидите се познава дали са пресни, ако се отворят веднага щом заврят.
* Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.
* Купувайте прясна риба само когато се предлага поставена в съдове, пълни с лед.
* Ще познаете прясната риба по очите – те трябва да бъдат блестящи и прозрачни, а цветът на хрилете да е яркочервен.
* Когато готвите месо или риба в микровълнова фурна, за да се сготви хубаво отвътре, е препоръчително да се нареже на парчета.
* Когато си купувате миди, избягвайте да избирате тези, които са тежки. Това означава, че при улова те вече са били мъртви и са пълни с пясък.
* Когато подготвяте за консумация шаран, трябва много внимателно да отстраните заседналата кръв в коремната кухина, защото в противен случай ще горчи.
* Когато купуате калмари, избирайте най-дребните, защото те са и най-крехки.
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
Re: Малки тайни
Много полезно
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 3796
- Регистриран на: Пет Яну 25, 2008 5:36 pm
- Местоположение: Strumica/Macedonia
- Обратна връзка:
Re: Малки тайни
Мерси колега.хубави савети и доста полезни.
Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
- SILVESTER
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Юни 21, 2006 1:05 pm
- Местоположение: Варна
Re: Малки тайни
Понеже се занимавам с ресторанти и хранене,та за това ми се налага да ползвам такива сайтове,
радвам се ако е полезно за някой
радвам се ако е полезно за някой
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
-
- сериозен играч
- Мнения: 1251
- Регистриран на: Пет Юни 17, 2005 12:55 pm
- Местоположение: Русе
Re: Малки тайни
Благодаря колега, има какво да се научи от тези Малки тайни
Давай на душата каквото иска,че ще дойде време нищо да не ще!!
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Малки тайни
Благодаря! И аз научих две полезни и непознати за мен тайни! Да си жив, здрав и да ти кълве!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Andrey82
- научил се да хвърля
- Мнения: 108
- Регистриран на: Чет Май 15, 2008 10:24 pm
- Местоположение: Русе
Re: Малки тайни
Благодарим за съветите - някои ги знаех, а други са нови - супер!
На Текето ми е най-добре
Re: Малки тайни
много полезна информация, благодарско
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Re: Малки тайни
Снощи пробвах това със солта против залепване...
ДЕЙСТВА!!!!!!!!!!!!!
ДЕЙСТВА!!!!!!!!!!!!!
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Малки тайни
Днес пробвах със сом - не действа!Кърцата написа:Снощи пробвах това със солта против залепване...
ДЕЙСТВА!!!!!!!!!!!!!
Баси лигнята е този сом...опитах се да го "обръсна" - с остър нож го чегъртах да му се махне слузта - абе, все си пуска......аррргггггхххх!...накрая сложих върху него топ тоалетна хартия и така го държах, докато го чистех.
А рязането на шайби - ужас, идеше ми да ида да купя една резачка за дърва и с нея да го разфасовам.
Та някой ще сподели ли добър метод за транжиране на сом?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
- limon25
- новобранец
- Мнения: 69
- Регистриран на: Сря Окт 08, 2008 10:30 pm
- Местоположение: AЗ СЪМ ОБИКНОВЕН ПЕДЕРАСТ
Re: Малки тайни
Много добри съвети ...
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Малки тайни
За да не се плъзга рибата при почистването - потопете пръстите си в сол, преди обработката на рибата.
Люспите се отстраняват по-лесно, когато натриете тялото на рибата с оцет.
Рибата не залепва по тавата, когато я оваляте в ситно нарязани - целина, магданоз и зелен лук.
Люспите се отстраняват по-лесно, когато натриете тялото на рибата с оцет.
Рибата не залепва по тавата, когато я оваляте в ситно нарязани - целина, магданоз и зелен лук.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
Re: Малки тайни
ще добавя нещо за мидите,най вкусни са през лятото на тенекия со малце лимон,а през другото време се варят с биричка и девисил.раците също се варят с бира.никой не каза че акулското се изкисва заради амоняка от урината в кръвта.