Малки тайни

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
SILVESTER
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Юни 21, 2006 1:05 pm
Местоположение: Варна

Малки тайни

Мнение от SILVESTER »

Мисля че по долу написаното ще бъде полезно и затова го копирах от един готварски сайт, и поставям тук:

* Ако ще пържите прясна риба, след като сте я изчистили и измили, я поставете в хладилника за половин час завита в хартия, която сте намокрили с лимонов сок.

* Ако рибата ви е престояла по-дълго време във фризера, размразете я в съд с прясно мляко. Така тя ще стане крехка и с приятен аромат.

* За да стане пържената риба пикантна, преди поднасяне я намажете леко с парче масло.

* Ако са ви останали няколко парчета пържена риба, не я затопляйте в мазнина, защото тя ще поеме от нея и ще стане тежка за консумация.

* Когато варите раци, скариди или миди, това трябва да става на силен огън, и то в подсолена вода, а когато варите риба, огънят трябва да е умерен. Месото на варената на силен огън риба става твърдо и се стяга.
* След пържене на риба в кухнята ви има неприятна миризма. Ще я отстраните, ако сложите върху топлия котлон няколко парченца карамфил или парче лимонова кора.

* Ако ще печете рибено филе във фурната, то ще стане пикантно и вкусно, ако до тавичката поставите съд с вино и няколко резена лимон.

* При пържене рибата няма да залепва на дъното на тигана, ако към мазнината сложим предварително малко сол.

* Ако рибата има неприятна блатна миризма, ще я отстраните, като след почистване я поставите в съд с оцет, в който сте сложили 2-3 начупени листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкче мащерка.

* Ще отстраните миризмата от риба върху дъската за рязане, като я натъркате със смес от оцет и сол.

* Люспите на рибата се чистят много лесно, ако тя предварително се потопи за кратко в съд с вряла вода или като се остави да престои в оцет.

* За да се намали неприятната миризма при варене на риба, във водата се прибавя саламура от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).

* Рибата не залепва за тигана, ако към мазнината се прибави предварително малко сол.

* За да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. Ако люспите се чистят трудно, рибата се потапя за минутка във вряща вода или се полива с оцет.

* Мидите се познава дали са пресни, ако се отворят веднага щом заврят.

* Можем да познаем дали рибата е прясна, като я потопим в студена вода – ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.

* Купувайте прясна риба само когато се предлага поставена в съдове, пълни с лед.

* Ще познаете прясната риба по очите – те трябва да бъдат блестящи и прозрачни, а цветът на хрилете да е яркочервен.

* Когато готвите месо или риба в микровълнова фурна, за да се сготви хубаво отвътре, е препоръчително да се нареже на парчета.

* Когато си купувате миди, избягвайте да избирате тези, които са тежки. Това означава, че при улова те вече са били мъртви и са пълни с пясък.

* Когато подготвяте за консумация шаран, трябва много внимателно да отстраните заседналата кръв в коремната кухина, защото в противен случай ще горчи.

* Когато купуате калмари, избирайте най-дребните, защото те са и най-крехки.
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5748
Регистриран на: Вто Окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Re: Малки тайни

Мнение от rumci »

Много полезно :smt023
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3796
Регистриран на: Пет Яну 25, 2008 5:36 pm
Местоположение: Strumica/Macedonia
Обратна връзка:

Re: Малки тайни

Мнение от Nikola Polizovski »

Мерси колега.хубави савети и доста полезни.
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
SILVESTER
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Юни 21, 2006 1:05 pm
Местоположение: Варна

Re: Малки тайни

Мнение от SILVESTER »

Понеже се занимавам с ресторанти и хранене,та за това ми се налага да ползвам такива сайтове,
радвам се ако е полезно за някой :)
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
dian
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1019
Регистриран на: Пет Яну 13, 2006 2:38 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Малки тайни

Мнение от dian »

:smt023 :smt023 :smt023
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1251
Регистриран на: Пет Юни 17, 2005 12:55 pm
Местоположение: Русе

Re: Малки тайни

Мнение от Николай-Русе »

Благодаря колега, има какво да се научи от тези Малки тайни :D
Давай на душата каквото иска,че ще дойде време нищо да не ще!!
stocher
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 174
Регистриран на: Вто Яну 17, 2006 2:27 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Малки тайни

Мнение от stocher »

Супер,колега! :prayer:
Познанието се добива лесно за разлика от мъдростта - Аристотел
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2580
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Малки тайни

Мнение от Диканаров »

Благодаря! И аз научих две полезни и непознати за мен тайни! Да си жив, здрав и да ти кълве! :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Andrey82
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 108
Регистриран на: Чет Май 15, 2008 10:24 pm
Местоположение: Русе

Re: Малки тайни

Мнение от Andrey82 »

Благодарим за съветите - някои ги знаех, а други са нови - супер!
На Текето ми е най-добре :)
Jechev
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1968
Регистриран на: Пон Дек 11, 2006 1:36 pm
Местоположение: София

Re: Малки тайни

Мнение от Jechev »

много полезна информация, благодарско 8)
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар
Мнения: 2590
Регистриран на: Чет Авг 04, 2005 1:46 pm
Местоположение: София

Re: Малки тайни

Мнение от Кърцата »

Снощи пробвах това със солта против залепване...
ДЕЙСТВА!!!!!!!!!!!!!
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Малки тайни

Мнение от GODzillata »

Кърцата написа:Снощи пробвах това със солта против залепване...
ДЕЙСТВА!!!!!!!!!!!!!
Днес пробвах със сом - не действа! :evil:
Баси лигнята е този сом...опитах се да го "обръсна" - с остър нож го чегъртах да му се махне слузта - абе, все си пуска......аррргггггхххх!...накрая сложих върху него топ тоалетна хартия и така го държах, докато го чистех.
А рязането на шайби - ужас, идеше ми да ида да купя една резачка за дърва и с нея да го разфасовам. :lol:

Та някой ще сподели ли добър метод за транжиране на сом? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
limon25
новобранец
новобранец
Мнения: 69
Регистриран на: Сря Окт 08, 2008 10:30 pm
Местоположение: AЗ СЪМ ОБИКНОВЕН ПЕДЕРАСТ

Re: Малки тайни

Мнение от limon25 »

Много добри съвети ...
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Малки тайни

Мнение от babushka »

За да не се плъзга рибата при почистването - потопете пръстите си в сол, преди обработката на рибата.
Люспите се отстраняват по-лесно, когато натриете тялото на рибата с оцет.
Рибата не залепва по тавата, когато я оваляте в ситно нарязани - целина, магданоз и зелен лук.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Малки тайни

Мнение от starcho »

ще добавя нещо за мидите,най вкусни са през лятото на тенекия со малце лимон,а през другото време се варят с биричка и девисил.раците също се варят с бира.никой не каза че акулското се изкисва заради амоняка от урината в кръвта. :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”