Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРецепта за сьомга
Модератор: sapuna
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
Толкова ли ви е трудно да сте сериозни в някои теми ?
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
дип че не съм модер ,що серете в темата ,човека не случайно пита "тук" ,в гугъл има 1000000 рецепти, но кой ще ти каже как е на вкус ,Пък и се славиме с по засукани рецепти от него ,айде като се поразчисти ще изтрия по горните редове!
Предлагам ти щом е цяла да я почистиш хубаво ,направи разрези по тялото от двете страни през 2см ,(не дълбоки),в една купичка забъркай следната магия:
-1 супена лъжица мед
-2 капачки ароматен алкохол ,(ром,бърбън,скоч,коняк)
-5 скилитки чесън/пасиран
-2 супени лъжици зехтин
-10 зърна черен пипер/счукан, не млян
-сок от половин лимон
-сол
объркваш всичко и мажеш от всякъде ,върху алуминиево фолио редиш кръгчета лимон ,отборе рибата в корема и слагаш парчета масло,отгоре пак лимон на шайби ,прехлупваш фолиото и всички краища навиваш яко ,като гледаш да не е много вталена и така че да не изтича от никъде ,на 200 градуса в предварително загрята фурна за 40 минути ,надува се като балон!
Време за направа- 15 минути +40 печене и една бира мотане
после да пуснеш снимки
Предлагам ти щом е цяла да я почистиш хубаво ,направи разрези по тялото от двете страни през 2см ,(не дълбоки),в една купичка забъркай следната магия:
-1 супена лъжица мед
-2 капачки ароматен алкохол ,(ром,бърбън,скоч,коняк)
-5 скилитки чесън/пасиран
-2 супени лъжици зехтин
-10 зърна черен пипер/счукан, не млян
-сок от половин лимон
-сол
объркваш всичко и мажеш от всякъде ,върху алуминиево фолио редиш кръгчета лимон ,отборе рибата в корема и слагаш парчета масло,отгоре пак лимон на шайби ,прехлупваш фолиото и всички краища навиваш яко ,като гледаш да не е много вталена и така че да не изтича от никъде ,на 200 градуса в предварително загрята фурна за 40 минути ,надува се като балон!
Време за направа- 15 минути +40 печене и една бира мотане
после да пуснеш снимки
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: Рецепта за сьомга
Той Бовския нали всичко знай ,на мазна риба кви зехтини и олио ва гонат,чак във фолио.Пич,има подправка за риба на скара,ръсиш и печеш на скарата.Мазната или тлъстата риба само на скара.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти
Re: Рецепта за сьомга
На скара няма ли да стане ?
I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
абе като сте се хванали мазна та мазна ,я питайте чичко ви доктор коя мазнина се яде без ограничение , а препечената филийка с масло мазничка ли е,е да ма е вкусно нали, говориме за вкусове не мои или твои или ваши а за ВКУСна и здравословна храна,чули не дочули мазна била ,шарана и сома са в пъти мазни ,сьомгата има подкожна мазнина която е по тъмна на цвят ,за това се правят разрезите по рибата за да се намали? ,зехтина и маслото са за соса който остане и гарантирам пръв ще се изтопи , направете рецептата и коментирайте тогава ,Мазна била ,това да не ви е сланина бре как едно месо може да е мазно ,мазнините са около него и имат защитни функции ,месо мазно няма,да! съдържа мазнини ,НО НЕ Е МАЗНО!
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
питай! не е срамно ,пък току виж ти хареса, здравословната и вкусна храна ,презентирана по красив начин!всеки организъм има нужда от разнообразно приготвена храна,дори на скара един и същи продукт може да се направи с различен вкус ,но ти го ръсиш и хвърляш, а аз! мариновам и полагам.Don4o_62 написа:Той Бовския нали всичко знай ,.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! смесвайте различни видове мазнини ,по лесно се усвояват от организма, без натрупвания!
- nninkov
- научил се да хвърля
- Мнения: 104
- Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 9:49 am
- Местоположение: Seattle
Re: Рецепта за сьомга
Мога ли аз като живеещ в страната на сьомгите(е не Аляска но и при нас има).
Най-класическата рецепта по тези географски ширини е следната:
На сидерова дървена плочка( изпробвано е и работи на такава от иглолистно дърво) ако нямате първата.
Накисвате плочката във вода за 24 часа.
Предварително овкусеното филе - дадоха се няколко добри идеи от колегите писали преди мен или с готова такава - се поставя на плочката която предварително сте намазали със зехтин или олио - за да не залепва рибата.
Барбекюто е заграято почти на максимум, поставяте плочката с рибата на него и затваряте капака.
Пече се не повече от 15-20 мин.
Ако има как кожата да не е премахната още по-добре , дори много по-добре - тогава кожата остава отгоре - като по този начин пази месото от изсушаване, като мазнината която се намира между кожата и филето се топи по време на печенето.
Плочката по време на печене започва да пуши като по този начин опушваме рибата.
След изпичане кожата се маха.
Или напишете в google - cedar plank salmon.
Най-класическата рецепта по тези географски ширини е следната:
На сидерова дървена плочка( изпробвано е и работи на такава от иглолистно дърво) ако нямате първата.
Накисвате плочката във вода за 24 часа.
Предварително овкусеното филе - дадоха се няколко добри идеи от колегите писали преди мен или с готова такава - се поставя на плочката която предварително сте намазали със зехтин или олио - за да не залепва рибата.
Барбекюто е заграято почти на максимум, поставяте плочката с рибата на него и затваряте капака.
Пече се не повече от 15-20 мин.
Ако има как кожата да не е премахната още по-добре , дори много по-добре - тогава кожата остава отгоре - като по този начин пази месото от изсушаване, като мазнината която се намира между кожата и филето се топи по време на печенето.
Плочката по време на печене започва да пуши като по този начин опушваме рибата.
След изпичане кожата се маха.
Или напишете в google - cedar plank salmon.
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: Рецепта за сьомга
Рецепта направо от извора,а ние тук си дрънкаме
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
Хммм,това ми хареса,
ще стане и за друга риба май.
ще стане и за друга риба май.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- krokibg
- учете се от него
- Мнения: 6920
- Регистриран на: Пон Юли 03, 2006 10:46 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Рецепта за сьомга
Ето и от мен две рецепти,та избора да е по-голям
1 Сьомга "Ала аликантина"
4 дебели парчета прясна сьомга
1 лимон
2 ивички червена чушка "чили"
1 глава лук
зехтин
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Накисваме 2-3 часа изплакнатите и подсушени порции в марината, приготвена от 150 г зехтин, лимонов сок, нарязания на парченца лук, сол, черен пипер, ивичките чушка и стръкче магданоз. Изваждаме порциите двадесет минути преди поднасяне на ястието, посоляваме и ги изпичаме под грил до омекване. Поднасяме с резенчета лимон и холандски сос.
2 Сьомга по Бретански
600 г почистена сьомга
4 малки гъби
60 г масло
2 лъжици лимонов сок
1 лъжица нарязан магданоз
сол
Начин на приготвяне
Разтопяваме 40 г масло, прибавяме нарязаната на малки парченца сьомга и гъбите и ги изпържваме. Посоляваме и доизпичаме във фурна. Разтопяваме останалото масло, прибавяме нарязания магданоз и лимоновия сок и заливаме сьомгата преди поднасянето й.
Да ви е сладко
1 Сьомга "Ала аликантина"
4 дебели парчета прясна сьомга
1 лимон
2 ивички червена чушка "чили"
1 глава лук
зехтин
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Накисваме 2-3 часа изплакнатите и подсушени порции в марината, приготвена от 150 г зехтин, лимонов сок, нарязания на парченца лук, сол, черен пипер, ивичките чушка и стръкче магданоз. Изваждаме порциите двадесет минути преди поднасяне на ястието, посоляваме и ги изпичаме под грил до омекване. Поднасяме с резенчета лимон и холандски сос.
2 Сьомга по Бретански
600 г почистена сьомга
4 малки гъби
60 г масло
2 лъжици лимонов сок
1 лъжица нарязан магданоз
сол
Начин на приготвяне
Разтопяваме 40 г масло, прибавяме нарязаната на малки парченца сьомга и гъбите и ги изпържваме. Посоляваме и доизпичаме във фурна. Разтопяваме останалото масло, прибавяме нарязания магданоз и лимоновия сок и заливаме сьомгата преди поднасянето й.
Да ви е сладко
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- новобранец
- Мнения: 53
- Регистриран на: Сря Окт 14, 2009 8:58 am
- Местоположение: София, Червен бряг
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
Колега е филе от сьомга правя следната много лесна и вкусна рецепта:
1. Филе от сьомга
2. 1 пакет морска сол
3. 4-5 супени лъжици захар
Почистеното от кожата и костите филе поставяме върху пласт смес от морска сол и захар 1/2 от цялото количество, изсипваме другата половина отгоре, завиваме с домакинско фолио, оставяме в хладилника за 24 ч. Изваждаме почистваме от солената смес, препичаме филийки,мажем с масло, поставяме почти прозрачен резен сьомга от горе ....и аз го предпочитам с ледена водка..ти както си го представяш
1. Филе от сьомга
2. 1 пакет морска сол
3. 4-5 супени лъжици захар
Почистеното от кожата и костите филе поставяме върху пласт смес от морска сол и захар 1/2 от цялото количество, изсипваме другата половина отгоре, завиваме с домакинско фолио, оставяме в хладилника за 24 ч. Изваждаме почистваме от солената смес, препичаме филийки,мажем с масло, поставяме почти прозрачен резен сьомга от горе ....и аз го предпочитам с ледена водка..ти както си го представяш
Re: Рецепта за сьомга
Мога да ти дам поне десет начина да си я приготвиш ,но нали сме си свикнали че скумрията си е мазна и се перка само на скарата А на пара опитвал ли си,предполагам не но нали от всичко чаткаме Не се обиждай но мазнините на сиомгата са едни от най-полезните(Омега-3 мастни )за човешкия организъм и нямат аналог в храната освен на таблетки в аптекатаDon4o_62 написа:Той Бовския нали всичко знай ,на мазна риба кви зехтини и олио ва гонат,чак във фолио.Пич,има подправка за риба на скара,ръсиш и печеш на скарата.Мазната или тлъстата риба само на скара.
Та както казва Бовския ше си го топнат сосчето във фолиото та и за още ще питат
Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Рецепта за сьомга
Т'ва е рецептата за сьомга, която най-много ме грабна!
Сьомга в съдомиялна машина
рецептата е за 4 порции
време на приготвяне - един цикъл на измиване
Продукти:
4 филета от сьомга(по 100-120г)
1 с. л зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. копър или ако обичате повече (по възможност пресен)
сол и черен пипер - на вкус
алуминиево фолио
Приготвяне:
1. Откъсваме 4 парчета фолио, достатъчно големи за да се завие добре всяко едно от филетата. От едната страна намазваме всяко със зехтин и слагаме на всяко парче по едно филе предварително намазано от двете страни със зехтин, лимонов сок, сол, пипер и копър.
2.Много добре загънете всяко филе до фолиото - не трябва никъде да пропуска въздух. Можете да проверите като леко натинете всяко от приготвените пакетчета с филе. Ако някъде пропуска въздух, отново го загънете внимателно!
3. Готовите пакетчета, сложете в машината за миене на съдове - в горният кош. Пуснете програмата с най-висока температура(65°C) е достатъчна, вкючително и програмата за изсъхване! След свъшването на програмата, вашата сьомга ще е готова!
Въпреки, че това звучи като априлска шега, авторката твърди, че е напълно функционална рецепта!
Имало обаче и хора, които до такава степен усъвършенствали рецептата, че успяли с една програма да сварят не само сьомгата, но и да си измият съдовете, па дори и да използват препарат за миене!
Сьомга в съдомиялна машина
рецептата е за 4 порции
време на приготвяне - един цикъл на измиване
Продукти:
4 филета от сьомга(по 100-120г)
1 с. л зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. копър или ако обичате повече (по възможност пресен)
сол и черен пипер - на вкус
алуминиево фолио
Приготвяне:
1. Откъсваме 4 парчета фолио, достатъчно големи за да се завие добре всяко едно от филетата. От едната страна намазваме всяко със зехтин и слагаме на всяко парче по едно филе предварително намазано от двете страни със зехтин, лимонов сок, сол, пипер и копър.
2.Много добре загънете всяко филе до фолиото - не трябва никъде да пропуска въздух. Можете да проверите като леко натинете всяко от приготвените пакетчета с филе. Ако някъде пропуска въздух, отново го загънете внимателно!
3. Готовите пакетчета, сложете в машината за миене на съдове - в горният кош. Пуснете програмата с най-висока температура(65°C) е достатъчна, вкючително и програмата за изсъхване! След свъшването на програмата, вашата сьомга ще е готова!
Въпреки, че това звучи като априлска шега, авторката твърди, че е напълно функционална рецепта!
Имало обаче и хора, които до такава степен усъвършенствали рецептата, че успяли с една програма да сварят не само сьомгата, но и да си измият съдовете, па дори и да използват препарат за миене!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
-
- сериозен играч
- Мнения: 1745
- Регистриран на: Вто Мар 13, 2007 10:42 am
- Местоположение: Ямбол - София
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
Хубави рецепти видях тук, но най-много мме грабна тази на колегата от Сиатъл. Със сигурност ще пробвам тази рецепта.
Аз си приготвям сьомгата по абсолютно елементарен, но ефикасен и вкусен начин, а именно: прясна (незамразена) сьомга се нарязва на порции, прави се марината от прясно изцеден лимон и малко зехтин, осолявам, накисвам за около 20-тина минути и мятам в тефлоновия тиган със съвсем малко зехтин на дъното. Затварям капака и след десетина минутки обръщам рибката - става като на пара, само че се получава съвсем лека коричка. Накрая ръсвам с пресен копър и сметанов сос - става фантазия!
Аз си приготвям сьомгата по абсолютно елементарен, но ефикасен и вкусен начин, а именно: прясна (незамразена) сьомга се нарязва на порции, прави се марината от прясно изцеден лимон и малко зехтин, осолявам, накисвам за около 20-тина минути и мятам в тефлоновия тиган със съвсем малко зехтин на дъното. Затварям капака и след десетина минутки обръщам рибката - става като на пара, само че се получава съвсем лека коричка. Накрая ръсвам с пресен копър и сметанов сос - става фантазия!
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;