Рецепта за сьомга

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от КИРО »

Толкова ли ви е трудно да сте сериозни в някои теми ?
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1250
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Обратна връзка:

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

дип че не съм модер ,що серете в темата ,човека не случайно пита "тук" ,в гугъл има 1000000 рецепти, но кой ще ти каже как е на вкус ,Пък и се славиме с по засукани рецепти от него ,айде като се поразчисти ще изтрия по горните редове!


Предлагам ти щом е цяла да я почистиш хубаво ,направи разрези по тялото от двете страни през 2см ,(не дълбоки),в една купичка забъркай следната магия:
-1 супена лъжица мед
-2 капачки ароматен алкохол ,(ром,бърбън,скоч,коняк)
-5 скилитки чесън/пасиран
-2 супени лъжици зехтин
-10 зърна черен пипер/счукан, не млян
-сок от половин лимон
-сол
объркваш всичко и мажеш от всякъде ,върху алуминиево фолио редиш кръгчета лимон ,отборе рибата в корема и слагаш парчета масло,отгоре пак лимон на шайби ,прехлупваш фолиото и всички краища навиваш яко ,като гледаш да не е много вталена и така че да не изтича от никъде ,на 200 градуса в предварително загрята фурна за 40 минути ,надува се като балон!
Време за направа- 15 минути +40 печене и една бира мотане :drinkers:

после да пуснеш снимки
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5612
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от Don4o_62 »

Той Бовския нали всичко знай :lol: ,на мазна риба кви зехтини и олио ва гонат,чак във фолио.Пич,има подправка за риба на скара,ръсиш и печеш на скарата.Мазната или тлъстата риба само на скара.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
qcarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 309
Регистриран на: Пон Апр 28, 2008 10:49 am

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от qcarp »

На скара няма ли да стане ? :roll:
I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1250
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Обратна връзка:

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

абе като сте се хванали мазна та мазна ,я питайте чичко ви доктор коя мазнина се яде без ограничение , а препечената филийка с масло мазничка ли е,е да ма е вкусно нали, говориме за вкусове не мои или твои или ваши а за ВКУСна и здравословна храна,чули не дочули мазна била ,шарана и сома са в пъти мазни ,сьомгата има подкожна мазнина която е по тъмна на цвят ,за това се правят разрезите по рибата за да се намали? ,зехтина и маслото са за соса който остане и гарантирам пръв ще се изтопи , направете рецептата и коментирайте тогава ,Мазна била ,това да не ви е сланина бре как едно месо може да е мазно ,мазнините са около него и имат защитни функции ,месо мазно няма,да! съдържа мазнини ,НО НЕ Е МАЗНО!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1250
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Обратна връзка:

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Don4o_62 написа:Той Бовския нали всичко знай :lol: ,.
питай! не е срамно ,пък току виж ти хареса, здравословната и вкусна храна ,презентирана по красив начин!всеки организъм има нужда от разнообразно приготвена храна,дори на скара един и същи продукт може да се направи с различен вкус ,но ти го ръсиш и хвърляш, а аз! мариновам и полагам.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! смесвайте различни видове мазнини ,по лесно се усвояват от организма, без натрупвания!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 104
Регистриран на: Нед Окт 26, 2008 9:49 am
Местоположение: Seattle

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от nninkov »

Мога ли аз като живеещ в страната на сьомгите(е не Аляска но и при нас има).
Най-класическата рецепта по тези географски ширини е следната:
На сидерова дървена плочка( изпробвано е и работи на такава от иглолистно дърво) ако нямате първата.
Накисвате плочката във вода за 24 часа.
Предварително овкусеното филе - дадоха се няколко добри идеи от колегите писали преди мен или с готова такава - се поставя на плочката която предварително сте намазали със зехтин или олио - за да не залепва рибата.
Барбекюто е заграято почти на максимум, поставяте плочката с рибата на него и затваряте капака.
Пече се не повече от 15-20 мин.
Ако има как кожата да не е премахната още по-добре , дори много по-добре - тогава кожата остава отгоре - като по този начин пази месото от изсушаване, като мазнината която се намира между кожата и филето се топи по време на печенето.
Плочката по време на печене започва да пуши като по този начин опушваме рибата.
След изпичане кожата се маха.
Изображение

Изображение

Изображение

Или напишете в google - cedar plank salmon.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5612
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от Don4o_62 »

Рецепта направо от извора,а ние тук си дрънкаме :D
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от КИРО »

Хммм,това ми хареса,
ще стане и за друга риба май.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6920
Регистриран на: Пон Юли 03, 2006 10:46 am
Местоположение: Пловдив

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от krokibg »

Ето и от мен две рецепти,та избора да е по-голям :wink: :wink: :wink:

1 Сьомга "Ала аликантина"

4 дебели парчета прясна сьомга
1 лимон
2 ивички червена чушка "чили"
1 глава лук
зехтин
магданоз
черен пипер
сол

Начин на приготвяне

Накисваме 2-3 часа изплакнатите и подсушени порции в марината, приготвена от 150 г зехтин, лимонов сок, нарязания на парченца лук, сол, черен пипер, ивичките чушка и стръкче магданоз. Изваждаме порциите двадесет минути преди поднасяне на ястието, посоляваме и ги изпичаме под грил до омекване. Поднасяме с резенчета лимон и холандски сос.

2 Сьомга по Бретански

600 г почистена сьомга
4 малки гъби
60 г масло
2 лъжици лимонов сок
1 лъжица нарязан магданоз
сол

Начин на приготвяне

Разтопяваме 40 г масло, прибавяме нарязаната на малки парченца сьомга и гъбите и ги изпържваме. Посоляваме и доизпичаме във фурна. Разтопяваме останалото масло, прибавяме нарязания магданоз и лимоновия сок и заливаме сьомгата преди поднасянето й.

Да ви е сладко :smt023 :smt023 :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
san_xose
новобранец
новобранец
Мнения: 50
Регистриран на: Пон Юли 06, 2009 2:19 pm
Местоположение: гр.Исперих

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от san_xose »

ще я пробвам
Изображение
hose
новобранец
новобранец
Мнения: 53
Регистриран на: Сря Окт 14, 2009 8:58 am
Местоположение: София, Червен бряг
Обратна връзка:

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от hose »

Колега е филе от сьомга правя следната много лесна и вкусна рецепта:

1. Филе от сьомга
2. 1 пакет морска сол
3. 4-5 супени лъжици захар

Почистеното от кожата и костите филе поставяме върху пласт смес от морска сол и захар 1/2 от цялото количество, изсипваме другата половина отгоре, завиваме с домакинско фолио, оставяме в хладилника за 24 ч. Изваждаме почистваме от солената смес, препичаме филийки,мажем с масло, поставяме почти прозрачен резен сьомга от горе ....и аз го предпочитам с ледена водка..ти както си го представяш :drinkers:
Tеди
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1593
Регистриран на: Съб Мар 28, 2009 8:59 pm
Местоположение: София

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от Tеди »

Don4o_62 написа:Той Бовския нали всичко знай :lol: ,на мазна риба кви зехтини и олио ва гонат,чак във фолио.Пич,има подправка за риба на скара,ръсиш и печеш на скарата.Мазната или тлъстата риба само на скара.
:smt017 :smt009 Мога да ти дам поне десет начина да си я приготвиш :!: ,но нали сме си свикнали че скумрията си е мазна и се перка само на скарата :) А на пара опитвал ли си,предполагам не но нали от всичко чаткаме :wink: Не се обиждай но мазнините на сиомгата са едни от най-полезните(Омега-3 мастни :!: )за човешкия организъм и нямат аналог в храната освен на таблетки в аптеката :wink:
Та както казва Бовския ше си го топнат сосчето във фолиото та и за още ще питат :D
Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от GODzillata »

Т'ва е рецептата за сьомга, която най-много ме грабна! :shock:


Сьомга в съдомиялна машина
рецептата е за 4 порции
време на приготвяне - един цикъл на измиване :mrgreen:

Продукти:
4 филета от сьомга(по 100-120г)
1 с. л зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. копър или ако обичате повече (по възможност пресен)
сол и черен пипер - на вкус
алуминиево фолио

Приготвяне:
1. Откъсваме 4 парчета фолио, достатъчно големи за да се завие добре всяко едно от филетата. От едната страна намазваме всяко със зехтин и слагаме на всяко парче по едно филе предварително намазано от двете страни със зехтин, лимонов сок, сол, пипер и копър.
2.Много добре загънете всяко филе до фолиото - не трябва никъде да пропуска въздух. Можете да проверите като леко натинете всяко от приготвените пакетчета с филе. Ако някъде пропуска въздух, отново го загънете внимателно!
3. Готовите пакетчета, сложете в машината за миене на съдове - в горният кош. Пуснете програмата с най-висока температура(65°C) е достатъчна, вкючително и програмата за изсъхване! След свъшването на програмата, вашата сьомга ще е готова!

Въпреки, че това звучи като априлска шега, авторката твърди, че е напълно функционална рецепта! :shock:
Имало обаче и хора, които до такава степен усъвършенствали рецептата, че успяли с една програма да сварят не само сьомгата, но и да си измият съдовете, па дори и да използват препарат за миене! :lol: :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1745
Регистриран на: Вто Мар 13, 2007 10:42 am
Местоположение: Ямбол - София
Обратна връзка:

Re: Рецепта за сьомга

Мнение от mita4eto »

Хубави рецепти видях тук, но най-много мме грабна тази на колегата от Сиатъл. Със сигурност ще пробвам тази рецепта.
Аз си приготвям сьомгата по абсолютно елементарен, но ефикасен и вкусен начин, а именно: прясна (незамразена) сьомга се нарязва на порции, прави се марината от прясно изцеден лимон и малко зехтин, осолявам, накисвам за около 20-тина минути и мятам в тефлоновия тиган със съвсем малко зехтин на дъното. Затварям капака и след десетина минутки обръщам рибката - става като на пара, само че се получава съвсем лека коричка. Накрая ръсвам с пресен копър и сметанов сос - става фантазия!
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”