Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняТолстолоб , на скара и пържен
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Толстолоб , на скара и пържен
Вече чест гост на въдиците , а пък и относително достъпен ( ценово) за средностатистическия български гражданин на Европейския Съюз , мисля че е редно да му се отдаде необходимото внимание и уважение , като чест гост на нашата трапеза .
Свалят се люспите , изрязват се перките и опашката , отрязва се главата , распаря се през корема и се изчистват вътрешностите (ако има хайвер-отделя се и може да се осоли за "тарама", толстолоба не хвърля хайвер във вътрешните водоеми , хайвера узрява и после се резорбира от организма на рибата).
Измива се за по-прегледно и след това започва същинската част на чистенето- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЕРЕ , кожата има невероятен гаден дъх на загнили водорасли и "недран" толстолоб , като вкусови качества няма нищо общо с "дран" ,нещо повече-консумацията на неодран толстолоб може да предизвика отврат и повече да не се консумира!!!!
Дрането е голям зор , с остър нож се цепи се кожата по гърба , по дължина от двете страни и плътно покрай гръбната перка и от там -бавно , бавно се сваля надолу към корема .
Пак се измива и рибата (4-5-6) килограма се цепи с остър нож по дължина по гръбната кост, ако е по-едра , цепи се още един път за да се отдели и гръбната кост. Двете филета (с ребрата )се режат на парчета напряко през 10-12 см. , гръбнатака с месото по него-също , посоляват се и леко се на намазват с олио ( по възможност със зехтин) за да не залепват на скарата.
По-нататък е както "Шаран на скара" , парчетата първо се нареждат от към външната страна на тялото(където е била кожата)... Гръбнака се пече от двете страни до цвят "за мезе"
Пърженето е пак с такова транжиране...
Наздраве
Свалят се люспите , изрязват се перките и опашката , отрязва се главата , распаря се през корема и се изчистват вътрешностите (ако има хайвер-отделя се и може да се осоли за "тарама", толстолоба не хвърля хайвер във вътрешните водоеми , хайвера узрява и после се резорбира от организма на рибата).
Измива се за по-прегледно и след това започва същинската част на чистенето- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЕРЕ , кожата има невероятен гаден дъх на загнили водорасли и "недран" толстолоб , като вкусови качества няма нищо общо с "дран" ,нещо повече-консумацията на неодран толстолоб може да предизвика отврат и повече да не се консумира!!!!
Дрането е голям зор , с остър нож се цепи се кожата по гърба , по дължина от двете страни и плътно покрай гръбната перка и от там -бавно , бавно се сваля надолу към корема .
Пак се измива и рибата (4-5-6) килограма се цепи с остър нож по дължина по гръбната кост, ако е по-едра , цепи се още един път за да се отдели и гръбната кост. Двете филета (с ребрата )се режат на парчета напряко през 10-12 см. , гръбнатака с месото по него-също , посоляват се и леко се на намазват с олио ( по възможност със зехтин) за да не залепват на скарата.
По-нататък е както "Шаран на скара" , парчетата първо се нареждат от към външната страна на тялото(където е била кожата)... Гръбнака се пече от двете страни до цвят "за мезе"
Пърженето е пак с такова транжиране...
Наздраве
-
- ще става разбирач
- Мнения: 451
- Регистриран на: Пет Май 25, 2007 10:16 pm
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Вероятно е много вкусно , почти като „Шаран на скара„
Приятен апетит и внимавайте със „страничните ефекти„ ....... от алкохола
Приятен апетит и внимавайте със „страничните ефекти„ ....... от алкохола
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Добре , де , за какво спамиш по темите като отвързан!!!! Какво общо има тази тема с алкохола , да не говорим пък че най-алкохолизираната нация в света е Финландия. Унас се пие за кеф , а не като у вас , до умиране в канавка и от бяла смърт.Я разкажи малко за какво става дума там , или ако искаш , аз да взема да разкажа.... Еееее.. , аман - лапай си там диоксините и като му стане на някой финландец ми прати Л.С.laplandeca написа:Вероятно е много вкусно , почти като „Шаран на скара„
Приятен апетит и внимавайте със „страничните ефекти„ ....... от алкохола
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Толстолоб , на скара и пържен
е как да не спами ,той е джудже ,от Корватунтури , което в тези месеци е отпуска (не прави играчки) и ходи до Рованиеми да си купи рибка, понеже не е кръстен в Напапиирин няма право да пие водка ,за да разбере смисъла на северното сияние , зомбиран е от сьомга и еленско ,и се мае в Шведско или Финско съм? баси там има повече елени от хора ,а елен риба да яде , НЯМА! Чернобил задуха в друга посока.добре че е Рудолф да отсрами ,Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen ,че те завалиите , ВЪЗДЪРЖАТЕЛИ!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Толстолоб , на скара и пържен
За Никулден тъщата прави пълнен толстолоб на фурна. Не го беше драла и не съм усетил гаден дъх...може би заради плънката и подправките? ...или пък си зависи от водоема?IDA написа:ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЕРЕ , кожата има невероятен гаден дъх на загнили водорасли
Финландия - земя на алкохолици и депресари!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Ееее... точно тази седмица ще ядеме рибата с колегите и се чудехме как се прави. Браво страшен си! Ще ти пратим едно парче.IDA написа:Вече чест гост на въдиците , а пък и относително достъпен ( ценово) за средностатистическия български гражданин на Европейския Съюз , мисля че е редно да му се отдаде необходимото внимание и уважение , като чест гост на нашата трапеза .
Свалят се люспите , изрязват се перките и опашката , отрязва се главата , распаря се през корема и се изчистват вътрешностите (ако има хайвер-отделя се и може да се осоли за "тарама", толстолоба не хвърля хайвер във вътрешните водоеми , хайвера узрява и после се резорбира от организма на рибата).
Измива се за по-прегледно и след това започва същинската част на чистенето- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЕРЕ , кожата има невероятен гаден дъх на загнили водорасли и "недран" толстолоб , като вкусови качества няма нищо общо с "дран" ,нещо повече-консумацията на неодран толстолоб може да предизвика отврат и повече да не се консумира!!!!
Дрането е голям зор , с остър нож се цепи се кожата по гърба , по дължина от двете страни и плътно покрай гръбната перка и от там -бавно , бавно се сваля надолу към корема .
Пак се измива и рибата (4-5-6) килограма се цепи с остър нож по дължина по гръбната кост, ако е по-едра , цепи се още един път за да се отдели и гръбната кост. Двете филета (с ребрата )се режат на парчета напряко през 10-12 см. , гръбнатака с месото по него-също , посоляват се и леко се на намазват с олио ( по възможност със зехтин) за да не залепват на скарата.
По-нататък е както "Шаран на скара" , парчетата първо се нареждат от към външната страна на тялото(където е била кожата)... Гръбнака се пече от двете страни до цвят "за мезе"
Пърженето е пак с такова транжиране...
Наздраве
-
- сериозен играч
- Мнения: 1288
- Регистриран на: Нед Окт 23, 2005 9:51 pm
- Местоположение: Васко Бояджиев/ПЛОВДИВ/АСЕНОВГРАД/ДЕВИН/
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Колега нека и аз изкажа мнения по въпроса от личен опит.
-Много лесно се дере след като го цепнеш по гърба и използвш
КЕРПЕДЕНИ (конски клещи),20 кг риба се дере за 3 минути.
-след разфасоване парчетата ги изкисвам в разтвор:оцет,вода.сол и нарязана
глава кромид за 1 нощ (ако е студено 2-3 нощи).Месото става стегнато ,снежно
бяло и с много добър вкус.Може да се пържи,пече,готви без да се "разтича"
от скарата или тигана.Лично аз използвам филетата а гръбнак/ребра също изкиснати на фурната с картофки.
Има голяма разлика във вкусовите качества, дали толстолоба е бил жив непосредствено минути преди разфасоването,или е престоял часове.
-Много лесно се дере след като го цепнеш по гърба и използвш
КЕРПЕДЕНИ (конски клещи),20 кг риба се дере за 3 минути.
-след разфасоване парчетата ги изкисвам в разтвор:оцет,вода.сол и нарязана
глава кромид за 1 нощ (ако е студено 2-3 нощи).Месото става стегнато ,снежно
бяло и с много добър вкус.Може да се пържи,пече,готви без да се "разтича"
от скарата или тигана.Лично аз използвам филетата а гръбнак/ребра също изкиснати на фурната с картофки.
Има голяма разлика във вкусовите качества, дали толстолоба е бил жив непосредствено минути преди разфасоването,или е престоял часове.
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Не си го усетил , сигурно заради плънката Като се одере , после пада бая миене на ръцете ,че да се измиришат от кожата. Нищо не зависи от водоема-навсякаде кожата вони еднакво злеGODzillata написа:За Никулден тъщата прави пълнен толстолоб на фурна. Не го беше драла и не съм усетил гаден дъх...може би заради плънката и подправките? ...или пък си зависи от водоема?IDA написа:ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЕРЕ , кожата има невероятен гаден дъх на загнили водорасли
Финландия - земя на алкохолици и депресари!
За Финландия съм чувал , че по протежение на цялата руско-финландска граница , на всеки граничен пункт има струпвания на кръчми от към руска страна . Лапландците минават в петък границата , пият два дена до смърт у руско (щото бая по-евтинко) и в неделя , суйни-буйни се прибират за новата работна седмица ;следващия петък- пак по "схемата" Може и да не съм чул правилно , ама едва ли Лапландеца ще каже как е хавата там и колко струва алкохола (бутилка водка , например) , ако поиска, де
-
- ще става разбирач
- Мнения: 451
- Регистриран на: Пет Май 25, 2007 10:16 pm
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Здравей , ИДА . Чувал сам за водковите похождения в Руся , но нямам преки впечетления.Не пiя водка и нищо което идва от Руся.IDA написа:Не си го усетил , сигурно заради плънката Като се одере , после пада бая миене на ръцете ,че да се измиришат от кожата. Нищо не зависи от водоема-навсякаде кожата вони еднакво злеGODzillata написа:За Никулден тъщата прави пълнен толстолоб на фурна. Не го беше драла и не съм усетил гаден дъх...може би заради плънката и подправките? ...или пък си зависи от водоема?IDA написа:ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДЕРЕ , кожата има невероятен гаден дъх на загнили водорасли
Финландия - земя на алкохолици и депресари!
За Финландия съм чувал , че по протежение на цялата руско-финландска граница , на всеки граничен пункт има струпвания на кръчми от към руска страна . Лапландците минават в петък границата , пият два дена до смърт у руско (щото бая по-евтинко) и в неделя , суйни-буйни се прибират за новата работна седмица ;следващия петък- пак по "схемата" Може и да не съм чул правилно , ама едва ли Лапландеца ще каже как е хавата там и колко струва алкохола (бутилка водка , например) , ако поиска, де
Моите лични познати тук всички пят вино. виски и хубава ракия, нямам лични познати които не си знаят нярката при пиенето и не искам да имам.
За ваша информация в Руся и в БГ се пие много повече от тук , но тyкашните не могат да пият.Също и психичните заболявания като честота и като цялo са повече в БГ от колкото в Финландия.
По касно ще ви пиша една рибна рецепта, но сега сам на работа.
- Бисо
- сериозен играч
- Мнения: 1598
- Регистриран на: Чет Ное 30, 2006 6:23 pm
- Местоположение: Прованса Бате....
Re: Толстолоб , на скара и пържен
[нещо повече-консумацията на неодран толстолоб може да предизвика отврат и повече да не се консумира!!!!
Точно това направих и сега дори когато го изкарам от водата ми се повдига.А за пиенето,шведите са същите.Имам познати такива.Идват по желание командиравка в България,само и само за пустото пиене и най-сранното е,че пият зада се напият и то до несвяст,а за психическите проблеми нямам наблюдение.
Точно това направих и сега дори когато го изкарам от водата ми се повдига.А за пиенето,шведите са същите.Имам познати такива.Идват по желание командиравка в България,само и само за пустото пиене и най-сранното е,че пият зада се напият и то до несвяст,а за психическите проблеми нямам наблюдение.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Това е цвета на хубавата риба.IDA[b] написа:............... до цвят "за мезе"[/b]
А тази рецепта ще си я запиша,защото точно заради тази миризма,отдавна не посягам към тази риба.
Поздрави Илийка.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Цялата миризма му е в кожата и одирането решава проблема , аз след това не му правя никакви допълнителни изкисванияКИРО написа:А тази рецепта ще си я запиша,защото точно заради тази миризма,отдавна не посягам към тази риба.
Поздрави Илийка.
Поздрави и на теб
п.п. със щуките процедурата по дрането е същата!
- dunedanetz
- научил се да хвърля
- Мнения: 193
- Регистриран на: Чет Мар 06, 2008 10:32 am
- Местоположение: София
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Чел съм, че месото от толстолоб след като се махне кожата по желание може да се накисне в кисело мляко, така се неутрализира евентуалния остатъчен гаден вкус и мирис Пробвано вкъщи - рибата стана много вкусна
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 180
- Регистриран на: Съб Юли 25, 2009 5:33 pm
- Местоположение: гр. Сливен
Re: Толстолоб , на скара и пържен
С удоволствие ще следя темата......обожавам толостолоб.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Толстолоб , на скара и пържен
Кофтито е, че авторът го няма вече.malena написа:С удоволствие ще следя темата......обожавам толостолоб.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...