Дата и час: Чет Окт 30, 2014 8:09 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


За да видите пълното съдържание на форума, трябва да сте регистрирани и да влезнете с профила си.



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 15, 2006 10:38 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Пет Сеп 15, 2006 10:25 pm
Мнения: 51
Местоположение: Варна


Рибата се изчиства и нарязва.
В дълбок съд с вода се прави марината от морска сол и вода (тест с яйцето докато изплува ).
24 часа в маринатата, след което се оставя да се изцеди за 1-2 часа.
12 часа в оцет и след това отново изцеждане за 1-2 часа.
4-5 часа се накисва в студена вода след което се реди в буркани с подправки по желание(дафинов лист, чер пипер, бахар).
Залива се с олио, предварително загрято ( в тиган се слага хапка хляб и се сгорещява олиото , докато хляба се зачерви).
Консервата се нуждае от около седмица за да узрее месото.
Мезе за ракия, бяло вино ...всичко което се сетите;)
И да не забравите едно бурканче за мен !
:P


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 

Реклама



Реклама
 

 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 15, 2006 10:56 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Пон Юли 03, 2006 10:46 am
Мнения: 6928
Местоположение: Пловдив


Извинявам се,но не съм прочел правилно,че става въпрос за мариноване.Но ако не му е тук мястото,ще помоля модераторите да преместят рецептата на правилното място.

_________________
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 07, 2006 4:24 pm 
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Offline

Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Мнения: 4372
Местоположение: ГРОБИЩАТА


много пьти сьм казвал тази рецепта и пак ще я кажа-става вьпрос обаче за малотрайна консерва-около месец,но сьщо така става вьпрос и за по малко грижи,както и за ЧУДНО МЕЗЕ :wink: прави се с костеливи и не толкова костеливи средни по размер риби-скобар,пьстьрва,уклей,мряна,дребна каракуда,скумрия,паламуд,сафрид и пр...
режат се на парчета-може и с перките да си седят,редят се в буркан от компот(тип "омния"-около 860-900гр е),като гледате да е пльтничко,малко чесьн,3-4 зьрна пипер,малко копьр отгоре,1 бахарче.1/3 даф лист...супена льжица сол с лек врьх,лимонов сок(цеден от лимони,а не боклука който продават в едни шишенца) или оцет-за по непретенциозните и за капак-малко олоио или зехтин-да запечата..оставя се в хладилник и след 4,до 8 дена е готово-4-за скумрията,8-за скобара :D -ако има видим вьздух между парчетата,аз го поразрьчквам е едно дьрвено шишче за месо,да ви е вкусно :wink:

_________________
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 27, 2007 8:57 pm 
Аватар
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Нед Сеп 30, 2007 12:18 am
Мнения: 1


Маринована риба по Варненски

600 гр. рибни филета от морски риби
1-2 глави червен лук нарязан на шайби
100 мл бяло вино
50 мл лимонов сок или оцет
50 мл зехтин или олио
8-10 зърна черен пипер
3-4 зърна бахар
дафинов лист
морска сол

Почистеното и измито рибно филе се осолява с моската сол и престоява 1 нощ на хладно. Морската риба поема толкова сол, колкото й е необходима. На следващия ден филетата се измиват със студена вода и нарязват на парчета-хапки, след което се заливат с охладената марината, приготвена от останалите продукти.
Престоява 5-6 дни в буркани, охлаждайки се в хладилника.
Рибата се сервира заедно с лука.

Ако мариновате сафрид, почиствате само главите и вътрешностите.
В дълбок съд редувате ред морска сол, ред сафрид. След 12 часа измивате рибата от солта и я заливате с оцет - престоява още 8 часа.
Нареждате плътно в буркани, като прибавяте по няколко зърна черен пипер и парченце дафинов лист.
Най-отгоре заливате бурканите с охладено препържено олио и запечатвате с капачките (без варене!).
Да Ви е вкусно мезето !!!

Казаха ми, че и по-дребната заргана ставала по тази рецепта, но засега не съм пробвала.

_________________
Обожавам мъжете, но оставям на приятелките ми да им подпират ... въдиците.


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Пон Фев 25, 2008 4:48 am 
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Online

Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm
Мнения: 3700


евала за рецептата на кроки


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Чет Мар 27, 2008 11:26 am 
разбира нещата
разбира нещата
Offline

Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 10:02 pm
Мнения: 1042
Галерия: 30 снимки
Местоположение: Богомил Иринчев - Пловдив


Сега колеги и аз да дам една рецептичка. Изпробвана е многократно и отнема много малко време за приготвяне.

Почиствате рибата, осолявате, слагате я в тенджерата под налягане, вътре добавяте доматено пюре, краставички, морковчета, чер пипер, олио и оцет. Варите един час, вадите я ,слагате в буркани и в хладилника. . После: "баси кога свърши таз ракия с туй мезе"

_________________
Изображение Пазете природата чиста !!!!


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Реклама



Реклама
 

 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Пет Мар 28, 2008 10:53 pm 
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Мнения: 7336
Галерия: 1 снимки
Местоположение: гр. Карлово


МАРИНОВАН УКЛЕЙ

Подбира се възможно най-едър уклей. Рибата се почиства от люспите вътрешностите и хрилете , без да се махат главите. Измива се добре със студена вода и се залива със солен разтвор- 200гр. сол на един литър вода. В саламурата престоява 6(шест )часа , саламурата се излива и без да се мие рибата , се залива с качествен винен оцет за 8(осем) часа. След това рибите се изваждат и се нареждат в подходящ съд с капак като между редовете се поставят : 10 зърна зърен пипер , едно зърно бахар(на парченца) , три скилидки чесън(на парченца) , четвърт листо дафинов лист( на парченца)- Подправките са на един килограм риба!!!! Така наредената риба се залива с олио което да я покрива 1см. Съхранява се в хладилник , като "узряването" и започването на консумация е минимум 45 дни. Трайноста е над една година!!!!
По рецептата могат да се правят и бабушки , като престоя в солен разтвор и оцет са съответно 8/12 часа. На добре узрялата риба главата . гръбнака и костите се отделят нацяло с лекота. Пие и ракия и вино еднакво добре с препечени филийки :D

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Чет Ное 26, 2009 8:00 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 06, 2008 7:15 pm
Мнения: 2


Здравейте приятели рибари.Аз правя маринована риба така:
(за дребна рибка)
1.В топла вода разтварям готварска сол толкова че едно яйце да плува отгоре като 20ст.
2.Поставям очистената рибка в съд и похлупвам отгоре с чиния самата рибка да потъне в саламурата за 24ч. (за 24ч.всякакъв вид месо си поема сол толкова колкото му трябва)
3.След това изливам от съдината само течността без да изплаквам рибката и сипвам отгоре оцет докато се
покрие рибката и по същия начин с чинията за около 5ч.(за едра поне 12ч.)
4.Изплаквам рибката и я редя в предварително измити и подсушени бурканчета
5.загрявам олио до готовност за пържене и след това го оставям да изстине но не много и заливам отгоре
(до като е топло олиото затворете веднага капачките за да се самозапечатат издържа поне 5 месеца на хладно)

PS:Аз го правя без подправки които иска да слага:ПРИЯТЕН АПЕТИТ


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Съб Ное 28, 2009 2:00 pm 
Аватар
разбира нещата
разбира нещата
Offline

Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 2:10 pm
Мнения: 1000
Галерия: 178 снимки
Местоположение: Варна


Ето я и моета рецепта, която в по-голяма или по-мака степен е разновидност на гореописаните :roll:
По магазините се намира както готова маринована, така и в сурова хамсия.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка
Наздраве!

_________________
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2010 7:50 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Чет Яну 21, 2010 11:23 am
Мнения: 56
Местоположение: Пловдив


Привет на всички колеги кулинари и рибари. И аз да споделя своята рецепта за консервирана риба "Ропотамо" или там каквато ще е "река". Ползвам я от близо 10 години и е важно, че всеки вид риба с милион кости става ЯДЛИВА. Рецептата съм прилагал предимно на кефал, червеноперка и каракуда, но по-дребна.
1. На почистената вече риба се отстраняват главите и се нарязва на парчета"шайби" по 4-5 см.
2. Нарежда се ред от рибата в добре подмазнена тенджера или дори казан/зависи от количеството/
3. За подправки на всеки ред се редуват:черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист, чесън, настъргани прясни дамати или доматен сок, сол. Всичко това е на вкус, не питайте за пропорций. Следва нов ред риба и т.н., но не се притеснявайте да я правите и в по-дебел пласт. По време на врането и без това се разбутва достатъчно.
4. След като сте готови с подредбата най отгоре, а може и по време на реденето сипвате олио и оцет. Баба ми казваше на олио да е богата, щото е постна, а като заври на оцет да е кисело, та да и смачка кокалите. Все пак е салата
5.Слагате да ври на Б-А-В-Е-Н огън поне час и половина.НЕ СЕ БЪРКА, ЩОТО СТАВА КАША-МАША. Тя си къкри вие си пиете биричка. Чат пат опитвате и квото няма - дослагвате.
6.След час и половина гасите огъня и я оставяте да истине добре. Аз обикнавено продължавам на другия ден.
7.В предварително приотвените бурканчета слагате на дъното лъжица сварен бял боб. Вече изтиналата риба започвате,що годе да редите в бурканчето. Па средата слагате няколко резанчета кисела краставичка. Не затваряте бурканите докато не разпределите рибата от тенджерата. Последно разпределяте и мазнината и соса, който е останал на дъното на тенджерата. Стерилизирате час и половина/пробвал съм и един час пак става/.
Да ви е сладко


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Съб Май 22, 2010 12:05 pm 
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
Мнения: 178
Галерия: 100 снимки
Местоположение: Враца


А сега,най- лесната изпробвана рецепта за мариноване на костеливи риби - скобар,бяла мряна,кефал и др.Удобството е,че я започвате веднага след завръщане от излет,след като изчистите улова.Достатъчно е да имате винаги в къщи по някой пакет морска сол.
Изчистените риби,определени за мариноване им се махат главите и опашките.Режат се на шайби 2-4см. и се слагат в някакъв съд обилно омешани с морска сол...и това е за тази вечер.
На следващата вечер рибата се вади от солта и се изплаква в две-три води.Отцежда се и в същия съд се залива с ябълков оцет да я покрие.
След още едно денонощие се отцежда от оцета. Сега много лесно на всяко парче риба се махат перките,кожата и средната кост.Изчистените парчета риба се слагат в тава, добавят се смляни подправки-черен пипер и бахар.Начупват се на едро и няколко дафинови листа.Сипва се препечено олио /предварително загрято докато запуши леко и изтинало/ и се разбърква.С лъжица се пълнят подходяши съдчета - буркани или пластмасови кофички с капак.Като притискате с лъжицата рибата в буркана,отгоре изплува олио - при нужда се добавя от олиото,което се отцежда в тавата при рибата.Нужно е да има тънък пласт олио за изолация от въздуха.
Така направена рибата издържа без проблем 4-5 месеца в мазето.Хубаво е да се изчакат 1-2 седмици преди консумация - време,нужно за "узряване".
УКАЗАНИЕ ЗА УПОТРЕБА: Слага се в подходяща чиния.Нарязва се кромид лук и маслини.Добавя се прясно изцеден лимонов сок и се поръсва с нарязан магданоз и върви с всякакви питиета.

_________________
И да ме няма, пак съм тук !


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Реклама



Реклама
 

 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Чет Дек 16, 2010 5:20 pm 
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Offline

Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Мнения: 130
Местоположение: Vancouver


Много кефал, много риба се излови в последно време (!),... пържиш-ядеш, пържиш-ядеш и пак за буркани остава...

затова реших и аз да се разпиша с начин за мариноване на риба в буркани

значи, кефал-квото ви остане от улова, почистен от вътрешностите , люспите, без глави и опашки, ...ако улова е изобилен, разкарайте и перките, за да съберете повече от същественото в бурканите
Изображение

нарежете на шайби и запържете в малко олио, колкото цвета на рибата да се промени леко отвън

Изображение

Изображение

какво още е необходимо-с две думи, каквото има
кисели краставички, червена чушка, морков, целинка, лук, дафинов лист, бахар, черен пипер, грахчета..е, аз нямах грахчета, но имах чесън


Изображение

наредете в бурканите
зеленчуци, подправки и риба-нека е шарено!


Изображение

сложете по 1 супена лъжица мазнина от пърженето, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица оцет, долейте с вода
Изображение

запечатайте с капачки и варете час и половина, може и два.... гледайте капачките на бурканите на не останат без вода, на сухо един вид, долейте, ако има нужда


Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Вто Авг 02, 2011 9:40 pm 
ще става разбирач
ще става разбирач
Offline

Регистриран на: Сря Май 05, 2010 1:24 pm
Мнения: 389


Златев написа:
Ето я и моета рецепта, която в по-голяма или по-мака степен е разновидност на гореописаните :roll:
По магазините се намира както готова маринована, така и в сурова хамсия.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка
Наздраве!


Колега мариновал съм какво ли не, но за хамсия имах леки колебания и реших да питам гугъл и попаднах на твоя пост :) спорно беше колко часа да я държа в оцет защото в оцет се държи за да се стопят костите, а тук в случая няма какво да се топи , също така оцета стяга рибата... та аз пробрах 6ч в оцет и рибата стана просто муцарела!!!!!! Не препоръчвам да се държи повече от 6-8ч в оцет, един френд вече пропищя, ял е киселяк накрая .... иначе си помогнах с рецептата която си дал, едно голямо БЛАГОДАРЯ :)

_________________
През март ноемврийският асфалт се топи по-бързо от февруарския сняг.


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Съб Авг 06, 2011 4:27 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 7:21 pm
Мнения: 2


Рецепта за Аншуа:
Изчиства се рибата от люспите и вътрешностите,засипва се в морска сол за 48 часа.
Измива се и се обескостява с пръсти като се натиска през корема към гръбнака,залива се с оцет за 12 часа след което се изплаква и се реди на редове като между всеки ред се слага следната смес:
Нарязан копър на ситно,зрънца черен пипер,нарязан чесън на шайбички и няколко
малки парченца лимон.Трябва да се внимава с лимона да не стане прекалено кисело.Остава
се в хладилника за 10-12 часа и се консумира.Хубаво е количеството риба да не престоява
повече от 15-тина дни,защото си променя вкуса.Пробвайте дано ви хареса. За придружава-
щите питиета всеки според вкуса,но не пренебрегвайте една мастика например.
Добър апетит и наздраве.


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
МнениеПубликувано на: Сря Авг 01, 2012 3:37 pm 
Модератор
Модератор
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Мнения: 11549
Галерия: 0 снимки
Местоположение: Горна Оряховица


5 кила сафрид очистих тази сутрин!Ръководейки се от съветите на Кичевския колега КИРО и множеството мнения в тази тема започнах и аз да творя.В момента съм на фаза осоляване.Едно питане имам ... 12 часа в саламурата,12 часа във винен оцет,после да държа ли още 12 часа в саламура?Специално за тази последна операция чета доста противоречиви мнения,но пък още си облизвам пръстите!

_________________
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на: