Дата и час: Съб Ное 28, 2015 10:12 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


За да видите пълното съдържание на форума, трябва да сте регистрирани и да влезнете с профила си.Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 7:51 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
Мнения: 7987
Харесвания: 51 поста
Харесано: 96 поста
Галерия: 1 снимки
Местоположение: Пловдив


Понеже все се споменава в някоя тема която косвенно е свързана с това -ето споделяйте кой ,как лови с какви плувки,утежнения,влакна ,куки и с една дума всичко съществено.Аз ще по напиша малко по-късно.

_________________
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

английски риболов-мач,техники

РекламаРеклама
 

 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 8:55 pm 
разбира нещата
разбира нещата
Offline

Регистриран на: Пон Фев 26, 2007 5:21 pm
Мнения: 607
Харесвания: 0 пост
Харесано: 0 пост
Местоположение: Пловдив Тракия


За разлика от другите видове английският риболов не изисква толкова допълнителрно аксесоари, както например риболовът с щека. В същото време с англрийската система стават достъпни такива места на водоема, каквито не могат да се достигнат по друг начин. Както и другияте видове риболов английският изисква време за усвояването му. Точно тук риболовецът се обръща за помощ към спортистите. Все пак мачовият рибол често печели на състезания. От какво да се изхожда подбирйки мачова пръчка и макара за английски риболов. Както при другите видове риболов пръчките за английски се делят на различни класове, осножвното от които е тежеста на изхвърляне. Леките пръчки имат изхвърляща тежест до 10 гр и се ползват за близки разстояния, средният клас е за ваглери до 25 гр, а за тежък клас се смятат пръчки с изхвърляща тежест до и повече от 35 гр. Всички от тези класове се делят на подкласове по строй и дължина.

Какво да се подбере зависи основно от риболова, който ще практикуваме. Най-често се ползват мачови пръчки от 3.60м до 4.50м. Това се определя от дълбочината на водоема. Ако тя е по-голяма от дължината на пръчката монтираме подвижна система за риболов. Фиксираният ваглер обаче е по-чувствителен.

Макарата за английски риболов

Първо трябва да се прецени работата на аванса. Мекият аванс позволява да се ралботи с тънки влакна, а от това зависи доаличшното ш тжчнжсто но зоматони. Авансът трябва да работи беизотказно при замятане и при вадене на риба. Оборотите на макарата не са толокова важни. Бавнооборотната макара даже донякъде е по-добра, тъй като при два накривозакачени червея няма да се получи оплитане на повода. Това не важи за съсктезанията, където всяка секунда е ценна. За английски риболов е добре да се ползват мачови шпули за макарата.. Двете основни изисквания независимо от цената и лагрите на макарата са мек аванс и равно навиване на кордата, което позволява да се работи с тънка корда. Най-добре е кордата да бъде специална потъваща. Това разбира се не е абсолютно задължгително. Всяка корда може да бъде потъваща, ако преди риболов бъде добре почистена.

Ваглерите

По-голяма част от качествените ваглери са изработени от пауново перо и балза. Някои от ваглерите имат регулируема тежесет, закрепена на кила под формите на шайби. При необходимост част от тези тежести може да бъде премахната и да се премести върху кордата. Наличието на балза дава възможност да се съхрани баланса между плаваемоста и отежняването на ваглера, като същевремено го остава в нормални размери. Добре е да се ползват ваглери със сменяеми антени, които позволяват да се работи по прецизно в различно време. Жълтият цвят се вижда много добре в сянка или при отражение на отсрещния бряг. За чиста вода и нормално време е подходяща червена антена, а когато слънцето е срещу очите ви или повърхноста на водата е накъдрена за предпочитане е черна антена. Ако антените не се сменят или нямате подходящ цвят можете да боядисате плувката с бои за плувки или водоустойчиви флумастери.

Нещо още за монтажа на линията

Съществува един парадокс при английския риболов. От една страна за риболов на голяма дистанция трябва да се ползва тънка корда, тъй като тя осезаемо увеличава далечноста на хвърляне. От друга страна обаче тя може да не издържи натоварването на тежкия ваглер. За да се избеугне тази аномалия аз правя следния трик. Правя цялата линия на корда 0.18, която е с дължина около 7-8м, която привързвам към оосновното влакно 0.12-1.14мм. Така натоварването при замятане пада върху делебото влакно, а тънкото позволява далечно замятане. За повод трябва да се ползва изключително качествена корда, за да няма изненади. Аз ползвам поводи с размер 0.10-0.12мм. Според мен няма смисъл да се работи с по-тънкси влакна.

Куките за риболов

Те зависят основно от стръвта, на която ще се лови. Те категорично трябва да са здрави и много добре заточени. Забелязал съм, че ако куките са добре заточени, дебелината им не е от особено значение. Не е пропоръчително да се ползва вердевас за стръв при английски риболов, тъй като при замятане натоварването върху куката е доста голямо и има вероятност стръвта да падне. Според мен за нормални риби кука с големина № 16 е напълно нормална. Поводът е с дължина около 40 см и при по-голяма кука може да имате серия празни кълванета. С малката кука това е изключено. Е, налага се да ползваме кукоизваждач, но по-добре рибата да е наша, нали?. Поводът зависи от много неща, но като правило зда шаран поводът е значително по-дълъг 60-80 см, за каракуда около 30 см. Не забравяйте задължително да монтирате малък вирбел между повода и основното влакно. Той ще ви спаси от оплитания.
Това е цитат от"на плувка и дъно"

_________________
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 9:34 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Чет Фев 07, 2008 2:15 pm
Мнения: 36
Харесвания: 0 пост
Харесано: 0 пост
Местоположение: Шумен


ето няколко схеми на монтажи на фиксиран ваглер както и английския и италиянски монтаж на слайдер (ваглер който носи повече тежест от собсвената си) от миналогодишното световно, което италиянците спечелили именно с този монтаж
италиянския монтаж го видях на живо как работи, гледах как един колега работеше с него като дълбочината беше 5+ метра,
с нетърпение чакам почивен ден за да го тествам
Изображение ИзображениеИзображение

като използваше същата схема с оплетеното влакно и за подвижния ваглер, целта на оплетеното влакно е да се избегнат оплитанията (стой като тел направо :shock: )

неизмено при мач риболова са прашките за захранване както и маркера за влакното
другото важно при този тип риболов и можеби едно от най-трудните моменти при него е измерването на дълбочината


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 4:18 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
Мнения: 7987
Харесвания: 51 поста
Харесано: 96 поста
Галерия: 1 снимки
Местоположение: Пловдив


Това с плетеното нещо не го разбрах.Аз имам плетено на фидера и изобщо не е твърдо. Не препоръчвам да ловите с такова.Линиите които си дал или по-скоро копирал,са стандартни,монтажа за фиксирания ваглер е малко по-различен от най-използвания,явно като е ползван на състезание е съобразен с някакви ситуации.Измерването на дълбочината става бавно,с помощта на сонда,най-удачна е на стонфо-лайт варианта.Може и със закрепена една съчма SSG,на куката.Замятате на дистанцията на която мислете да ловите,,хвърляте малко след нея,за да можете с два-три оборота на макарата да вкарате кордата под вода и да изпънете линията,с маркер бележите влакното над макарата,и започвате меренето,след като установите дълбочината,без да сваляте сондата,премервате дълбочината малко по-навътре,за да се ориентирате каква е дълбочината,дали има ръбове,дупка и ....,същата процедура я извършвате и пред точката която ще захранвате,ако намерите ръб или ямичка може да се ориентирате към това място за подхранване.Доста сложно изглежда,отнема 10 мин.но може да ви донесе голям успех при риболов.Изобщо правилното премерване на дълбочината гарантира и по-нататъшните ви успехи.Захранването се извършва с прашка,топките които ще изстрелвате трябва да са с еднаква големина,разпъвайте ластика с еднаква сила да вкарвате топките във възможно една точка.Ползвайте маркови катапулти,на Дренан,Стонфо,Колмик,Вега,изпускам някоя фирма,ама и тези ще ви свършат работа.На Дренан катапултите са с различна далекобойност и са най-доброто което съм използвал.Навивайте само изпитани потъващи влакна,ползвайте и спрей за потъващо влакно на Сенсас,ако не ви се дават 15лв,разредете веро в пулвелизатор на 10 замятания пръскайте влакното на шпулата.Мачовите влакна са с по-малка разтегливост за да подсичате по-добре при голяма дистанция.Ще гледам скоро да кача и снимки на най-използваните аксесоари при този риболоявче повечето неща ми са в бойна готовност в колата.Макарите за този вид риболов трябва да са с предавателно число не по-малко от 5 към едно,а моделите не по-малки от 2500 за Шимано или 30 за останалите марки.Избирайте дебелината на влакното според дистанцията и ваглерите с които ще ловите.С мача с тънко влакно може да се преборвате с доста едри екземпляри.Има още много да пиша ама ще отскоча за стръв,че утре смятам да си хвана някоя рибка.При нещо неясно си знаете-въпросче.

_________________
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 5:00 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Чет Фев 07, 2008 2:15 pm
Мнения: 36
Харесвания: 0 пост
Харесано: 0 пост
Местоположение: Шумен


може би аз не се изразих правилно за оплетката, нямах предвид плетено влакно
а пресукано моя грешка :oops:
а целта е да се избегнат оплитания


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 5:23 pm 
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Мнения: 7336
Харесвания: 0 пост
Харесано: 4 поста
Галерия: 1 снимки
Местоположение: гр. Карлово


svsh написа:
може би аз не се изразих правилно за оплетката, нямах предвид плетено влакно
а пресукано моя грешка :oops:
а целта е да се избегнат оплитания


Колега , това в елипсата ли е пресуканото?

Изображение

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Re: английски риболов-мач,техники

РекламаРеклама
 

 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 5:59 pm 
Аватар
сериозен играч
сериозен играч
Offline

Регистриран на: Чет Яну 27, 2005 1:28 pm
Мнения: 1223
Харесвания: 1 пост
Харесано: 0 пост
Местоположение: St -Zagora


На тая картинка нещо оливетката не ме кефи аз бих предпочел с по обтекаема форма :lol:

_________________
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 6:26 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Чет Фев 07, 2008 2:15 pm
Мнения: 36
Харесвания: 0 пост
Харесано: 0 пост
Местоположение: Шумен


колега точно там е пресуканото влакно.. размера е горе долу колкото дължината на слайдера


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 9:20 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
Мнения: 7987
Харесвания: 51 поста
Харесано: 96 поста
Галерия: 1 снимки
Местоположение: Пловдив


Оливетите за мач трябва да са с продълговата форма,сферичните са по-готини за близалки.

_________________
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: английски риболов-мач,техники
МнениеПубликувано на: Нед Авг 03, 2008 6:27 pm 
Аватар
учете се от него
учете се от него
Offline

Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
Мнения: 7987
Харесвания: 51 поста
Харесано: 96 поста
Галерия: 1 снимки
Местоположение: Пловдив


Ето и някои от аксесоарите необходими за английски риболов Изображениеспрей за потъваща кордаИзображениеняколко вида сондиИзображениеконектори за виксиран ваглерИзображениеолова които ползвамИзображениеантени за ваглериИзображениенякои от ваглерите миИзображениеоливети.Снимките са правени с мобилния ми телефон,малко са по-големи и не излиза всичко което съм снимал,ама става ясно какво съм снимал.

_________________
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: playvenelin и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на: