В река на дъно

Модератор: sapuna

mixi
новобранец
новобранец
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 7:21 am
Обратна връзка:

В река на дъно

Мнение от mixi »

никога не съм ловил на дъно..можете ли да ми обясните как се връзва линията.?какви куки трябват и каква стръв? за река...
казаха ми,че в реките на дъно се ловял скобар...и за това искам да знам как!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1526
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от Stefko »

Колега, въпросът ти е много хубав, но трябва да се уточни вида на реката и рибата, която ще търсиш. Ако става дума за река като Дунав там монтажите са сериозни - плоско олово с грамаж 80-150 гр., здраво основно влакно (0,30-0,45), здрави пръчки и макари и т.н. Рядко се ползва т.нар. "дзамбок", което е пак дънен монтаж, но с много по-малко олово (10-20 гр.). Но ако искаш да ловиш на дъно в по-малка река нещата не стоят по същия начин. Нямам достатъчно опит с по-малките реки :oops: , но определено с такъв "дунавски" такъм там нямаш големи шансове... Требе си по-фин и нежен подход :lol:
В подобни случаи типичния дънен монтаж може да се използва за трсене на сом, бяла мряна, шаран или щука (донякъде), но е неудачен за видове като морунаж, клен, скобар... Ако все пак се налага употребата му задължително трябва да се използва плоско олово с достатъчна тежест за да не се мести от силата на течението.
Виж по-сполучлива като че ли е употребата на разни вариации на т.нар. леко дъно. Аз лично съм виждал 2 варианта:
1. Основно вклакно, малка тежест (5-6 гр.), повод 25-40 см., кука в зависимост от търсената риба. Трябва да си винаги нащрек, защото кълването е бързо и ако не засечеш на време рибката си отива... Кълването се познава по трептенията на върха (което предполага използването на по-нежни прътове, а не типично дънни).
2. Т.нар. по тукашния край "влашка плувка" - монтажът е като на плувка, само че с повече олово от носимостта на плувката. Същата се повдига до върха на пръта (най-удачно е да се използва директен телескоп), така че да не докосва водата. Във водата попадат отново само оловото и куката със стръвта, а плувката служи като индикатор за момента на кълването. Може да звучи малко странно и смешно на пръв поглед, но съм виждал доста хубави риби (шаран, скобар, морунаж, клен...) изваждани от тукашните рибари по Огоста.
И понеже доколкото разбирам питаш специално за скобар ще кажа, че почти не съм виждал по нашия край (изключвам р. Дунав) скобара да се тръси на дъно :roll: Преимуществено се лови на плувка с добра захранка и стръв бял червей, троха или стиропор...
Не знам дали ти помогнах, но сигурно колегите с опит по р. Искър и Струма ще допълнят картинката с тамошните пинизи :wink:
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6874
Регистриран на: Съб Апр 30, 2005 1:31 pm
Местоположение: Асеновград/Пловдив

Мнение от Local »

Колега уточни се за коя река и ще ти напиша една подробна тема , и най-важното каква риба ще хващаш. :) :wink:
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6874
Регистриран на: Съб Апр 30, 2005 1:31 pm
Местоположение: Асеновград/Пловдив

Мнение от Local »

Колега аз по принцип хващам на тежко само черна мряна , по Марица и по нашата река Чая . Или както още му викат куршум , защото оловото има подобна форма . Линията е съвсем проста , на 25 см под оловото се връзва една бяла кука 12 номер , на мустад са най-добри , за също така може да оставиш оловото най-отдолу и с две куки отгоре , като шаранския метод , но тогава и има вероятност куките да не са на дъното и да ти удари друга риба. за риболов на тежко за подходящи тихи и дълбоки места , за мряната най-добре чакълести :) .
Клавиатура риба не лови!!!
mixi
новобранец
новобранец
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 7:21 am
Обратна връзка:

Мнение от mixi »

ще ходя на Дунав, до град Дунавци...за скобари или каквото друго има..какви куки и тежести трябват?
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6874
Регистриран на: Съб Апр 30, 2005 1:31 pm
Местоположение: Асеновград/Пловдив

Мнение от Local »

Stefko ти си на ход , помагай на колегата .
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1526
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от Stefko »

Здравей Микси! Ужасно съжалявам, че толкова късно отговарям на последния ти въпрос относно р. Дунав и местата около Дунавци :oops: :oops: . Просто след края на работното ми време в петък (16.30) забравям за компютри и интернети и се отдавам на същински риболовни действия до понеделник :wink:
Предполагам, че вече си ходил до Дунавци и информацията, която търсеше вече не ти трябва, но все пак се надявам да си се ориентирал правилно там на място и да си имал успех с дунавските рибоци. Ако не си, ето ти малко информация специално за гр. Дунавци, която може да ти е от полза за някой следващ път: Ще пропусна указанията за маршрута до там, защото явно го знаеш... и ще ти кажа направо за местата и рибите, които можеш да тръсиш.
На първо място са хищниците - щука, сом, бяла риба (по-рядко разпер). Почти по цялото протежение на тамошния бряг има удобни места за щука (навремето това беше едно от най-популярните щукарски места по видинския край). Класическия начин за търсене е с дънен монтаж и стръв рибка (уклей, мъздуга, каракудка, бабушка) като повода с нея може да се постави или над или под оловото. В определени моменти на годината могат да са резултатни и разни блесни, воблери и т.н.
Бяла риба имаше преди време, но честно казано отдавна не съм чувал някой да е хващал...Последните ми улови са отпреди 5-6 г. и са сравнително скромни :oops:
Сом - главно нощем, като най-удобни според мен са местата на самото кейче (мястото с циментовата стена за привързване на корабите, натрошените тухли и лодки от дясната страна) или на 100-тина метра по-надолу между първите храсти на горичката. Едри екземпляри отдавна не са излизали и на двете места, но сомчета до 2-3 кг. могат да се хванат.
Скобар (понеже видях че пишеш точно за него) - тези места определено не са от най-удачните за улов на скобар покрай Видин. Мисля че съм виждал да го търсят нагоре от пристанчето (с/у течението), където започва по-полегат и чакълест бряг. Аз лично никога не съм ходил там за скобар...
Мряна - може да се потърси на попово прасе, кашкавал или рача опашка, но заметнати по-навътре, където е същинското течение на реката (отново нощем!!!). Нужни са естествено по-тежки олова, които да не бъдат влачени от водата.
Платика и морунаж - имаше ги преди години, но и за тях не съм чувал нищо в скоро време. Последната ми информация за платика там беше от Октомври 2004, но е непотвърдена. По-скоро си мисля че беше кьорфишек.
Шаран и бял амур - отново риби, които са останали само в разказите на по-старите рибари в Дунавци. Иначе местата са чудесни за тях, но просто ги няма. При повече желание и късмет може да се пробват на разни качамаци и кюспета. По-удачно място е плажът, до който се стига по брега вдясно през горичката (100-150м.)
Плевел - ако не друго, там винаги можеш да разчиташ на добри количества уклей и бабушка на плувка. Нужна е малко захранка от хляб и кюспе и са твои :wink: Понякога се случва покрай тях да се появи и някоя мъздруга, лин или каракуда, така че бъди нащрек. Попчета можеш да скубеш на дънце с бял или торен червей!

Ако те интересува още нещо - питай и ще гледам този път да отговоря по-скоростно (стига да не е в петък следобед :wink: ). Само ще те помоля въпросът ти да е по-конкретен, защото така както бе попитал за "скобар или каквото друго има", отговорът ми трябваше да изглежда: "За скобар - куки номер 10-8, а за останалите риби - от 18 до 4/0" :lol: :lol: :wink:
Чакам разказ за излета ти на Дунавци, защото ми е интересно какво е моментното състояние там.
mixi
новобранец
новобранец
Мнения: 33
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 7:21 am
Обратна връзка:

Мнение от mixi »

първо бях на река Лом до с. Тополовец... там лових мноого Блескавец и 2 Бяли мрени на дъно...ето снимки : http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1 .. после отидохме на Дунав между с. Ботево и с. Симеоново...там лових само на плувка, защото на дъно се закачаше и свършиха тежестите...хванахме кустури( на торни червей и око), много блескачи на бял червей, и две риби - Червеноперка или Бабушка...ето снимка: http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... um&cat=500
Аватар
MaNiaKa
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 5:14 pm
Местоположение: Svishtov

Мнение от MaNiaKa »

на дунав има много закачки наистина но ако успееш да намериш чисто местенце риболова на дъно си става истински удоволствие аз лично ловя във свищов няма много закачки и резултатите са доста добри има хубав скобар както и червеноперка.Някои колеги предпочитат да ги ловят на плувка но аз не то трябва постоянно да хвърляш на ново защото течението я отнася да не говорим че кълването на скобара е много финно и не можеш да разбереш дали е закачила на дъното или кулве.На дъно е друго забива сериозно и няма пропуск :)
Наслука на всички колеги !
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1526
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от Stefko »

Някои колеги предпочитат да ги ловят на плувка но аз не то трябва постоянно да хвърляш на ново защото течението я отнася да не говорим че кълването на скобара е много финно и не можеш да разбереш дали е закачила на дъното или кулве
Кълването на скобара на плувка е истински тест за рефлекса и концентрацията на рибаря. И разбира се победата в такава ситуация е много по-сладка :lol: Аз определено предпочитам този риболов пред дънния, защото е много по-емоционален и динамичен. За "дъно" има по-сериозни риби в Дунава :wink:
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1171
Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 7:01 pm
Местоположение: Свищов

Мнение от shefa »

Изображение Изображение
Аватар
Niki(new)
новобранец
новобранец
Мнения: 41
Регистриран на: Пон Окт 25, 2004 10:09 am
Местоположение: pleven
Обратна връзка:

Мнение от Niki(new) »

Колеги привет на всички.много често посещавам сайта от много време насам,и все се каня да Ви попитам.за монтажа на дъно за шаран на река.Много искам да пробвам на Дунав околко Никопол или с.Загражден.Но незнам как да си направ качамак и как да го заложа на капан.Понеже съм ловил само на затворени водоеми на спирала .Много ми е интересни как се салгат няколко куки и се пондасят шаранът да ги смучи.Ако правилно съм разбрал това е Капан.Също ,ще съм благодарен ако ме научите и на труги тънкосто относно дънни риблов на шаран,бял амур и Сом.Благодаря ви!!!
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2378
Регистриран на: Нед Ное 26, 2006 6:05 pm
Местоположение: Варна,Морето,сините вълни...
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Колега,аз имам род от с.Загражден и ще те посъветвам в края на пролетта да се отбиеш на напоителните канали около селото/в момента мисля,че са празни,понеже не пускат помпената станция/,за шаран по-добро място в този район незнам!!!Течението на водата в повечето случаи е слабо,до нищожно,а понякога и го няма,което багоприятства риболова на плувка.В тези канали влизат също големи таранки,бяла риба,щука и др. ти ги знаеш.

Аз също зададох въпроса,но в друга тема.Искам да ме светнете за дънните монтажи за шаран и ако може да направите схемички на програмата Pаint,че най-лесно става/по-нагледно ше ми е/.Дайте съвет за номерата на куките,дължината на поводите,номера на влакното,тежестта на оловото и каквото можете още.За захранката ми е горе-долу ясно-кюспе и качамак,а стръвта доколкото знам е добре да е млечна,или царевица от буркан,както може и торен и бял червей,жито и др.Аз съм съвсем новак в този метод на риболов/на дъно в сладка вода/,понеже съм от Варна и тука само в морето ловим на дъно,там нямам грешка! :wink: Искам също да попитам имат ли нещо общо монтажите за шаран със монтажите за калкан например,или други морски дънни такъми,че ше ми е по-лесно.

Също ми е много важно да ме светнете за дънните монтажи за клен,сулка,костур,щука,сом,амур и толстолоб.Знам,че въпроса ми е малко сложен и голям,но няма кого другиго да попитам,щото тука сме все моряци.Лятото на Загражден ще практикувам,затова сега искам малко теория.










Благодарности предварително! :D
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
kameti
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 118
Регистриран на: Сря Дек 27, 2006 2:29 pm
Местоположение: Исперих

Мнение от kameti »

Eто ти момтажи за шаран:
http://www.carpbg.com/forum/search.php?mode=results
Аватар
dimitar baharov
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 134
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 10:53 pm
Местоположение: sofia
Обратна връзка:

Мнение от dimitar baharov »

Смятам, че универсално добър монтаж за шаран е хранилка с кука над и под нея.Поводите около 10 см.
Навремето често забивах куките в хранилката/т.нар. капан/, но в последните години установих, че със свободни куки е оптимално.
Правил съм си експерименти с различни монтажи и намирам този за чудесен :)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”