Информация за водоемите в България (обща)

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Аватар
stiv1961
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 221
Регистриран на: Пет Фев 08, 2008 10:21 am
Местоположение: Стара Загора
Обратна връзка:

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от stiv1961 »

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 69#p202469
С този пост реших да направя нещо подобно,ама sorry,някой ми изтри темата.Моля да си признае!Форумът е за всички желаещи,спазващи правилата.
angelarii
новобранец
новобранец
Мнения: 32
Регистриран на: Вто Яну 12, 2010 10:31 am
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от angelarii »

ЯЗ. ГОРНИ ДЪБНИК

Площ: 11 900дка
Обем: до 130 000 000 куб.м. вода
Язовир Г.Дъбник има най-дългата земно-насипна дига от 2 200м, която в основата си е широка 300м.
Общата дължина на бреговата ивица е 26км.


Язовирът е разположен на приток на река Вит непосредствено до главен път Е83, свързващ Луковит и Плевен. На около 25-30 км. от гр. Плевен.

Риби
шаран /Cyprinus carpio/, костур /Perca fluviatilis/, бибан , бяла риба /Stizostedion lucioperca/ , платика /abramis brama/, червеноперка /Scardinius erythrophthalmus/, бабушка, каракуда /Carassius/, уклей, рядко клен.

Почти по цялата брегова ивица няма висока растителност. Язовира има и няколко по-малки диги. Дъното е твърдо глинесто като цяло е неравно. Има измични и дълбоки места за риболов. Риболовства се с всички познати методи и похфати - РАЗРЕШЕНИ ОТ ЗАКОНА. Напоследък тролинга става мода. Има чудесни места за вкарване на лодки. Това го пиша пък дано някой извади мрежите от този язовир.
Статуса му е свободен, с нормален риболовен билет.
Масовият улов е:
Бабушка, платика, каракуда.
Рибите са 150-400 гр, среден размер, като излизат и доста по-добри екземпляри.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от КАЯ »

Изображение
Местоположение и сателит от хванах-ком
http://www.hvanah.com/?page=locations&id=68

Ще допълня малко колегата за яз. Г.Дъбник, но описание което може да се срещне във всеки туристически справочник върши малко полза. В горе посоченият сайт има много водоеми /реки и язовири/ подредени по азбучен ред и като се щракне на квадратчето на картата се отваря Гугъл земя със съответният водоем. Та молбата ми към колегите за да са полезни посочвайте подстъпите и пътя към местата за риболов на съответният водоем, както и състоянието на пътя.
Та след това отклонение ето и допълнението:

1.Отбивка на старият път за Г.Дъбник и Плевен. Има насипана пръст в началото, но се минава. От тук се стига до дясната страна на Телишкият ръкав и лявата част на малката дига. За лявата част /2/ на Телишкият ръкав трябва да се мине през Телиш.
3.Преди мантинелата в ляво /идвайки от София/ има отбивка по която си стига до два отделени от основният водоем водни площи в края на които се намира малката дига. През горещите летни месеци дясният водоем е напълно отделен от язовира. В левият се влива напоителен канал и е свързан с основното езеро с канал в дигата. От тук съм излизал и при двудневен дъжд, като се има предвид, че трудно тръгвам дори на росна трева.
4.След мантинелите има асфалтова отбивка която опира до язовира. От тук излизането също не е проблем при дъжд. Тази отбивка води и до почивната база и стената.
5.Така наречената малка дига.Тук е основното риболовно присъствие, като местата се заемат доста преди да се съмне.
От там може и да е проблемно излизането при дъжд.Така казват.Аз дори не съм опитвал при дъжд и да влизам.Рибно присъствие е основно платика и каракуда, на рибе се лови и костур и рядко бяла-Бялата е основно на влачене. На малката дига съм хващал няколко пъти и шаран на бял /не съм мятал целенасочено за него/
Има доста колеги от Плевен, които могат да допълнт по нещо.
golden-retriever
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 152
Регистриран на: Пет Юли 10, 2009 12:14 am
Местоположение: Пещера

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от golden-retriever »

Слагаите снимки не ги слушаите :D ... Шегата на страна но ако вас ви интересува само ква риба ще хванете при мен не е така ! Аз хадя на риба за да се допра до природата не за да си хапвам шаран или няква др риба !!!!!
slivnalia
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3343
Регистриран на: Чет Апр 14, 2005 6:29 pm
Местоположение: Стоян Петров- Сливен

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от slivnalia »

golden-retriever написа:Слагаите снимки не ги слушаите :D ... Шегата на страна но ако вас ви интересува само ква риба ще хванете при мен не е така ! Аз хадя на риба за да се допра до природата не за да си хапвам шаран или няква др риба !!!!!
Ти от къде си извади извода че,нас ни интересува само каква риба ще хванем,и ходим за риби за да си хапваме такива :roll:
Не мислиш ли че малко обиждаш писалите досега тук,като искаш снимки отвори една тема в фотография и там ни направи съпричасни с допирът ти до природата :wink:
Изображение
Аватар
Rud
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 216
Регистриран на: Пет Окт 16, 2009 4:30 pm

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от Rud »

Имате ли информация за яз.Добромирка мислим да го посетим но незнам как е положението там.Имало Лин,Шаран,Щука,Сом ако е ходил някой скоро да сподели?
Като не кълве аз ще клъвна.
danielo
новобранец
новобранец
Мнения: 47
Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 11:42 am

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от danielo »

КАЯ написа:Следя темата с интерес, но някакси не е така какъвто е замисъла.От списъка от първа страница някои от имената на водоемите , макар че са в синьо не водят до никъде.Може би организацията трябва да е на принципа на уикипедия, където всеки да може да добавя сведения за даденият водоем.За намиране на даден водоем ползвам хванах.ком където списъка е доста голям и линка води до сателитната снимка.Списък с координати на водоеми за навигатори има и са полезни за тези които имат навигатор.По-важното в описанието на даден водоем според мен са местата за достъп състоянието на пътя, като подробното описание как да се стигне до дадено място,удобството за лагеруване са важни.Има места дори да си ходил веднъж вторият път след доста време може пак да се объркаш.Предполагам, че форумите нямат възможност за под теми иначе от списъка линка би водил до подтемата за даденият водоем в който да се добавят данните.А ето и моят принос
Язозовир Крапец
Намира се близо до главният път София Варна на разклона за с. Малиново.http://hvanah.com/?page=locations&id=97
Сателитна снимка.
Изображение
Язовира няма сянка освен на няколко места.Линка който съм дал може да разгледате сателитната снимка при по-голямо увеличение за подстъпите къв язовира.Пътищата са черни,но изглеждат здрави,тъй като няма коловози по тях.Не съм влизал в дъждовно време и не знам как ще е.Това за подхода от пътя Малиново-Прелом.На снимката се вижда от дясно и един черен път покрит с калдаръм.Аз при дъжд се съмнявам дали ще мина.Буса ми е с задно и лек от зад и дори на росна трева и равно е трагедия.Два са начината за достигане до този път.Веднага след като се мине под главният път се свива в дясно и се минава покрай градините.Пътя е разбит, но така се стига най-лесно до началото на ръкава, а пролетно време рибата е там.Другият начин е след като се подмине разклона за Малиново на главният път има бензиностанция.След като свърши мантинелата в дясно има отбивка за черен път, който през нивите отвежда до калдаръменият път малко под билото.Така се стига до дясната част на язовира която по гориста.Казват, че там е предпочитано от шаранджиите.По-късно щи изровя линкове с риболови на този язовир, където има и снимки и ще ги добавя.
П.с.Благодаря на колегата за корекцията.Нанесох поправката, не знам къде съм се отнесъл писайки :oops: Обикновенно язовира е разрешен за риболов по време на забраната.
Язовирът е перфектен все още за риболов-тоест има доста рибка-бяла риба,шаран,кефал/клен/,едра каракуда,костур с прилични размери,амур и толстолоб.Обрасъл с потопени водорасли,което прави риболова на дъно доста труден .Много от колегите винаги носят лодка там-по-добрият вариант!Калдъръменият път е сигурен,минава през градините,изкачва баира и стига до източния/Славейковския/залив.Има чешма със студена вода,чисти поляни със хубава трева-моля,колеги,почиствайте остатъците от пребиваването си!Вмомента се монтират садки в района на стената но той и без това е забранен за риболов!Дано съм допълнил колегата!p.s Язовирът е свободен за риболов по време на забраната!Трябва ви само билет за риболов!!! :D
Изображение
angel81
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 381
Регистриран на: Съб Май 26, 2007 3:18 pm
Местоположение: Пловдив, Паничерeц

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от angel81 »

Fat написа:Ако някой може - да разясни нещо за тези язовири, координати, Известно име /най-вече как им викат местните/ МОЛЯ:
ОБЩИНА БРЕЗОВО:
1.Язовир ”Под селото” с площ 80,125 дка, поземлен имот №000335 от КВС на с.Сърнегор, община Брезово, област Пловдив.
2.Язовир Дрангово - платения “Кору дере горен” с площ 111,813 дка, поземлен имот №000012 от КВС на с.Дрангово, община Брезово, област Пловдив.
3.Язовир “Кору дере долен” с площ 84,979 дка, поземлен имот №000176 от КВС на с.Дрангово, община Брезово, област Пловдив.
4.Язовир “Дългъна” с площ 550,980 дка, поземлен имот №000068 от КВС на с.Тюркмен, община Брезово, област Пловдив.
5.Водоем “Поляната” с площ 9,316 дка, поземлен имот №000091 от КВС на с.Зелениково, община Брезово, област Пловдив.
6.Язовир “Геренджика” с площ 63,977 дка, поземлен имот №000148 от КВС на с.Отец Кирилово, община Брезово, област Пловдив.
7.Язовир “Меше кория” с площ 84,308 дка, поземлен имот №000176 от КВС на с.Отец Кирилово, община Брезово, област Пловдив.
8.Язовир ”Дамналий” с площ 69,347 дка, поземлен имот №000804 от КВС на с.Зелениково, община Брезово, област Пловдив.
9.Водоем “Юртя” с площ 5,924 дка , поземлен имот № 025102 от КВС на с.Чехларе, община Брезово, област Пловдив.
10.Язовир “Шабаница” с площ 39,067 дка, поземлен имот №000831 от КВС на с.Върбен, община Брезово, област Пловдив.
11.Язовир “Акациите юг” с площ 11,190 дка, поземлен имот №022074 от КВС на с.Върбен, община Брезово, област Пловдив.
12.Язовир “Акациите север” с площ 34,452 дка, поземлен имот №001024 от КВС на с.Върбен, община Брезово, област Пловдив.

ОБЩИНА ХИСАР /има 57 язовира общо всичко!/
град Хисаря:
1. ДЮЛИТЕ 18.600 дка
2. МОМИНА БАНЯ 206.818 дка
3. ВЕРИГОВО /ХИСАРЯ-6/ 69.074 дка
4. САИТЕ /КАРАТОПРАК/ 37.134 дка
5. РИБАРНИКА 15.231 дка
6. РИБАРНИКА 24.778 дка
7. РИБАРНИКА 33.547 дка
8. /ХИСАР-8/ 99.439 дка
село Михилци:
1. СРЕДОКА 23.000 дка /към с.Черничево/
1. КАЛИНКАТА /БАИРА/ 104.615 дка
2. ДРЕНАКА /ПОТОКА/ 20.579 дка
3. ЛОЗЯТА 9.906 дка
4. БАИРА 5.948 дка
село Старо Железаре:
1. ПАПАЗ ДЕРЕ 1104.615 дка
2. ПАПАЗ ДЕРЕ 220.579 дка
3. ПАПАЗ ДЕРЕ 39.948 дка
4. ГЕРЕНДЖИКА 123.370 дка
5. АЗМАКА 2.174 дка
6. ЮРАТА 7.489 дка
7. ПАМУКЧИЙКАТА 20.458 дка
8. ВОДОЕМА 21.070 дка
9. РЕДЖЕПИЦА 4.692 дка
село Ново Железаре:
1. КОЛАК ДЕРЕ 25.489 дка
2. СЕЛСКИ ГЬОЛ /НОВО ЖЕЛЕЗАРЕ/ 711.289 дка
3. АЗМАКА 10.114 дка
село Паничери
1. КАВАКА 799.182 дка
2. ДЪБРАВА 162.147 дка
3. ДЪБРАВА 23.924 дка
4. ГРУЙНОВО ДЕРЕ 128.199 дка
5. ПОД РАКИДЖИЙНИЦАТА 8.777 дка
6. ТАРЕВСКО ДЕРЕ 97.243 дка
7. БЕЛЕСИС 39.954 дка
8. СТАРИТЕ ЛОЗЯ 11.048 дка
9. СТАРИТЕ ЛОЗЯ 21.279 дка
10. СТАРИТЕ ЛОЗЯ - 3 1.146 дка
село Мътеница
1. АЛМАЛЪКА /МЪТЕНИЦА – 2/ 218.881 дка
2. ПОРТА БААЛА 41.678 дка
село Старосел
1. ДРАГАНЧОВ ДОЛ 27.963 дка
2. БАНСКИ ДОЛ 463.576 дка
3. РАКОВИЦА 27.023 дка
4. ДЪБРАВАТА 141.051 дка
5. МАНЕВ ДОЛ 129.248 дка
село Красново
1. МЪГЛОВИ ЛИВАДИ 37.021 дка
2. КЕРЕЗЛЪКА 56.842 дка
3. ОРЕШАКА 31.449 дка
4. ГОРЕН КОЗЛУК /КРАСНОВО – 8/ 34.647 дка
5. ДОЛЕН КОЗЛУК /КРАСНОВО – 7/ 39.994 дка
6. ГОРСКИ ПЪТ 17.429 дка
село Кръстевич
1. ЛЕЩАКА 70.780 дка
2. ДО ГРОБИЩЕТО 6.680 дка
3. ДРЕНАКА /КРЪСТЕВИЧ – 3/ 60.856 дка
4. ТАШ БУНАР 47.829 дка
село Беловица
1. КОРУДЖАКА /БЕЛОВИЦА/ 164.491 дка
2. КИНЛЯКА 121.895 дка
село Мало Крушево
1. ПОЛИЦАТА /КРУШЕВО/ 127.617 дка /към с.Красново/

Някякви координати? Инфо?

Паничери:
1. Кавака: 42'26 N / 24'35 Е - Риба бол, шаран, амур, сом . . ако го отворят за риболов няма да остане човек в пловдивска област. Сигурен съм че има колеги които са ловили на него преди 15тина години . .
4.Груйново дере - Новия язовир - 42,28,46 N / 24,37,41 Е - инфото е от миналата пролет - празен до пясък , ако има вода няма нищо да има.
5. Под Ракиджийницата - точно под Ракиджийницата се пада - 42,27 Н / 24,36 Е - малък гйол състояние неизвестно често пренебрегван
6. ТАревско дере - Таревско дере - 42,29 Н / 24,37 Е - инфото е от миналата пролет - празен до дупка , ако сега има вода едва ли ще става за риболов . . а от тази пролет инфото е http://www.dnes.bg/stranata/2010/05/20/ ... vdiv.91350
7. Белисис - Белисис - 42,27 Н / 24,38 Е - Дребна каракуда има в момента . . преди 4,5 години го мрежиха мъжката, имаШЕ хубави диваци шарани (9,10 кила) . .

Старите лози и дъбравите не ги знам с тези имена , но има още два язовира които може да са някои от тези :
Асанковия гйол - 42,27 Н / 24,36 Е - в момента е взет по аренда и не се лови на него.
Топачово дере - 42,29 Н / 24,35 Е - взет е под аренда , имаше шарани да ти види окото, но го осраха набърже , нахвърляха някви коли за белканто около язовира и го осраха иначе беше райски кът.

Другите язовири ги има само на име. Лека.
късмет работа . .
ribar3333
новобранец
новобранец
Мнения: 5
Регистриран на: Чет Яну 20, 2011 11:31 pm

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от ribar3333 »

Здравейте!
Намерих информация за язовир Дондуково .Към него има и вилна зона.Ето я информацията:


язовира http://bg.wikipedia.org/wiki/Язовир_„Дондуково
/трябва целия адрес да се копира в браузера,иначе не излиза в енциклопедията /

реката до него,има изворна вода http://bg.wikipedia.org/wiki/Сребра_(река)

вилната зона до язовира http://bg.wikipedia.org/wiki/Дондуково_(вилна_зона)

и снимки на язовира тук http://dondukovo.hit.bg/index.htm

Язовира На картата сателитна снимка -гугъл
http://maps.google.bg/maps?ll=42.444836 ... kipedia.bg
Ako ne se zarejda ,eto
Язовир Дондуково е язовир в Южна България, разположен в Сърнена Средна гора, във вилна зона Дондуково, която се се администрира от община Брезово, Област Пловдив. Язовирът се намира на на 4км от село Златосел и 7 км от село Свежен. Захранва се с вода от река Сребра , както и от дъждовни и снежни води.
Съдържание [скриване]
1 История
2 Животински свят и Растителност
3 Туризъм
4 Връзката с вилна зона Дондуково
5 Значение
6 Външни препратки
История [редактиране]

Язовирът Дондуково е създаден през 1962г ,с цел снабдяване с вода близките села ,задоволяване нуждите за селското стопанство и осигуряване на вода на населението .Неговото ниво се контролира от Напоителни системи – град Пловдив.
Животински свят и Растителност [редактиране]

Рибите,които се срещат в язовира и са обект на спортен риболов са : червеноперка,костур,каракуда,шаран ,балканска пъстърва .Други водни обитатели са :жаби ,водни костенурки(рядко),водни змии,плаващи птици-диви гъски,чайки, черни корморани,рибарчета и други. Дъното на някои части на язовира е богато на растителност и водорасли. На места по ниските хълмове около самия язовир има смесени широколистни гори от цер /Quercus cerris/ и космат дъб /Quercus pubescens/,иглолистни гори –бор, ели и смърч , от черен бор /Pinus nigra/ както и открити пространства с влажни ливади и обработваеми земи.
Туризъм [редактиране]

През топлите месеци на голяма част от бреговете на язовира,се виждат лагеруващи риболовци и туристи от почти всички краища на страната,някои от тях изкарват там с месеци. Има условия и за къмпинг на самия язовир. Има удобни места за лагеруване и пускане на лодки. Статутът на язовира е –свободен, неарендован.. Отговаря за ръзвъждане на рибен вид (пъстървови и шаранови). В близост е хижа "Дондуково",частна собственост.Разположена е на 500метра надморска височина.Представлява масивна двуетажна сграда,която е водоснабдена, електрифицирана. Отоплява се с твърдо гориво,има туристическа кухня и столова.
Връзката с вилна зона Дондуково [редактиране]

За да се построи язовир Дондуково, на това място са били срутени всички къщи ,които са формирали тогавашната вилна зона . След 1962г. са построени нови вили около язовира , с цел отдих за постоянно или временно пребитаване.Петдесетте вили са заобиколени от борова гора и са разположени около красивия бряг на язовира. От верандите им се разкрива незабравима гледка.Мястото е подходящо за туризъм през всеки сезон от годината.Районът на вилното селище е идеален за лов на благороден елен, зайци ,диви прасета. Красивата природа е подходяща за фотосафари и велотуризъм.Около вилната зона по пътя около язовира през лятото има растителност от много къпини.
Значение [редактиране]

Язовир Дондуково е държавна собственост .Неговото предназначение е за извършване на стопански, любителски риболов, рибовъдство и аквакултури в язовирите . Язовирът има широко приложение, при регулирането на колебанията на речния отток, според нуждите от вода за напояване, водоснабдяване, производство на електроенергия .Той е бариера при опасност от наводнение при речно пълноводие. Язовирната стена е един от най-важнияте елементи от язовира. Тя прегражда коритото, събира се водата от водизточника и образува язовира.
Външни препратки [редактиране]

Язовира На картата

:bear:
:wink: :P хубаво е мястото
Прикачени файлове
язовир дондуково.jpg
язовир дондуково.jpg (36.97 KiB) Преглеждано 4874 пъти
G_S_H
новобранец
новобранец
Мнения: 35
Регистриран на: Пон Ное 08, 2010 10:08 pm
Местоположение: km 697

Re: Информация за вод

Мнение от G_S_H »

Късно виждам темата .По списъка в началото- яз.Аспарухов вал и яз.Шишманов вал е един водоем находящ се до гр.Козлодуй.Просто името е променяно през годините.
joro912345
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Мар 03, 2011 12:41 pm

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от joro912345 »

някой ако може оа качи подробна карта и на реките ще е много добре
Аватар
nvelikov
новобранец
новобранец
Мнения: 27
Регистриран на: Пет Ное 26, 2010 11:53 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от nvelikov »

Да събудим малко темата колеги, идват топли дни и крастата зове!

:D Здравейте , малко инфо за яз. Звънарци ,
94 декара 450 000 м3 вода, разположен до село Звънарци на 20 тина км. от гр. Кубрат ,на 40 тина км. от гр.Руст .Арендован от фирма Био Еко Трейд ООД гр. Кубрат. В последните 2ве години е зарибяван редовно с шаран общо около 240 000 рибки. Разрешен за спортен риболов. Възможно къмпинг ,но без риболов през нощта. :D
" Не всичко, което има две бузи е лице..."
Аватар
cherna
новобранец
новобранец
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Апр 24, 2013 12:08 pm

Re: Информация за водоемите в България (обща)

Мнение от cherna »

Колеги , никъде не видях , някой да е писал инфо за Яз. Седлото , Драговищица - Кюстендилско , много моля за малко информация , дали е аквакултура , разрешен ли е за риболов , арендован ли е ???? Спешно ми трябва инфо , че смятам да го посетя !!!!
Аватар
ILEGAL
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 298
Регистриран на: Съб Юли 06, 2013 8:28 pm

Re: Информация за вод

Мнение от ILEGAL »

G_S_H написа:Късно виждам темата .По списъка в началото- яз.Аспарухов вал и яз.Шишманов вал е един водоем находящ се до гр.Козлодуй.Просто името е променяно през годините.
яз.Шишманов вал

https://www.google.com/maps/place/3320+ ... 1269bf5d50

Държи добри количества (и добри риби) от вида каракуда, бабушка, костур и бяла риба. Много редки шарани и щуки. И разбира се неизменния, любим на всички слънчак :axe:
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”