за шаран в студените дни

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: за шаран в студените дни

Мнение от sapuna »

georg написа:"зимуването" на шарана
Мисля,че ето тази фраза е разковничето на темата.Трябва само да и се даде точно обяснение.Мъчим се да го разнищим,но за всеки един от нас то е различно.Рядко пъти съм търсил шараните зимно време на затворени водоеми/изключвам тецовете/,но за сметка на това по реките не спирам!Ще се опитам да обясня,как аз разбирам "зимуването" по язовирите и реките:
Факт е, че жегите и големите студове се отразяват отрицателно на рибите. При много високи,а също и много ниски температури те изпадат в лятна или зимна летаргия.За разлика от човека,при рибите това понятие се изразява в сезонно замиране на телесните функции.Според Уикипедия,в преносен смисъл „летаргия“ се употребява като синоним на апатия, незаинтересованост, интелектуално отъпяване.До някъде съм съгласен,но не и изцяло.Има ли жизнени функции има и разход на енергия.Има ли разход на енергия има и нужда от храна.Обмяната на веществата е забавена,но не може да бъде преустановена.В големите затворени водоеми на шарана му е достатъчно да се смъкне на възможно най големите дълбочини,поради една единствена причина-температурната разлика.Не че му е студено,а защото в тези участъци все още текът органични процеси в тинята и той намира нужната си хранителна база-така наречения дертрит.С две думи,лягаш върху тавата,спиш,хапваш и чакаш да минат постите.
Какво е положението по реките обаче?Ами коренно различно.Постоянните течения променят дънния релеф,нивото не е постоянно,а от там идва и проблемът с хранителната база.За намирането на храна шараните изразходват повече енергия,от колкото могат да възстановят.По тази причина,тезата че през зимата шаранът винаги стои в речните дълбочини е мит.Какво да търси на четири метра дълбочина,при течение и каменисто дъно?!?!?В такива случаи местообитанието му е друго.Защо по Марица се ловят шарани около мръсния канал на Пловдив,по Янтра до пречиствателните станции,около вливащата се топла вода на различните видове централи?Отговорът е много прост-защото има храна!Подходящи за търсене места са също дълбоки участъци с много подводна растителност,ями около стръмни брегове,паднали дървета с много нанос около тях и т.н.Все места,където с малко движение шарана покрива хранителните си нужди!
Становището ми по темата е,че не е важна стръвта като подход при зимен риболов на шаран,а познанията и опита за откриване на зимната му стоянка!
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 161
Регистриран на: Съб Сеп 20, 2008 10:13 am
Местоположение: Белцов

Re: за шаран в студените дни

Мнение от ivailu1992 »

Въпросът ми е към sapuna,заради неговото изказване .Тази година хванах шарани на Янтрата и все на едно и също място и исакам да попитам дали и през зимата може да се хване някой шаран ,защото мястото е хубаво ,но през зимата не съм ходил за шаран.Ето и описание на мястото - има течение ,макар и не голямо ,защото лятото използвах 70гр. олово,дъното е песъчливо и също има и камъни ,а дълбочината е сигурно над 4м.(има паднали дървета и то големи).Малко въпросът ми не е по темата ,но ако и другите колеги знаят може да споделят.Също така каква стръв се използва за шарана през зимата?
georgi_gopata

Re: за шаран в студените дни

Мнение от georgi_gopata »

ivailu1992 написа:Въпросът ми е към sapuna,заради неговото изказване .Тази година хванах шарани на Янтрата и все на едно и също място и исакам да попитам дали и през зимата може да се хване някой шаран ,защото мястото е хубаво ,но през зимата не съм ходил за шаран.Ето и описание на мястото - има течение ,макар и не голямо ,защото лятото използвах 70гр. олово,дъното е песъчливо и също има и камъни ,а дълбочината е сигурно над 4м.(има паднали дървета и то големи).Малко въпросът ми не е по темата ,но ако и другите колеги знаят може да споделят.Също така каква стръв се използва за шарана през зимата?
Мястото ми изглежда добро, мисля че по това време на годината за река не е нужно да има много голямо течение, щом използваш 70 грама олово значи течението е добро.Колкото до стръвта, ако няма хищник на това място може да използваш и рибе, бих ти препоръчал и попово прасе, но сега едва ли ще намериш, за мен през този сезон от рибните топчета по-добра стръв няма(поне за язовирите).
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: за шаран в студените дни

Мнение от Бачо Илия »

Това което е 100% сигурно, е че шараните зимно време имат постоянни за конкретния водоем местообитания, които не се променят с години при положение че общите и характерни условия на водоема не се променят тотално. Тези зимни местообитания обикновено нямат много общо, или по-точно нищо общо с обитанията през топлия и не толкова хладните сезони. :idea: :idea: В реките със 100% сигурност, шарана не "спи зимен сън" и може да се лови целево, целогодишно!!!!! Блаженни са тези, дето имат такива реки :prayer: :prayer: :prayer: За другите водоеми работите ( поне на мен) са ми ясни и съм ги написал по-горе в темата :idea: :wink:
Има и един въпрос с повишена трудност- за 5 точки , кой е навит да ходи за шарани "там" и " така" , с дни
Това не е на ТЕЦ-а "забраненото"( справка за забранените места на теца- Адаша, там е "отрасъл и първо мляко засукал" , та горе-долу ги знае)
В реките със сигурност нещата са по по-различен начин и шараните 100% сигурно могат да се ловят целогодишно :idea:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: за шаран в студените дни

Мнение от sapuna »

ivailu1992 написа:Въпросът ми е към sapuna.....Тази година хванах шарани на Янтрата и все на едно и също място и исакам да попитам дали и през зимата може да се хване някой шаран ,защото мястото е хубаво ,но през зимата не съм ходил
Отговора ми е-отиваме на място и проверяваме! :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: за шаран в студените дни

Мнение от Бачо Илия »

Английската звезда Марк Ади, в материала по-долу, дава няколко добри съвета по улов на шаран в студения сезон:

Риболов на шарани в студена вода


Няколко поредни топли и слънчеви дни ви карат да прегледате плановете си и в главата ви се оформя мисълта да планирате излет до най-близкия водоем. Ако има как да уловите и някой шаран, би било добре, нали? Внимавайте обаче, водата е студена, а рибата е обзета от летаргия. Как да я уловите? Единият от мениджърите на английския национален отбор - Марк Ади, дава няколко добри съвета за този сезон пред престижното списание Match Fishing.

На плувка
Едно от най-важните неща е здрава кука, хранилки, които предлагат статична стръв на разстояние, здрави плувки за работа с щека, здрава и тънка линия и правилна подхранка.
Куката трябва да бъде малка, но достатъчно здрава, за да не се изправи или счупи, когато удари шаран. Обикновено се използва линия с влакно 0.10-0.12 мм, което трябва да бъде достатъчно издръжливо и да не се разтяга. За предпочитане е да се ползва цял такъм, без монтиране на повод. На практика така линията няма да има слаби точки и ще се изненадате колко силна може да бъде тази екипировка.
Другият важен момент в линията е плувката. За риболов в плитки води няма нищо по-добро от dibber. Той е толкова къс, че когато отлепите стръвта от дъното и отпуснете отново, той веднага застава прав и незабавно показва, ако рибата кълве. Тези плувки са предназначени специално за голяма стръв, тъй като не потъват лесно под натиска на течението. Горната част на дибера варира от плоска до куполообразна, но всички модели се виждат идеално във водата.
Хранилката
Това е може би вторият по ефективност метод за риболов близо до брега, когато водата е студена. А понякога той се оказва и единственият печеливш. Подходящи за този сезон са хранилки за бели червеи с големи отвори и прикрепена тежест. Движещите се червеи често стимулират шарана да се храни, докато статичната хранилка с тежка подхранка може да бъде подмината. Подходящо е влакно 0.14 мм и повод 0.12 мм.
По принцип зимно време никога не можете да бъдете сигурни, че ще хванете именно шаран на водоема, където сте отишли, освен ако това не е изкуствено зарибено езеро. Първият ми съвет е да се уверите, че във водоема има достатъчно шарани. В по-големите водоеми колебанията в температурата на водата са по-малки и затова там има по-големи шансове да уловите шаран.
Малката стръв е ключът към успеха през този сезон. Най-удачно е да ловите с един или два бели червея на куката. Освен това има голяма вероятност рибата да клъвне в момента на пропадане, което е още един довод в плюс на малките и леки примамки. Най-удачно през зимния сезон работят белите червеи, кастерите и пелетите. Ако решите да ползвате тежка подхранка, тя задължително трябва да бъде солена на вкус и тъмна на цвят.
Към стръвта и подхранката може да се добави Liquit Pelled Feed като подобрител, тъй като малкият облак от масло, който се образува около всеки червей, привлича шарана. През лятото обаче, когато шаранът е агресивен, добавката може да го разколебае.
Утежнението е истинска мъка, когато се лови в плитка вода. Всеки е оплитал линията си било при подаване или при празно засичане. Затова при плитки водоеми групирайте съчмите.

Как да ловим?
Когато се лови шаран с плувка dibber, стръвта непрекъснато се повдига от дъното и се отпуска. Кълването обикновено става точно по време на отпускането или малко след това. Не е нужно стръвта да се изважда от водата, просто отлепете линията с 30 см от дъното и отпуснете плавно. Добре е да изнесете върха на щеката малко встрани, така пропадането ще е по-апетитно за шарана.
Много често обаче щеката не е най-добрият вариант за риболов. Ако рибата е в отсрещния бряг и трябва стръвта да се подаде на 10 см от тръстиката, това не може да стане с друг уред освен с щека. Ако обаче рибата е някъде по-навътре или в средата на водоема, по-удачно е да се лови на мач или фидер.
Тогава, когато шараните са извън обсега на щеката, малката хранилка с малка стръв винаги дава добър резултат.

12 съвета за улов на шарани в студена вода

1. На места, където има различни видове риба, хващайте това, което кълве. Не може да се гарантира уловът на шаран в студена вода.
2. За да хващате шаран през зимата, ползвайте пелети, защото те не привличат толкова силно останалите риби.
3. Захранвайте всяка минута - плясъкът примамва шарана.
4. Ако не се обади шаран, захранвайте с бели червеи и кастери.
5. Ако храните с бели червеи и кастери, очаквайте и други видове риба да ви кълват периодично.
6. Използвайте щека, за да поставите стръвта на необходимото място, рибата се държи на по-сбити пасажи в студената вода.
7. Забравете дънната стръв, тя функционира по-добре при шаран, когато водата е топла.
8. Използвайте малка стръв и я движете постоянно - движението може да стимулира шарана да се храни.
9. Ако не можете да използвате щека, ползвайте хранилка с бели червеи. Не оставяйте хранилката прекалено дълго във водата и сменяйте стръвта често.
10. Използвайте ваглер, ако не можете да използвате щеката, за да поставите стръвта на определеното място.
11. Можете да пробвате риболов на дъно, за да уловите шаран в студена вода, когато той стои близо до дъното.
12. Помнете, че температурата на водата, а не на въздуха, определя поведението на рибите
.

8) 8) 8)
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3795
Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 9:20 pm
Местоположение: Смолян

Re: за шаран в студените дни

Мнение от INCUBUS »

Е,много точно го е казал човекът - в моята зона на действие през зимата нещата са посочени в т.1 и в т.12.
Аватар
nordf
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 215
Регистриран на: Сря Ное 19, 2008 10:13 pm
Местоположение: Мадрид

Re: за шаран в студените дни

Мнение от nordf »

Хванат ,днес ,на царевица кисната 24 часа в разтвор от ванилия/на прах/ и захар .Монтажа е "косъм" ,а на куката бях сложил торен червей ...

Изображение
Дължина 65 см и тегло 3.500 кг.
Успех на всички !!!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: за шаран в студените дни

Мнение от sapuna »

nordf написа:...Монтажа е "косъм" ,а на куката бях сложил торен червей ...
:shock:
georgi_gopata

Re: за шаран в студените дни

Мнение от georgi_gopata »

sapuna написа:
nordf написа:...Монтажа е "косъм" ,а на куката бях сложил торен червей ...
:shock:
Ако монтажа е бил на косъм със червеи, то би трябвало да е от този вид:

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1

Мисля че не се е изразил правилно.Но пък ако го е хванал по описания "монтаж", то Браво!Вече си измислил нов вид монтаж! :D
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13896
Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
Местоположение: св.Влас

Re: за шаран в студените дни

Мнение от snegk »

Монтажа е обикновен косъм със стръв царевица а на куката отделно червей :wink:
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1270
Регистриран на: Съб Дек 30, 2006 8:29 pm
Местоположение: Мадрид

Re: за шаран в студените дни

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Що се чудите бря,колегата го е написал много точно,на косъма е сложил царевица,а на куката е нанизал торен червей.И аз доста често го праа тоа номер,и шарко е в кепа.Кеф ти царевица кеф ти червей.

Браво колега,драсни два реда къде го закова, може и на лс.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: за шаран в студените дни

Мнение от Бачо Илия »

Гопа , не е този от линковете които си дал, тези клипсове са за бял червей :idea: Просто, червея се нанизва на иглата за топчета на няколко места по дължина през 2-3 сантиметра , прави се на панделка ( може по средата на нанизванията да се монтира червен стиропор или джапанка, за повдигач) , монтира се на косъма, слага се стоперче като е добре преди това да се наниже и силиконов стопер за да фиксира горния и се замята. По тази схема може да се прави и много як грозд от земни червеи или комбинации :idea:

8) 8) 8)

п.п. иначе, поздравления към колегата за доброто шаранче :D
Последно промяна от Бачо Илия на Пет Яну 02, 2009 5:13 pm, променено общо 1 път.
Аватар
nordf
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 215
Регистриран на: Сря Ное 19, 2008 10:13 pm
Местоположение: Мадрид

Re: за шаран в студените дни

Мнение от nordf »

Царевицата я нанизах на "косъмчето",както обикновено ,а на куката закачих червея ,не съм го нанизал ,а просто го закачих през средата .
Вярно е ,че експериментирах ,но е факт .И сега се чудя дали е лапнал първо царевицата или червея ,понеже и двете неща бяха в устата му.[
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1270
Регистриран на: Съб Дек 30, 2006 8:29 pm
Местоположение: Мадрид

Re: за шаран в студените дни

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

nordf написа:И сега се чудя дали е лапнал първо царевицата или червея ,понеже и двете неща бяха в устата му.[
Колега нема значение на какво е взел,важното е, че е огънал пръта и си се изкефил. :smt023
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”