Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняДОМАШЕН ЗАЕК
Модератор: sapuna
- Виктор71
- ще става разбирач
- Мнения: 347
- Регистриран на: Сря Юни 06, 2007 5:54 pm
- Местоположение: софия
ДОМАШЕН ЗАЕК
Колеги понеже съм си вкъщи та ми пратиха от село домашен заек за разкош и разни сирена и кашкавали
искам да попитам дали някой знае некояя хубава рецепта за заека че се чудя кво да го правя .
сега съм го сложил в една марина от подправки но утре ще трябва да го сготвя ....
искам да е нещо по специално ..
забравих да до бавя че рецептата е за гости
п-п забравих че това е заек не риба но се пак темата е за рецепти
искам да попитам дали някой знае некояя хубава рецепта за заека че се чудя кво да го правя .
сега съм го сложил в една марина от подправки но утре ще трябва да го сготвя ....
искам да е нещо по специално ..
забравих да до бавя че рецептата е за гости
п-п забравих че това е заек не риба но се пак темата е за рецепти
Последно промяна от Виктор71 на Сря Фев 25, 2009 3:16 pm, променено общо 1 път.
Бъдете здрави за риболов
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Значи колега ,щом си го сложил в марина е добре, мажеш целия заек с масло шпиковаш го с скилидки чесън, пълниш го вътре с запържини свински
вратни пържоли и печеш 3 часа с фолио на 200гр. и ако искаш ме каниш да го дегустираме
вратни пържоли и печеш 3 часа с фолио на 200гр. и ако искаш ме каниш да го дегустираме
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Задушен заек
Продукти:
800 г заешко месо
1 ч.ч. бяло вино
1 глава лук
50 г. олио
50 г. масло
30 г. галета
мащерка
магданоз
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции. Заливаме ги с виното и оставяме да престоят 1-2 ч. Задушаваме нарязания лук в олиото прибавяме месото и изпържваме до зачервяване. Посоляваме, прибавяме подправките, заливаме с виното от маринатата и задушаваме до омекване. Слагаме го в тавичка, добавяме към соса галетата, счукания чесън,заливаме заешкото с разтопено масло и запичаме за малко в гореща фурна.
Продукти:
800 г заешко месо
1 ч.ч. бяло вино
1 глава лук
50 г. олио
50 г. масло
30 г. галета
мащерка
магданоз
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции. Заливаме ги с виното и оставяме да престоят 1-2 ч. Задушаваме нарязания лук в олиото прибавяме месото и изпържваме до зачервяване. Посоляваме, прибавяме подправките, заливаме с виното от маринатата и задушаваме до омекване. Слагаме го в тавичка, добавяме към соса галетата, счукания чесън,заливаме заешкото с разтопено масло и запичаме за малко в гореща фурна.
За един ден на риба , Господ два дена дава !
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Изцеждаш заека от марината, разфасоваш го на порции, намазваш дъното на един гювеч или голяма йенска с краве масло и нареждаш месото отгоре, посолява се леко. В отделен съд нарязваш на кубчета две кила кромид лук, три глави чесън - скилидките обелени и нарязани на филийки, два моркова на ситно, една глава целина на ситно, пет дафинови листа начупени, 10 цели зърна бахар, 20 зърна цели чер пипер, една супена лъжица брашно от манатарка или едно гъбено бульонче, което стриваш на прах, една ситно нарязана връзка магданоз заедно с дръжките, една щипка сух босилек. Всичкия този зарзават и подправките се размесват добре и с тях се покрива месото в гювеча или йенската. Вместо вода се налива една бутилка бяло сухо вино 0,7 литра и се добавя остатъка от пакетчето масло. Покрива се с капака и се пече 2,5 часа в умерена фурна или докато ястието остане на мазнина.
Вместо масло, може да се ползва олио - тогава тази манджа може да се сервира както топла, така и студена. Ако зарзаватът не може да се побере изцяло в съда, остатъкът може да се сготви с малко водица и мазнина на яхния, която също е много вкусна.
Да ви е сладко!
Вместо масло, може да се ползва олио - тогава тази манджа може да се сервира както топла, така и студена. Ако зарзаватът не може да се побере изцяло в съда, остатъкът може да се сготви с малко водица и мазнина на яхния, която също е много вкусна.
Да ви е сладко!
Последно промяна от docenta на Сря Фев 25, 2009 5:25 pm, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- ще става разбирач
- Мнения: 357
- Регистриран на: Пон Юли 14, 2008 9:17 am
- Местоположение: Асеновград
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Потекоха ми лигите
- Виктор71
- ще става разбирач
- Мнения: 347
- Регистриран на: Сря Юни 06, 2007 5:54 pm
- Местоположение: софия
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
до бри даже много добри рецепти
мисля нещо като заек в гювеч да бъде но още не съм сигурен
а дали може да го комбинирам с домашни сирена и кашкавали ...
или ще го разваля като рецепта
п.п просто гостите са ми добри приатели и скам да ги изненадам и то хубаво
мисля нещо като заек в гювеч да бъде но още не съм сигурен
а дали може да го комбинирам с домашни сирена и кашкавали ...
или ще го разваля като рецепта
п.п просто гостите са ми добри приатели и скам да ги изненадам и то хубаво
Бъдете здрави за риболов
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Отивам до Билата да търся продуктите.................. ..
рибарите се славят с търпение и могат да изчакат края, какъвто и да е той.
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Викторе,Виктор71 написа: а дали може да го комбинирам с домашни сирена и кашкавали ...
или ще го разваля като рецепта
п.п просто гостите са ми добри приатели и скам да ги изненадам и то хубаво
За да сложиш кашкавал, нека да е тип Витоша, но преди това направи следното. В края на печенето вадиш гювеча от фурната и разбъркваш така, че месото да не стои вече на дъното, а да е равномерно в целия съд. Заглаждаш отгоре с дървената лъжица да стане равно. Настъргваш 150-200 грама кашкавал на ситно и го поръсваш равномерно по цялата повърхност да покрие всичко. След това поръсваш кашкавала с две щипки стрит сух джоджен и слагаш съда във фурната, докато кашкавалът се запече като за пица. Вадиш и си готов Може и с пушено сирене, но да не е от най-меките и смрадливите
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 129
- Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 7:04 pm
- Местоположение: Бургас
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Ох, отиде ми диетата! Ама никой не каза какво да е питието. Аз бих избрал охладено вино Траминер. А наздраве!
Иван Събев
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 102
- Регистриран на: Пон Сеп 08, 2008 6:36 pm
- Местоположение: София
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Няма ли да ни поканиш и ния да опитаме .остави малко
- Виктор71
- ще става разбирач
- Мнения: 347
- Регистриран на: Сря Юни 06, 2007 5:54 pm
- Местоположение: софия
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
понеже вече станаха много питиета осто.авям коментарите за утре
чоууууууууууууууууууу
чоууууууууууууууууууу
Бъдете здрави за риболов
Re: ДОМАШЕН ЗАЕК
Викторе, това "утре" много дълго, бре Изядохте ли заека и по каква рецепта?!Виктор71 написа:понеже вече станаха много питиета осто.авям коментарите за утре
чоууууууууууууууууууу
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"