Аквариумни риби

Модератор: sapuna

slavi20
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Яну 02, 2011 3:52 pm

Аквариумни риби

Мнение от slavi20 »

Някой може ли да ми каже,дали може и ако да какви български речни риби могат да се гледат в аквариум.Разбира се ако може и условията за тяхното гледане в аквариум.Благодаря предварително
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13896
Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
Местоположение: св.Влас

Re: Аквариумни риби

Мнение от snegk »

На времето, когато бях в начално училище имахме аквариум, в училището.Аквариума беше доста голям, вътре имаше шарани, щуки и много други видове.Имаше растителност, камъни, и др. от сорта.Ние ги хранехме със закуски, за хищните пускаха рибки а ние салам :lol:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 144
Регистриран на: Сря Апр 06, 2011 10:53 am

Re: Аквариумни риби

Мнение от piranha »

Ако си от София,на Богров има едни дребни казваме им "Виолетки"-защото са с виолетови отенъци- с рачило си хващаш колкото искаш.Там има и едни които приличат много на рибки от рода-"Гамбузия". А по принцип в България -"Слънчевката" е вкарана като аквариумна риба.Хващай рачилото и в атака.
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 1:03 pm
Местоположение: Пловдив и Ямбол
Обратна връзка:

Re: Аквариумни риби

Мнение от boki speca »

Колега , няма речна риба в България която да не може да се гледа в аквариум.Само трябва да се съобразяваш с размерите.За малки рибки от рода на амурчета, щипоци, виолетки, кротушки, трябва да има 5 до 15 л.вода на рибка +помпичка аерация на водата демек. Аз съм гледал почти всякаква речна риба в аквариум с цел проучвания от чисто риболовна гледна точка,но за всяка риба си трябват условия.
Най-атрактивни за аквариум са слънчаците.Свикват бързо,не ровят, хранят се направо от ръка хич не им пука само ядене да е , растът бързо и са много красиви като шарки.Ама да си бяха стояли само в аквариумите.Попчетата са интересни, костура и щуката също.За сведение дето костура растял бавно-3 костура за една година изядоха 2000 амурчета и гамбузийки и си утроиха размера.Така че само ядене да имат расте като луд,кой каквото ще да ми говори.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 427
Регистриран на: Пет Яну 15, 2010 9:42 pm
Местоположение: Samokov/Sofia

Re: Аквариумни риби

Мнение от jorro11 »

boki speca написа:Колега , няма речна риба в България която да не може да се гледа в аквариум
Като изключим пъстървите разбира се :wink:
Иначе отлични аквариумни рибки са лещанки,щипоци,кротушки и каракудки особено последните са много издръжливи от към намалено съдържание на кислород във водата.
edis-pike
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 126
Регистриран на: Чет Фев 17, 2011 7:12 pm

Re: Аквариумни риби

Мнение от edis-pike »

Слънчевките са най добре , но аквариума трябва да хваща доста вода от 15 до 20-25 литра вода . Също и помпичка и награвател да топли водата през зимата !
evgeniboy
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 574
Регистриран на: Нед Май 20, 2007 7:53 pm

Re: Аквариумни риби

Мнение от evgeniboy »

Това ми напомня началните рибарски години...тъкмо бях хванал първата си слънчевка и отделно бях запален акварист....та влизам в едно зоомагазинче да си купя поредните гупички и гледам за първи път пуснали дискуси...ама едни цени!!! 30-40 и нагоре лева...не мен много ми заприличаха на "моя" :oops: слънчак и му обяснявам на продавача как съм хванал същата рибка на язовира :roll: И той замалко да ме изгони от магазина!!! :D
Ама ето де , как да не ги обърка човек??? :D :D :D
ИзображениеИзображение
Аватар
morriddin
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 181
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 1:12 pm
Местоположение: Елхово

Re: Аквариумни риби

Мнение от morriddin »

Линът е добър избор за отглеждане в аквариум, най-вече, понеже расте много бавно и съда няма да му отеснее. Пък и си е красива риба - ще радва окото!
ВЪДИЦАТА Е ГЪВКАВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВА ШАРАНА !
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1327
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:11 am
Местоположение: Пловдив

Re: Аквариумни риби

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Виждал съм в аквариум:слънчак,костур ,каракуди,виолетки,малка щукичка,малко сомче и даже като бях малчуган,в Пловдивския природонаучен музей,някой умник беше сложил 60 см. сомче във няма и 100 л. аквариум.Хайвана почти не можеше да се обърне,но въпреки това си живееше.Така че има много риби,които биха живели в аквариум,но ако питаш не просто от любопитство,а смяташ наистина да отглеждаш,постарай се да осигуриш на рибоците необходимото пространство.
Поздрави!!!
Изображение
Изображение
Mirotg1
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 130
Регистриран на: Сря Мар 09, 2011 4:42 pm

Re: Аквариумни риби

Мнение от Mirotg1 »

От язовир или някое блато ще са по издържливи.От река лесно умират.Имах няколко каракуди от едно старо речно корито в 20л. аквариум без помпа и нагревател.Издържаха цяла зима в студена стая,водата хвана кора лед а те изпаднаха в летаргия само чупех леда от време на време за да влиза кислород.Сега имам 3 каракуди и 3 костенурки в един малък шадраван и си живеят.Само ги прибирам за зимата все пак е навън.
Mirotg1
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 130
Регистриран на: Сря Мар 09, 2011 4:42 pm

Re: Аквариумни риби

Мнение от Mirotg1 »

Веднъж бях пуснал в аквариума един руски байковец така го наричаме по нашия край прилича на руския елец но незнам каква риба точно.Та той преби повечето декоративни риби и го изхварлих.
fisher38
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 140
Регистриран на: Сря Мар 16, 2011 6:47 pm

Re: Аквариумни риби

Мнение от fisher38 »

от река са по издържливи, каракудите от където и да са издържат много, но искат хранене
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 185
Регистриран на: Съб Яну 09, 2010 5:56 pm
Местоположение: Габрово

Re: Аквариумни риби

Мнение от tiso »

Пресъединявам се към колегите които написаха че всяка риба става за аквариум.
Като потвърждение на думите им ще кажа че аз успешно съм отглеждал ито дълги години американски пъстърви и дори малки есетри ,разбира се с безупречна и обилна аерация на водата.
Обаче за да може да се каже че една риба може да живее в аквариум в истинският смисъл на думата то трябва да се има на пред вид не само нейното компромисно съществуване а и успешното преминаване на различните цикли от нейния живот , в затвореният съд.
С две думи , рибата трябва и да се размножава и да расте и да достига нормални размери за видът си.
Аз съм размножавал лешанката,тришипата бодливка,горчивката , гамбузията, псевдоразбората, и един от видовете сладководни попчета.
Всяка една от тези риби може да разгърне истинският си потенциал от интересната си биология и да изуми стопанинът си с атрактивно и интересно поведение.
Но пак казвам, това става единственно и само ако рибата не само съществува в аквариума но и се развива и размножава.
За това разбира се рябва да се положат съответните грижи и да се съобразим с някои изисквания.
А красотата на брачната окраска да речем при бодливката и горчивката по нищо не отстъпва от тази на горния дискус.
А пък да видиш как горчивката снася хайвера си в мида за да го предпази от неприятели или как бодливката строи гнездо от водорасли не е по-безинтересно от хранещите със слуз малки ,от тялото си дискуси.
Не знам дали знаете колеги но златистата каракуда все още не е размножена в аквариум , въпреки своята непрентенциозност към химичните и физични параметри на водата ,както и към разтворения в нея кислород.
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аватар
Румен Александров
фен клуб-скобар
Мнения: 235
Регистриран на: Пон Фев 14, 2011 1:36 pm
Местоположение: ПЛЕВЕН
Обратна връзка:

Re: Аквариумни риби

Мнение от Румен Александров »

Гледал съм щипок около 4 год. в началото доста се блъскаше в стените, но после свикна и порасна доста. Изображение
ИзображениеИзображение
ruci_bo
новобранец
новобранец
Мнения: 37
Регистриран на: Вто Дек 22, 2009 6:08 pm

Re: Аквариумни риби

Мнение от ruci_bo »

Колега в далечните татови години и аз почнах акваристиката с речни риби (грубо преди 35 г.) - пробвал съм всички които има в р. Скът. Единствените които не живееха в аквариума бяха уклейките - явно си искат простор. Всички останали си живееха с години! Проблем стана като ми донесоха истински аквариумни рибки - гупи и хелери - слънчаците и костурите си ги хапваха с кеф! Единствено възрастни с прилични размери оцеляваха. Е първите дето напуснаха аквариума бяха те - слънчаци и костури. Щипоците искат период за адаптиране - една част не оцеляват - но тези които се адаптират си живеят без проблем, но пък не са атрактивни - повечето време седят заровени в пясъка. Най си обичах горчивките (по нашенски - пападурки) - за мен са най-добрата наша аквариумна рибка - малък размер и адаптивност към средата! Аквариума е бил около 150 - 200 литра по спомен. Храна почти 100% беше тубифекс - имаше го в реката, а зоо магазин за купешка храна наблизо нямаше! Пробвал съм и малки рачета - но не оцеляваха дълго - може би аз съм бъркал някъде с тях!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”