Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРецепта за сьомга
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 162
- Регистриран на: Пет Апр 23, 2010 6:00 pm
Re: Рецепта за сьомга
Аз я приготвям сурова, т.е маринована, осолена,леко, с подправки и лимон, става „егати вкусотията„ Трябва,после ракия,виски и приятели
Местните я пушат по техен си начин,става превъзходна,За всички останали рецепти и приготвяния отговаря жената .
Местните гадове имат превъзходни рецепти за солени торти с пъстървови видове,сйомги и др.Обаче с туй се занимават жените
Пробвайте следното ,купувате прясно филе, или вие си отдел'те филето,охлаждате близо до нулата и след туй с остър тънък нож режете на филийки и се подреждат в чиния,равно дъно,или друг съд, морска сол малко на дъното,резени лук,резени обелен лимон,копър, от горе пак малко морска сол,пак,лук.лимон,копър,може да изцадите малко от зелените лимони сок, от горе втори ред,после пак същото и така 3,4 реда.Нарязана на тънко йа чакам кам 6 до 12 часа.Рязано по дебело,малко повече.Ей тъй най ми харесва
Друго, става и с очистено дебело пърче филе,осолява се и се чака поне 24 часа, след тва се реже и пак с лимон,лук,кой квото му е.
Идеално се вързва с ледена ракия
Може и да съм писал вече по темата,ма нема лошо и втори път
Местните я пушат по техен си начин,става превъзходна,За всички останали рецепти и приготвяния отговаря жената .
Местните гадове имат превъзходни рецепти за солени торти с пъстървови видове,сйомги и др.Обаче с туй се занимават жените
Пробвайте следното ,купувате прясно филе, или вие си отдел'те филето,охлаждате близо до нулата и след туй с остър тънък нож режете на филийки и се подреждат в чиния,равно дъно,или друг съд, морска сол малко на дъното,резени лук,резени обелен лимон,копър, от горе пак малко морска сол,пак,лук.лимон,копър,може да изцадите малко от зелените лимони сок, от горе втори ред,после пак същото и така 3,4 реда.Нарязана на тънко йа чакам кам 6 до 12 часа.Рязано по дебело,малко повече.Ей тъй най ми харесва
Друго, става и с очистено дебело пърче филе,осолява се и се чака поне 24 часа, след тва се реже и пак с лимон,лук,кой квото му е.
Идеално се вързва с ледена ракия
Може и да съм писал вече по темата,ма нема лошо и втори път
Капитан АТАНАС АНГЕЛОВ , платил с живота си , служейки на Република България.
Убийците се смеят,
Весело живеят,
ала невежи те,нещат да проумеят,
деца им, внуци в Бездната ще се запилеят
„μή μου τούς κύκλους τάραττε„
Убийците се смеят,
Весело живеят,
ала невежи те,нещат да проумеят,
деца им, внуци в Бездната ще се запилеят
„μή μου τούς κύκλους τάραττε„
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
Ribko написа:Здравейте колеги споделете някоя и друга рецепта за приготвяне на сьомга.
каква сьомга, по-точно? предполагам, че в магазините в България продават атлантическа...
хубава е на скара с класическите сол и черен пипер или на сашими и суши
типична за западния бряг на Канада е топло-пушена сьомга в/у кедрова дъска с кленов сироп
два варианта за печена сьомга:
първи вариант:
800 грама филе от атлантическа сьомга, почистена от люспите, но с кожата
чаша и половина готварска сметана
чаша сушени доматки на слънце
Песто (микс от сладък босилек, пармежан, кедрови ядки, зехтин, чесън)
50 мл бяло вино
сокът на 1/2 лимон (по желание)
ч л. сух риган
чесън, пресован
сол и черен пипер
-сьомгата се осолява с подправките и се полага в/у канапе от сушени доматчета, залива се със сметана и бяло вино и се пече 200 градуса за 20 мин
втори вариант:
половин сьомга срязана по дължина, филе
3 с.л. горчица с мед
1 кафена чашка соев сос
1/2 връзка пресен копър
3 чеснови скилидки
олио
сьомгата се осолява със соевия сос намазва се с горчица и чесън и се поръсва с накълцан копър
полива се с олио и се пече в нагорещена фурна за двайсетина минути
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
Време за направа- 15 минути +40 печене и една бира мотанедип че не съм модер ,що серете в темата ,човека не случайно пита "тук" ,в гугъл има 1000000 рецепти, но кой ще ти каже как е на вкус ,Пък и се славиме с по засукани рецепти от него ,айде като се поразчисти ще изтрия по горните редове!
голямо моткане са тези 15 минути+40 за печене сьомгата е крехка и не бива да се готви повече от необходимото
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за сьомга
nninkov написа:Мога ли аз като живеещ в страната на сьомгите(е не Аляска но и при нас има).
Най-класическата рецепта по тези географски ширини е следната:
На сидерова дървена плочка( изпробвано е и работи на такава от иглолистно дърво) ако нямате първата.
Или напишете в google - cedar plank salmon.
Здравей, Нинков! Поздрави от Ванкувър! Опитвала съм тази индианска рецепта, правих я само веднъж преди години, но не останах очарована, кедърът има много силен и спицифичен аромат. Все пак е нещо, което си струва да се опита:) Водя кулинарен блог и понеже не смятам да ползвам отново тази техника, а ми се иска рецептата все пак да фигурира сред останалия набор рецепти за сьомга-имам една молба: Мога ли да ползвам твоя снимка към рецептата?
Re: Рецепта за сьомга
Благодаря за рецептата колега ,оня ден реших да пробвам рибата на фурна -не останах очарован ,даже останаха няколко филета и си казах ще ги дам на котаците на комшията обаче жена ми се размрънка и им добави сметана готварска и малко топено сирене и нещата се получихааа.Обаче си казах я да пробвам мързеливата рецепта на колегата ,особенно се впечатлих от пасажа с тънко нарязаните парченца върху препечени филийки и ледената водка .........и ми се припи ледена водка ......и останалите филета полетяха оваляни с морска сол и захар и една лъжица мед към фризера...............на другия ден ..........мууууцка позволих си да добавя след като минаха 24 часа малко чесън и копър и пак във фризера стана си разкошотийка ,жена ми вика аз сурова риба няма да кусам камо ли на детето да дадеш ела да и видиш къдриците как и се мятаха като се давеше с филетата.Още един път Благодарско за лесната мързелива и вкусна рецепта.Горещо я препоръчвам на всичкиhose написа:Колега е филе от сьомга правя следната много лесна и вкусна рецепта:
1. Филе от сьомга
2. 1 пакет морска сол
3. 4-5 супени лъжици захар
Почистеното от кожата и костите филе поставяме върху пласт смес от морска сол и захар 1/2 от цялото количество, изсипваме другата половина отгоре, завиваме с домакинско фолио, оставяме в хладилника за 24 ч. Изваждаме почистваме от солената смес, препичаме филийки,мажем с масло, поставяме почти прозрачен резен сьомга от горе ....и аз го предпочитам с ледена водка..ти както си го представяш
Re: Рецепта за сьомга
ето нещичко от мен : http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=17