Дата и час: Вто Юли 29, 2014 8:49 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


За да видите пълното съдържание на форума, трябва да сте регистрирани и да влезнете с профила си.



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Рибни рецепти
МнениеПубликувано на: Пон Окт 09, 2006 3:40 pm 
Аватар
Модератор
Модератор
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Мнения: 11509
Галерия: 0 снимки
Местоположение: Горна Оряховица


Платика/каракуда с майонеза

Продукти: по едра платика/каракуда,домашно приготвена майонеза,чесън,лим.сок,ролца от раци
Подправки:сол,черен пипер,копър
Начин на приготвяне: Изчистената и измита риба се натрива отвън и отвътре със сол и черен пипер на вкус.Оставяме я да престои не повече от 3/4 ч В тава за печене разстиламе част от майонезата подправена с лим.сок,сол,черен пипер и копър.Нарязваме на ситно ролцата от раците и поставяме рибата.Покриваме я с останалата част от майонезата и печем на умерена фурна до готовност .

#############################################

Сафрид с горчица и лук

Продукти: ченоморски сафрид/прясно уловен или пък закупен от магазина/,ч.ч.галета,масло,3-4 глави кромид лук,с.л-ца горчица,олио,каф.ч-ка вода
Подправки:сол,черен пипер,рибена подправка
Начин на приготвяне:Предварително почистените риби отвътре натриваме със смес от маслото размесено с горицата.На дъното на тавата сипваме олио и поставяме нарязаните парчета кромид лук.Слагаме рибите да легнат по гръб и отгоре върху тях разстиламе останалия лук.Поръсваме с галетата сипваме каф.ч-ка вода в тавата и печем на умерена фурна

#############################################

Пикантни ролета от шаран

Отделяме филетата на шарана и ги начукваме с дървено чукче за пържолки. Натриваме с подправки и оставяме да престоят 30 мин. Внимателно увиваме около средно дебели моркови и връзваме сконец. Потапяме в царевично и пшенично брашно и пържим равномерно от всички страни. След като са готови охлаждаме и снемаме конеца. Така получените ролета напълваме с майонеза размесена с ситно нарязани ролца от раци, копър, ч.л. горчица , една л-ца кисело мляко, сол и черен пипер на вкус. Отгоре ролетата запълваме с маринована печурка или пък маслина .

#############################################

Пъстърва а ла крема

2 кг пъстърва, изчистена и нарязана на филета (или 1.5 кг рибено филе)

За крем-соса

2 ч.ч. квасена сметана
150 сирене Пармезан - настъргано
1 скилидка чесън
Сол, черен пипер – на вкус

1. Смесват се всички съставки за соса.
2. Във всяко филе се слага по малко от крема, увиват се рулца и се нареждат изправени в тавичка. Заливат се с остатъка от крема и се пекат около 20-25 минути във фурна.

##############################################

Рибна торта

Правим тесто за палачинки и от него правим гладка смес .Тестото престоява 1,5 ч да втаса.От него правим палачинките.От рибни консерви в собствен сос правим пастет като ги разбиваме с малко масло,соев сос,кисели краставички и подправки по желание.Всяка една готова палачинка намазваме с пастета и заглаждаме с нож.На няколко места навиваме мариновани рибки цаца във формата на кръгче.В средата с шприц правим една розичка от сметана като в нея пускаме зърно черен пипер.Всичко това оставяме да се стегне и след 2-3 ч престой на студено това чудесно предястие/мезе/е готово за консумация.

##############################################

_________________
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Рибни рецепти

Реклама



Реклама
 

 Заглавие: Re: Рибни рецепти
МнениеПубликувано на: Пон Окт 09, 2006 4:21 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Вто Апр 11, 2006 10:17 am
Мнения: 88
Местоположение: София


Браво

_________________
Голяма риба хвани,Голяма дума не казвай


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Бяла риба с пикантен сос
МнениеПубликувано на: Пон Окт 09, 2006 5:55 pm 
Аватар
Модератор
Модератор
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Мнения: 11509
Галерия: 0 снимки
Местоположение: Горна Оряховица


Бяла риба с пикантен сос

3 порции

Продукти:

3 парчета филе от риба (от по 250 г)
1 консерва цели домати
3 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1 цяло индийско орехче
100 мл олио
2 суп. л. каперси
6 кисели краставички
1 стрък зелени перца лук
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Доматите се отцеждат добре, разполовяват се, почистват се от семките и се нарязват на дребно.
2. Лукът и чесънът -на ситно, морковите - на кубчета.
3. Олиото се нагрява в глинена тенджера и нарязаните зеленчуци се задушават. Добавят се доматите и цялото индийско орехче.
4. Зеленчуците се посоляват и се оставят да се задушават на бавен огън около 20 мин, като от време на време се разбъркват с дървена лъжица, за да бъде задушаването равномерно.
5. Отстраняват се кожицата и централната кост на парчетата риба и те се добавят към зеленчуците.
6. Тенджерата се захлупва и задушаването продължава още 6 - 8 мин.
7. Киселите краставички се нарязват на тънки кръгчета.
8. Зелените перца лук се измиват, отцеждат се, подсушават се добре и се нарязват на ситно.
9. Киселите краставички, каперсите и лукът се добавят в тенджерата.
10. Рибните филета се сервират горещи, полети с пикантния сос, от който предварително се отстранява индийското орехче.

Изображение

_________________
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Последна промяна sapuna на Пон Окт 09, 2006 6:09 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Пъстърва във фолио
МнениеПубликувано на: Пон Окт 09, 2006 6:08 pm 
Аватар
Модератор
Модератор
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Мнения: 11509
Галерия: 0 снимки
Местоположение: Горна Оряховица


Пъстърва във фолио

Продукти:

4 изчистени пъстърви
1 суп. лъжица олио
2 глави лук
1 връзка копър
1 лимон
1 суп. лъжица лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:


1. Измийте със студена вода пъстървите. Подсушете ги отвън и отвътре.
2. Напръскайте ги с лимоновия сок и леко ги посолете.
3. Намажете 4 листа алуминиево фолио с олиото.
4. Измийте копъра и го изтръскайте от водата. Нарежете го на едро. Обелете лука, нарежете го на дребно и го разбъркайте с копъра.
5. Напълнете пъстървите със сместа и ги затворете.
6. Сложете рибите върху парчетата фолио.
7. Съединете краищата на фолиото и ги завийте на плътни пакети.
8. Печете на скарата по 15 мин. от всяка страна.
9. Сложете пъстървите в чиниите и ги украсете с резенчета лимон.

Изображение


###############################################

_________________
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Сърми от риба
МнениеПубликувано на: Пон Окт 09, 2006 6:13 pm 
Аватар
Модератор
Модератор
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Мнения: 11509
Галерия: 0 снимки
Местоположение: Горна Оряховица


Сърми от риба

Продукти:

1,5 кг моруна или сом
200 г печурки
1 глава лук
50 г масло
няколко стръка магданоз
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Рибното филе се почиства от костите и се реже под наклон напреко на влакната.
Всяко късче се балира на мокра дъска.
Соли се и се добавя черен пипер.
В средата се поставя гъбената смес.
Краищата на филето се завързват от всички страни и се набива на тръбичка.
Така приготвените сърмички се нареждат в тава с навитата страна надолу.
Добавя се малко от сварения от главата и костите на рибата бульон, покрива се с капак и се вари на тих огън.
Когато са готови, сърмите се подреждат в порцеланов съд и се сервират заля ти със сос.

На гъбената смес
Ситно нарязаните печурки се запържват заедно със ситно нарязан магданоз и лук. Добавя се сол, черен пипер, 2-3 супени лъжици вода и се бърка.

На соса
1 супена лъжица масло и брашното се посоляват и се разбъркват в дълбок тиган.
Постепенно се влива рибен бульон и се кипва.
Добавя се бялото вино и сметана и се вари на пара до сгъстяване.
В отделен съд се разбърква 1 супена лъжица масло последователно с 3 жълтъка, после се влива постепенно приготвения сос и отново се вари на пара до гъстотата на сметана.
Добавя се сок от лимон на вкус.

Изображение

_________________
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Задушен сом
МнениеПубликувано на: Пон Окт 09, 2006 6:18 pm 
Аватар
Модератор
Модератор
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Мнения: 11509
Галерия: 0 снимки
Местоположение: Горна Оряховица


задушен сом

2 порции

Продукти:

360 г сом
50 г гъби
2 лъжици растително масло
парче от целина
1/2 глава лук
2 супени лъжици брашно
дафинов лист, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

* В тава, намазана с олио, се нареждат посолените рибени порции.
* Отстрани се слагат парчето целина, магданозените корени, лукът, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Залива се с вода.
* Захлупва се с капак и се задушава. През време на задушаването се залива с виното - то подобрява вкуса на ястието.


# При сервиране около рибата се поднасят задушени гъби и парче лимон.

_________________
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Задушен сом

Реклама



Реклама
 

 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 24, 2007 11:10 pm 
Аватар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Offline

Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Мнения: 4372
Местоположение: ГРОБИЩАТА


360 гр сом?? :lol: :lol: :lol: ще си помисля :lol: :lol: а от мен следното:ВСИЧКО е вкусно,ако се направи как си треба-много рецепти сьм дал тука и всичките елементарни,опитайте някоя :lol:

_________________
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Рибни рецепти
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2008 1:36 pm 
новобранец
новобранец
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 02, 2008 12:45 am
Мнения: 3


Привет на рибарите-кулинари!
Преди десетина дни попаднах случайно на Вашият форум, търсейки някоя интересна рибна рецепта из нета. Реших и аз да се включа. Ще Ви напиша рецепта за рибена чорба. На някой може и да му хареса :)
Доста често се случва да се прибере някой с дребни рибки в къщи и ... да ги изпържи. Не за друго, а това е първата асоциация за приготвянето на дребни рибки. Поне в повечето случаи. А аз харесвам мн рибената чорба, направена по следната рецепта:

Рибена чорба

Продукти:
около кило сладководна дребна рибка (аз ги наричам рибки, като цаца ;) ),
3-4 домата или еквивалента им, като количество дом. пюре, салца (разредена с вода 1 към 1), дом. сок,
7-8 ск. чесън,
5-6 с.л. олио,
сол, магданоз, щ. захар,
3-4 с.л. брашно (галета, царевично брашно),
1 люта чушка, тя е по желание.

Приготвяне:
Измитата и почистена рибка се осолява и препържва до хрупкавост, оваляна в брашното (галетата). Запържва се в тенджера чесъна на ситно в малко олио, после се сипват доматите и захарта, бъркат се леко, докато се сгъстят. Сипва се топла вода около 1.5 л. Като поврят доматите, се слагат рибките, магданоза и ако Ви харесва, лютата чушка. Вкусна е и топла и студена ;)

Поздрави и успех на всички!

П.П. Извинявам се, но не видях, че има специална тема за рибните чорби... Нека някой от модераторите каже, да пренеса ли рецептата си в нея, да я изтрия ли, да променя само мнението си ли...


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
 Заглавие: Re: Рибни рецепти
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2008 4:10 pm 
Аватар
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Offline

Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Мнения: 10346
Галерия: 16 снимки
Местоположение: Кичево до ВАРНА


Остави я.Ще се изпробва. :smt023

_________________
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: Рибни рецепти
МнениеПубликувано на: Пет Окт 03, 2008 6:00 am 
Аватар
разбира нещата
разбира нещата
Offline

Регистриран на: Нед Май 01, 2005 7:56 pm
Мнения: 629
Галерия: 0 снимки
Местоположение: plovdiv


Сапуне,дай някоя рецепта за амур,щото в събота мисля да опържа един,ама дали не трябва някаква предварителна подготовка.


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 
 Заглавие: Re: Рибни рецепти
МнениеПубликувано на: Пет Окт 03, 2008 8:20 am 
Аватар
рибар фанатик
рибар фанатик
Offline

Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Мнения: 9118
Галерия: 10 снимки
Местоположение: Кирил Петров - Видин


lz1igr написа:
Сапуне,дай някоя рецепта за амур,щото в събота мисля да опържа един,ама дали не трябва някаква предварителна подготовка.


Ето тук има рецепта, за която sapuna е казал: "Уникален вкус!". :) :drinkers:

_________________
На риба - като на война!
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение


Върнете се в началото
 Профил WWW Personal album  
 

Re: Рибни рецепти

Реклама



Реклама
 

 Заглавие: Re: Рибни рецепти
МнениеПубликувано на: Чет Дек 11, 2008 11:42 pm 
Аватар
ще става разбирач
ще става разбирач
Offline

Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Мнения: 410
Местоположение: Бургас


Здравейте рибари-кулинари!
Ето нещо и от мен:

Ордьовър от рибни крокети.

Първо: приготвяне на крокетите от рибно месо и зеленчуци.
За 4 порции:

Приготвяме си - 1/2 кг филе от риба, 2-3 средно големи моркови, 1 резен кервиз, магданоз, 1ч.л. настърган на ренде или ситно нарязан лук, 4 средно големи картофа, половин лимон, сол, черен пипер, 1 яйце, 2с.л. брашно, олио, 50г настърган кашкавал, 200г ориз.

Приготвяне:

Рибата нарязана на дребно се наръсва с лимонов сок, осолява се и се слага настрани за 30 минути. Оризът се запържва в олиото, докато стане прозрачен, посолява се и се задушава с малко вода на слаб огън за 15 минути. Картофите се сваряват, обелват се и още докато са топли се намачкват с вилица или се пасират с малко вода, да стане гъста кашица. Така подготвените продукти-рибата+ориза+картофите,/ може и малко задушени гъби/ към тях се прибавят яйцето, кашкавала и черния пипер. Сместа се омесва добре и от нея се правят крокетите, обли или продълговати няма значение, овалват се в брашно и се пържат в предварително сгорещено олио.

Продукти за ордьовъра за 4 порции:

12бр. крокети, 1чаена чаша ориз, 1 голяма лъжица грах, може и от консерва, 4 кисели краставички, 2 червени пиперки от туршия или пресни, 4 домата, магданоз, олио, щипка черен пипер, сол.

Приготвяне:

Оризът се сварява в придварително подсолена вода около 400мл и се оставя да изтине. След това се смесва добре с отцедения грах и с киселите краставички- нарязани на купчета. Сместа се наръсва с черен пипер, олио и ситно нарязан магданоз. Доматите и пиперките се почистват от семките и се нарязват на кръгчета.
В чинията за поднасяне се прави подложка от ориза, отгоре се слагат крокети 2 бр. а от двете страни се подреждат по няколко кръгчета от доматите и пиперките, които се овкусяват със сол и олио. Ордьовърът се украсява с маслини и листа от магданоз.
Добър апетит! Да ви е сладко и на коледните празници!

_________________
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/


Върнете се в началото
 Профил WWW  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на: