Страница 1 от 8

ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 3:49 pm
от ribar99
Колеги,помогнете ми в избора на болонезе,спрял съм се на някой модели.
Tica - Wonder Bolo.
Колмик-REGAL XS 200
Focus FINESSA BOLO
Tica Technium

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 3:58 pm
от shefa
Тика Техниум си вземи - много стегната и лека болонеза, с отлична акция. Уондъра е различен от Техниума, с по-голяма акция и малко по-тежък. Фокуса е отлична болонеза за парите си, но Техниума е много по-добър. За Колмик нищо не мога да ти кажа - не съм го виждал или държал в ръка. Затова изчакай да получиш мнение и за него. Но аз лично съм за Тика Техниум. Успех!!!

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 4:35 pm
от naskobo
Аз бих ти препоръчал ForMax Power Core-6m. Oт скъпата серия е, среща се по 220-270 лв. Складовата цена е 180 лв. Имам я отскоро и според е равностойна на марковите болонези от най-висок клас.

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 7:37 pm
от topspin
колеги кажете ама честно ,тези скъпи болонези 6 метра дето са по 200грама , здрави ли са наистина ? заслужават ли си парите?

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 7:46 pm
от murphymet74
topspin написа:колеги кажете ама честно ,тези скъпи болонези 6 метра дето са по 200грама , здрави ли са наистина ? заслужават ли си парите?

Всичко зависи от задвъдичното у-во колега.

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 8:09 pm
от naskobo
topspin написа:колеги кажете ама честно ,тези скъпи болонези 6 метра дето са по 200грама , здрави ли са наистина ? заслужават ли си парите?

не се доверявай много на това , което пише- обикновенно нито са 200гр., нито са 6 м :mrgreen: Но по принцип по-скъпото си е по- хубаво, като за марковите плащаме и горница :D

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 8:51 pm
от Д-р Дулитъл
Зависи от задвъдичното устройстово...но има и прехвалени модели,дето се трошат като солети!

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: вт дек 20, 2011 10:52 pm
от INCUBUS
ribar99,първото нещо,което трябваше да напишеш,е къде /на каква ряка или и на язовир и за какво-за стационарен риболов или риболов с "изтичане" /,в смисъл също какви риби по вид и размер ,ще използваш пръчката тип"болонезе",както и с колко парички разполагаш.Ама... за да сме реагирали догматично и сектански по въпроса,ще ти река,че от около 3 години ,за тогавашна цена 120 лв,имам боло"Тика Уондър" на 5 метра.Пръта става както за шарани,така и за скобари по "литър"в течение.Як,гъвкав,не е тежък,издръжлив на непазене.Няма да ти пиша за другите си болонези-не са от изброените от теб други марки,така,че нека колегите също да ти поразмътят главчурата :lol:

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: ср дек 21, 2011 12:59 pm
от ribar99
INCUBUS,ще ловя на р.Янтра.Около В.Търново има скобар,кефал,мрена,каракуда и др.За язовир имам мач.Искам да си закупя боло за около 200-220лв,за да го ползвам за река.Ако има и други предложения пиши.Това ще ми е първото болонезе.До сега ловя с спиниг 2.70м и директен телескоп 8м и всякакви мнения ще ми бъдат от полза.От лятото притежавам мач Tica - Perseverer,но никога не съм го ползвал на река.

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: ср дек 21, 2011 8:56 pm
от INCUBUS
Аз имам три различни болонези Тики и едно Шимано Спийдмастър,ама то е боло-мач.Харесвам си ги всичките,редувам ги,като съм по реките и нямам случай да се разочаровам от някоя от тези пръчки.Не е демократично обаче да настоявам да се съобразяваш с моите предпочитания,защото колегите могат да ти предложат много други абсолютно добри предложения.Ако имаш пред вид риболова ти по Янтра да покрива и по-долното течение,където има изненади от разни "торпеда",трябва освен за болонезето,да помислиш и за макара с качествен аванс.

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: чет дек 22, 2011 12:20 am
от Боев
Колегата INCUBUS е прав за макарата-за "литрови" риби и нагоре ти трябва и добър аванс на макарата.
Но , (според мен) зависи и какъв строй на болото ще предпочетеш.
С някои е по удачно да се лови в слабо течение- дълбока вода ,други са по-добри за по- бързо течение.
Ловя почти винаги с Shimano Nexave 6m. TE4 ,но понякога ми се налага да разпъна и една trout телескопична въдица - 4.50 15-30гр.-когато има силно течение където може да се завре скобара.
Амиии...наистина според условията за риболов.
P.S. Не знам защо , ама винаги съм бил малко предубеден към Tica - може би,защото се използват масово(поне при нас) и съм видял доста натрошени само от по- рязък замах.
Все пак това е само мое наблюдение!

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: чет дек 22, 2011 1:52 pm
от ribar99
Имах възможност да видя и разклатя някой други марки болонезета като шимано венженс 340гр,вега томахок420гр и мавър уинър.От тези трите най леко и стегнато беше шиманото.Като за първо боло мисля да се орентирам към тика уондър а за макара съм се орентирал към Daiwa - Crossfire X rd или Shimano - Nexave FC.

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: чет дек 22, 2011 11:40 pm
от INCUBUS
Е,едната от Тиките ми е наистина Уондър,мисля,че тя би ставала дори и за долното течение на Янтра.И,честно,никоя от Тиките ми не се трошила при замах - на две от тях са им трошил само върховете по собствено невнимание -при закачване в клони на дърво или при автомобилни простотии с врати и капаци,ама те са лесно заменяеми и струваха по 7-8 лева :) Но,пак предлагам колегата да се ориентира повечко време,за да не се чувства после неудовлетворен от пръчката.Проблема с болото е,че се държи постоянно в ръка със съответните маневри -иначе просто няма смисъл от тази пръчка.Съвсем умишлено не предлагам Шимано Спийдмастър боло-мач,щото цената му /заради използваните биофибри вероятно/е малко по...

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: пет дек 23, 2011 12:03 pm
от Боев
Наистина проблема с болото е постоянното държане в ръка.Ако местата за риболов ти позволяват по-къса пръчка - предпочети нея (примерно 5м.).Колкото и да е лека комбинацията боло-макара по-голямата дължина уморява повече ръката.
При 244гр. боло(6м.) и 290 гр. макара в края на деня ръката и гърба ми започват да протестират.
А не съм малък човек-85 кг. без рибарското оборудване :lol:

Re: ИЗБОР НА БОЛОНЕЗЕ

Публикувано: пет дек 23, 2011 12:28 pm
от ribar99
Вчера след обяд си купих тика уондър,имаше сигнал и арес.Предпочетох уондъра,защото продавача ме увери,че той е най здравия а и има части.Сега трябва да избера макара,спрял съм се върху дайва и шимано,но въпросната дайва тежи доста,така че ако има предложения кажете.Каква макара ще подхожда на уондъра до 80лв.Какво ви е мнението за шимано катана.