Блесни разни всякакви

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Потребителски аватар
Павел Иванов
Модератор
Модератор
Мнения: 13787
Регистриран на: чет фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Блесни разни всякакви

Мнениеот Павел Иванов » пон яну 09, 2012 6:00 pm

Тъй , пускам тази тема с цел да се развие виждането конкретно за блесните а не да се оспамват други теми . Наясно съм че това нищо не значи , как при темите за воблерите и плетеното влакно винаги ще има някой който да реши че не е нужно да ги чете а ще е по-лесно да пусне нова тема ама ...
Та тъй , на този етап пускам повърхностно мнение относно двата основни вида блесни които се ползват у нас :
- въртящи блесни / въртележки .
Може би най-разпространената изкуствена примамка . Самата въртележка НЕ имитира рибка , жабка или каквато и да била водна твар а се явява неиндетифициран дразнител който провокира хищника да го атакува благодарение на вибрации , движение , отенъци и пр. , нещо как да се ебаваме с куче или котка с лазерно фенерче , пръчка с листа и пр. При работа с нея не се изисква кой знае какво от задвъдичното , води си се основно равномерно , в повечето случаи самата блесна показва при каква скорост на проводка е най-ефективна . В случаят имаме голямо разнообразие на формата и теглото на листата . Различни видове тела , лагеровка и пр. При листата колкото по-широко е едно такова то създава по-голямо съпротивление и съответно е по-подходящо за спокойна вода което обаче в никакъв случай не е резус относно ефективността му . Относно телата имаме такива с леко утежнение за по близък кастинг и по-повърхностна проводка , та до такива с волфрамови тела предназначени за по-далечен кастинг и по-добро държане в течение . Имаме различни вариации на въртележки - тандеми от блесни с две листа . При тях идеята е да се получи двойно "възбуждане" на хищника , обикновенно не са особено ефективни при риболов в нашите водоеми освен при щукоулова . Въртящи се блесни за лооооооонг каст с утежнение отпред - спинери . Такива със стример на куката . При тях идеята е да се "забави" хода на блесната без това да повлиае на играта и . Варианти на въртяща се блесна със силиконова рибка на гъза направена с цел да изглежда че малка рибка преследва блесната , нещо редовно случващо се , но ефективна основно при ловенето на риболовци и не толкова при ловенето на риба .
- колебаещи се блесни / клатушки .
Тук вече блесната има за цел да имитира рибка а от задвъдичното зависи дали тази рибка ще е с нормално поведение , ще имитира болна такава или ще изненадва с дразнещи отсечени движения . Самите клатушки са по-успешни в стоящи и бавно течащи води . Формата на телата им също е много разнообразна като както и при въртележките колкото е по-широка , то създава по-голямо съпротивление и обратно . Хубавото при клатуните е че може да им се придава различна игра с въдицата , макарата и пр. Ефективни са и при "пропадане" , при "помпане" на едно място , при равномерна проводка , при отсечена такава и пр. , важното е да нацелим в този ден , на този водоем , рибата какво и е кеф да гони .

Тъй , това като за начало а по-натам още . Очаквам включвания и разширяване на темата и от вас .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Блесни разни всякакви

РекламаINCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3795
Регистриран на: пон окт 01, 2007 9:20 pm
Местоположение: Смолян

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот INCUBUS » пон яну 09, 2012 6:10 pm

То нашата е ясна :) ,едва ли поне аз мога да предложа разширяване на темата,само имам едно предложение-дали не е добре да направиш един обзор тук и на цикадите,щото няма как да са към воблерите,а по маса и метално съдържание са братчеди на клатуните.

Потребителски аватар
Павел Иванов
Модератор
Модератор
Мнения: 13787
Регистриран на: чет фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Павел Иванов » пон яну 09, 2012 6:15 pm

Цикади , кастмастери , девони и пр. също са си различни видове блесни за които по-натам :wink: Сега отивам да гледам с детенце "Diary of a Wimpy Kid" и после може още да пощракам :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Потребителски аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 875
Регистриран на: пон окт 08, 2007 1:34 pm
Местоположение: Бяла Слатина - Румен Хлебарски

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Румбата » пон яну 09, 2012 7:58 pm

Чудесна тема !!! Тук е мястото след като обсъдим формата и размерите на въртящите се блесни ,да обсъдим и цветовата гама, и рибните предпочитания към тях ! Тази тема би спестила много въпроси ! Използването на марки и размери би била чудесна отправна точка за спинингиста ! Ще участвам активно в дебатите ! Първо да се напише какво пише по книгите/обобщено/ и после ще обсъдим дивата фактология ! :wink:
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!

Потребителски аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 686
Регистриран на: вт апр 26, 2011 10:34 am
Местоположение: Шумен

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Sleepwalker_ » пон яну 09, 2012 8:02 pm

Ще следя темата с интерес! Такива обобщения са много полезни за нас, начинаещите.
Ако може, искам да задам два въпроса:

1. Може ли една блесна да се утежни допълнително по някакъв начин с цел да "гази" по-дълбоко и да се постигат по-големи достанции? И ако да - това би ли повлияло на играта й?

2. Удачно и ефективно ли е да се добави някакво ярко мънисто - златисто, сребристо или червено? Това би ли донесло по-добри резултати сега през зимата например? (взаимствам идеята от риболова на плувка с мънисто, доказано ефективен през студа). Ясно ми е, че този риболов до голяма степен е на принципа проба-грешка, но ми е интересно дали някой е опитвал подобни експерименти. :)

Благодаря! :yawinkle:

antonivanov
новобранец
новобранец
Мнения: 54
Регистриран на: нед окт 09, 2011 4:01 pm

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот antonivanov » пон яну 09, 2012 9:11 pm

относно питането на Sleepwalker_ не съм пробвал да отежня въртелешка но съм експериментирал с манисто става ефектно през зимата особено ако е жълто или някакъв такъв ярак цвят някои път рибата полудява
Последна промяна от antonivanov на пон яну 09, 2012 11:03 pm, променено общо 1 път.

Re: Блесни разни всякакви

РекламаПотребителски аватар
Павел Иванов
Модератор
Модератор
Мнения: 13787
Регистриран на: чет фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Павел Иванов » пон яну 09, 2012 9:52 pm

Та тъй , ей ме на отново :D
Както споменах ще карам поетапно , то и при воблерите тъй се опитах ама нещо .... отдавам го на многото страници де ...
Нямам никакво намерение да правя научни трудове , да "завършвам" тема която няма начин да бъде завършена ако и други друго да мислят та затова ще представям нещата от моята си камбанарийка , почерпен опит от колеги и пр. . Надявам се и вие да се включите със собствен опит и виждания за да не се получи едно захлопване на "капаците" и грешно едностранчиво капацитетстване като нечие мнение , било мое или чуждо , задължително се поставя на пиадестал , или се потъпква с двата крака . Та както казах тъй , continued ...
По-горе споменах че въртящите блесни са най-разпространената спинингова примамка . Това се дължи на няколко неща :
- достатъчно ефективни , дори в някои ситуации по-ефективни от другите примамки .
- в болшинството от случаите са на приемлива цена .
- не се нуждаят от специфични проводки , достатъчно е да метнеш и въртииии :lol:
От тук на там вече от нас зависи да сме добре подготвени с поне няколко различни блесни в кутишката за да не се окаже че кълве именно на това което го нямаме . Това подготвянето обаче си е пряко свързано с това какъв такъм сме понесли . В случаят няма нужда от началото да спрягаме крайностите хеви и ултра лайт и за това ще започнем с най-разпространеният и удачен "универсален" риболов , покриващ диапазона от лайт до мидиъм . Тук ще използвам номерацията на Мепс като най-разпространени блесни и болшинството са свикнали да определят размера на другите спрямо нея . Значи какво визираме ? Блесни от порядъка между номер едно и номер четири , вкл. , по Мепс номерацията . Тези блесни са най-подходящи за рибоулов на почти всички срещани у нас хищни риби без да отделяме особени средства за скъп такъм . В момента имаме няколко схващания относно размера на "подходящите" за според сезона примамки базирано на съответния опит . Пример едно - блесни от №1 до №4 са целогодишно универсални . Пример две - през пролетта , есента и месеците с по-голяма активност на рибата са по-удачни средни примамки , през горещите месеци са удачни дребни примамки , през студените месеци са удачни по-едри примамки . Пример три - точно на обратното на две . Пример четири - дребните примамки са целогодишно удачни . От там на там извода е че всички видове примамки и размери са целогодишно удачни стига да открием рибата и да разберем какво и е на сгода в момента . Та така , по-натам ще продължа относно въртележките щот си пазя пръстетата :oops:

пп - Sleepwalker_ , след около час ще отговоря точно по въпросите ти .

пп2 - името ми съм го написал като никнейм и там много ясно е видно че то не е павлин :idea: :idea: :idea: Още повече че спрегането на глагола "винаги е прав" некси не ми понася акомеразбираш :idea:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Потребителски аватар
Павел Иванов
Модератор
Модератор
Мнения: 13787
Регистриран на: чет фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Павел Иванов » вт яну 10, 2012 12:15 am

Както обещах ще се постарая да отговоря на Sleepwalker_ .
1. Да може да се утежни блесна с цел по-дълбокото и газене и по-далечен кастинг , друг е въпроса дали е нужно това . Лично според мен утежняването на блесна , въртележка за да съм по етапа , в изключение на случаите когато това е направено със сбиролино / бомбарда с цел постигане на наистина по-далечен кастинг , е напълно излишно . Не за друго ами при утежняване с олово и пр. , ако и в много от случаите да не влиаем върху играта на въртележката , то най-малкото отслабваме линията там където сме прищипали утежнението . В случаят с една или няколко сачми не увеличаваме особено дистанцията , как със сбиролиното или булдото , не влиаеме особено на това примамката да се задържи по-добре в дълбокото , особено при течение , та и при разнообразието на различни блесни по-добре да заложим на такава която ни трябва в момента . За какво иде реч ? Примерно имаме две блесни с подобна форма и големина на листото но с различно тегло при еднаквият размер . Взимаме две "работещи" блесни - Mepps Comet №2 и Myran Panter със същият размер на листото . Какво имаме на практика ? При еднакъв размер едната тежи 4.5гр. а другата 7гр. , съответно ако търсим по-далечен кастинг и по-бързо достигане на дълбочина залагаме на втората . Ако търсим по-повърхносна примамка при еднакъв ход на проводка залагаме на първата и въпроса е решен.
2. Преди години имаше големи полемики относно статичното "око" при въртележките . Много от производителите залагаха именно на него като в тялото на блесната слагаха различни топчета с разни цветове . Идеята в случаят е при проводка освен дразнещият момент от въртенето и вибрациите на листото да има допълнителен атрактант под формата на статично "око" което само по себе си да се явява като дразнител . Както се оказа при въртележките това не е от значение и малко по малко в повечето случаи топчето бе премахнато . Друг е въпроса когато идва реч за зимните блесни и закачане на топче на куката ама за това по на там :wink:

пп - antonivanov , радвам се че си ме разбрал :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Потребителски аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3450
Регистриран на: нед сеп 12, 2010 10:01 am
Местоположение: Кърджали

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот antivik » вт яну 10, 2012 7:20 am

Поздрави за полезната тема, още от първите постове виждам интересни мурафети за пробване. Ще се следи с интерес.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!

Потребителски аватар
Sleepwalker_
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 686
Регистриран на: вт апр 26, 2011 10:34 am
Местоположение: Шумен

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Sleepwalker_ » вт яну 10, 2012 8:04 am

Благодаря за изчерпателния отговор! :)

Потребителски аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 580
Регистриран на: вт авг 23, 2011 10:24 am
Местоположение: България, гр. София

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот P-etkan » вт яну 10, 2012 8:39 am

:arrow:

и аз почвам да следя...и да добавям по нещо от личен опит, защото теория - много, но опита си е друго :wink:

:drinkers:

Re: Блесни разни всякакви

РекламаПотребителски аватар
icokanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 268
Регистриран на: чет яну 06, 2011 1:18 pm
Местоположение: София

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот icokanev » вт яну 10, 2012 9:55 am

Браво, колега, много хубава и интересна тема!
Има какво да научи читателя. А коментара "Варианти на въртяща се блесна със силиконова рибка на гъза направена с цел да изглежда че малка рибка преследва блесната , нещо редовно случващо се , но ефективна основно при ловенето на риболовци и не толкова при ловенето на риба " е доста уместен. Като гледам тези "съчетания" все си мисля колко ли трябва да е хищна тази малка рибка, та да гони толкова голямо листо? А да не коментираме възможността за оплитане и усукване при замятане. Но, всеки "железар" си има свойте предпочитания и тълкувания.
Очаквам с интерес развитието на темата!
Ако знаеш, значи можеш, иначе ... се учиш!

Потребителски аватар
Rex Hunt_1
новобранец
новобранец
Мнения: 44
Регистриран на: пет мар 11, 2011 5:28 pm
Местоположение: Sofia

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Rex Hunt_1 » вт яну 10, 2012 11:04 am

Поздравления за темата. Ще я следя с интерес и когато имам лични наблюдения и виждане по даден въпрос, свързан с темата ще го споделям с вас.
Yours,
Rex Hunt

Потребителски аватар
vinil
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 446
Регистриран на: пон май 28, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот vinil » вт яну 10, 2012 1:06 pm

Привет! Полезна тема.... Та на въпроса: Luxos на Mepps е прекасна (според мен) блесна, с бавни въртеливи дв-я на листото, ясно усещащи се и при бавна проводка. Освен щуки и сулка имам на нея. Ползвам 3-ти и рядко 2-ри номер. При риболов с номер 3 имаме голямо листо (съпротивление при замятане) и тегло, ако не ме лъже вече леко изневеряващата ми памет, около 7гр. Всички знаем че има няколко утежнения спец. за Луксос, но аз много често оплитам ако сложа такова, и то още при замятането (по принцим слагам на 3-ти номер утежнение 7 гр.). Най-вероятно, проблема е в задвъдичното у-во, но предполагам има лек за моята болежка !?!?
Ако незнаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде

Потребителски аватар
Павел Иванов
Модератор
Модератор
Мнения: 13787
Регистриран на: чет фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Re: Блесни разни всякакви

Мнениеот Павел Иванов » вт яну 10, 2012 1:11 pm

icokanev , обикновено в затворени водоеми докато водим блесната я придружават някоя и друга дребна рибка , особено в по-топлите месеци . В случаят просто я придружават от интерес , на почетно разстояние , без да я нападат и пр. Точно от там е заимствана идеята за блесна със силиконово рибе на гъзюгата ама както споменах тази на пръв поглед добра идея не е особено сполучлива на практика , даже напротив .
Тъй , да карам нататък . Най-често когато има риба и е активна тя кълве на средно големи блесни , най-често на номера 2 и 3 по Мепс , при сравнително бавна проводка . Подчертавам че в случая коментирам основно нашите вътрешни водоеми и реки . Това е най-актуалният вариант пролетно и есенно време когато рибата е навсякъде а не примерно само в бързейте и плитчините . Когато рибата се набие в бързеят то предпочита основно тези размери примамки на много бавна проводка със задържане , самият бързей ни позволява това . В тези случаи цвета и дебелината на линията не са от особено значение . Рибата си атакува дразнителят в единя случай защото е силно активна и гледа да изпревари другата , във втория случай в бързея самата линия не е толкова видима дори и при доста бистра вода . Не така стои обаче въпроса когато рибата е в плитчините . Съществува широко разпространеното схващане че виждаш ли рибата и тя те вижда съответно риболова е обречен ! Да ама не :mrgreen: Тук вече приличната екипировка ни дава огромни предимства и риболова е от типа гол след гол . Това е царството на микро примамките , блесни размер 00 по Мепс , 0 по Рублекс , 1 и 2 по Пантер Мартин и пр. От нас се изисква да имаме читави поляризирани очила за да виждаме добре и рибата и различните препядствия като водорасли , клони , камъни и пр. в плитката , бистра съответно много топла или ледена вода . Читав тънък монофил или флуоро с реален диаметър не повече от 0.16мм за да можем да имаме постоянен контрол над дребната примамка . Добре лагеруван микро вирбел защото дребните блесни пресукват неимоверно повече от по-едрите си събратя и отслабват и без това тънката линия . За предпочитане е и къса лека въдица с реален нисък тест който да отговаря на съответната примамка . Тук вече как водим блесната ? Лятно време , при топла вода , я водим бързо , много по-бързо от нормалното . През миналият август имахме с един изтъкнат мухар малко съревнование при точно такива условия - топла , бавна , ниска вода , наплашено рибно население благодарение на постоянният тормоз от бракониери , много хора по реката и пр. Той се изненада от бързата проводка с която започнах . В края на краищата резултата след около час риболов беше осем риби при мен , като едната около кило и две риби при него а рибата определено си взимаше мухи разни доволно :D Не така стои обаче въпроса при студена вода и същите условия . Тогава проводката трябва да е максимално бавна . В случаят първото нещо което трябва да направим е да намалим диаметъра на влакното поне на 0.14мм реални , за да може да затормозяваме максимално малко и без това бавно движещата се примамка . На какво го отдавам това ? Лятото , при приводняване на малката примамка непосредствено до рибата видяна от нас и бързото и повеждане първо сряскаме рибето , което констатира че е стреснато от дребен дразнител стремящ се бързо да избяга , обикновено атакува преди да е осъзнало какво става . За целта трябва да сме видели рибата но тя все пак да е на прилична дистанция от нас . Пак лятото при тънка и по-бърза вода бързото водене на дребната примамка провокира пасивната риба да не изпусне дребният преминаващ дразнител преди да е разбрала какъв е и т.н. Зимата рибата и без това е мудна . Най-разпространеното схващане е че тогава гледа да атакува по-едри примамки с цел да изразходва по-малко енергия за набавянето на храна . Да ама както споменах по-преди , въртящата блесна не имитира каквато и да е било храна на рибата а е просто дразнител . Та в случаят този бавно подвижен дразнител , появил се от някъде до нея , обикновено я предизвиква да го "разкара" и да не и пречи в онова което прави . Разбира се в такива случаи въртележките трябва да са перфектно лагеровани с цел да имат много добра игра и при максимално бавна проводка с почти никакво съпротивление на стоящата вода в плиткия разлив .
По-натам още :wink:

пп - vinil , отговора на твоята болежка е да "забавиш" , с ръка на шпулата и затваряне ръчно на контрата , влакното преди приводняване и да го приводниш принудително с цел линията да се приводни максимално изпъната .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Още от naRiba.comВърни се в “Спинингов риболов”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта