Страница 1 от 2

Подплънка за шпула

Публикувано: съб апр 01, 2017 2:57 pm
от petiofi_pp79
Здравейте!Да питам какво мога да сложа на шпулата преди да навия плетеното влакно.Искам да купя 100м- плетено влакно но шпулата е твърде дълбока искам да я попълня с нещо, но да не е старо влакно.Дали има някакви пръстени (гумени или пластмасови).Дайте съвет.

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: съб апр 01, 2017 7:58 pm
от hkoko
За пръстени не съм чувал и като не искаш да слагаш старо влакно сложи ново :lol: А сега без майтап повечето спининг макари са направени да събират нужното количество плетено влакно според риболова който си решил да практикуваш имат имат различни по вместимост шпули и грамаж ,за да не ти омаляват ръцете от многото замятане.Ако имаш шаранджийска макара и си решил с нея няма да стане.По добре пиши каква ти е макарата въдицата и какво искаш да хващаш и все някой от знаещите ще ти даде отговор.А за подложка е най -добре някой стар монофил .

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: съб апр 01, 2017 9:05 pm
от RAAZIEL
Аз купувам е това осем нишково Noeby в размер 3,а ако ти трябва и 4,5 колкото решиш...
http://www.plodex.eu/fishing/vlakna.html
Подлагам и не мисля повече.Друг начин няма...

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: съб апр 01, 2017 9:35 pm
от Павел Иванов
Какво точно плетено си решил да купуваш и на шпула от коя марка с каква точно вместимост си решил да го навиваш ? Не друго ами може да се окаже , че освен , че подложка няма да ти е нужна , то може и да артише от брейда :wink:

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: нед апр 02, 2017 4:48 am
от garfield_90
Послушай колега Павел Иванов, защото преди време и аз бях пуснал такава тема и се чудех и се маех. Шпулата ми уж събира 0.23 - 230м , а събрах точно без подложка 135м плетено 0.18. Плетеняка не е като монофила и се събира по-малко от него имай го напредвид. А и другите колеги са прави по-добре кажи какви са такъмите, че да ти се даде правилно предложение :)

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: нед апр 02, 2017 5:54 am
от rap66
Шимано имат такова нещо, за 4000 размер. За подложка по добре евтин монофил, например Лазер по 2 лв. за 150 м.. Стария конец, ако е и повечко, се сляга с времето и новия се набръчква. Та мнонофил 0.18-0.20, после ако новия брейд е под #1, 20 м стар брейд за гладкост, и новия.

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: нед апр 02, 2017 8:36 am
от Бобo
Като си дал 50 лв. за плетено влакно...дай още 5 лв. за нов монофил със същият диаметър и почвай да навиваш плетеняка на шпулата.Като свърши плетеняка,ако има още място на шпулата,съединяваш двете влакна и почваш да навиваш монофила отгоре.Като се напълни шпулата до където искаш режеш монофила и отиваш на някоя поляна.Закачаш монофила на някоя трънка и почваш,ходейки, да развиваш влакно от шпулата.Като го развиеш цялото,отиваш на другият край и почваш да навиваш откъм монофила първо.

Поздравления-вече имате точно запълнена шпула !!!

Поздрави !

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: нед апр 02, 2017 9:15 am
от rap66
Бобo написа:... и отиваш на някоя поляна.Закачаш монофила на някоя трънка и почваш,ходейки, да развиваш влакно от шпулата.Като го развиеш цялото,отиваш на другият край и почваш да навиваш откъм монофила първо....!

На един познат му купих миналата година един Gosen 0.4, та и той решил да направи това упражнение с развиването, но го направил на двора, на тигели. И тъкмо го развил целия, духнал вятър, та ми изпрати снимка на кълбото :wink: Оттогава това го прави с друга макара с 2 шпули.

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: нед апр 02, 2017 9:45 am
от Бобo
Смятай ако живееше в апартамент...

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: нед апр 02, 2017 4:35 pm
от orion30
Ама вий сериозно ли го развивате на трънка или на тигели. Става с две други макари, с два буркана, с две шишета, с две празни ролки от влакно. Е ръчния труд е има няма 500-600м навиване, но го объщаш без риск. Когато се прави ръчно да се внимава за посоката на развиване и навиване, да не го усучете преди още да сте го намокрили.

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: чет апр 06, 2017 8:47 pm
от Monovbg
Ако ще слагаш подложка, пропусни възела между двете влакна или направи много фин такъв. Отдолу сложи линия, близка по диаметър или по-тънка от основната, но не и значително по-дебела, тъй като горната линия (по-тънката) ще се впие яко в долната, ако разликата в дебелината е голяма.

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: пет апр 07, 2017 9:13 pm
от Korekom
С риск да ме оплюят (и вероятно с право както в друга подобна тема) ще ти кажа, че и на двете си макари за спининг под плетеното съм навил изолирбанд.
Процедирам по следният начин - примерно в случая макарата ми е с 2 шпули графитна и метална с еднаква вместимост.
Навивам първо плетеното на графитната без да натягам да видя до къде ще се навие. После на металната навивам изолирбанд като се старая да е равномерно натегнат (не хлабаво положен че може да се изхлузи след време) като отбелязвам откъде почвам за да се пресрещне с края или да покрие възела с 1 оборот примерно в началото на плетелняка. Малко става на око но и двата пъти се справих без да се налага да донавивам или махам от сложения изолирбанд. След това донавивам плетеното и ходя да ловя...

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: пон апр 10, 2017 2:49 pm
от orion30
Изолирбанда като се нагрее лятото и като почне да пуска лепкава слуз, става олеле майко.....

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: пон апр 10, 2017 4:41 pm
от lusienn
Screenshot_2017-04-09-21-37-46.jpeg


Е това е единичка,но за един сезон се прецака,

Свалих го току що и го обърнах обратно,
Долния край сега е отгоре,че не ми се
Даваше нови 50 лв.
Отдолу навих ново влакно подложка,
О.22 диаметър,с добър възел между тях.
Ролката влакно е 540 метра zebco,
И рядко го ползвам.
При цяла линия от плетено,при силно
Стегнат аванс ще ти превърта цялата линия.
Затова се слага подложка с влакно.
Цялата операция се прави вкъщи,
Или с 2 макари,или с една с 2 еднакви
Шпули.
Всичко друго е грешно и е на око.
Изолирбан не се слага в никакъв случай.
Аз имам 2 еднакви макари Дайва,
И от едната на другата става лесно.
Втората ми е с резервна шпула същия размер.

Re: Подплънка за шпула

Публикувано: пон апр 10, 2017 4:57 pm
от lusienn
IMG_20170410_175520.jpg


Ето готов съм за сезона.