Захранка и приготвяне

Модератор: Paublo_Eskobar

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8255
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Захранка и приготвяне

Мнениеот butnik » вт мар 18, 2008 6:33 am

Попрехвърлих темите и реших да пусна конкретно това-Как си приготвяте захранката и коя най-много ползвате и защо.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Захранка и приготвяне

Реклама



pepic
новобранец
новобранец
Мнения: 46
Регистриран на: пон яну 29, 2007 11:09 am
Местоположение: plovdiv

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот pepic » вт мар 18, 2008 8:41 am

Ами захранката си приготвям почти винаги преди самия риболов. Използвам готови храни - най често български - Промикс и Респект. Подбора на конкретния вид от захранките правя в зависимост от това къде и какво ще ловя. Имам си обаче и любими миксове от двете :D Добавянето на червеи и кастери е задължително. Вносни захранки използвам също - Сенсас и Ван дер Енде но не прекалявам - в смисъл не ходя на състезание и няма особен риск да ми дръпнат рибата :wink: Ако все пак реша - салаг ги повече за " цвят ". Сито ползвам също рядко -ако се изисква задължително от спецификата на риболова. Бъркането - на ръка в бака най често, минимално количество - поне 2-3 пакета дори и за няколкочасов излет - материал трябва да има :lol: Преди съм правил специални самоделни смески - смея да твърдя че също работят добре но лесното си е лесно особено ако има качество и прилично поносима цена :roll: Мдаа не знам дали правилно съм разбрал питането и темата на Бутника ама тва е от мен за ся :D :D

Regar
фен клуб-скобар
Мнения: 243
Регистриран на: съб май 29, 2004 4:17 pm
Местоположение: София

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот Regar » вт мар 18, 2008 12:26 pm

Захранката приготвям винаги на брега, въпреки че някой искат повечеко време за да дръпнат добре водата. Използвам предимно български захранки като най-харесвам тези на Филстар и Промикс. В повечето случай добавям галета и течен или сух ароматизатор, винаги червей и в зависимост от рибите - царевица, жито или коноп. От вносните захранки много добри резултати миналата година имах със Сенсас - зелените пликове по 2,5 кг за платика. Същата захранка, но за река никак не ми допадна и не я препоръчвам на никой. Много добри резултати имах и със захранките за река на Тубертини от 5кг.

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8255
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот butnik » вт мар 18, 2008 9:18 pm

В общи линии да.Интересно ми е кога добавяте ароматизатора,или пък боята,добавяте ли допълнителни компоненти,мислех,че ще има повече мнения или повечето си падат по дънния риболов.Има някои основни правила коити аз спазвам,но мисля в по-късен етап да ги споделя с вас.Аз също залагам основно на български захранки,последно време добри резултати ми дава JAXON.А и цената е доста приемлива,да не казвам изгодна.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Потребителски аватар
shekira
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 929
Регистриран на: ср яну 02, 2008 2:25 pm
Местоположение: Карлово

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот shekira » вт мар 18, 2008 10:49 pm

темата е хубава,ама кажи какво ще ловим,на река или затворен водоем,на каква дълбочина и ще правим ли подбор на рибите.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8255
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот butnik » ср мар 19, 2008 6:20 am

shekira написа:темата е хубава,ама кажи какво ще ловим,на река или затворен водоем,на каква дълбочина и ще правим ли подбор на рибите.
Всичко което правиш за приготвянето и,за всякакви условия.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Re: Захранка и приготвяне

Реклама



Потребителски аватар
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 607
Регистриран на: пон фев 26, 2007 5:21 pm
Местоположение: Пловдив Тракия
Контакти:

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот георгиев59 » ср мар 19, 2008 1:59 pm

Захранката си я приготвям на водоема.Може да се добави към нея и пръс(глина)от мястото която служи за обем и за цвят и прави храната по- слабо хранителна и по този начин задържа за по- дълго време рибата.Има и специална боя за захранка която се разбива предварително във вода и се прибавя към захранката.Обикновено тя е черна и прави захранката по-тъмна защото рибата се плаши от петното което остава от светлата захранка /особенно през зимата /.В зависимост къде и каква риба ще търсим може да се прибави и бял червей или кастери .Но все пак всичко зависи от водоем ,сезон и каква рибеа ще гоним.
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???

Regar
фен клуб-скобар
Мнения: 243
Регистриран на: съб май 29, 2004 4:17 pm
Местоположение: София

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот Regar » ср мар 19, 2008 3:31 pm

Ivelin66 написа:Пичове ползвайте си проверените захранки на Sensas и Van der Ende в по-малки количества като нямате финансова възможност за повече.Ама тия българските трици са за балъци.Когато някой стане републикански шампион с Промикс или Филстар - аз официално ще си строша пръчките и няма да погледна гьол повече


Не мисля, че вносните захранки са в пъти по-добри от родните..просто много хора не знаят как да ги ползват правилно и да извлекат максимума от тях. Но както и да е...

Колега, избягвай изявления, които биха довели до конфликти!
Dedy

Потребителски аватар
Dedy
River Ace
Мнения: 5137
Регистриран на: вт сеп 04, 2007 12:12 pm

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот Dedy » ср мар 19, 2008 4:50 pm

:!: :!: :!: :!:

Както вече Коцето спомена, важно за избора на работеща захранка е сезона и спецификата на водоема. Несериозно е да се твърди, че позването на някои марки осигурява успешен риболов, не че не съм хвърлял по 50-тина лева само за една бабушка. Знаете, че през зимния и пролетния сезон много често рибата въобще не се влияе от храната и трябва да се прилагат някои хватки да я накараме да се храни. Утежняването, добавянето на жива стръв, оцветяването и т.н. не винаги дават очакваните резултати и затова е добре да сме наясно дали въобще има смисъл да захранваме. Понякога една прашка пинки дава по-добър ефект от два пакета скъпа храна. Друг важен фактор е познаването на водоема и рибата в него и на каква стръв и захранка е привикната тя. На някои гьолове за добър успех е задължително да се храни със стръвта на която ловиш, примерно на един язовир, който посещавам често през лятото, шепа жито върши много, ама много по-добра работа от кофа качествена захранка. Та мисълта ми е, че трабва да знаеме кога и каква захранка да ползваме. Аз най-често смесвам по мое осмотрение някои марки храна за съответния вид риба, като в повечето случаи слагам и два пакета "някоя по-така". На река обикновено ползвам само нашенски рани, което е напълно обяснимо при положение, че най-често са ми нужни бая пакети с много добавки и кило глистета. Като казах добавки, се сещам, че и на тях е добре да се обърне внимание. Разните там ароматизатори, галети, конопи, други пинизи, че и сирене даже, трябва да се ползват в зависимост от опита който имаме с тях. А най-важното от всичко е да има риба, другото е лесно.

Потребителски аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3907
Регистриран на: нед яну 08, 2006 8:16 pm
Контакти:

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот bkd » ср мар 19, 2008 5:50 pm

Аз съм ТЕСТО-пристрастен,ама не от към ТЕСТОТЕРОН ,ами .................БРАШАНЦЕТО и НЕГОВИТЕ ПРОИЗВОДНИ.................абе ЛЕБЕЦ :smt045 :smt109
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8255
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот butnik » чет мар 20, 2008 6:29 am

Ivelin66 написа:
Regar написа:
Ivelin66 написа:Пичове ползвайте си проверените захранки на Sensas и Van der Ende в по-малки количества като нямате финансова възможност за повече.Ама тия българските трици са за балъци.Когато някой стане републикански шампион с Промикс или Филстар - аз официално ще си строша пръчките и няма да погледна гьол повече


Не мисля, че вносните захранки са в пъти по-добри от родните..просто много хора не знаят как да ги ползват правилно и да извлекат максимума от тях. Но както и да е...

Колега, избягвай изявления, които биха довели до конфликти!
Dedy

Колега тия фирми спонсорират отбори и индивидуалисти световни шампиони на които работата им е да ходят за риба,не като нас за кеф.Така че извинявай
много ама този продукт излиза на пазара в завършен вид,готов за директна употреба и с доказани качества.Като държиш на българското дай да спретнем едно риболовче - ти с бг храна,аз ще си измисля една смес на Sensas и да видим какви качества ще извадиш от манджата.Тия трици и ти можеш да си ги забъркаш - основата е царевично брашно,галета или мляна бисквита,пшеничен грис и останалото е въображение и въпрос на избор.Ама като си решил българско - нема проблем.Ти си знаеш.И не се засягай.Ни най-малко не искам да те обидя с нещо.Просто си спорим :D
Ивелине,Деди и Пепич ти го написаха добре.Ние ходим на риболов и няма опастност бай Дъ Уей с житцето или намокрения хляб да ми дръпне рибата.А ти от какво мислиш,че са направени ВДЕ и Сенсас.А колкото до това да си мериш силите с някой-недей,тук има опитни риболовци и с българска захранка да те направят смешен.Не е само до храната.И за мен е безсмислено да се хвърля само внос,има водоеми на които може и да не ти върже риба.Докато кюспенце прибавено към храната да ти свърши повечко работа.И темата е и как я приготвяш.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Re: Захранка и приготвяне

Реклама



Regar
фен клуб-скобар
Мнения: 243
Регистриран на: съб май 29, 2004 4:17 pm
Местоположение: София

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот Regar » чет мар 20, 2008 10:58 am

Първо искам да се извиня на butnik за отклонението от темата, а и да благодаря на Dedy, че ми коригира поста - малко бях се поолял :D
Ивелине, един такъв тест на захранките би бил много интересен за мен и отдавна си мисля да го направя, но все няма с кой. Така че съм съгласен да направим един риболов на плувка при еднакви условия и да видим къде резултата ще е по-добър. Условието е да се ползват като основа само българска и вносна захранка, без комбинации между двете и разбира се ароматизатори и добавки по избор. За мен няма значение дали водоема ще е река или язовир, единственото условие е ако е язовир да не е арендован, защото не мисля че резултатите от место на което пастървата се лови на царевица ще са реални :D
Имаш думата :)

Потребителски аватар
Dedy
River Ace
Мнения: 5137
Регистриран на: вт сеп 04, 2007 12:12 pm

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот Dedy » чет мар 20, 2008 2:04 pm

:wink: :wink: :wink: :wink:

Да се върнем към хубавата тема на колегата butnik и тъй като Боби вече подхвана въпроса за лебеца, реших днес да пиша как захранвам с хляб по Струма. То това не е само хранене, а си е цял ритуал! Преди много време като новобранец си подготвях захранката у дома и мъкнех кофи с киснат леб на реката, но отдавна съм се отказал от тази работа. Сега вече съм гяволист и съм си измислил система на захранване, а напоследък се изтарикатих и си купувам нарязан хляб в найлонови пликове, което е много удобно за моя метод. Значи, винаги плътно до мене (независимо дали съм прав или седнал) има кофа с вода и хляб, от който периодически хвърлям по една-две филийки в кофата. Хубавото на отрязаната филия е, че в нея има, и от средата, и от кората на хляба и се получава добра консистенция при мачкането. Точно тук е тънкия момент, а именно колко време ще престои хляба във водата! Колкото по-дълго кисне филията, торкова по-рехава става топката след изстискване и обратното. По моя преценка и според поведението на рибата редувам по-стегнати топки, които се размиват по-бавно от течението, но хранят и задържат рибата, с по-меки, които правят "облак" който настървява и раздвижва (често повдига рибата от дъното). Времето за подаване на захранката, естествено се определя от активността на рибата. Обикновено за един риболов използвам 3-4 хляба за захранка.

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8255
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот butnik » чет мар 20, 2008 6:49 pm

Деди,аз също храня по твоя начин ,но само на тихите места,иначе си слагам пръстчица,малко речна захранчица.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Потребителски аватар
Dedy
River Ace
Мнения: 5137
Регистриран на: вт сеп 04, 2007 12:12 pm

Re: Захранка и приготвяне

Мнениеот Dedy » пет мар 21, 2008 12:13 pm

butnik написа:Деди,аз също храня по твоя начин ,но само на тихите места,иначе си слагам пръстчица,малко речна захранчица.

:wink: :wink: :wink: :wink:

Естествено, Марица около Пловдив е доста по-голяма от Струма, пък и не знам дали там ще е резултатно захранването само с хляб. Пробвал сам по р. Вит скобарите да ги правя хлебари - не става, там са ги научили да маат жито като на панахида.

Още от naRiba.com



Върни се в “Стръв и захранка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта