За мидата

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
ribolovec2
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: Сря Авг 30, 2006 7:59 pm

За мидата

Мнение от ribolovec2 »

Чувал съм че има някакви трикове за обработване със сол или нещо подобно, за да се стегне и да не е лига. Моля разяснете ми как става това и наслука!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2580
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

за мидата

Мнение от Диканаров »

Риболовец 2, ще споделя това, което съм правил аз. Взимам по-едри и средни миди от скалите. Внимателно с нож ги отварям, като плъзгам острието по седефа. Гледам да запазя белия мускул, който държи черупките. Слагам така почистените миди в буркан "омния", като прибавям една пълна шепа готварска сол. Разбърквам внимателно мидите и слагам буркана за едина нощ в хладилника. Месото на мидата се стяга от солта и стои добре на куката. Нанизвам първо мантията, после стомахчето, после белият мускул и на контрата забождам сърцето. Това правя аз и съм имал по-добър успех от професионалистите. Използвам за попчетата по-фин такъм. Влакно 0.30, поводи 0.20, куки 4-6 номер "морски", долно олово и неповече от две куки. Ако имаш надувна лодка отивай на пъстро дъно. На слука! :lol:
Аватар
ribolovec2
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: Сря Авг 30, 2006 7:59 pm

Мнение от ribolovec2 »

А може ли със снимка да ми обясните коя част коя е, защото сърце , мускул не ми говори нищо мидешко.
dsa
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Яну 03, 2006 11:06 am
Местоположение: BS

Мнение от dsa »

тази част която си е стегната и солена и варена пак си остава такава,просто е по -удобно с изчистени от предния ден.чисти с къс нож като първо остъргваш едната страна после другата.бялата част е мускула
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: за мидата

Мнение от docenta »

Диканаров написа:Риболовец 2, ще споделя това, което съм правил аз. Взимам по-едри и средни миди от скалите. Внимателно с нож ги отварям, като плъзгам острието по седефа. Гледам да запазя белия мускул, който държи черупките. Слагам така почистените миди в буркан "омния", като прибавям една пълна шепа готварска сол. Разбърквам внимателно мидите и слагам буркана за едина нощ в хладилника. Месото на мидата се стяга от солта и стои добре на куката. Нанизвам първо мантията, после стомахчето, после белият мускул и на контрата забождам сърцето. Това правя аз и съм имал по-добър успех от професионалистите. Използвам за попчетата по-фин такъм. Влакно 0.30, поводи 0.20, куки 4-6 номер "морски", долно олово и неповече от две куки. Ако имаш надувна лодка отивай на пъстро дъно. На слука! :lol:
Леле, Диканаров, толкова масраф правя по мидите кога ги готвя за мезе - тогава ги пробирам от скалите и т.н. щото нямат пясък вътре. когато е за стръв за попчета - вадя две-три кила миди може и от водораслите по пясъка, чупя ги заедно с черупките и ги хвърлям на порции за захранка на мястото, където ще ловя! попчетата се настървяват на това мазало и затова за стръв закачам пресен мускул. Кълве, та се къса, лошото е, че идва всякаква гад, та може да лепнеш и някой дракон :D :evil: :!:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2580
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

За мидата

Мнение от Диканаров »

Драги Доценте, ако искаш на следващата среща ще си обменим рецепти за миди с майонеза или панирани. Страшно пивки мезета са!За попчета обаче нищо друго от сол и една нощ в хладилника. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Marto-picha
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 148
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

Мнение от Marto-picha »

Диканаров можеш ли да ми даде6 някакви рецепти за мариноване или сахраняване (за по-дилго време даречем за през зимата) на миди и рапани.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2580
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

За мидата

Мнение от Диканаров »

Марто, никога не съм правил мариновани миди за употреба след много време. Аз не съм на морето и когато съм там ги правя за непосредствена консумация. Предполагам, че ще е подходяща марината като за сафрид или хамсия. Не знам! Питай Доцента или някой морски! :cry:
Marto-picha
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 148
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

Мнение от Marto-picha »

Диканаров аз също не сам на морето от Шумен съм и точно затова питам. какжа е марината за която говориш? Става ли за уклей или каракуда? И ако някой знае как се съхраняват да пише.
Аватар
stoned
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 110
Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 9:59 am
Местоположение: Варна

Мнение от stoned »

http://forum.nariba.com/viewforum20.html

тука мисля че пишеше някъде
ЗАРИБЕН
Аватар
AJden
новобранец
новобранец
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Юни 28, 2007 10:57 am
Местоположение: bulgaria

Midite

Мнение от AJden »

Zdraveite kolegi,ta kato stana na vapros za midi,iskam da spodelia moita recepta:)
Zna4i otivam i si vadia midi ot miasto koeto niama mnogo te4enie i piasak,posle si gi is4istvam ot mrasotiata po 4erupkite,slagam da se variat v edna tenekiena kutia(4ISTA)bes voda,sled kato se svariat si gi is4istvam i promivam obilno s voda,sled tova is4akvam da se iscidi vodata.Do kato se iscejda vodata,4upia dve ili tri iaica i gi zaburkvam s malko sol v kupi4ka,prigotviam i malko bra6no za ovalvane.Sled tova s 6epi4ka potapiam midite v iaicata,vadia gi iscejdam gi i gi puskam v bra6noto,sled tova malko rastursvam i gi puskam v nagore6tenoto olio,sled pridobivane na zlatist cviat gi vadia.
Garniturata e po vskus,no as si istiskvam limon,niakolko lis4eta magdanos,otvariam studenata kameniza i vi kazvam nazdrave:)))


Drugata m recepta e,po4ti su6tata samo 4e mdite ne se panirat i purjat,a samo se variat,izmivat se i se iscdiava vodata,sled tova posipvam malko olio,ocet ili moje i limon,sol,nakulcvam magdanos i luk,razburkvam vsi4ko zaedno i se polu4ava vkusnoooo

Nadiavam se,receptata mi da vi e haresala:)
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 406
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 3:46 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от rino712 »

Най обичам мидите,коико лично съм извадил-на тенекия печени на брега с добра компания! :wink: НАСЛУКА!
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: За мидата

Мнение от starcho »

Наа който му се играе да осоли мидите и рапаните щедро и да си ги пази за други излети.Стават жилави като гума и ако има мегдан риба бол.
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”