Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Морски раздел Тактика Стръв и захранкаЗа мидата
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- ribolovec2
- новобранец
- Мнения: 55
- Регистриран на: Сря Авг 30, 2006 7:59 pm
За мидата
Чувал съм че има някакви трикове за обработване със сол или нещо подобно, за да се стегне и да не е лига. Моля разяснете ми как става това и наслука!
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
за мидата
Риболовец 2, ще споделя това, което съм правил аз. Взимам по-едри и средни миди от скалите. Внимателно с нож ги отварям, като плъзгам острието по седефа. Гледам да запазя белия мускул, който държи черупките. Слагам така почистените миди в буркан "омния", като прибавям една пълна шепа готварска сол. Разбърквам внимателно мидите и слагам буркана за едина нощ в хладилника. Месото на мидата се стяга от солта и стои добре на куката. Нанизвам първо мантията, после стомахчето, после белият мускул и на контрата забождам сърцето. Това правя аз и съм имал по-добър успех от професионалистите. Използвам за попчетата по-фин такъм. Влакно 0.30, поводи 0.20, куки 4-6 номер "морски", долно олово и неповече от две куки. Ако имаш надувна лодка отивай на пъстро дъно. На слука!
- ribolovec2
- новобранец
- Мнения: 55
- Регистриран на: Сря Авг 30, 2006 7:59 pm
Re: за мидата
Леле, Диканаров, толкова масраф правя по мидите кога ги готвя за мезе - тогава ги пробирам от скалите и т.н. щото нямат пясък вътре. когато е за стръв за попчета - вадя две-три кила миди може и от водораслите по пясъка, чупя ги заедно с черупките и ги хвърлям на порции за захранка на мястото, където ще ловя! попчетата се настървяват на това мазало и затова за стръв закачам пресен мускул. Кълве, та се къса, лошото е, че идва всякаква гад, та може да лепнеш и някой драконДиканаров написа:Риболовец 2, ще споделя това, което съм правил аз. Взимам по-едри и средни миди от скалите. Внимателно с нож ги отварям, като плъзгам острието по седефа. Гледам да запазя белия мускул, който държи черупките. Слагам така почистените миди в буркан "омния", като прибавям една пълна шепа готварска сол. Разбърквам внимателно мидите и слагам буркана за едина нощ в хладилника. Месото на мидата се стяга от солта и стои добре на куката. Нанизвам първо мантията, после стомахчето, после белият мускул и на контрата забождам сърцето. Това правя аз и съм имал по-добър успех от професионалистите. Използвам за попчетата по-фин такъм. Влакно 0.30, поводи 0.20, куки 4-6 номер "морски", долно олово и неповече от две куки. Ако имаш надувна лодка отивай на пъстро дъно. На слука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
За мидата
Драги Доценте, ако искаш на следващата среща ще си обменим рецепти за миди с майонеза или панирани. Страшно пивки мезета са!За попчета обаче нищо друго от сол и една нощ в хладилника.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 148
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
- Местоположение: Шумен
- Обратна връзка:
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
За мидата
Марто, никога не съм правил мариновани миди за употреба след много време. Аз не съм на морето и когато съм там ги правя за непосредствена консумация. Предполагам, че ще е подходяща марината като за сафрид или хамсия. Не знам! Питай Доцента или някой морски!
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 148
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
- Местоположение: Шумен
- Обратна връзка:
Midite
Zdraveite kolegi,ta kato stana na vapros za midi,iskam da spodelia moita recepta:)
Zna4i otivam i si vadia midi ot miasto koeto niama mnogo te4enie i piasak,posle si gi is4istvam ot mrasotiata po 4erupkite,slagam da se variat v edna tenekiena kutia(4ISTA)bes voda,sled kato se svariat si gi is4istvam i promivam obilno s voda,sled tova is4akvam da se iscidi vodata.Do kato se iscejda vodata,4upia dve ili tri iaica i gi zaburkvam s malko sol v kupi4ka,prigotviam i malko bra6no za ovalvane.Sled tova s 6epi4ka potapiam midite v iaicata,vadia gi iscejdam gi i gi puskam v bra6noto,sled tova malko rastursvam i gi puskam v nagore6tenoto olio,sled pridobivane na zlatist cviat gi vadia.
Garniturata e po vskus,no as si istiskvam limon,niakolko lis4eta magdanos,otvariam studenata kameniza i vi kazvam nazdrave:)))
Drugata m recepta e,po4ti su6tata samo 4e mdite ne se panirat i purjat,a samo se variat,izmivat se i se iscdiava vodata,sled tova posipvam malko olio,ocet ili moje i limon,sol,nakulcvam magdanos i luk,razburkvam vsi4ko zaedno i se polu4ava vkusnoooo
Nadiavam se,receptata mi da vi e haresala:)
Zna4i otivam i si vadia midi ot miasto koeto niama mnogo te4enie i piasak,posle si gi is4istvam ot mrasotiata po 4erupkite,slagam da se variat v edna tenekiena kutia(4ISTA)bes voda,sled kato se svariat si gi is4istvam i promivam obilno s voda,sled tova is4akvam da se iscidi vodata.Do kato se iscejda vodata,4upia dve ili tri iaica i gi zaburkvam s malko sol v kupi4ka,prigotviam i malko bra6no za ovalvane.Sled tova s 6epi4ka potapiam midite v iaicata,vadia gi iscejdam gi i gi puskam v bra6noto,sled tova malko rastursvam i gi puskam v nagore6tenoto olio,sled pridobivane na zlatist cviat gi vadia.
Garniturata e po vskus,no as si istiskvam limon,niakolko lis4eta magdanos,otvariam studenata kameniza i vi kazvam nazdrave:)))
Drugata m recepta e,po4ti su6tata samo 4e mdite ne se panirat i purjat,a samo se variat,izmivat se i se iscdiava vodata,sled tova posipvam malko olio,ocet ili moje i limon,sol,nakulcvam magdanos i luk,razburkvam vsi4ko zaedno i se polu4ava vkusnoooo
Nadiavam se,receptata mi da vi e haresala:)
Re: За мидата
Наа който му се играе да осоли мидите и рапаните щедро и да си ги пази за други излети.Стават жилави като гума и ако има мегдан риба бол.