Три клена за два часа

Модератори: bobopeli, sapuna

Потребителски аватар
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1065
Регистриран на: съб фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Три клена за два часа

Мнениеот docenta » вт авг 20, 2019 7:35 pm

Здравейте, приятели,

Искам да ви разкажа какви ги сътворих на 17, 18 и 19 август, когато ми се удаде щастието да изшетам около 700 километра по прекрасните наши реки, гори и балкани. На 17 август тръгнахме двама души в късния следобед от София с един симпатичен джип Дайхацу и по чудо избягнахме задръстванията по автомагистрала Хемус, за да стигнем до старопрестолния град Велико Търново, а оттам забихме на север към село Първомайци, край което тече прекрасната река Янтра. Когато пристигнахме вече бе тъмно и направо се приготвихме за сън. Сутринта станах в 5,30 часа и само с една спинингова пръчка тръгнах към реката, която бе на около двеста метра от къщата.
Велики са тия мигове преди разсъмване. От едната ми страна леко се надигаше сиянието на зората, а от другата още светеше луната. Ето вижте:
Изображение
Изображение
А реката проблясваше в чудно спокойствие, като обещание за блаженство.
Изображение
Не след дълго и Слънчо проби срамежливо иззад дърветата на отсрещния бряг и аз вече по-уверено започнах да стъпвам в пущинака, та дори разпънах въдицата и като начало монтирах на вирбела един подходящ американски воблер.
Изображение


Мятах, мятах двадесетина пъти нагоре-надолу по реката, но атака нямаше, макар че виждах да се мятат прилични кленове. Тогава смених още няколко воблерчета, но само на един с белезникав цвят имах почукване, но не и класически удар. Тогава реших да пробвам с блесни и първом сложих една малка моска със сребристо листо. На петото замятане по диагонала на течението, оставих блесната да описва сравнително бавна дъга и тогава се избабани приличен клен, с който се боричкахме поне три минути, а може и отгоре, но направо станах вир вода от напрежение, защото влакното бе тънък флуоркарбон на "Стрен", който ми изпрати щерката от Америка. Измъкнах го без кеп и така с едната ръка държа въдицата и клена - с другата снимам, а рибата се върти накъдето си поиска, но ето ви най-сполучливия кадър, за да разберете големината на кленчока и моето пуфтене при ваденето, въпреки, че тази риба в никакъв случай не бе повече от половинка.

Изображение

Снимах я, откачих я и я пуснах във водата обратно за ужас на един местен дядка, който вече се бе появил наблизо да лови каракуда в по-спокойната вода.
Изображение

После се запътих към края на съответния вир, където започваше бързей и се виждаше определена активност на рибата - плясъци и подскоци, като някои от екземплярите бяха внушителни. Понеже течението тук бе доста по-бързо и се наложи да сложа една тежка въртяща блесна за американска пъстърва с червено пискюлче на тройката, която и името й не знам даже, но я купих от риболовен магазин в Арканзас. Искаше и по-бързо водене, което и сторих. Резултатът не закъсня - зверски удар, а като засвири аванса рибата се метна над водата, беше колкото лакътя ми, но се откачи тъкмо преди брега. Добре, че не скъса блесната, а се освободи само от тройката ,която я бе пернала само с едното жило. Но адреналинът бе на макс и след няколко още замятания се бодна друг, но по-малък екземпляр. Него го извадих и снимах малко по-спокойно, да може да видите и блесната, която бе влязла з две жила, но не фатално за рибата.
Изображение

Помятах още малко и после от бързея се качих нагоре към моста, където бе значително по-дълбоко, но пак имаше активност на границата с водораслите. Хвърлях, хвърлях с тежката блесна по диагонала и напряко на течението, два-три пъти видях риби да следват примамката, но не атакуваха. Тогава експериментирах да захвърля по продължение на брега и направо под краката ми се думна третия клен, който бе най-малък. Ето го и него:

Изображение

Вече беше 8,30 и слънцето почна да напича зверски, но нали човешкото око е лакомо, рекох да продължа да си мяткам тежката блесна. Капитална грешка. Поради по-бавното течение тя се заглоби в някакво неиндентифицирано препятствие по дъното и си замина като американец от Виетнам. Същата съдба сполетя и още една блесна - този път българска имитация на Меппс, което дойде да ми подскаже, че е време вече да прибирам такъмите. На всичкото отгоре, като събрах оскъдния си багаж, така качествено се подхлъзнах на стръмния бряг, че за малко да цамбурна в реката и да стана за смях на рибата в радиус от километър. Не се хилете и вие - аз съм висок почти 1,90 и тежа около 120 кила. Извод - не ходете сами за риба на непозната река, пък дори и на позната. За капак се оказа че копчето на гащите ми се е скъсало при моите пируети от художествената гимнастика, та се наложи да ги връзвам с по-дебела корда, докато се добера до къщата. Имах и един бонус - покрай брега открих див домат с плодове по-малки от чери, седем-осем броя, които хапнахме по-братски в къщата. Наскоро нищо по-хубаво не бях опитвал.
Следобед си вдигнахме дърмите и се започна едно дивно пътуване към Еленския балкан, където имам приятел в едно от блажените планински селца. Пътищата от Златарица нагоре приличат на маршрут за офроуд, но красотата и гледките са несравними. Вижте:
Изображение
Мислех да опитам за пъстърва, но тук не само пътищата, но и реките са практически недостъпни, затова след като се видяхме с приятеля, пийнахме чудна кайсиева ракия и хапнахме бели и сини сливи, хайде отново на път, но вече към Карандила в Сливенския балкан.
Величествено място изпълнено с позитивна и завладяваща енергия, светилище на различни религии още от дълбока древност. Неслучайно тук хората от Бялото братство бяха решили да си направят своята Паневритмия на 19 август, който се смята от дъновистите за начало на новата духовна години. Аз не съм дъновист /е, понякога, когато ловя риба на дъно, може и да ме наречете дъновист :D /, но заслужава да видите красотата на природата и на този окултен ритуал.
Става се доста преди разсъмване и се започва едно вълнуващо катерене към скалата:
Изображение

След това се чака изгрева на слънцето.
Изображение

После се пеят химни в прослава на Светлината, Любовта, Духовността и другите човешки добродетели.
Изображение

А по-късно на поляната се играе Паневритмията, която сама по себе си е пречистваща и чисто българска мистерия.
Изображение

После следва задушевна беседа и братски обяд, на който се предлага диня, баница, постна градинарска чорба, хляб, дъхави сиропи от ягоди и вишни - все прости и природосъобразни, но вкусни храни. И забележете - никакъв алкохол и цигари, които са отрова за тялото и ума, според възгледите на Беинса Дуно, или както е известен у нас Учителят Петър Дънов.
Та преди този обяд лично аз имах още едно върховно изживяване. За един час оставих моите нови приятели да си вършат окултните тайнства, а аз потънах в девствената букова гора на Карандила, която наистина е едно магическо място. Реших да потърся гъби и вижте какво намерих:

Изображение
Не ви ли приличат на две глави - лявата е на кошута, а дясната е на елен лопатар.

А всъщност се оказа една огромна и хубава млада гъба, която оставих недокосната, беше и обсипана с мушици, привлечени от дъхавия й сок.
Изображение

И наоколо навсякъде бе приказно, както в невинното детство на всеки от нас.
Изображение
Изображение

И точно в тази блажена пустош,където почти няма обхват на джиесемите, като по някакво чудо телефонът ми иззвъня и ми се обадиха от печатницата в София, че вече е готова новата ми авторска книга, та да ида да си я взема. Е, не е ли знаменателно да чуеш такава вест, в такъв прекрасен ден и на такова магично място?! Прибрах се чак днес, а утре рано сутринта /е, не преди изгрев слънце/ ще ида да си взема първия тираж на книгата "Кулинарни шедьоври за рибари, авджии и прочее табиетлии", която съдържа 160 лично изпробвани от мен рецепти за здравословно хранене с риба, дивеч и разни други благини, както и основните традиционни гозби за големите православни празници. Тези рецепти съм ги издирвал и публикувал в последните десет години, както в риболовните сайтове, така и във вестника, където работя. Като взема книгата ще й снимам корицата и ще ви я пусна в графата с обяви "Продавам"на сайта, който иска да си я купи с автограф.
А засега отивам да пия една кайсиева ракия и да ударя една салата от еленскобалкански домати, колкото и да не вярвах, че в Балкана расте и домат, дето няма нищо общо с пластмасите от пазарите :lol: :drinkers:
Наслука, юнаци, и наздраве!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"

Три клена за два часа

РекламаПотребителски аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11914
Регистриран на: чет сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Три клена за два часа

Мнениеот G.Petkov » вт авг 20, 2019 7:58 pm

Браво на Доцента ! :D

Много хубава тема,
От много време не бях чел такъв пътепис, с елементи на риболов ! :D
Чудесни снимки !

Даже и гъби има ! :wink:

Потребителски аватар
Павел Три
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2854
Регистриран на: чет май 22, 2014 1:56 pm

Re: Три клена за два часа

Мнениеот Павел Три » вт авг 20, 2019 8:58 pm

Професор си ти ,не доцент ,професор си . :smt023
Порастнах ,но не поумнях :oops:

Д-р Флекс
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2384
Регистриран на: нед яну 02, 2011 6:04 pm

Re: Три клена за два часа

Мнениеот Д-р Флекс » вт авг 20, 2019 9:02 pm

Прекрасно, г-н Доцент! С нетърпение очаквам първия тираж - ще бъда от първите!

lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13436
Регистриран на: пон фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Три клена за два часа

Мнениеот lusienn » вт авг 20, 2019 10:09 pm

Така само Доцента може да пише.
Браво.
Много и по дълго като писател.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.

vieweg
новобранец
новобранец
Мнения: 18
Регистриран на: чет ное 10, 2011 8:54 am

Re: Три клена за два часа

Мнениеот vieweg » чет авг 29, 2019 9:33 am

Браво!

Re: Три клена за два часа

РекламаПотребителски аватар
BV
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 255
Регистриран на: ср авг 09, 2006 10:38 am
Местоположение: София (Волуяк/Бояна)

Re: Три клена за два часа

Мнениеот BV » пон сеп 09, 2019 7:27 pm

Величествено! :prayer:
Чак се пресенох там!
Браво, Доценте! :drinkers:
:idea: Събирайте си боклуците след риболов! :idea:

Потребителски аватар
icefire
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 267
Регистриран на: чет апр 26, 2012 9:11 am
Местоположение: София

Re: Три клена за два часа

Мнениеот icefire » вт сеп 10, 2019 7:01 am

Браво! Благодаря за споделеният излет ... :)
Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett

Още от naRiba.comВърни се в “Моят риболовен излет”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 8 госта