Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
slivnalia
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3346
Регистриран на: чет апр 14, 2005 6:29 pm
Местоположение: Стоян Петров- Сливен

Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот slivnalia » чет ное 05, 2009 10:21 pm

Пичове тъй като доста често се пускат теми за този водоем си позволявам да отворя една тема,ще я направя важна,защото това е доста посещаван водоем :idea:
Нека инфото да го съберем на едно място така ще е по лесно за всички ни,надявам се че разбирате мотивите ми :wink:
Изображение

Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

РекламаПотребителски аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1746
Регистриран на: нед окт 05, 2008 9:52 pm
Местоположение: Васил Николов - Сливен

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот carpsliven2 » чет ное 05, 2009 10:32 pm

Този водоем е царя на трофеите .. и там рибите са много .. всеки си има неговия шанс .. макар че, аз засега немога да мина границата от 32 килограма.. но има време и това ще стане. Сега рибата се навърта около каналите .. най успешния монтаж там е болт-риг .. най добре е да ловите на косъм с неотрална плаваемост.. най успрешната миризма е - Робин ред , скопекс , сладка мида и вкисната царевица направена с коноп бира и сок от гъби. Мисля да посещавам често този водоем .. затова ще ви държа в течение.. несподелих последния си излет щото често хващаме риби 15-20 кила и зех да ставам банален .. ако на някой му е любопитно .. истрил съсм стари снимки и в галерията съм си сложил от последния излет. За подробности може да задавате въпроси в темата .. на кой с квото мога ще помагам.
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува

Потребителски аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 451
Регистриран на: ср сеп 12, 2007 1:18 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот Fat » пет ное 06, 2009 1:27 pm

Карта с местата вероятно няма да има, но ще е хубаво, някой с повече опит и информация, да постне заедно всичко.
Слагам линк към темата в общия списък тук.
Няма ли някой да отдели време за помощ бе хора !?
"Щастие за всички, щастие даром!"

Потребителски аватар
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1144
Регистриран на: пет ное 21, 2008 12:30 pm
Местоположение: Сливен

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот Secret Carp » съб ное 07, 2009 9:31 am

ЯЗОВИР “ОВЧАРИЦА”-Топлото,студеното,всичко за водоема!
Считам,че ЩЕ бъде полезна на много колеги,а и новодошлите във този форум ще има откъде дачерпят инфо за най-вървежния водоем в България!
Нека всеки остави опита си за Овчарица тук.

Изображение

Ето още по-отблизо... http://www.visit.bg/zabelejitelnosti/?id=573

Язовир „Овчарица“ е изграден на едноименната река, непосредствено до ТЕЦ „Марица Изток 2“. Язовирната стена е земнонасипна с височина 22,0 м. и дължина по короната 1480.0 м. Общият завирен обем на водохранилището е 62,4 млн. м3.
Разположен на 50 км югоизточно от Стара Загора, непосредствено до централата на ТЕЦ “Марица-Изток” - 2. Колегите, на които се налага да преминат през града на липите, е добре да знаят, че се поема по отбивката за гр. Раднево, преминава се през него и селата Пет могили, Новоселец и Радецки. Асфалтовият път достига до самата стена. За разрешената част обаче се отбива по черен път преди комините.
Язовирът е разделен на две части-топла и студена, които обаче не са преградени и рибата си плува навсякъде, където реши. Водите му се използват за охлаждане на турбините и затова температурата в топлото езеро често преминава 30 градуса. Колкото и да е странно обаче, това не се отразява много на апетита на водните твари а дори нараства апетита им и за кратко време размерите им надминават 10-ката. Площта на студената част е с пъти по-голяма от тази на топлата и е забранена за риболов. Представлява нещо като развъдник, там са и садките. До миналата година достъп за риболов имаха определени хора, които срещу съответни връзки и пари получаваха годишни карти. През тази година настъпи свиване на квотата за картите и такива притежават само отделни личности, както се казва “от лъв нагоре”. Не знам обаче дали си струваше цялата истерия за там, но е показателен фактът, че мои познати шаранаджии, дори когато имаха карти, ходеха повече на “топлото”. За хищника спор няма - на студеното могат да се извадят колосални количества бяла риба и костур, но това са риби, които аз никога не съм преследвал.Аз също имам доста трофеи на така наречените скендери.На първи скендер държи повече амур отколкото трофеен шаран,макар,че и там има огромни говеда,но на втори скендер шаранът и бялата риба са в плашещи размери.
Ето Ви и риба от първи скендер

Изображение

Кефа на топлото е в пъти по-голям и безспорно най-голям интерес предизвиква топлото езеро, тъй като е свободно за риболов срещу заплащане на такса. Много често името “Овчарица” се свързва точно с тази част от язовира, представляваща доста голям ръкав, достигащ ширина 300 м на места. Дължината му е няколко километра - започва от така наречената “стена” още в широката част и достига на няколкостотин метра от последните къщи на село Бял кладенец, където завършва с гъст пояс от папур. Разрешен за риболов е само западният бряг, срещу източния действат “колегите” от стопанския риболов с мрежите. Таксата за риболов е 10 лв на денонощие за 3 броя въдици. Забранени са лодките, но са разрешени всякакви други плавателни средства-гуми, дюшеци, плавници. Ограничението е до 3 кг риба, но рядко се спазва, като се има предвид, че се вадят доста често риби над 10 кг. Бил съм свидетел на всякакви сцени по криене на риба в шаварите, извозването и с автомобили до вкъщи и т.н.
Брегът на топлото езеро е гол и лишен от растителност-по цялото му протежение няма нито едно дърво. С тази особеност е добре да се съобразяват всички, които го посещават през летните жеги. Присъствието на чадъри, сенници, шатри в багажа е задължително!
До местата за риболов отвежда черен път, който започва от асфалта на 1,5-2 км след село Радецки (отбива се вляво), долу-горе по средата на разстоянието между селото и централата с комините, и достига до село Бял кладенец. Пътят през цялото време е на десетина метра от водата. От последното село може да се попълнят поизчерпаните хранителни и питейни запаси /при по-дълъг престой/.
За риболова през всички сезони трябва да се има предвид една характерна особеност-при дъждовно време пътят покрай топлото езеро става труднопроходим.
Вече съществува и така нареченото малко топло.То се намира непосредствено зад първи скендер,като е заделено място пълно с риби над 10кг,като се стигне и до риби надвишаващи 40кг!Има също така шарани от вида КОИ,есетри,желаните от всички черни амури,шарани и т.н...Таксата за там е 80лв и не се пуска всеки а само спортисти!Там не се разешава взимането на риби...Хващаш,снимаш и пускаш.Ето и малко риби от малкото топло

Изображение

Изображение

Въпросът, който може би вълнува най-много всички, е рибното богатство на водоема. Тук обитават почти всички сладководни видове - като започнем от плевелна риба (червеноперка, каракуда-едри екземпляри до 2 кг) и стигнем до американски сом, шаран, толстолоб, бял амур и европейски сом, които достигат трофейни размери. “Овчарица” е един от язовирите с най-голямо количество едра риба, но въпреки това си остава капризен водоем и немалко риболовци, подценявайки обстановката, си тръгват без “удар”.
За разлика от повечето водоеми в страната съществени различия при активността през сезоните не може да има поради високата температура на водата през цялата година.Единственото е,че рибата сменя местата на които се храни,но си стои в топлото!Дори зимно време отива на по-дълбокото,местността на така наречения хангар.Там също не се пускат всички риболовци и таксата е 20лв!. Слабо кълване може да настъпи при много горещо време - когато температурата на въздуха достигне и премине 40 градуса. Въпреки, че амурът се храни през най-големите жеги една такава горещина му идва и на него в повече. Въпреки това най-големите ми амури съм ги хванал именно на 35-40 градуса на въздуха!
Този е от миналото лято!


Изображение

Шаранът се храни интензивно през всички месеци -може да се направят запомнящи се излети при търсенето му както през август, така и през януари.По принцип шарана го търся с по-финни монтажи,именно по-малки куки,повече топчета и царевица,коноп,сусам и други семена...По принцип се спотайва в папура отсреща на около 200-250м от разрешения бряг.Взима със бясна скорост,защото е див,макар,че водоема е платен!
При белият амур е по-различно при тази топла вода всякакви изненади са възможни.Амурът съм го търсил на царевица и на топчета.Стига човек да има търпение може да се учуди какви екземпляри може да ти вземат топчетата.По принцип стръвта се повдига(аз вдигам само царевицата).Когато ловя на топче го оставям да лежи на дъното защото иначе те взимат каналните сомлета.На топче препоръчвам да се лови,когато излета е минимум 48часа.Аз за по-малко на топлото не съм стоял,защото единия ден го отписвам за захранване на петното.Добре е да се ползват сладки аромати,понеже всичко друго се лапа от каналетата.Аз лично ползвам карамел и скопекс.Ползвайте шок-лидер.По дъното има какви ли не закачки,миди,та дори капак от тенджера съм изкарвал.Естествено при повече късмет и знания резултата може да дойде и за 4 часа.Захранвам по два начина.Първият е със специално пригодената за захранване лодка с дистанционно управление.Аз обаче повече обичам да плувам и си храня повечето пъти с жилетката плавниците и латексовата кофа.Никога не ползвам повече от 3 въдици,защото на разстояние над 180-200м си е трудоемко да се обслужват.По принцип в периода април-септември може да бъде уловен по всяко време на денонощието. Точно нощното кълване на амура е едно от нещата, които съм виждал само тук. Предишни години бях чувал за такива случаи и естествено ги отдавах на рибарския фолклор, но когато през тази извадих две едри риби от този вид около полунощ се убедих с очите си. Но най-голямата интензивност на кълване си остава през горещата част на деня - от 11 ч до 17-18ч. Тогава въдиците трябва да се наблюдават с повишено внимание.
Язовир “Овчарица” определено е водоем, на който всеки може да подобри личните си рекорди и да присъства на какви ли не куриози. Риболовът там въобще не е лесен и си има своите специфични особености, с които редовните му посетители са длъжни да се съобразяват. Много хора се отказаха да ловят там поради голямата посещаемост и произтичащите от нея панаирни шумове, мръсотия както по брега, така и в язовира (все пак това са промишлени води). Също така пейзажът е доста индустриален и двата димящи комина едва ли ще са по вкуса на колегите природолюбители. Въпреки това водоемът си има своите плюсове и ви пожелавам да ги изпитате още при първия си излет там!
Искам да помоля колегите които са решили да пускат трофеите (което е желателно)обратно във водата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да носят дюшек.Тва са много борбени риби и след допир до твърда повърхност буквално се "самоубиват"Знам го от опит повярвайте ми!
И много ви моля чистете си боклуците,защото там прилича на сметище...Това лято с компанията,начело и с Миро сме изхвърлили над 10 чувала боклук само от 3 "просеки"Не е много приятно повярвайте,но след това е някак си комфортно.Късмет на всички които са решили да прекарат уйкенда си именно там ;)
Последна промяна от Secret Carp на съб мар 06, 2010 12:41 am, променено общо 4 пъти.

dian
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1019
Регистриран на: пет яну 13, 2006 2:38 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот dian » пон ное 09, 2009 12:45 pm

ето и от мен една риба хваната на стената както и миналата година толупите удрят на пружина с студиопор http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=55361&sort=1&size=medium&cat=500 :D http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=55360&sort=1&size=medium&cat=500
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса

Потребителски аватар
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1144
Регистриран на: пет ное 21, 2008 12:30 pm
Местоположение: Сливен

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот Secret Carp » пон ное 09, 2009 1:17 pm

Колега много хубаво,че си хванал този толуп,ама обясни на колегите,захранка,стръв,дистанция,по кое време на годината е активен и т.н.Не,че не си споменал ама е много малко.Това е тема с цел да сепокаже рибното ранообразие на водоема,но също така хранене,навици на рибата,местата към които се държи в този водоем и др...Разясни малко повече за този вид риби,понеже има хора,които ходят да търсят именно толупи.И на мен ще ми бъде любопитно.

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

РекламаПотребителски аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1699
Регистриран на: вт юли 24, 2007 12:49 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот alcora » пон ное 09, 2009 1:21 pm

Sorry за спама !
Жоро възхитен съм от теб и описанието на любимия ми водоем !
:prayer: :prayer:

dian
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1019
Регистриран на: пет яну 13, 2006 2:38 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот dian » пон ное 09, 2009 2:40 pm

еми то няма никва философия наи обикновена захранка за пружина дистанция около 30 метра на куките повдигачи рибите си минават на пасаж и осетиш ли ги почваш да мяташ яко топки да ги задържиш и рано или късно удрят захранката трябва да е рехава и да прави облак общо взето туи е а и предимно есента съм ловил ама то през другото време разпъваме за амур и не се занимавам с пружини
имформация получих от мои човек които бил там предната вечер и имало изкарани около 20 риби отидохме на другия ден и си хванахме по 1 риба тази седмица ще пробвам един нов чалъм и ще пиша
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса

петко стоянов

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот петко стоянов » вт ное 10, 2009 8:16 am

Темата е прекарасна!

Потребителски аватар
cucko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 645
Регистриран на: пет май 29, 2009 10:49 pm
Местоположение: Павликени

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот cucko » вт ное 10, 2009 11:15 am

Никога не съм го посещавал но желая някой от вас да ме заведе да видя на живо някой чудовищен глиган... :oops:
Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!

Потребителски аватар
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13896
Регистриран на: вт яну 02, 2007 9:11 pm
Местоположение: св.Влас

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот snegk » ср ное 11, 2009 7:53 am

Западния бряг-топлото езеро.Хубавите места са от средата към Бял кладенец.Дистанциите са три.На 50-тина метра, в средата и на другия бряг.В зависимост от времето,мрежите, и сезона си избираме дистанция.Захранка-царевица, натрошени плодови топчета.Ако наблягаме на интензивния риболов, гранули(пелети).Стръв предимно царевица, една видица на топче със сладникав аромат.Аромати-карамел,скопекс,ванилия,мед,банан.За амур с повдигач.
Пожарната-там дъното е пълно с камани и закачки, за предпочитане да се слага камак вместо олово.Дистанцията е колкото садките.За предпочитане по-близо до садките, ако няма въжета и мрежи.Въжетата са отбелязани с шамандури.
Стената-най-добре е отначалото.Хвърля се до въжетата на садките.Там е най-вървежно зимата.
Другото е най-в дясно, там зависи дали има хора между каналите.Ако няма хвърляме между тях.Ако има хвърляме там където започва завихряне на водата.
Между каналите на стената-там хвърляме наблизо,между двете течения.Спецефичното е,че можем да използваме топки глина с царевица.Там има доста сомчета и бяла, по-някога и големи сомове.
Иначе по-цялата стена се ловят толупи на горна прожина с щукарска тапа.
Хамбарите-ловим в дясно на битона, дистанция 30-40м.В дясно има закачки.
Пъви скендер-хвърляме до садките отпред и до въжето в ляво.
Чашата, хвърляме до садките, на ъгала има въже.
Свинарника, около садките, на двата ъгала има въжета.
Плажа-дистанция 60-70 метра.
Малкото топло от едната страна е камака, от другата има 5-6 сектора.Рибата се движи според течението и времето.
Разшерението пред малкото топло-хвърля се или от моста, или от ъгала до бариерата.Гоним дистанция до мрежата.
За 2-ри ни трети скендер нямам инфо.
Юруш на маслините, и да пускате големите риби ;)
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

РекламаПотребителски аватар
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1144
Регистриран на: пет ное 21, 2008 12:30 pm
Местоположение: Сливен

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот Secret Carp » ср ное 11, 2009 11:28 am

snegk написа:Пожарната-там дъното е пълно с камани и закачки, за предпочитане да се слага камак вместо олово.)

Само едно пояснение,че има голямо течение до пожарната и едва ли камъка ще е достатъчен,пък и трябва да е много голям за да тежи.За предпочитане е инлайн монтаж,но от типа на тези,които се откачат при закачка с някво олово от типа на 200,250,че и 300гр,като грамажа зависи изцяло от дистанцията,понеже течението на места е по-слабо,а на места е като голяма река :!:

Потребителски аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1746
Регистриран на: нед окт 05, 2008 9:52 pm
Местоположение: Васил Николов - Сливен

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот carpsliven2 » ср ное 11, 2009 10:30 pm

В момента на моста излизат толупи в порядъка 18-25 кила. Ама неме питайте щото незнам как се хващат .. Ямболските корморани им знаят тактиката и сечат по много.. завчера приятел извади 7 броя. Аз извадих само 32 амура :mrgreen:
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува

dian
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1019
Регистриран на: пет яну 13, 2006 2:38 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот dian » чет ное 12, 2009 10:11 am

carpsliven2 написа:В момента на моста излизат толупи в порядъка 18-25 кила. Ама неме питайте щото незнам как се хващат .. Ямболските корморани им знаят тактиката и сечат по много.. завчера приятел извади 7 броя. Аз извадих само 32 амура :mrgreen:

така е васе в момента дава доста толостолоп по горе писах каква ми е тактиката забелязах че повечето от колегите които ловят бяха чели темите на IDA за толупите в вторник вечерта след голямата буря си подобрих рекорда за тази година колегата fox77 също го направи явно в момента толупите тръгнаха да се хранят яко много от колегите се опитват да ги ловят с слаби тъкъми и правят голяма грешка наблюденията ми са че в средата има повече удари ама на по дребни екземпляри ако 10-15 кила са дребни големите чудовища се въртят в двата края ама ударите са редки по принцип взимат като платиките но след лекото отпускане следва мощен удар и които не е подготвен просто си изтърва късмета за трофеи
пс. няма нищо сложно да се хване толуп просто седнете и прочетете темите за тази риба изписани в форума и си направете изводите
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса

Потребителски аватар
MAESTROTO
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 304
Регистриран на: пон май 28, 2007 5:43 pm
Местоположение: Varna

Re: Овчарица топлото-студеното,всичко за водоема

Мнениеот MAESTROTO » съб ное 14, 2009 9:02 pm

След всичко написано по-горе едва ли ще може някой да каже нещо повече за този перфектен за целогодишен риболов водоем. Особено аз, с моите десетина излета и скромни риби.
Сливенските войводи спечелиха моето уважение с резултатите си, с репортажите и с гостоприемството си.Радвам се ,че се запознах и се надявам на предстоящи излети с тях.
Разбира се колеги ,всеки репортаж от яз.Овчарица би бил интересен .
Кефа цена няма!

Още от naRiba.comВърни се в “Водоеми и реки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 13 госта