Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Сладководен раздел Специализиран риболов Риболов на хищнициСлуз!
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
- Мнения: 6494
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 9:49 pm
- Местоположение: sofia
- Обратна връзка:
- krokibg
- учете се от него
- Мнения: 6920
- Регистриран на: Пон Юли 03, 2006 10:46 am
- Местоположение: Пловдив
Има я и във Марица,макар и рядко да се хваща,но скоро някой улови. Във Дунава я има защото се предвижва до там без проблемно. Също така, няма проблем да отиде и по други канали и водоеми. На яз.Овчарица е разселена изкуственно от Нончо и т.н.Гледах специален филм за нея,в който филм показват как змйорките като барометър усещат времето че ще вали продължително /примерно 2-3 дни /и се придвижват през калта и полето и много точно се ориентират къде има водоем в които да се преместят.Целият им живот след раждането е едно предвижване до мястото където са се родили и докато не стигнат до там няма спиране.Звучи много налудничаво но е факт.И наистина е една от най труните за хващане с ръче риба.Вкусовите и качества са ненадминати и това я прави изключителен деликатес.Те Французите да не са балами
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
От време на време отивам за по два месеца при семейството ми в Америка. Там, особено в северните щати - змиорки бол. Тази риба хвърля хайвера си в Саргасово море и оттам личинките мигрират до Европа и Америка. Има и австралийска змиорка, която си хвърля хайвера в Индийския океан. Ловил съм змиорки в река Потомак и мога да ви кажа, че няма удържане - затова се ползват специални грапави ръкавици за хващане и не се слага в живарник , а се връзва в яка брезентова торба. Ако искаш да я убиеш на място да не се мъчи трябва да се фрасне яко първо зад главата и после още веднъж - на две трети от дължината в посока от главата към опашката, защото освен мозък има два нервни центъра на тия места.
Според мен слузта на сома, освен изброените от колегите функции му помага особено много през зимата, когато е в дълбоките ями, някога и над 30 метра дълбочина - представете си какво е водното налягане там. Той направо се приплесква, а слузта му помага да се приспособи към дъното и водния стълб. Тя играе роля и при обмяната на веществата и съхраняването на жизнената енергия.
Според мен слузта на сома, освен изброените от колегите функции му помага особено много през зимата, когато е в дълбоките ями, някога и над 30 метра дълбочина - представете си какво е водното налягане там. Той направо се приплесква, а слузта му помага да се приспособи към дъното и водния стълб. Тя играе роля и при обмяната на веществата и съхраняването на жизнената енергия.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- учете се от него
- Мнения: 6494
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 9:49 pm
- Местоположение: sofia
- Обратна връзка:
За мен най-хлъзгавата риба е михалеца. Имам чуството, че тази риба никога не мога да я хвана с ръка.
За мен най-слузестата риба е ропека. Като се извади на повърхнустта, над водата слузта потича като сопол.
Лично мое виждане е, че слузта има защитен механизъм при рибите.
Примерно, при ропека, ако те убоде от многото слуз влиза и в кръвта. Който е боден, само той знае как боли и колко изтръпва ръката.
Относно слузта по сома-всеки знае какво дъно обитава. Подмоли, чакъл, камъни. Според мен слузта подпомага сома да не се наранява на острите ръбове на камъните и подмолите-просто се преплъзва. Убеден съм, че дава и отражение в скоростта. Все пак е хищник, и му е нужна скорост при атака.
За мен най-слузестата риба е ропека. Като се извади на повърхнустта, над водата слузта потича като сопол.
Лично мое виждане е, че слузта има защитен механизъм при рибите.
Примерно, при ропека, ако те убоде от многото слуз влиза и в кръвта. Който е боден, само той знае как боли и колко изтръпва ръката.
Относно слузта по сома-всеки знае какво дъно обитава. Подмоли, чакъл, камъни. Според мен слузта подпомага сома да не се наранява на острите ръбове на камъните и подмолите-просто се преплъзва. Убеден съм, че дава и отражение в скоростта. Все пак е хищник, и му е нужна скорост при атака.
-
- учете се от него
- Мнения: 6494
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 9:49 pm
- Местоположение: sofia
- Обратна връзка:
Утрешния ден като погледна в книгата ще мога да кажа точното латинско наименование. Но сега мога само да я опиша- Има прилики с косур и смадок. Нормални размери са около педя (15-25 см.). Има остра глава, бодли на гръбната перка, шип на аналната перка, шипове на хрилните капаци и много, ама много слуз.Troli Rapala написа:Чудесно разсъждение,колега!Само не ми е ясно на какво казваш ропек!
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Рибите в сравнение с нас са досто по богато снабдени с сензори.Те имат такава органи за усещане каквито ние нямаме.Ние имаме 5 канала за информация-зрение,вкус,обоняние,слух и усещане.Рибите в допълнение имат странична линия-позволяваща им да слушат нискочестотни звуци и сигнали и да усещат изместващата се риба във водата.Това при рибите е шестото чувство,но те притежават и седмо-електрическото.Най силно изразено в рибите,които познаваме е в змиорката и сома.Тези възможности на възприятие на чуждите електрически полета дават възможност за анализ за обкръжаващите предмети.Електрочувствителноста се използва за ориентация и откриване на жертвата.Също и за комуникация-то се използва при хвърлянето на хайвер(охрана на територията)А също на синхронизацията на движението на рибите в пасаж.Безотказен такъм,който вече се използва е електровъдицата.Не случайно сома реагира най-много от всички на ток.По тази логика слузта според мен не е случайна и мисля,че най малко е свързана с плуването.Съкратен материал по-препечатки.
-
- учете се от него
- Мнения: 6494
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 9:49 pm
- Местоположение: sofia
- Обратна връзка:
Бибанът го има масово и в някои наши язовири. Около София това са язовир Студена и язовир Веринско. Отвратителна гад е тая риба, налита на всякаква стръв и може да ти скъса нервите. Руснаците му викат ерш и правят от него уха /рибена чорба/, много е вкусна.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Колкото и невероятно да звучи, тази риба има невероятни вкусови качества. Хайвера, разбит е мн вкусен. Проблем е само с чистенето, особенно ако има голямо колиество. Използвам ножица за да изрежа перките и след това отстранявам люспите.docenta написа:Бибанът го има масово и в някои наши язовири. Около София това са язовир Студена и язовир Веринско. Отвратителна гад е тая риба, налита на всякаква стръв и може да ти скъса нервите. Руснаците му викат ерш и правят от него уха /рибена чорба/, много е вкусна.
За чорба /уха/ чистенето е много лесно и бързо. Стискаш коремчето на рибето с пръсти и вътрешностите изхвърчат. Люспите не се чистят и така се насипват рибите във вряща подсолена вода. Ври 7 минути, след това прецеждаш бульона през тензух, а от сварените риби се отделя само месото. В бульона се слагат разнообразни зеленчуци и подправки и като уврят, тогава се добавя изчистеното месо и се прави ,каквато искаш застройка. Ум да ти зайде. При пържене ако не чистиш люспите те стават хрупкави като чипс.D.A.X.S написа:Колкото и невероятно да звучи, тази риба има невероятни вкусови качества. Хайвера, разбит е мн вкусен. Проблем е само с чистенето, особенно ако има голямо колиество. Използвам ножица за да изрежа перките и след това отстранявам люспите.docenta написа:Бибанът го има масово и в някои наши язовири. Около София това са язовир Студена и язовир Веринско. Отвратителна гад е тая риба, налита на всякаква стръв и може да ти скъса нервите. Руснаците му викат ерш и правят от него уха /рибена чорба/, много е вкусна.
Бибанът е много пъргав и става за стръв за сом!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"