Октопод
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- Михалич
- ще става разбирач
- Мнения: 436
- Регистриран на: Сря Юли 05, 2006 11:45 am
- Местоположение: STZ- BG
Бат Милене, тя работата станала за бурКани и качета за осоляване Ако продължавате тей - ще премините в "Промишлен риболов"
Ние се ослушваме кат "прасе у кочина" за прогнозата за събота и неделя- нъл се каним да отскочим до беломорието- ама като гледам ще стоим у "червото"
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Разказче по темата ТУК http://forum.blackseawolves.eu/viewtopic.php?p=645#645
Ама ти хептен ни заряза!
Ама ти хептен ни заряза!
- Михалич
- ще става разбирач
- Мнения: 436
- Регистриран на: Сря Юли 05, 2006 11:45 am
- Местоположение: STZ- BG
Ей тука една интересна статия:
http://www.cretegazette.com/archive/2005-07-octopus.php
Най ми направи впечатление това:
" So, we have a creature which can control its eight limbs independently, can change instantly through a whole range of colours and which has remarkable eyesight. All this means that the octopus must have something else - a fair-sized brain to control all these activities. The scientists who measure such things estimate that this denizen of the deep has a level of intelligence in many respects equal to that of the domestic cat - making it the brightest creature in the sea apart from the marine mammals. "
Миналата седмица бяхме в Александрополис - десетина едри заргана - само едри и толкоз. Нямах време да пусна картинки. На поликукното творение - кур Ама един малякка пак фана хтапод пред носа ни
http://www.cretegazette.com/archive/2005-07-octopus.php
Най ми направи впечатление това:
" So, we have a creature which can control its eight limbs independently, can change instantly through a whole range of colours and which has remarkable eyesight. All this means that the octopus must have something else - a fair-sized brain to control all these activities. The scientists who measure such things estimate that this denizen of the deep has a level of intelligence in many respects equal to that of the domestic cat - making it the brightest creature in the sea apart from the marine mammals. "
Миналата седмица бяхме в Александрополис - десетина едри заргана - само едри и толкоз. Нямах време да пусна картинки. На поликукното творение - кур Ама един малякка пак фана хтапод пред носа ни
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
-
- разбира нещата
- Мнения: 619
- Регистриран на: Нед Юли 23, 2006 2:30 am
- Местоположение: Стара Загора
Ето така изглежда така наречената октоподиера
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=16407
А така изглежда изкуствена стръв за калмари
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=16406
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=16407
А така изглежда изкуствена стръв за калмари
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=16406
Много ги накъсвам... кордите!
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 256
- Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:03 pm
-
- разбира нещата
- Мнения: 619
- Регистриран на: Нед Юли 23, 2006 2:30 am
- Местоположение: Стара Загора
Лично аз само ги сварих като се изхвърля първата вода след като заври тя почервенява после се бели кожата по желание.Само че трябва да минат ден два от улова за да се отпуснат мискулите иначе е много жилав има и друг начин ако е пресен и нямаш търпение да го сготвиш го удряш около 40 пъти в земята.Говоря за октопод не за калмар.Честно казано на мен лично много ми хареса!
Много ги накъсвам... кордите!
oktopod
МОДЕРИРАНО!!!ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!barutchiata
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
октопод
От моя опит Ви предлагам да пробвате следната методика:
1. На октопода се реже косо пред и зад очите главата.
2. Обръща се торбата и се изчистват вътрешностите.
3. Натиска се отдоло човката за да се подаде през среза на главата и се отделя.
4.Така почистения и измит октопод или октоподи се слагат в найлонова торба и се замразяват във фризер или камера на хладилник за 24ч. Това се прави за да умрат всички клетки на октопода. Въпреки, че е заклан, поради това, че има невероятна периферна нервна система, той с дълги часове променя цветовете си и релефа на кожата си. Случайно на буя ако закачите един октопод и след това закачите заклана мурена, всичко става на едно кълбо. Тялото на октопода реагира на чужд допир и особено на допир до смъртите му врагове. Та ако е тялото макар и заклано с признаци на живот, не рискувайте да го варите! Инстинктивна тялото се стяга от врялата вода и варенето става , като на волски жили. За това:
5. След 24ч размразявате октопода и го варите 2ч с кикта копър. В тенджерата пуската да се вари и една коркова тапа заедно с октопода. Ако не го правите това варенето се одължава на 4ч. Това е секрет открит ми от италиянец харпунджия. До това време си варях по4ч.
5. Слагате сол на вкус и го варите втория час със сол.
6. Октоподът е сварен когато с вилица се пробожда леко..
7. Вадите октопода и го очиствате от кожата. Това е най-леката операция, защото тя се смъква без абсолютно никакъв проблем.
8. Ако е много голям октопода си заслужава , от кожата да отделите по-едрите смукала.
9. Режете на филийки или на кръгчета месото от пипалата и торбата на октопода.
10. Изстисквате един лимон и заливате нарязаното месо. Наръсвате с чер пипер на вкус. Нарязвате на ситно една глава воден лук. И всичко това го обърквате.
11. Така приготвената салата я охлаждате в хладилника и си каните гостите на студено бяло или бира.
12. Ако искате вместо лук може да разбиете и прибавите яйчена маьонеза, като другите съставки са същите.
СТРОХОТНО мезе! Вкусът на така приготвения октопод е като на едри сварени наши сладководни раци.
13. Може октопода след сваряването и нарязването да се панира и да се използва, като пълнеж с други морски дарове /стриди, миди, скариди/ на издълбан домат, бланширана гамба или др.
И все си мисля, че тук не е място на моето писане. Администраторите да прощават. На колегите хванали и приготвили октоподите, Наздраве!
1. На октопода се реже косо пред и зад очите главата.
2. Обръща се торбата и се изчистват вътрешностите.
3. Натиска се отдоло човката за да се подаде през среза на главата и се отделя.
4.Така почистения и измит октопод или октоподи се слагат в найлонова торба и се замразяват във фризер или камера на хладилник за 24ч. Това се прави за да умрат всички клетки на октопода. Въпреки, че е заклан, поради това, че има невероятна периферна нервна система, той с дълги часове променя цветовете си и релефа на кожата си. Случайно на буя ако закачите един октопод и след това закачите заклана мурена, всичко става на едно кълбо. Тялото на октопода реагира на чужд допир и особено на допир до смъртите му врагове. Та ако е тялото макар и заклано с признаци на живот, не рискувайте да го варите! Инстинктивна тялото се стяга от врялата вода и варенето става , като на волски жили. За това:
5. След 24ч размразявате октопода и го варите 2ч с кикта копър. В тенджерата пуската да се вари и една коркова тапа заедно с октопода. Ако не го правите това варенето се одължава на 4ч. Това е секрет открит ми от италиянец харпунджия. До това време си варях по4ч.
5. Слагате сол на вкус и го варите втория час със сол.
6. Октоподът е сварен когато с вилица се пробожда леко..
7. Вадите октопода и го очиствате от кожата. Това е най-леката операция, защото тя се смъква без абсолютно никакъв проблем.
8. Ако е много голям октопода си заслужава , от кожата да отделите по-едрите смукала.
9. Режете на филийки или на кръгчета месото от пипалата и торбата на октопода.
10. Изстисквате един лимон и заливате нарязаното месо. Наръсвате с чер пипер на вкус. Нарязвате на ситно една глава воден лук. И всичко това го обърквате.
11. Така приготвената салата я охлаждате в хладилника и си каните гостите на студено бяло или бира.
12. Ако искате вместо лук може да разбиете и прибавите яйчена маьонеза, като другите съставки са същите.
СТРОХОТНО мезе! Вкусът на така приготвения октопод е като на едри сварени наши сладководни раци.
13. Може октопода след сваряването и нарязването да се панира и да се използва, като пълнеж с други морски дарове /стриди, миди, скариди/ на издълбан домат, бланширана гамба или др.
И все си мисля, че тук не е място на моето писане. Администраторите да прощават. На колегите хванали и приготвили октоподите, Наздраве!
- Михалич
- ще става разбирач
- Мнения: 436
- Регистриран на: Сря Юли 05, 2006 11:45 am
- Местоположение: STZ- BG
Колега Диканаров, баш тук му е мястото няма само да ги ловиме - трябва да ги и ядем
А какво ще кажеж за "на скара". Преди две година бях на Наксос и Парос и там ги печаха на скара. Благоверната го опита и каза че е много вкусно. Аз страдах от ужасна настинка и нямах обоняние - та не хабих матряла - смърках водка със топла рибена чорбица
А какво ще кажеж за "на скара". Преди две година бях на Наксос и Парос и там ги печаха на скара. Благоверната го опита и каза че е много вкусно. Аз страдах от ужасна настинка и нямах обоняние - та не хабих матряла - смърках водка със топла рибена чорбица
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
октопод
Колега Михалич, важното е октопода да е умрял изцяло. От начало и аз ги биех в скалите докато не посивееха, но това е излишна хамалогия. Колкото "на скара" ще кажа, че и пастърмата през огън е страхотно мезе. Важното е да се консумира с блага течност и приятели!
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 256
- Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:03 pm
- Михалич
- ще става разбирач
- Мнения: 436
- Регистриран на: Сря Юли 05, 2006 11:45 am
- Местоположение: STZ- BG
Днеска един хотел от Парос ми пратил картичка /ей тоя: http://www.kalypso.gr/ и едни спомени ми нахлуха у чутурата и отебах за малко работа - сега докат пиша.
По-горе дето разправях за "на скара" и рибена чорница ето ги снимките:
На Благоверната хтапода:
Мойта чорбица:
Скарата, това е в Наксос.
Fly our flag ... това е в Науса -Парос, на навеса висят октоподчета
Тва де да го знам къде е ... май Наксос:
Еееехххххх. ... хубави спомени, човек трябва да си ги трупа когато може - за зимата или за тежки дни
По-горе дето разправях за "на скара" и рибена чорница ето ги снимките:
На Благоверната хтапода:
Мойта чорбица:
Скарата, това е в Наксос.
Fly our flag ... това е в Науса -Парос, на навеса висят октоподчета
Тва де да го знам къде е ... май Наксос:
Еееехххххх. ... хубави спомени, човек трябва да си ги трупа когато може - за зимата или за тежки дни
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 256
- Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:03 pm