за миди
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
за миди
здравейте колеги изкам да попитам каде около варна може да се гмуркам за миди
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 188
- Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:51 am
- Местоположение: Варна
Re: за миди
На Галата, на Карантината ( там след Аспарухово), на Траката, на фара на вълнолома ии на Дружба има, ама там не ми харесват нещо на вкус
Re: за миди
наи добре както е казал колегата по-горе галата и по нататък ветеран ,черноморец, фичоза,паша дере и тн.т
Re: за миди
Някой муркал ли се тази година зад Галата , Черноморец, Паша дере?
- borkok
- научил се да хвърля
- Мнения: 193
- Регистриран на: Нед Фев 08, 2009 8:05 pm
- Местоположение: Варна
Re: за миди
А ТЕЗИ МИДИ НЯМАТ ЛИ ПЯСЪК ВЪТРЕ .ИЛИ ИМА НЯКАКЪВ ТРИК С КОИТО ГО ПРЕМАХВАТЕ.
Re: за миди
миди има доста малко и са дребни за сметка на рапаните които също са ми вкусни
- Моряка
- кандидат преподавател
- Мнения: 2969
- Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
- Местоположение: Иван Димитров-Варна
Re: за миди
Дори и да имат технологията е ,варят се със много малко вода на дъното,тоест на пара.Колкото да се отворят(продължителното варене ги смалява).Мидите са почистени и измити със морска вода.Ядките се поставят в дълбока купа и се заливат със всичкия сос,кайто са пуснали,естествено прецеден(аз ползвам хавлия).Бъркат се внимателно с ръка,да се обърнат многократно и песъчинките да паднат на дъното.И последно,внимателно се вадят,да останат песъчинките на дъното.Ако количеството е доста,за 3 дена салатка примерно,е добре същия сос да се прецеди отново(без пясъка )и в купата да се залеят с него и в хладилника.И имайте навпредвид,на мидите от развъдник с черупки в хладилник на 2градуса им дават 4-5 дена.borkok написа:А ТЕЗИ МИДИ НЯМАТ ЛИ ПЯСЪК ВЪТРЕ .ИЛИ ИМА НЯКАКЪВ ТРИК С КОИТО ГО ПРЕМАХВАТЕ.
А сега де?
Re: за миди
долу на романтика са страхотни, но малко се е посвлякал склона и трудно се минава.но усилията си струват
Re: за миди
Мидите преди варене трябва да са добре измити и раковинките по черупките отсранени, т.к. при варенето пясъкът от последните влиза в ядките! След като се сварят, аз лично азплаквам всякя една по отделно на леко течаща вода.
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Мнения: 318
- Регистриран на: Съб Сеп 13, 2008 8:27 am
- Местоположение: гр. Варна
- Обратна връзка:
Re: за миди
Мидите които са по стари кораби нямат пясък .На канала под Аспаруховия мост също има много миди и те нямат пясък.А вярно ли е когато е пълнолуние са по-пълни ,по-едри ядките ?
Re: за миди
на плажа на Галата (този със стълбите) има страхотни места за миди. като дете съм премъкнал няколко самосвала сигурно, но сега ме мързи да качвам стъпалата. положителното в случая е, че пясъка там е много едрозърнест и мидите нямат много песъчинки, а ако имат те лесно падат. на този плаж има скали които са на 40-50м от прибоя и са достатъчно високи за да се стъпи върху тях. може би най-известната сред по-старите галенци е "гъбата" малко е навътре, но отгоре е плоска и като стъпиш водата е малко над коленете. до "гъбата" на дълбочина около 2 метра има скала от която си спомням, че мидите се късат на големи чепки леко и са все едри. ех ...детство мое..
и една идейка за миди натюр: след познатата процедура по сваряването на пара, чорбалака се прецежда и "редуцира" (демек се оставя да поизври) след което към него се добавя малко зехтинче и половин смачкана на пюре скилидка чесън (и 1-2 листенца лющян по желание), сосчето се разбива с тел или миксер да се хомогенизира и мидоците се заливат с този елексир и кеф ти ракия, кеф ти мастика, кеф ти бира.....
и една идейка за миди натюр: след познатата процедура по сваряването на пара, чорбалака се прецежда и "редуцира" (демек се оставя да поизври) след което към него се добавя малко зехтинче и половин смачкана на пюре скилидка чесън (и 1-2 листенца лющян по желание), сосчето се разбива с тел или миксер да се хомогенизира и мидоците се заливат с този елексир и кеф ти ракия, кеф ти мастика, кеф ти бира.....
...когато няма риба, и жабата е рак...
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: за миди
Даkopoy_92 написа:....А вярно ли е когато е пълнолуние са по-пълни ,по-едри ядките ?
А кулинарията си има място.
Те едно от дедо Кире http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... B8#p132870
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Jack Daniels
- разбира нещата
- Мнения: 813
- Регистриран на: Съб Яну 24, 2009 4:05 pm
- Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)
Re: за миди
...и какво е обяснението за това явление, след пълнолуние смаляват ли се ?КИРО написа:Даkopoy_92 написа:....А вярно ли е когато е пълнолуние са по-пълни ,по-едри ядките ?
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Re: за миди
много е важно мястото. пълнолунието е за "вярващите". то ако беше така във фермата само на пълнолуние щяха да дърпат въжетата..... а те там са като съчми. веселин имаше някакви идеи да въди разни водорасли да ги храни ама като си купувах последния път са явно недохранени.... друго си е от камъка!... а и ако има една тенекия (а то винаги има, стига да потърсиш усърдно) е те това е върха на кулинарията! само една клечка ти трябва да ги дърпаш от огъня а накрая хвърляш рапаните в жарта и след 10мин. има ...десерт за знаещите! само някой да се е сетил да вземе бира на слизане........
Последно промяна от fakir на Сря Юли 07, 2010 8:09 pm, променено общо 1 път.
...когато няма риба, и жабата е рак...
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: за миди
Това знам,това съм забелязал,това споделям.
Основната храна на мидата е планктона ( май тъй съм чел де ).
А Весо Прокопиев ако е намерил нова тактика ( все пак,близо 20г се занимава с това ),
свалям му шапка.
Основната храна на мидата е планктона ( май тъй съм чел де ).
А Весо Прокопиев ако е намерил нова тактика ( все пак,близо 20г се занимава с това ),
свалям му шапка.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА