Морски раци
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 148
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
- Местоположение: Шумен
- Обратна връзка:
Морски раци
Колеги помагайте. Ядат ли се морските раци.
- Камбата
- сериозен играч
- Мнения: 2378
- Регистриран на: Нед Ное 26, 2006 6:05 pm
- Местоположение: Варна,Морето,сините вълни...
- Обратна връзка:
Re: Морски раци
Много ясно,даже мен ме кефят повече от речните,въпроса е да са големи.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 148
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
- Местоположение: Шумен
- Обратна връзка:
- Камбата
- сериозен играч
- Мнения: 2378
- Регистриран на: Нед Ное 26, 2006 6:05 pm
- Местоположение: Варна,Морето,сините вълни...
- Обратна връзка:
Вариш го докато почервенее,махаш опашата,вземаш едни клещи,трошиш щипките и тялото му и ядеш бялото месо.Хрилете се виждат,не е добре да се ядат.Малките рачета имат съвсем малко месо,не си струва.Ако се гмуркаш е възможно да видиш на някой подводен камък и по-голям екземпляр.Внимавай,защото имат доста яки щипки,може да ти счупи пръста,ако е по-възрастен.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 148
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
- Местоположение: Шумен
- Обратна връзка:
- чуруликпенчо
- сериозен играч
- Мнения: 1523
- Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
- Местоположение: Варна - Враца
Вкусни са само големите раци.Викат им ПАУРИ или ПАХУРИ,това е все същото.Голенината само на тялото достига 10-15 см. диаметър.По това време надали ще хванеш нещо такова.Обикновено се ловят през месец май.Излизат нощем по камъните ,а се привличат със силен фенер.За да не останеш разочарован от вкусовите качества си има няколко мурафета при приготвянето.Не е само вариш , чупиш и ядеш.
1.С клещи /преди варенето/ се изтегля средната перка от опашката .С нея излиза и едно черво,от което може да те хване стомашно разтройство ако го оставиш вътре. Перката се вади непосредствено преди варенето , защото ракът веднага умира.
2. Варенето не е само с вода. Вътре се слага сол на вкус и лющян /девесил/ , а като заври водата и около 300-400 гр. бира. Врат около 10-15 минути.
3. С клещи няма да стане работата по чупенето. Само чук върши работа.
4.Да не забравя- приготви си много бира .Всичко му се яде на рака,дори и краката.
Айде стига,че се олигавих целия.
1.С клещи /преди варенето/ се изтегля средната перка от опашката .С нея излиза и едно черво,от което може да те хване стомашно разтройство ако го оставиш вътре. Перката се вади непосредствено преди варенето , защото ракът веднага умира.
2. Варенето не е само с вода. Вътре се слага сол на вкус и лющян /девесил/ , а като заври водата и около 300-400 гр. бира. Врат около 10-15 минути.
3. С клещи няма да стане работата по чупенето. Само чук върши работа.
4.Да не забравя- приготви си много бира .Всичко му се яде на рака,дори и краката.
Айде стига,че се олигавих целия.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 148
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:39 pm
- Местоположение: Шумен
- Обратна връзка:
Ха ха! Значи бира на корем! Тькмо сьм с приятели. Незнам кога се хващат тези раци но миналата седмица като ходих един бая едьр ексенпляр се хжана на вьдицата ми на стрьв рапан. Като стигна до брега и се отьрка в пясъка веднага се пусна и трагна на ватре, аз и един приятел хукнахме да го гоним и таман преди да се мушне под скалта го пипнахме. Та затова питам дали се ядат като не излиза риба (а то излизаше бая) може някой рак да се хване
- чуруликпенчо
- сериозен играч
- Мнения: 1523
- Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
- Местоположение: Варна - Враца
Re: Морски раци
здравейте, някой да е ходил тази година за паури ? време им е вече ...