Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Подводен раздел Подводен риболов Подводен риболовХарпунджийски нож
Модератор: nkolev66
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 109
- Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 11:35 am
- Местоположение: варна
Харпунджийски нож
Пускам тази тема, защото видях, че не е специализирана специална тема за този така важен елемент от харпунджийската екипировка. Въпросът ми е какъв трябва да е той ( от големите водолазни ножове или от онези по малките ). Прече ли ако ножът е по голям
Надявам се темата не е неуместна
Надявам се темата не е неуместна
Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
Re: Харпунджийски нож
Най-важното условие е да не ръждясва.
И какво имаш предвид под голям нож?
И какво имаш предвид под голям нож?
Re: Харпунджийски нож
Този водолазен ли е:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=639
щото аз съм с такъв, но не съм водолаз.
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=639
щото аз съм с такъв, но не съм водолаз.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 109
- Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 11:35 am
- Местоположение: варна
Re: Харпунджийски нож
Незнам дали е водолазен, затова питам има ли някаква разлика между водолазния и харпунджийският ?
Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 124
- Регистриран на: Вто Фев 17, 2009 9:01 pm
Re: Харпунджийски нож
Юли, знам за какво пита колегата. Вероятно за нож от вида на този, който аз ползвам:
http://www.spearfish.org/e107_files/pub ... cf3599.jpg
Това е водолазен нож, но на времето, когато съм го купувал - някъде около 1985г., нямаше други и всички харпунджии, поне които аз познавах, използваха такива. Това е 180 мм. острие и в момента май само Креси има подобен модел - Орка - и го показва само в раздела си за СКУБА:
http://www.cressi.it/catalogue/index.as ... =101021001
И към колегата safridcho: на мен ми е ОК и съм си свикнал с него, но ако сега трябваше да купувам, едва ли щеше да е толкова голям. Кефи ме как чисти риба и е много як, ако трябва нещо да отрежеш или изкъртиш, но пък за убиване на риби под 3 кила не е много удобен - платерините ги дупча с кукана.
http://www.spearfish.org/e107_files/pub ... cf3599.jpg
Това е водолазен нож, но на времето, когато съм го купувал - някъде около 1985г., нямаше други и всички харпунджии, поне които аз познавах, използваха такива. Това е 180 мм. острие и в момента май само Креси има подобен модел - Орка - и го показва само в раздела си за СКУБА:
http://www.cressi.it/catalogue/index.as ... =101021001
И към колегата safridcho: на мен ми е ОК и съм си свикнал с него, но ако сега трябваше да купувам, едва ли щеше да е толкова голям. Кефи ме как чисти риба и е много як, ако трябва нещо да отрежеш или изкъртиш, но пък за убиване на риби под 3 кила не е много удобен - платерините ги дупча с кукана.
Re: Харпунджийски нож
180 мм е кухненския ми нож за хляб
Сериозна дължина, определено е удобен при чистене на риба, но като цяло си е доста дълъг.
Моя е 110 мм и е от големите(дългите). Аз също го ползвам за чистене на риба, да срежа някое въже или каквото и да е, удобен е. И аз риби до 3кг им пробивам главите с кукана.
И като заговорихме за ножове, нов модел, керамичен нож, който ще бъде много евтин скоро ще се появи в БГ:
http://www.unigreen.gr/flippingbook/#/86/zoomed
Сериозна дължина, определено е удобен при чистене на риба, но като цяло си е доста дълъг.
Моя е 110 мм и е от големите(дългите). Аз също го ползвам за чистене на риба, да срежа някое въже или каквото и да е, удобен е. И аз риби до 3кг им пробивам главите с кукана.
И като заговорихме за ножове, нов модел, керамичен нож, който ще бъде много евтин скоро ще се появи в БГ:
http://www.unigreen.gr/flippingbook/#/86/zoomed
- Valyo68
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 240
- Регистриран на: Вто Авг 04, 2009 11:00 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Харпунджийски нож
Юли какво ще рече керамичен нож, я ме светни.
Re: Харпунджийски нож
Това е като да вземеш теракот и да си изрежеш нож от него .
Сега сериозно. Керамичния нож е произведен от пресован керамичен прах. За да не се чупи лесно при удар, се изпича при температура около 1400 градуса. Заточват се чрез шлайфане с диамантен диск. По принцип тези ножове нямат нужда от допълнително острене в процеса на експлоатацията им. Преимущество е, че не ръждясват както тези, които обикновено сме окичили по нас.
От това:
Сега сериозно. Керамичния нож е произведен от пресован керамичен прах. За да не се чупи лесно при удар, се изпича при температура около 1400 градуса. Заточват се чрез шлайфане с диамантен диск. По принцип тези ножове нямат нужда от допълнително острене в процеса на експлоатацията им. Преимущество е, че не ръждясват както тези, които обикновено сме окичили по нас.
От това:
съдя, че партидата вече е поръчана и можем скоро да се обзаведем с теракота .spear написа:И като заговорихме за ножове, нов модел, керамичен нож, който ще бъде много евтин скоро ще се появи в БГ:
http://www.unigreen.gr/flippingbook/#/86/zoomed
Re: Харпунджийски нож
Валко, Претор ти е отговорил изчерпателно . Дори и аз научих подробности сега. За мен най-голямото предимство е че е практически неръждаем.
Партидата е поръчана и скоро трябва да е тук
Партидата е поръчана и скоро трябва да е тук
- Valyo68
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 240
- Регистриран на: Вто Авг 04, 2009 11:00 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Харпунджийски нож
Благодаря Преторе. Ами, ще ги чакаме тогава,... друго да очакваме ли, а Юли?
Re: Харпунджийски нож
Валка да не спамим темата, тука говорим само за ножове
А нови неща ще има много, вече пътуват насам.
А нови неща ще има много, вече пътуват насам.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 124
- Регистриран на: Вто Фев 17, 2009 9:01 pm
Re: Харпунджийски нож
Илиев, нещо ме пунтираш, май... Ти знаеш ли наистина колко хляб, дини и пъпеши е нарязал този нож едно време по скалите на Варвара, що консерви е отворил, колко неща са зачукани с ухото-чукче на дръжката. Я пробвайте с керамичния! Въобще, този нож що хамалогия е отнесъл по времето, когато харпунджийството не беше манекенско занимание, не е истина... Да не говорим пък колко народ ми е завиждал за него и какви оферти съм получавал за него!spear написа:180 мм е кухненския ми нож за хляб ....
Re: Харпунджийски нож
Вярвам ти разбира се, особено за консервите, там наистина само с такъв може
Керамиката не става за консерви, да се знае предварително
Керамиката не става за консерви, да се знае предварително
-
- разбира нещата
- Мнения: 826
- Регистриран на: Сря Мар 26, 2008 8:48 pm
- Местоположение: Поморие
Re: Харпунджийски нож
spear написа:Валка да не спамим темата, тука говорим само за ножове
А нови неща ще има много, вече пътуват насам.
Айдееее Юли
ЧАКАМЕ
Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.