Честита 2018 колеги!

Модератор: nkolev66

Потребителски аватар
Диканаров
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2459
Регистриран на: пет мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Честита 2018 колеги!

Мнениеот Диканаров » пон яну 01, 2018 9:52 pm

Честита Ви 2018 година! Да е здрава и по-успешна от предишната! И винаги на РАВНИ!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!

Честита 2018 колеги!

Рекламаboqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 387
Регистриран на: ср ное 18, 2009 4:50 pm

Re: Честита 2018 колеги!

Мнениеот boqn_belchev » вт яну 02, 2018 4:08 pm

Честита Нова Година!
Здраве и късмет за всички ви навред!

optimeon
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: пет дек 15, 2017 12:09 pm

Re: Честита 2018 колеги!

Мнениеот optimeon » пет яну 12, 2018 10:33 am

Честита нова година, много здраве и късмет!

Optimystica - SEO оптимизация

boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 387
Регистриран на: ср ное 18, 2009 4:50 pm

Re: Честита 2018 колеги!

Мнениеот boqn_belchev » нед яну 14, 2018 6:29 pm

Честит празник на Диканаровцете! По вода да ви върви и винаги щастливи дни!

Потребителски аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 972
Регистриран на: вт мар 06, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: Честита 2018 колеги!

Мнениеот rikitikitavi » пон яну 15, 2018 8:41 am

И от мен честита ни нова година. Един стар спомен да ни напомни какво беше и какво ни очаква. Приятно четене.

Зима е. Аз съм в една много гореща среда. Вчера май беше тампературата достигна 60градуса по целзии. Днес обаче е прохладно. Вън вали дъжд и н как си напомня за дома. Спомените идват. Защо пък да не се върна назад почти година и да напиша как Нептун ми подари първото леферче. Малко съм отнесен. Може би няма да съм много точен в подробностите ама който го интерисува точността да погледне нагоре в писаното. Някъде там е клипа с въпросния лов.
 Да започвям.

Пролетта отминава. Настъпва едно мниго чакано време за подводните ловци. Миграцията на кефаловите риби. Популацията се възстанови и срещите станаха интересни. Само дето повечето дни миграцията минава надалече от брега и ние почти не я виждаме. Все пак е време да се поупорства и да се види какво би ни дал Нептун.
 Отивям аз на близката буна. Видимостта е само около камъните. Плътно около тях. И то видимост е смело казано. Не че ще се върна след като от вкъщи съм намъкнал неопрена,а и съм вървял толкова път пеша. Но все пак мътната вода води до леко мрънкане от страна на съзнанието. За сметка на бистротата липсата на вълни е добре. Със сигурност ще се намери някое малко по бистро местенце. Влизам. Водата си е още студена. Новия неопрен държи добре ама ръкавиците с кевлар са някак си пропускливи. То зарат туй и цената им беше смешна ама веднага се набиват подробностите на очи. Избирам си един тетрапод. На него си връзвам парчето шлаух и там закачам късия харпун,кукана,мюрето. Един вид като буй. Раздишвам леко. Поемам леко въздух и в безтегловност зареждам харпуна. По време на зарядката винаги потъвам под водата и за да избегна мърдането на плавници се мотам по този начин. Старая се да съм много ама много тих. Държа се за камъните. Дишам бавно. Знам,че в тази мътилка рибите са ми точно под плавниците. Ама точно. Правя първо гмуркане. С плавниците надолу. Точно на обратното на всичко. То много да се гмуркам няма смисъл. Трябва да сляза два метра надолу. Там има една ниша между два тетрапода и мога да клекна там. Коленете и лактите ме задържат и мога да почакам малко. Десет секунди след това минават платерини. Малки сто грамови. Ама минават. Изчаквам още три гмуркания. Леко избистря и почти един метър напреде виждам. Минава следващия пасаж. Същия размер. Но. Забелязвам две риби леко в края на пасажа. Два пъти поне по едри. Забелязвам е смело казано. Размера пък съвсем е смел. Защо. Защото е мътно. Правя предположение само по силует на перката на опашката. Решавям да се пробвям за изстрел. Линията на движение я знам хоризонталата е ясна. Скороста е засечена. Завъртам плавно дългия харпун и стрелям някъде в страни. От виждането на рибите до изстрела минават цели три секунди. Подръпввне на вужето няма. Изчаквям малко да се изнесът спокойно малките рибки и придърпвам стрелата. Рибата е там. Изстрела е доста напред от желаното място и рибата за малко да се измъкне. Но късмета е бил с мен и попадението е в мозъка. Размера на рибата е повече от задоволителен. Има поне двеста и педесет грама. Аз доволен. Пак се вра в нишата. На три гмуркания минават пак дребосъците. Явно по едрите искат малко растояние от брега. И малко повечко дълбочина. Ще правя засади на първия ред камъни. Щото аз досега съм стоял плътно в тетраподиде.
 Взимам си Платеринка. След като знам посоката на движение и имам идея къде ще застана знам и къде да я разположа.
 Харпуна е хванат на средата на ластиците. Платеринка с мене и отиваме много бавно до позиция на поставяне. Позицията е рибата да е на нивото на очите ми. Да е на половин метър пред моята позиция и на метър  в ляво от мен. Рибите идват от дясно. Би трябвало в момента на виждане на платеринка да съсредуточат внимание на нея и да не видят малките движения при мене.
 Излизам. Раздишвам добре. Гмуркам се стандартно плътно до тетраподите. Направо си е облекчение да се озовеш с главята надолу в момент на ловен заход. На дъното полека се разтягам хоризонтално. Под мене е една ивичка с тиня. Дето само чака да мръдна за да задими. Едно коляно съм подпрял на издадено в тинята камъче. Дясната ръка е изпъната напред и подпряна в камъка от рифа.
2
Отпред и отдясно съм абсолютно открит и движенията ми са много открити. Затова разчитам на мюрето. Изчаквам. Харпуна сочи напред. Върха му едва се вижда. Главата ми е извърната в леко дясно и едното око хваща линията на харпуна а другото гледа в бозата. Тишина. Леко поклащане от дишането на морето. Спокойствие и сигурност се усещат. Рибите идват. Изведнъж се стрелкат край мен. Над харпуна. Пред него. Силуетите се сливат един с друг и тяхната сметка. Хич не.мога да видя отделна цел. Заминават. Тъкмо да се кача нагоре и минават три риби.  Отделни забързани и пред харпуна. Бързам да стрелям. Взимам едната. Размера е като предната на кукана. Всичко е хубаво ама не.ми харесва позицията. Ако е по бистро да остана. Зарязвам платеринка на позицията и. Измествям се в ляво. Няколко метра. Там няколко големи скали образуват микро подводен нос покрай който минава пътеката на рибите. Има едно място където човек може да се закрепи и харпуна му да е на линия на камъните. Съвсем неудобно е де ама мен кога.ми е пречело. Засядам там. Вижда се. Донякъде. Сигурно метър и малко. Най бистрото място до сега. Изчаквам и идват. Плътен хубав пасаж с триста грамови риби. Третата риба е с леко по широк силует. В секундата в която установявям това стрелям. Разчитам единствено на това,че вече се пизнаваме с харпуна. И за мой голям късмет улучвам. Първия ми пролетен лефер. Рибата се размятква по кордата и сърцето ми се свива при мисълта да я загубя. Нито знам къде съм я улучил. Нито има и идея къде съм се мерил. Гоним се из дълбоката вода. Изобщо не ми пука,че съм разгонил цялата миграция. Тази риба трябвя да успея да я прибера. Тя изобщо не полага усилие да ми помогне макар.и малко. Стрелка ве в всички възможни посоки...едновременно. По едно време забелязвям,че е добре ударена. Без повече притеснения я прибирам бързо с кордата. До ръката ми има още ееин момент на рязко и последно дърпане и рибата е моя. Излизам на повърхноста. Отдалечил съм се от буната атам наредени зяпачи. Показвам си трофея. Повече от доволен съм.
Товя.ми е четвърта среща с пролетни лефери. Първия докато го поведя се стресна и изчезна. Втория го изтървах. Стрелях и пропуснах. На третия даже не сварих да реагирам по някакъв начин.
Рибата вече в къщи е сложена в тавичка. Малко винца,олио и фолио и е запечена на фурна. Твърде е суха за скарата. После пък се оказа твърде малка за двамата. Та се замислих за следващо влизане. Ами така де. Апетит ни се е отворил. Пък може Нептун нов подарък да е подготвил.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268

lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1479
Регистриран на: ср сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: Честита 2018 колеги!

Мнениеот lozzy.68 » пон яну 15, 2018 6:05 pm

:smt111 Благодаря за прекрасния разказ!!! Лично мен, ме успокои и направи голям кеф,все едно бях там !!! :smt023 Желая Ти още много незабравими подводни моменти, изпълнени с много удоволствие ,адреналин и подобаващи Трофеи !!! :drinkers:

Re: Честита 2018 колеги!

РекламаПотребителски аватар
nabor4eto
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 378
Регистриран на: съб май 25, 2013 8:04 am
Местоположение: Варна

Re: Честита 2018 колеги!

Мнениеот nabor4eto » вт яну 23, 2018 12:44 pm

Честита Нова Година на всички колеги...бъдете живи и здрави и много късмет в любимото занимание..

ПС...много увлекателно написан разказ...за миг ме пренесе на едно по-хубаво място и ме накара да мечтая...благодарности на колегата рикитикитави
Ненавременното изпиване на втората чаша, обезсмисляло първата :drinkers:

Още от naRiba.comВърни се в “Подводен риболов”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта