Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: вт апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот КАЯ » нед яну 14, 2018 2:49 pm

Още като излязоха първите "патета" ми се е загнездила такава мисъл за такива карти. Още по-добре ако такива карти могат да се ползват на смартфон/навигатор с някаква програма. Понеже нищо не разбирам от електроника, направа на такива карти за дълго изоставих тази идея. Но техниката постоянно се подобрява и вече нещата има възможност да се осъществят.
Въпроса има две страни - хардуерна и софтуерна. Тъй, както споменах съм пълен лаик в тази област, ако изръся нещо не на място не се смейте, а ме поправете. Идеи се приемат всякакви. За хардуерната част ми се ще да се вместя до към 400-500 лв.
Идеята е да се ползва радио управляемо корабче, което е извън тази цена.
1. Дипер про+ Цена около 550 лв. Навремето като излезе питах представителя за България и се оказа, че ползва свой вътрешен формат и данните не могат да се ползват от други програми. А и за тази цена може да се вземе приличен ехолот.
2. фишхънтър. Про серията е на цена като по-горният, но има 5 излъчвателя с няколко честоти и прави триизмерна карта. Обикновената серия е с един излъчвател на две честоти и прави обикновена батиметрична карта. ползва се ГПС-а на смартфона.
3. Възможно е да има още един-два модела с такива възможности на други производители.
4. Ползване на обикновен сонар с възможност на запис на данни на координати и дълбочина в NMEA или друг формат разбираем от картосроителните програми.

Понеже ми се иска да могат да се предават данните по безжична връзка на смартфон/таблет и на него в реално време да се правят карти съм се спрял на три модела, които имат тези възможности.
1.Вексилар Т-под 200. Подържа Навионикс с възможност за картостроене. Цена на официалният сайт 150 долара. По разни сайтове се намира за около 200.
2.Реймарин вайфиш. Цената на официалният сайт 150 долара. Възможно е да се продава и в България. По-добри възможности от Вексилара. Подържа Навионикс
3.И последно по-скъпият вариант, но вече нормален ехолот картплотер със собствен екран Реймарин Драгонфлай 4 про.
Относно Навионикса доста рових из руските форуми, но до еднозначно мнение не стигнах. Едни казват, че е достатъчно безплатното приложение за да чертае карти, а други, че необходима карта Новионикс+. Също така някои са на мнение, че е необходим активен абонамент за да чертае карти, а други казват, че след свършване на абонамента възможността за чертане на карти остава.
Давайте идеи, съвети за програми и работа с тях.

Батиметрични карти на прибреговата зона.....

РекламаПотребителски аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1023
Регистриран на: вт сеп 26, 2006 12:01 pm
Местоположение: Varna

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот rap66 » пон яну 15, 2018 9:14 am

Имам Реймарин Драгонфлай 4 про. (капитана по точно) и съм си играл с Навионикса. Първата година имах абонакент за 17 лв. мисля беше, защото имах инсталирана стара версия на телефоба и ми взеха като за упдейт. След изтичане на годината нищо не се променя, само ти спират ъпдейтите на програмата и картите. Какво не ми хареса.
1. Въпреки че сонара е страхотен, няколко пъти се рестартира по незнайни причини до фабрични настройки и всичко което не е записано в картата като точки и тракове изчезва. Пък кой ще си играе след уморителен ден да рови по менютата.
2. Като нов постоянно пищеше като изгуби някой сателит и е безкрайно изнервящо. Хванал 7 и като изгуби някй, пищи и извеждажсъобщение на екрана. Смениха го с друг, по гаранция, той се обажда по рядко.
За навионикса
1, Няма експорт и инпорт на данните за начертаните карти. Без това тази програма е неизползваема за чертане на собствени карти, ако нямаш картата на навионикс на sd, и по с Sobarchart+, за да може самия сонар да записва данните върхи sd картата, която е в сонара. Тя обаче беше колкото половината сонар като цена. И така на сонара имаш карта на СМАП, която идва със него и не е подробна, а на телефона навионикс, която си я чертаеш докато нещо се случи с телефона и губищ всичко като натрупани данни. Е, има начн да съхраниш данните, но ги пазят във отделни файлове за квадрант, и няма как да се интегрират различни данни от различни източници или различни периоди от време, само пълно копие към даден момент. Ако имаше инпирт/ експорт на данни, тогава би било възможно колеги да си обменяме данни за райони които ни интересуват и живота щеше да е красив. И безплатен.
2. Данките от програмата автоматично се качват на сървъра на навионикс, ако има регистрация. Нищо обаче от това което съм картографирал не се отразява в официалбата карта. Това са аладжа банк на златните, варненския залив и района пред калиакра. А това което е в действителност се покрива смътно с това което е на картата на навионикс, т.е дори и да имаме официалната карта на навионикс, по нея може да се ориентираме за дълбочини и че в района има рифове, но в подробности няма нищо общо с действителността

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: вт апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот КАЯ » пон яну 15, 2018 10:47 pm

Благодаря зя отговора. След изтичане на платеният период на картата навионикс + остава ли възможността да си чертаеш собствени карти? Ако е така евентуално бих прежалил високата и цена.
Мисля, че срещах сайт в който можеха да се четат траковете на реймарин и да се преобразуват в различни формати. Впрочем разбираше доста формати.
Впрочем имам някои мисли за решаване на моят проблем и по други начини.
"пате" от което да се вземат данните за дълбочина, ГПС антена с изход NMEA хардуерен логер/миксер се подават на вай-фай предавател и се записват на таблет/телефон и се обработват с някоя програма. Срещах подобна преработка на смарт каст, но софтуерната част е недостъпна вече. Впрочем патето може да се замени с подходяща сонда. Е и цената нараства и не става автоматично картата на таблета в момента. Вероятно риф мастер и таблет на уиндоус би станало. Или дрДепт, но той след като Пер Пелин го продаде ще трябва някакво шаманство да тръгне. Впрочем имаше го и вариант за андроид, но вече не може да се намери никъде. Ако някой го има да каже. Казва се Номад. Може да се ползва и някой евтин стар сонар с изход за данни и навигатор с вход за такива или обратно, но всички тези варианти усложняват живота.

lubotrifonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 124
Регистриран на: нед фев 25, 2007 5:02 pm
Местоположение: Плевен
Контакти:

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот lubotrifonov » ср яну 24, 2018 8:54 am

И Аз съм с Raymarine Dragonfly 4 pro. Ползвам го с Навионикс + от гугъл плей за 39лв. За сега съм в проучвателен период, но като цяло съм доволен.
Screenshot_2018-01-23-08-23-45.png

Потребителски аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1023
Регистриран на: вт сеп 26, 2006 12:01 pm
Местоположение: Varna

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот rap66 » ср яну 24, 2018 9:37 am

Navionics+ е различно нещо от Navionics boating. Първото е карта записана на SD и може да се полва със сонар и сърува 400 лв около, а второто е програма за Андрои, ползва пак същата карта но в друг вид и струва 20-40 лв за година.

lubotrifonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 124
Регистриран на: нед фев 25, 2007 5:02 pm
Местоположение: Плевен
Контакти:

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот lubotrifonov » ср яну 24, 2018 11:22 am

Да прав си пропуснах да спомена че Навионикс + ми я продадоха със сонара, но се оказа че не ми върши работа по водоемите които ходя. За това си инсталирах приложението с което ползвам опцията "сонар чарт"

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

РекламаКАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: вт апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот КАЯ » пет яну 26, 2018 6:05 pm

Навионикс+ от гугъл плей има ли възможност за направа на собствени батиметрични карти?
Ако е така май ще се насоча към рей марин- вай-фиш или драгонфлай 4 про в зависимост от финансите когато тръгна да го купувам.
Докато се чудя какъв прибор ще отговаря най-добре на моите изисквания си поръчах Вексилар т-под 100.
Отначало се бях насочил към вай-фиш на реймарин поради малката разлика /30 долара/ на официалните сайтове, но като тръгнах да поръчвам от амазон разликата се оказа 130 долара, затова за сега т-100.
Идеята ми беше ползване на евтин сонар и като навигация телефон/таблет, за да няма нужда от скъп картплотер или нещо подобно. Доста рових из нета и май се оказва, че прибори с изход/вход на данни са имали устройства вече спрени от производство, а новите с такива възможности са от високият ценови клас. Не, че с известен секс с техниката да не може да се прикачат джуджавки и да се получат данните за дълбочина от ехолота.
Та за това ми харесва връзката вай-фиш- таблет-навионикс, че не са необходими много телодвижения за направа на карта. И ако наистина е необходимо само закупуване на приложението на навионикс от плей маркета и после годишна такса за да се подържа активно мен ме устройва. По-скъпият вариант с 4-про ме блазни с това, че като го кача на корабче в момента на таблета виждаш създаваната карта не можеш да пропуснеш необработен участък.
Ако все пак някой го интересуват вариантите /и някои не споменати/ които съм описал в първият пост мога да дам линкове какво съм намерил до сега.

Потребителски аватар
Selva
новобранец
новобранец
Мнения: 37
Регистриран на: пон фев 20, 2006 10:39 am
Местоположение: София/Пасарел
Контакти:

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот Selva » нед яну 28, 2018 7:24 pmТова за 349 лв. е най-евтиното, но не може да се вади картата на PC и да се пренася. Като цена, може би на гармин quickdraw contours и на лоранс cmap genesis (на празна microSD карта) технологиите излизат най-евтино като инвестиция, а после са навионикс и humminbird.

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: вт апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот КАЯ » вт яну 30, 2018 4:34 pm

Би ли дал малко повече подробности за тези програми. Доколкото знам инвестицията за quickdraw е еднократна и не трябва абонамент годишен за да се подържа програмата. Драгонфлай 4 про подържа карти cmap, става ли и за тези прибори програмата cmap genesis. Цена?
На мен целта ми е направените карти да могат самостоятелно да се ползват на смартфон/таблет, пък дали ще се правят от корабче, или голяма лодка е без значение.
Знам, че няколко колеги си правят самостоятелно карти. Май, че ползват рифмастер. В един от форумите бе започната тема за картостроенето, но след като представителя на Лоуранс обеща срещу предадени логове да пусне безплатна карта и темата умря. Е, оказа се, че картите са безплатни само за закупилите съответният сонар от тях. Другите си ги купуват срещу 200 лв., май беше. Не толкова цената им, понеже се влага труд но стават само за Лоуранс и то само за няколко модела.
За някои от старите модели сонари и навигатори има възможност да се свържат и обединят данните за местоположение и дълбочина, дори се продават готови такива кабели. Лошото е че са спрени от производство. Сигурно могат да се намерят на старо. Има също начини от някои сонари да се изведат данните за дълбочина и да се обединят с с данните от ГПС. ДрДепт може да приема данните по два канала /сонар и ГПС и да ги обедини, но го има само във вариант за уиндоус. От него може готовата карта да се изведе в различни формати. Последната версия на Рифмастер, мисля също може такова мултиплексиране.

Потребителски аватар
Selva
новобранец
новобранец
Мнения: 37
Регистриран на: пон фев 20, 2006 10:39 am
Местоположение: София/Пасарел
Контакти:

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот Selva » вт яну 30, 2018 8:17 pm

Темата е обширна, и е добре да знаем какво ти трябва.
Информацията в https://webapp.navionics.com е безплатна (за батиметрия, долу вляво трябва да избереш SonarChart и да си зумнал достатъчно). Същата карта на таблет/телефон, не през браузър, а през специалната програма Boating HD на Navionics е 40 лв. (безплатен тест 1 седмица) за Черно и Средиземно море (данните след първата неподновена с тази такса година остават на телефона). Един лиценз мисля, че може да ползваш на няколко устройства с един и същ Google Play account.
QuickDraw Countours на Garmin си е безплатна програма, но за да създаваш батиметрия, ти трябва Garmin устройство. Новата платформа за телефон ActiveCaptain обединява OneChart сървъра с карти, и също QuickDraw Contours Community. В него може безплатно да взимаш или даваш създадени батиметрични карти. Тези карти се виждат в app ActiveCaptain, като си инсталираш на таблет/телефон.

milen_ilchev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 189
Регистриран на: чет окт 15, 2009 9:20 pm

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот milen_ilchev » вт яну 30, 2018 9:03 pm

Всички по-нови устройства на Гармин вече имат QuickDraw Contours Community. Някои от по-старите при ъпдейт също могат да го ползват. Картите могат да се качат на сайта на Гармин (https://connect.garmin.com) и да се ползват от други потребители пак с Гармин устройства. Удобно е да си създадеш сам карта, но това отнема доста време (пари). Самата програма е безплатна. Изнервящото за мен е че линиите са през 0,3 метра и се получава една ненужно голяма резолюция. За сега не съм намерил начин да я понижа.

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

РекламаКАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: вт апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот КАЯ » ср яну 31, 2018 8:25 pm

Селва, мисля че съм споменал. Трябват ми батиметрични карти на вътрешните водоеми в България. Поначало на прибрежната 100-150 метрова ивица. На места където ходя. Поне за сега. Лодката по различни причини не съм пускал на вода сигурно четири години. И възможността да ги ползвам на таблет.
В един руски форум четох, че Рифмастер можел да чете логовете от Реймарин и това е единственото място на което се твърдеше подобна възможност. Ако е така ще може да се ползва за създаване на батиметрични карти с реймарин Вай-фиш например.
Максимума за мен е създаване на картите в реално време на таблет и ползването им пак там. Минимума запис на логове, направа на карти в къщи и ползването им на таблет.

Потребителски аватар
Selva
новобранец
новобранец
Мнения: 37
Регистриран на: пон фев 20, 2006 10:39 am
Местоположение: София/Пасарел
Контакти:

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот Selva » ср яну 31, 2018 8:46 pm

ОК, значи най-евтиният вариант Gamrin Striker Plus 4 349 лв. не ти върши работа, защото ти трябва на таблет. Имам wifish на склад, който ми е на разпродажба. Като го свързах към телефона в офиса преди време, SonarChartLive почна да работи веднага, защото не беше в демо режим. После в сървъра на навионикс се изписа в моя акаунт нещо от рода "отхвърлен лог - неподходящо местоположение".
Предполагам знаеш, че wifish има само down view, без 2D traditional sonar.

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: вт апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот КАЯ » пон фев 05, 2018 10:00 pm

Не, не знаех, а и не съм много наясно с термините при сонарите и какво точно определят.
Това, че ти отхвърля лога наистина офиса не е подходящо местоположение за карта. Предполагам с действаща сонда на водоем няма да е така.

Потребителски аватар
Selva
новобранец
новобранец
Мнения: 37
Регистриран на: пон фев 20, 2006 10:39 am
Местоположение: София/Пасарел
Контакти:

Re: Батиметрични карти на прибреговата зона.....

Мнениеот Selva » пон фев 05, 2018 10:35 pmСканиращите лъчи, като на wifish, виждат хубаво структурата на дъното, и така се намират интересни места за риболов. Когато рибата мине през лъча, се отбелязва за кратко като точка на екрана.
Обикновените лъчи са като светлинен сноп на прожектор, рибата се отбелязва на екрана през цялото време докато е осветена като една дъгообразна черта. Затова на този сноп казват 2D сонар за хубаво виждане на рибата. :fishing12:

Още от naRiba.comВърни се в “Лодки и сонари”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта