Страница 1 от 2

Баротравма на белия дроб

Публикувано: ср сеп 21, 2011 6:19 pm
от kuota
Здравейте,
реших да отворя тази тема понеже е исклучително важно за един гмуркач , бих искал хората който знаят как да се отстранява нека да споделят своя опит това което имат и знаят. Благодаря !

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: ср сеп 21, 2011 7:16 pm
от australia
Баротравма на белите дробове е тежък по протичане и прогноза комплекс от увреждания на белите дробове,който се причиняват от силна и рязка промяна на налягането,предизвикваща преразтягане и разкъсване на белодробната тъкан.Вследствие на това в разкъсаните кръвоносни съдове проникват газови мехурчета и нарушават кръвоснабдяването на жизненоважни органи .
Баротравмата на белите дробове обикновенно обикновенно възниква внезапно и с прогресиращия си ход на влошаване е опасност за живота .Без необходимата лечебна рекомпресия (в барокамера) пострадалия може да загине от нарушения на основни жизнени функций -сърдечна дейност и дишане.
Причини.
Основна причина за заболяването е бързата промяна на налягането с над 40 - 50 мм.ж.ст.,
предизвикваща разширяване или свиване на белите дробове извън границата на тяхната еластичност.С това се създават условия за разкъсване на белодробната тъкан и кръвоносните съдове ипроникване на алвеоларен въздух в кръвообръщението. Създаването на разлика вналягането и преразтягане на белодробната тъкан настъпва с повишаване на налягането в дихателните пътища или при намаляване на налягането по време на вдишване от затворено пространство с не достатъчно количество дихателен газ.Най често рязко повишаване на налягането в белите дробове настъпва при едновременно намаляване на дълбочината (изплуване) със задържане и спиране на дишането,независимо дали се изплува с леководолазна екипировка, или се извършва декомпресия в барокамера.Критичната стойност на еластичност на белите дробове е в границите на 40 - 80 мм.ж.ст.С тази извадка от книгата на ИЛИЯ КРЪСТЕВ и ПЕТЪР ГАНЧЕВ "Основи на леководолазното дело" искам да подчертая че това е преди всичко водолазно заболяване !П.П. При нашия спорт по често заболяванията са свързани с ушите и синусите.

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: ср сеп 21, 2011 7:33 pm
от kuota
аха много добре, но на мен ми казаха че се отнасяло най важно за първите 10 метра, проблем ли е ако сляза на 7 метра далбочина без акваланг , да сляза бързо и да исплувам бързо , а и със водолазна екипировка а и какъв е методът за да се избегне това заболяване , както има и декомпресионни таблици има ли нещо и от този сорт. благодаря предварително :)

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: ср сеп 21, 2011 8:39 pm
от australia
Ъ?
Батка незнам на колко си ,ама формулирай правилно въпросите си за да получиш правилен отговор .И я по добре първо кажи каква простотия си решил да правиш преди да е станало късно ,щото виждам че нищо не си разбрал от написаното !

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 12:03 am
от kuota
не не разрабх но искам пояснение на 20 години съм , така впрочем когато се гмуркам слизам умерено нито бързо нито бавно, и идеята е понеже от рязкото сменяне на налягането се хваща тази болест и питам дали има метод начин как да се слиза, и дали правилно го правя, до сега съм нямал такива проблеми освен това че бях се гмурнал на 12 метра и си перфорирах ушите, самия начин на слизане и изплуване ? а нищо особенно не съм решил да правя реших да питам просто понеже не съм запознат с Баротравми !

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 12:30 am
от terzo
Да ти го напиша малко по просто, ако слизаш без подаване на кислород няма кой знае какво значение как слизаш и излизаш единствено при слизане трябва да изравняваш.И най вероятно си си перфорирал ушите защото не си изравнявал налягането.А ако слизаш с подаване на кислород там вече има значение как излизаш,колко време си стоял долу,на каква дълбочина и на колко трябва да направиш декомпресия но за това си има и таблица за да си планираш гмуркането.И още доста други подробности.

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 8:13 am
от 4x100срусалка+1бира
Абе може и да не излезеш някой път когато се чувстваш по-смел. Тва да си перфорираш ухото значи, че си пренебрегнал болката която съпровожда повишаването на налягането отвън. От такива изпълнения се мре.

Чети или 'ко те мързи на курсче отиди!

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 10:52 am
от kuota
значи това сум го знаел но за точната дума Баротравма не съм, аз винаги съм изравнявал дори и без ботилки гмуркам се от 4 години, поне това го знам но не знам как стана идеята за да си перфорирам така ушите при наи малкия допир мн ме боляха, апък имах и синозит и слязах на 12 метра и исплувах и цялата маска ми се напълни :D това ми го каза 1 водолаз от Български Академий на Науките (БАН) благодаря на всички за помоща !

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 10:54 am
от Булти
....една корекция към поста на Терзо :!: - вместо кислород - да се чете - въздух ...има и кислородни апарати , които ви подават чист кислород и с тях под 7 мия метър , става опасно за живота - парциалното налягане на кислорода се увеличава драстично и той става отрова за вашия организъм ...към днешно време по скоро се използват смеси от газове , които се прибавят към кислорода , но не е невъзможно , някой да изрови от някъде стар кислороден апарат и белята е готова :!: ...баротравма се получава , освен при леководолазите които дишат сгъстен въздух или газови смеси под вода , под налягане , при изплуване ( трябва да се изплува бавно и непрекъснато да се издишва , за да дадете възможност на непрекъснато разширяващия се въздух да излезе през устатата ви , а не да разкъса алвеолите )...

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 11:01 am
от Булти
...баротравма , но с обратен знак , се получава и при харпунистите , които гмуркат само на апнея . Ако изпуснеш напълно въздуха си под водата , да речем на дълбочина над три метра , при изплуване гръдния ти кош се разширява и се получава подналягане ( частичен вакум ) , което също води до разкъсване на алвеолите :!:...преди бях описал едно упражнение с изпускане на въздух под вода - но там дълбочина , която препоръчвах бе около два метра - това упражнение , освен , че прочистваше белия дроб , но и спомагаше за укрепване на еластичността на стените на алвеолите ...мойте 5 стинки :D

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 2:04 pm
от 4x100срусалка+1бира
Синузит?
Докато си се гмуркал надолу болката прогресивно се е усилвала и така докато накрая - пуккк...! Нали?
Иначе за да го направиш туй нещо явно си курав тип. В бойните спотрове/дейности би ти помогнало дето си толкова упорит, ама да копаш надолу на инатт - със запушени евстахиеви тръби...!!!
Повече няма да ти отговарям да не речеш, че се заяждам, но според мен рискуваш да се затриеш - при 'тва упорито!

гугъл транслейт или си търси източници на руски ->:
http://www.scubadivingplanet.com/articl ... 4&zoneid=1

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 5:29 pm
от kuota
4x100срусалка+1бира, братле болеше много но влязах със екипировка водолазна и си изравнявах и бавно слизах не само на шнорхел но това го препоръчват за да си свободен от синус имаше гнои, кръв и други , и един път за винаги се освобождаваш от синус спиш по спокойно не хъркаш. и прочем това само квалифицирани водолази сами го казвали не от каде а от (БАН) там са наи добрите водолази от тежководолазните от 50-200 метра са само в БАН не мисля че ме лъжеха понеже исплюх всичко и не ме боли , а преди да знам че така се лекува се гмурках на по 7 метра само с шнорхел и само ме болеше и ме зашеметяваше

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: чет сеп 22, 2011 6:34 pm
от 4x100срусалка+1бира
И аз правя нещо подобно, но без акваланг. Помага - наистина. Ако обаче не ми се получава изравняването изплувам (по-скоро въобще не продължавам надолу) и горе си чистя "хубаво" :twisted: носа. Помага... На следващото гмуркане съм ок. Ако си настинал или непредразположен обаче - незнам...

ето и това:
www.freedivers.net/documents/Training%2 ... 0Rules.pdf

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: пет сеп 23, 2011 3:11 am
от kuota
ами брат аз ти казвам как беше и на мен се получаваше и без акваланг но така е по ефгектно

Re: Баротравма на белия дроб

Публикувано: пон окт 10, 2011 6:07 pm
от baretata
Преместих темата от " Подводен риболов " тъй като тук и е мястото.