Единични куки без контри при риболов на пъстърва

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

teek
новобранец
новобранец
Мнения: 24
Регистриран на: пон апр 26, 2010 5:24 pm

Единични куки без контри при риболов на пъстърва

Мнениеот teek » вт окт 30, 2012 1:52 pm

Здравейте!
Моля, да ме извините че пускам темата във форума на Вашия клуб, но не намерих по-подходящо място. Искам да споделя с Вас моите наблюдения относно използването на въртящи блесни с единични куки без контри. През изминалия сезон за риболов на пъстърва експериментирах с използването на такива куки на всичките ми примамки. Целта ми беше да сравня техните предимства и недостатъци спрямо тройните куки с премахнати контри. Използвах мухарски модели със сходна форма (http://www.shop.iantra.com/index.php?pa ... &Itemid=97 и https://www.mankovflyfishing.com/shop/b ... -644-.html) № 8 за въртящи блесни от № 1 до № 3 по класификацията на Mepps. За монтаж към блесната използвах метални халки 4 мм (http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2969). Според мен тясното ухо е недостатък и при двата модела, но след монтажа металната халка играе роля на широко ухо и куката остава подвижна. Всичките ми излети (38 на брой) бяха на малки и средни планински реки, където размера на пъстървите рядко надхвърля 30 см. В началото забелязах, че единичните куки № 8 са по-незабележими във водата, отколкото тройните куки № 8. Предполагам, че това се отразява положително върху броя на предизвиканите атаки, но не се осмелявам да го твърдя със сигурност. Засичането на рибите ставаше лесно, защото куките имат много остри върхове, а закачките по дъното намаляха значително. При изваждане на пъстървите , когато линията беше постоянно изпъната и върхът на въдицата насочен към водата (благодаря на Бат Стан за съвета), почти нямах изпусната риба. Когато допусках охлабване на линията и скокове на пъстървите над водата, тогава по-често изпусках рибите. В резултат на моите наблюдения, достигнах до извода, че задържащите свойства на единичните куки без контри от тези модели са по-добри от тези на тройните куки с премахнати контри. Може би извивката и удълженото острие спомагат за задържане на рибата. Сравних резултатите си с тези от предишните сезони в риболовния дневник и се затвърди мнението ми, че броя на изпуснатите риби, в процентно съотношение, не е по-голям при използването на такива куки. Привърженик съм на идеята, че в риболова на балканска пъстърва опазването на рибите е много по-важно от техния брой и точните сантиметри. А предимствата на единичните куки без контри, спрямо тройните куки с премахнати такива, са безспорни. При освобождаването на пъстървите от куката много често едно разтръскване на влакното беше достатъчно и рядко ми се налагаше да ги хващам с ръка. Чувал съм мнения на други риболовци, че издълженото острие на куката наранява рибите, но през изминалия сезон нямах хваната риба с наранени очи или хриле.
Искам да Ви помоля, ако имате наблюдения относно използването на единични куки без контри (конкретни модели), да споделите своя опит.
Поздрави!

Единични куки без контри при риболов на пъстърва

РекламаБат Стан
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1333
Регистриран на: нед май 15, 2005 11:17 am

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот Бат Стан » вт окт 30, 2012 2:27 pm

teek написа:В резултат на моите наблюдения, достигнах до извода, че задържащите свойства на единичните куки без контри от тези модели са по-добри от тези на тройните куки с премахнати контри. Може би извивката и удълженото острие спомагат за задържане на рибата.


Абсолютно си прав! Аз ползвам "Кнапек" №8, които са с удължено жило, и нямат грешка.

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот pitcha » вт окт 30, 2012 4:41 pm

teek написа:Здравейте!
Моля, да ме извините че пускам темата във форума на Вашия клуб, но не намерих по-подходящо място.

Здравей и на теб. Няма какво да се извиняваш, защото тъкмо тук си му е мястото на тоя въпрос. Подфорумът е точно за пъстървови въпроси, теми, споделяне и т.н.

И много хубава тема.
Повече ги ловя на стръв и по-рядко на спининг, но имам доста опит в спининга изобщо и затова ще кажа какво мисля.
Първо правило – единственото сигурно нещо при пъстървите е, че няма нищо сигурно. Но по тоя въпрос това правило не важи.

За единични куки без контри при блесни – изцяло За.
Как биха влияли – за играта на примамката негативно, според мен, но не много. Има малка вероятност тройната кука да прилъгва рибата – да и прилича на некво животинче, пък и тия блесни са тествани безброй пъти от самите производители как играят. Плюс това – тройката по-добре „копва” по дъното и вдига мътилка по-качествено.
При единични куки ще има много по-малко празни удари, отколкото при тройни. Вероятно повече откачания, но не много – ако държиш линията изпъната.
Дали нараняват по-малко – абсолютно сигурно. Въпреки че половината риби хванати на тройка даже не са се уболи – просто стискат тройката и най-често се откачат сами в кепа или в краката. Обаче ако е нагълтала тройка – пиши я бегала, докато при единична кука има голям шанс да я извадиш, без да я нараниш. Затова – колкото по-голяма блесната и куката – толкова по-добре. Това е най-важното. Пък и с по-голяма блесна по-лесно се работи – особено ако си с дебело влакно.
За закачането по треволяци – то си е ясно - единичната кука е огромно предимство, защото много по-малко се закача. И събират много по-малко листа есенно време – това е изключително предимство.

За единични куки без контри при воблери – абсолютно ЗА. Няма нужда да се коментира дори.

Ще използвам темата и за риболова на стръв. Там махането на контрите не води до проблеми с по-чести откачания – пак като се държи линията изпъната.
Основен проблем – изнизват стръвта по-лесно и въобще не усещаш кълването. Препоръка – по-добре да са куки с премачкани контри, отколкото фабрични barbless куки.
Предимства да са без контри – нараняват по-малко и по-лесно се изважда куката. Даже ако са нагълтали – оставяш я в плиткажа да се разскача и понякога сама изплюва.
Сиреч – и при риболов на стръв - пак абсолютно ЗА.

Какви куки? Едно единствено правило – Големи, Тънки и с Дълго Жило. Прави. Най-малко № 7 – най тънките възможни. При всички видове примамки. Даже при воблери - №6 – дори и при малки воблери. Има и готови такива воблери. Те са с фабрични barbless куки.

Изображение

Обаче не помня какъв модел са, защото са купувани отдавна и не са използвани.
Куките на левия воблер са №4 - най-готините възможни.
Поздрави

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот pitcha » съб ное 03, 2012 3:53 pm

Днес проведох експеримент по темата и ето резултатите:

В нормалните риболовни магазини няма подходящи куки. Другата седмица ще изтръскам мухарските магазини – да видим там какво е положението.
Единственото, което ми се стори подходящо е офсетни куки за силиконови примамки. Хубави са защото са тънки и остри, и много лесно им се мачкат контрите – стават идеално равни и гладки.

Изображение

Оригиналните са леко извити – тип полуорловки/лявата на снимката/, както са и показаните от колегата teek, което ги прави неподходящи и се наложи да ги изправям с клещите – дясната на снимката. Тия Knapek Czech Nymph очевидно стават много добре, но и на тях трябва леко да им се изтрави жилото откъм халката.
Та за офсетните - малко са меки и може некоя яка кака да ги изправи, обачи така тръпката и кефът ще са най-големи - за тези, за които не е чак толкова важно да ги снимат де. Още повече че може авансът да е подходящо нагласен.

Ето ги монтирани – на Пантер Мартин №4

Изображение

Ето ги и на Рублекс №3

Изображение

Монтираният размер куки на око е или №4 или по-скоро №2. Така като гледам №6 ще стават идеално.
За Пантерките идват бая големшки и длъжки, но няма да ги сменям – да видим какво ще стане някой ден. Струват ми се кадемлийки. На Рублекса пасват прилично. Още повече че при Рублексите не се налага използване на халкички.
Другата седмица ще търся други куки, а ако не намеря – ще взема и по-малки офсетни – да видим какво ще се получи.
Лошата новина е, че до експерименти в бойни условия има поне три месеца.
Добрата новина е, че вече неусетно мина цял месец. Въобще не съм го усетил.

teek
новобранец
новобранец
Мнения: 24
Регистриран на: пон апр 26, 2010 5:24 pm

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот teek » съб ное 03, 2012 6:05 pm

Здравейте!
Ще поясните ли защо леко извитите куки (тип полуорловки) не са подходящи? Защо трябва да се използват прави куки?
Аз използвах куки с извито жило, защото смятах че с тях ще имам по-малко изпуснати пъстърви. Идеята ми беше, че извивката на жилото ще компенсира донякъде липсата на контра на куката. Благодаря!
В двата магазина, които посочих (http://www.shop.iantra.com/index.php?op ... &Itemid=97 и https://www.mankovflyfishing.com/shop/bg/63-hooks), има и модели, на които не е необходимо изправяне на жилото. Ако тези модели са по-подходящи, с удоволствие ще експериментирам с тях в бойни условия през следващата година.
Всички куки са мухарски и може би колегите, практикуващи риболов с изкуствена муха и шнур, могат да помогнат с ценен съвет.
Поздрави!

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот pitcha » съб ное 03, 2012 6:44 pm

teek написа:...може би колегите, практикуващи риболов с изкуствена муха и шнур, могат да помогнат с ценен съвет.
Поздрави!

Хмм – те кво разбират мухарите от пъстървов риболов?
Майтап бе – да не вземе някой да се обиди сега.

Защо да са прави – просто такъв е моят опит. По принцип е и логично – заради твърдите джуки. Когато е завита навътре куката – по-лесно се плъзга по кокалите и не се закача.

Още нещо – наистина смисълът на завиването на острието навътре/полуорловка/ е да не се откача рибата лесно при борбата, а извиването на куката и встрани /орловки/ е за по-лесно забиване. Тия неща са важни при шаранджийския риболов. Обаче и едното и другото затрудняват откачането на уловена риба и се губи време. При пъстървите това е съществен проблем, докато при другите риби не е.

Всичко това се потвърждава и от воблерите, на които пуснах снимки. Явно и производителите са стигнали до подобни изводи – задната кука на воблера с две куки е със съвършена форма според мен.
Има известен смисъл да са Само със странично извити остриета, но тогава пак откачането на куката от рибата е по-трудно.
Ще видим – догодина напролет предстоят експерименти по тия въпроси.

P.S.
За чешките нимфи ми изглеждат най-подходящи от мухарските. Другите са с прекалено дълго жило – защото трябва да се добави и дължина за халкичката и става много дълго - както е при мен на Пантерките.

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Рекламаpitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот pitcha » пон ное 05, 2012 8:21 pm

Ето втори опит от днес. След посещение в магазина на BFС, се оказа че имат подходящи куки – както може да се очаква от мухарското съсловие.
Ето снимка:

Изображение

Лявата кука е оригинална - леко закривена, дясната е изправена от мен.

Не са фабрични barbless, обаче лесно им се мачкат контрите. Много корави. Малко дебели но не фатално. Внимателно ги изправих, защото първата се счупи. Предимство – стеблото при халката накрая е право. Взех най-големия размер, който имаха - №6. Провериха – има и №4 такива куки, но казаха, че в мухарските среди няма да се харчат.
Ето ги сега монтирани на Пантер Мартин №6 – средната на снимката. Очевидно много добре се получава – сравнено с първия ми вариант – дясната на снимката.

Изображение

Изпробвах ги и на някои воблери. Ето снимка на оригиналните воблери:

Изображение

Ето и снимка със сменени тройки:

Изображение

Успях да ги сменя само на два воблера и се скапах тотално, понеже вече не скивам на светлина от лампа. Обаче резултатът е перфектен. Вече ще мога да ги използвам тия воблери.

Изводите – от тия куки №6 стават перфектно за средни блесни и за воблери. За по-големи блесни – като Рублекс №3, са малки и затова не монтирах нито една. За тях си трябват куки №4.
И трябва да се използват тънки халкички, защото ухото не е голямо. На единия от воблерите смених и халкичката, защото куката не влизаше в оригиналната халка.
Обаче са ужасно Остри. Изпонабодох си пръстите яко.

Потребителски аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 274
Регистриран на: пон апр 04, 2011 9:21 am
Местоположение: на реката !!!
Контакти:

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот Paviljon » вт ное 06, 2012 12:14 pm

Определено това ще е следващата модификация и на моите блесни за следващата година при улов на пъстърва! Тройките дори и с премачкани контри си нанасят повече поражения отколкото единична кука без контра :)
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот pitcha » вт ное 06, 2012 5:32 pm

Eто сега какво се получи днес.
Смених тройките на повечето ситни воблери, дето съм ги купувал за пъстървов риболов по реките, а не съм ги използвал изобщо:

Изображение

Две куки сложих само на по-големшките. На по-малките основният критерий е куките да не се пресичат – защото ще се оплитат, като ги хвърляш. Някои воблери си бяха само с една тройка и без това.

Ето схемата – на по-малкия, ако бях сложил две куки, щяха да се оплитат. При по-големия няма такъв проблем:

Изображение

Освен това – когато основната цел е предпазването на рибите – слагаш само задна кука и готово.
За по-големшките воблери ще трябват куки №4. Като имам време ще сменя и тях.

Като ги натъпках обратно в кутиите се установи и едно уникално предимство да са с единични куки – Не Се Оплитат В Кутиите и Много Лесно Се Отделят една от друга!
Всеки, който е киснал в някоя река и се е мъчил с една ръка да извади някоя примамка от някоя кутия, а вместо това е издърпвал цял грозд, се сеща за какво става въпрос. И как се разделят, и как след упорито тръскане - некоя скокне у водата и чао.

Ако се бях сетил по тоя въпрос по-рано – отдавна щях да съм ги сменил. Големи благодарности на колегата teek, че повдигна въпроса.

Потребителски аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 311
Регистриран на: ср май 25, 2011 6:51 pm
Местоположение: София
Контакти:

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот lachezarnb » ср ное 07, 2012 2:10 pm

Леле май верно идва края на света ( 12.12.2012), Димо стана спинингист, а аз почнах да ловя на плувка :D :D :D .
Това разбира са в кръга на майтапа, много полезна тема, само да минат и тестовете на вода, защото по-малките воблери може да си загубят играта. На някои от мойте, още преди време, им махнах предната тройка ( заради заплитането ), и дори това им промени играта.

Очаквам инфо и нови идеи с огромен интерес.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/

Потребителски аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 390
Регистриран на: пон мар 10, 2008 11:51 am
Местоположение: София

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот naso » ср ное 07, 2012 4:49 pm

Важно предимство на единичната кука е, че ако рибата скъса примамката, което се случва често, то устата и не е зашита и може да диша и се храни, докато отпадне примамката. Ако това се случи с тройна кука, рибата е обречена
Гледайки снимките по-горе искам да изкажа мнение, че при воблер, куката трябва да се монтира така, че извивката да сочи назад

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Рекламаpitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот pitcha » ср ное 07, 2012 5:06 pm

lachezarnb написа:Леле май верно идва края на света ( 12.12.2012), Димо стана спинингист, а аз почнах да ловя на плувка :D :D :D . .

Дрън, дрън!
Оная пръчка – Стария Боец - дето я показах в другата тема, не е купувана случайно – от 1976г. Light Spinning rod – баща ми я домъкна от Испания. Ти май си бил наскоро роден по онова време. Бил съм станал..., пък той не бил станал...., пък чакал инфо...

lachezarnb написа:Това разбира са в кръга на майтапа, много полезна тема, само да минат и тестовете на вода, защото по-малките воблери може да си загубят играта.....


Искаш да кажеш, че съм се гърбил напразно, което аз го отхвърлям моментално. Защо иначе ми са безчувствени върховете на пръстите в момента? Тия малки халки ми разказаха играта, а отделно имам по 40 убождания на пръст средно.

Понеже Мишо ми свирна за некой мъчителен риболов в събота – поканен си да ги тестваме тия воблери – да ги видим как ще играят. Некъде по Искъро в дефилето. Абсолютно съм сигурен, че нема да има никъв проблем. Само вземи някоя пръчка с тънко влакно – 0.16, щото на мойте тояги влакната са от 0.20 нагоре и тия малките воблери нема да мърдат изобщо – не заради куките обаче.

naso написа:Гледайки снимките по-горе искам да изкажа мнение, че при воблер, куката трябва да се монтира така, че извивката да сочи назад

Колега Naso - със сигурност си прав по тоя въпрос. Трябва да има значение накъде сочат куките, обаче не бях сигурен как е по-добре. Затова го оставих на случайността. Тестовете ще покажат и е най-лесно да се обърнат.

Потребителски аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 390
Регистриран на: пон мар 10, 2008 11:51 am
Местоположение: София

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот naso » ср ное 07, 2012 5:29 pm

pitcha написа:Изображение
Обаче не помня какъв модел са, защото са купувани отдавна и не са използвани

Тоя у лево е Kangoku Minnow 33S, а икурата у десно е Megabass X30

Потребителски аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 311
Регистриран на: ср май 25, 2011 6:51 pm
Местоположение: София
Контакти:

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот lachezarnb » ср ное 07, 2012 5:53 pm

Понеже Мишо ми свирна за некой мъчителен риболов в събота – поканен си да ги тестваме тия воблери – да ги видим как ще играят. Некъде по Искъро в дефилето.

Едвам ме нави, :D , ама ще трябва да слезем към Карлуково и по-надолу. Най-тънкото ми спинарско влакно е 0.185, ще се поровя да вида дали нямам и едно макаре с 0.16.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/

Потребителски аватар
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 376
Регистриран на: пон окт 12, 2009 12:38 pm
Местоположение: София
Контакти:

Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва

Мнениеот starlight » съб ное 10, 2012 11:14 am

Интересна тема се е заформила :)
Бат Димо, доста игра е паднала докато смениш куките.
Забелязвам обаче, че халките са една идея по-големи от колко би трябвало.
Поне аз така мисля де. Гадното е че по-малките халки по-трудно се сменят :mrgreen:

Чакам резултата от тестовете.

Ха сега един въпрос и от мен...
Блесните и воблерите с една кука, дали ще се закачат по-малко в закачки и камъни ?!
Аз мисля, че да, но искам да чуя и други мнения.

Още от naRiba.comВърни се в “Клуб Балканка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост