БАЛКАНСКА ПЪСТЪРВА – ЗАРИБЯВАНЕ

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Потребителски аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Мнения: 1775
Регистриран на: нед мар 14, 2004 6:00 pm
Контакти:

БАЛКАНСКА ПЪСТЪРВА – ЗАРИБЯВАНЕ

Мнениеот fixxer » ср мар 26, 2014 3:01 pm

Уважаеми колеги,
Риболовен Клуб Балканка - гр.София / http://www.balkanka.bg / организира периодични акции по зарибяване през пролетта и есента, в които пуска балкански пъстърви в избрани от членовете на клуба реки.
Който желае да се включи, може да го направи по един от начините, изброени по-долу:


І-ви вариант – самостоятелно зарибяване /важи за желаещи от цялата страна, а също и за софиянци/
Ако отделен човек или група от хора искат да зарибят някоя река в техния район – можем да им помогнем. Трябва просто да съберат пари и да ги преведат в банковата сметка на клуба /или да ги донесат на наша сбирка/, като ни изпратят съобщение и се обозначат ясно. Тогава ние ще транспортираме рибите във възможно най-близка до тях точка, а и ще могат да използват намалението в цената, което ни е обещано от производителя.
Предаването на рибите се извършва с протокол, придружен от отделна фактура и отделен документ за произхода – издадени на име, което зарибителите посочат , които могат да им послужат като документ пред оторизираните органи при евентална проверка.

ІІ-ри вариант – лично участие в някоя от акциите на клуба
В случай, че някой иска да помогне със средства – той може да го направи, като преведе пари в банкова сметка
Банка: ПИБ
BIC FINVBGSF
IBAN BG90FINV91501015087016

Алтернативно – може да дойде на която и да е сбирка на клуба, на която да дари пари в брой.
Реките ще бъдат запазени в тайна, но са популярни и често посещавани от риболовци.
Изключение се прави, само ако сумата е толкова голяма, че да има смисъл да се зариби отделна река – тогава дарителят определя коя да е реката /може и да не ни казва коя е/, а ние ще осигурим помощ с транспорта и разнасянето, ако той сметне за необходимо.
Всяка друга помощ - например с транспорт - също е добре дошла, защото тогава ще можем да купим повече рибки. Освен ако е само за разнасянето, тъй като то се счита за чест, която трябва да се заслужи. За разнасянето има достатъчно желаещи.
Недостатък на този вариант е, че няма да можем да докажем изразходването на средствата по друг начин, освен като официално публикуваме фактурата за закупуването и документа за произхода и здравния статус на рибите – общо за всички риби - заедно с тези, които ние ще си купим и пуснем. Така отделният дарител няма да разбере къде са отишли точно неговите пари.


Първият от тези варианти е предпочитан от нас, понеже при него няма да има нужда от доказване на изразходените средства. Още по-добре би било, ако желаещите доидат до София или някъде по маршрута и се качат с нас до Тошков Чарк - за да си ги купят лично – така няма да има и съмнения колко рибки са им доставени. Ние ще ги върнем заедно с рибките обратно. Така ще използват отстъпката в цената, с намалени разходи за транcпорта. За нас ползата е, че няма да се разправяме с чужди пари.

ВАЖНО!!!
І-ви вариант важи с изключителна сила и за всички други риболовни клубове. В този случай идването на техен представител до Тошков Чарк е задължително! Той ще носи парите и ще ги купи от името на неговия клуб. Ние само помагаме с транспорта и отстъпката в цената, но акцията става съвместна и ще бъде обявена и финализирана като такава.
Така вероятно ще можем да изкараме по-голяма отстъпка, която ще важи и за индивидуалните участници в акцията.
Тази схема доказано работи чудесно. Изпробвахме я – когато преди няколко години Самоковци доставиха рибките за нашето първо клубно зарибяване.
Считаме, че такива акции са най-добрата форма за обединяване на всички хора, които се вълнуват от оцеляването на Балканската Пъстърва по нашите реки. Струва си да опитаме, нищо че имаме някои различия – по въпроси, които са несъществени. Защото най-същественият въпрос е - Да Я Има Тая Риба все пак. Иначе няма да има за какво да спорим даже.


ТЕХНИЧЕСКИ УСЛОВИЯ И ОГРАНИЧЕНИЯ:
1. Акциите се провеждат през пролетта и есента, тъй като тогава климатичните условия за превоз и разселване са най-подходящи. Възможно е да се организира такава и през лятото, но тогава евентуалните реки за зарибяване трябва да са максимално близо до развъдника, за да не сварим рибките в чувалите при по-дълъг престой в тях.
2. Вероятната цена /най-висока - без отстъпка/ е 10 - 12 стотинки без ДДС за една рибка – за най-малките рибки през пролетта – закупени от Тошков Чарк. Предстои да преговаряме за отстъпката, но винаги са ни давали поне между 10 и 20% повече рибки.
3. За първи вариант - минималното количество за пролетно зарибяване е 1000 рибки – толкова се събират пролетта в един чувал, а чувалите няма да могат да бъдат делени при предаването. /Тези рибки са достатъчни за зарибяване през пролетта на около един - два километра, в зависимост от размера на реката /. Така че един чувал с 1000 рибки ще струва около 120 лева с ДДС, или по-малко – според отстъпката.
През есента рибките са по-големи и е невъзможно да се съберат толкова бройки в чувалите. Ориентировъчно тогава чувалите побират м/у 300 и 500 рибки
4. Рибките трябва да бъдат разнесени и пуснати същия ден – докато е светло.

ВАЖНО!
Датите за зарибяване с избират според метеорологичната обстановка в момента. Пролетните зарибявания е добре да се организират преди средата на месец Май заради факта, че дотогава рибките са най-евтини. След 15-ти май цената скача с 20%. По принцип петък е най-удобният ден - за да може всеки да закара рибките по родните си места.
Ще продължим да организираме подобни акции всяка пролет и всяка есен. Всички, които искат да се включат самостоятелно, трябва да имат предвид при избора на река, че рибките се пускат след оттичането на снежната вода. Пълна информация по всички технически въпроси има на сайта на нашия клуб - http://www.balkanka.bg - в статията ЗАРИБЯВАНЕ С ПЪСТЪРВИ – КЪДЕ, КОГА И КАК.

В по-малките населени места – всеки желаещ може да използва касички за да събере средства.
Всеки, който изяви желание, може да се обърне към Кърцата за контакти и въпроси.


Поканваме и всички производители, доставчици и търговци на риболовно оборудване да се включат, тъй като те са от най-заинтересованите да има риби в Българските реки и водоеми.

На всички, които се включат – обещаваме, че след всяко зарибяване ще публикуваме благодарствен списък с дарителите, без да съобщаваме кой-колко е дал, защото е важно желанието, а възможностите на всеки са различни.

Надяваме се повече Хора да се включат - за да върнем живота в нашите планински реки.
http://naRiba.com
WINNERS DON'T USE DRUGS

БАЛКАНСКА ПЪСТЪРВА – ЗАРИБЯВАНЕ

РекламаПотребителски аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 415
Регистриран на: чет юли 17, 2008 4:17 pm
Местоположение: София

Re: БАЛКАНСКА ПЪСТЪРВА – ЗАРИБЯВАНЕ

Мнениеот misho_tsakov » нед мар 30, 2014 8:56 pm

Този пост си е супер подарък за ЧРД на Кърцата!
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg

Потребителски аватар
atufektchi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 244
Регистриран на: вт апр 13, 2010 9:32 pm
Местоположение: София
Контакти:

ГОЛЯМОТО ПРОЛЕТНО ЗАРИБЯВАНЕ 2014

Мнениеот atufektchi » пет май 30, 2014 2:10 pm

Скъпи колеги, приятели и съмишленици,

Риболовен клуб „Балканка” - гр.София http://www.balkanka.bg организира ежегодната си голяма зарибителна кампания с цел възстановяването и поддържането на популацията от балканска пъстърва в реките и езерата в България. Клубът е набрал известна сума от членски внос, дарения и спонсорство, като се надяваме сумата да нарасне до края на кампанията.
Предлагаме ви да се включите в кампанията, която ще се проведе на 14 юни 2014 г., събота. Ето вариантите, изброени по-долу:

Вариант №1 – лично участие в акцията по зарибяването

В случай, че искате да зарибите избрана от вас река, е добре първо да се свържете с нас на тел. 0886 820015 (Алън Тюфекчи, председател на клуба) или на електронна поща info@balkanka.bg. Предложението ни е следното:
1. След осъществяването на първоначалния контакт събирате пари помежду си и ги превеждате в банковата сметка на клуба, или да ги донесете на нашата сбирка на 5 юни 2014 г. в София, която ще се проведе в ресторант „Ловците” до хотел „Плиска” от 18.30 часа. Ориентировъчната цена за един чувал с 1 000 нулевогодишни балкански пъстървички е около 160 лева без ДДС. Рибките се закупуват от пъстървовото стопанство в „Тошков чарк”, където като традиционен партньор ползваме отстъпка в цената.
2. На 14 юни може да дойдете с нашия зарибителен екип и ваш транспорт до „Тошков чарк”, да разгледате стопанството и технологията за излюпване на пъстървите, да си вземете рибите със собствен транспорт и да ги разселите в избраната от вас река.
3. Има вариант ние да транспортираме рибките със зарибителния бус на клуб „Балканка” по следния маршрут: „Тошков чарк” – Батак - Пещера – Пазарджик – София. Получавате на удобно за вас място по маршрута поръчаните рибки и си ги разселвате на избраната от вас река. В София рибките ще се доставят около 11.30 – 12.00 часа на обяд на последната спирка на автобус №204 в ЖК „Дружба – 2”.
4. Освен доставката на рибите ние осигуряваме: пълна и подробна инструкция в електронен вид за техниката и начините на зарибяване с балканска пъстърва; документ за произход на рибата.
5. Ако сте риболовен клуб или друга организация с интерес към зарибяването, е повече от желателно ваш представител да дойде с нас до „Тошков чарк”, да си носи парите в него и да ги закупи на място от името на своя клуб. В този случай ние само помагаме с транспортирането, но акцията става съвместна и ще бъде обявена като такава.

Вариант №2 – дарение на средства за зарибяване

Ако нямате възможност да участвате пряко в акцията, но желаете да помогнете на зарибителната кампания, може да го направите, като дарите средства. Дарението се извършва или в брой, или в банковата сметка на клуба с основание за внасяне „Дарение за зарибяване с балканска пъстърва”. Подробният отчет на цялата акция ще бъде публикуван на сайта на клуба http://www.balkanka.bg с имената на всички дарители и дарените суми, като по желание дарителят може да остане анонимен и да упоменем само сумата, получена от него. Разбира се, акцията ще бъде придружена и с подробен репортаж със снимки от зарибяването на всички реки. Единственото, което няма да бъде публикувано, са имената на зарибените от нас реки. Те ще бъдат запазени в тайна, но повечето от тях са популярни и често посещавани от риболовци.

Ако дарителят желае да дари по-висока сума, с която има смисъл да се зариби отделна река по негов избор, тогава той ще има право на избор на реката. Ние ще осигурим помощ с транспортирането и зарибяването, стига реката да не се намира в отдалечени погранични райони.

Банковата сметка на Сдружение „Риболовен клуб Балканка” е:

Банка: ПИБ
BIC FINVBGSF
IBAN BG90FINV91501015087016


Ако имате интерес към кампанията по зарибяването, ви каним да се запознаете лично с нас на 5 юни 2014 г. в 18.30 часа в ресторант „Ловците” зад хотел „Плиска” в София.
Досегашната дейност на риболовен клуб „Балканка” включва зарибяване на реките в България с общо 417 000 балкански пъстърви от създаването на клуба през 2011 г. до днес. Само за тази година сме зарибили със 100 000 балкански пъстърви от съвместната ни виртуална игра с „Лидл”, наречена „Дайте шанс на балканката”, както и от партньорството ни с Природен парк „Витоша”.

Технически условия:

1. Рибките се поръчват в бройки, кратни на 1000, тъй като са по 1000 бройки в чувал. Както по-горе споменахме, цената на един чувал е 160 лева без ДДС. Чувалите са пълни до половината с вода, надути са с кислород и са много здраво завързани. Отварят се чак след като бъдат транспортирани до избраната за зарибяване река.
2. Един чувал с 1000 рибки е достатъчен за зарибяване на участък от река с дължина между 1 и 1,5 км в зависимост от дебита на съответната река.
3. Рибките трябва да бъдат разнесени и пуснати същия ден, докато е светло. От досегашния си опит знаем, че издържат живи пакетирани в чувалите най-малко 8 часа.
4. Крайната дата за подаване на заявки е 9 юни, понеделник.
5. Не се приемат заявки за доставка на никакъв друг вид риба, освен балканска пъстърва.
6. Всички въпроси към нас може да зададете или на указаните по-горе координати, или във форума на клуба: http://forum.balkanka.bg/
7. Пълна информация по въпросите на зарибяването с балканска пъстърва може да намерите в нашия сайт в статията „Зарибяване с пъстърви – къде, кога и как?” Ето линк към нея: http://balkanka.bg/index.php/polezno/za ... koga-i-kak

Надяваме се в кампанията да се включат повече хора – за да върнем живота в реките на България.
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg

Още от naRiba.comВърни се в “Клуб Балканка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта