World Fish Migration Day BG - 2016

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

World Fish Migration Day BG - 2016

Мнениеот pitcha » нед май 22, 2016 10:39 am

Здравейте колеги,

Както знаете, вчера - 21.05.2016г., беше Световният ден на миграцията на риби.
Във връзка с това, Риболовен клуб Балканка още през февруари отправи покана до всички Басейнови Дирекции в страната да организират премахването на тяхната територия на басейново управление на поне по един стар бараж, който не изпълнява ролята, за която е изграден, или е даже опасен. В страната има хиляди такива. Някои от тях са брутално вредни за миграцията - например бента на Янтра при Долна Студена.

Бяхме готови да помагаме, ако някоя БД изрази желание да събаряме някой бент.
За съжаление поканата не беше приета. Изглежда у държавните органи все още не е изкристализирала идеята колко е важно да се осигурява възможност за миграция на рибите и другите водни организми. Това много ясно си личи и по издадените досега стотици разрешителни за водовземане на ВЕЦ, които представляват най-непреодолимата преграда за рибите по реките. Тия хора изглежда не осъзнават, че изчезнат ли рибите, ще изчезнат и те. Че и ние заедно с тях, без да сме виновни въобще.

Съжалявайки, че не можем да махнем някой бент, ние преценихме, че другият начин за отбелязване на събитиено е, да вземем да почистим някоя река от боклуците в нея, което е друг основен проблем по реките. По този начин се увеличава проводимостта на речното корито и се подобряват условията за рибите.

Отчитайки, че събитието съвпада с няколко празнични дни, а също и че прогнозата за времето показваше отвратителни дъждове и бури, е оправдано донякъде, че участваха в чистенето на реката общо девет човека. Само донякъде, понеже за истинските майстори на пъстървовия риболов времето въобще няма значение.

Обаче тия девет човека свършиха прекрасна работа. Около 80 столитрови чувала пълни с боклук. Стари черги, чували, пликове, шишета, гума от трактор, та даже и парче от телевизор...

Ето малко от моите снимки:

БОКЛУЦИ:

Изображение

Изображение

Изображение

Христо събира:

Изображение

Видол:

Изображение

ИЗЧИСТЕНАТА РЕКА:

Изображение

Изображение

КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Част от групата:

Изображение

Надявам се и другите участници да качат снимки в темата.

Накрая ще завърша със следното интересно наблюдение - кметицата на селото дори не дойде да види какви ги вършим на нейната територия? И нито един човек от местните не дойде да помогне, въпреки че ги бяхме информирали. Да не говорим, че извадихме и две мрежи...
Надяваме се поне да не хвърлят пак боклуците си в реката.
Честно казано, понякога, след такива събития, ми минава мисълта да вземем да организираме една група под мотото - ДА ВЪРНЕМ БОКЛУКА НА ХОРАТА.

Един от начините да се промени манталитета им може би е - следващия път да изсипем събрания боклук от реката в селото на площада. Кой знае - такова действие може би ще помогне.
А може би - не.
Поздрави

World Fish Migration Day BG - 2016

Рекламаgurnison
новобранец
новобранец
Мнения: 3
Регистриран на: пет мар 04, 2011 5:27 pm

Re: World Fish Migration Day BG - 2016

Мнениеот gurnison » нед май 22, 2016 5:11 pm

страхотна работа сте свършили, държавата трябва да обърне внимание на хора като вас, ама тя няма далавера от тая работа и не и пука, наистина е хубава идеята да стоварите всичко пред кметството да се видят какви свине са, макар че ще е безсмислено, защото боклука ще го събира пак някой друг, сърдечни поздрави и ви пожелавам на цялата група късмета и успеха да са най-верните ви приятели занапред

nigerieca
новобранец
новобранец
Мнения: 30
Регистриран на: вт сеп 30, 2008 5:35 pm

Re: World Fish Migration Day BG - 2016

Мнениеот nigerieca » вт май 24, 2016 7:39 am

И аз съм за боклука да се оставя пред кметството.

Още от naRiba.comВърни се в “Клуб Балканка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост