Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняВкусотии в чинии
Модератор: sapuna
Re: Вкусотии в чинии
Ей това,пие много ракел...
Ми ,да пием по една такава,Наздраве ,на всички, четящи... Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
lozzy.68 написа:Ей това,пие много ракел...
Ко речи?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Вкусотии в чинии
НАЗДРАВЕ !!!GODzillata написа:lozzy.68 написа:Ей това,пие много ракел...
Re: Вкусотии в чинии
Българският език е много богат на диалекти.Някой път се чудя на нещо от С.З.България как да си го преведа. Става и с нагаждане на смисъла.GODzillata написа:lozzy.68 написа:Ей това,пие много ракел...
Ко речи?
Късмет.Всичко е до късмет.
Re: Вкусотии в чинии
А бе и друг път съм писал, на (двойно препечената гроздова - ракел),ама сте гледали повече мезетата,както и да е ... на Всички !!!
Re: Вкусотии в чинии
И като казах мезета,на това,как му ...казвате... ?!?!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Тук му викаме "маца" - от румънски, което значи "черва".lozzy.68 написа:И като казах мезета,на това,как му ...казвате... ?!?!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Вкусотии в чинии
А на това...?!?! ....
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Вкусотии в чинии
На горното МЕЗЕ,ние му казваме БАХУР !!!А по нанадоле...Филе от свинска ,сушена, голяма рибица, .... ?!?!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
lozzy.68 написа:А на това...?!?! ....
Не се виждат нюансите.....филе или пастърма?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Вкусотии в чинии
А по нашия край - Кървавица........... Пие мноооооооооооооого вино!lozzy.68 написа:...............,ние му казваме БАХУР !!!
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Е, не се знае има ли кръв или не....иначе кървавица с кисело зеле...мммммм!Ачо ♣ написа:А по нашия край - Кървавица........... Пие мноооооооооооооого вино!lozzy.68 написа:...............,ние му казваме БАХУР !!!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Вкусотии в чинии
Едро накълцана кървавица. По нашенско я правим мляна на най-едра решетка ,или по-дребно накълцана.
Късмет.Всичко е до късмет.
Re: Вкусотии в чинии
Та значи, Странджа е особено популярна с ястията и мезетата, приготвени от свинско месо:
Етърник - основният продукт за направата на етърници е свински черен дроб. Отново домакините са тези, които с предпочитаните от тях подправки правят от всеки етърник истински шедьовър на гастрономичните изкушения.
Бахур - приготвя се от свински бял дроб, бъбреци, сърце
Пихкья (пача) - сваряват се свинската глава и крака, обезкостяват се и заедно с бульона се оставят на много студено, докато се получи гъста желирана маса. Основна подправка за това ястие е чесъна.
Свински бут - бутовете се изкисват от кръвта цяла нощ и след това обилно се осоляват. Слагат се на дъното на голяма дървена каца. През пролетта се изваждат и се окачват на проветриво място. Най-често тънко отрязаните парченца месо се ядат в сурово състояние, пекат на жар, или се пържат с яйца.
Осолена сланина - използва се като добавка към някои ястия, пече се на шиш или се яде в сурово състояние.
Странджанско дядо - пълни се предварително почистения стомах на прасето със свинска кайма, като отворът се зашива с игла и конец. Осолява се 40 дни и се затиска с камък. Когато изсъхне добре е готов за консумация. Чудесно мезе!
Лопушка (ТОВА СИ Е УНИКАЛНА МЕСТНА РАЗКОШОТИЯ) !!!
Лопушката е особен местен специалитет. Речната риба, след изчистване, се смесва с богата смес от нарязани кромид, сланина, домати, червен пипер, гьозъм. Всичко това се разбърква добре и се увива в листа от лопушка, завързва се и се зарива в гореща пепел, върху която се застила жар. Пече се около 4 часа.
Ако сте били в Странджа и не сте опитали този фантастичен вкус, по-добре потърсете възможност да запълните пропуска си! Това е малко (но, не само )копи ,но не ми се пише ,че съм скапан днес !!!
Етърник - основният продукт за направата на етърници е свински черен дроб. Отново домакините са тези, които с предпочитаните от тях подправки правят от всеки етърник истински шедьовър на гастрономичните изкушения.
Бахур - приготвя се от свински бял дроб, бъбреци, сърце
Пихкья (пача) - сваряват се свинската глава и крака, обезкостяват се и заедно с бульона се оставят на много студено, докато се получи гъста желирана маса. Основна подправка за това ястие е чесъна.
Свински бут - бутовете се изкисват от кръвта цяла нощ и след това обилно се осоляват. Слагат се на дъното на голяма дървена каца. През пролетта се изваждат и се окачват на проветриво място. Най-често тънко отрязаните парченца месо се ядат в сурово състояние, пекат на жар, или се пържат с яйца.
Осолена сланина - използва се като добавка към някои ястия, пече се на шиш или се яде в сурово състояние.
Странджанско дядо - пълни се предварително почистения стомах на прасето със свинска кайма, като отворът се зашива с игла и конец. Осолява се 40 дни и се затиска с камък. Когато изсъхне добре е готов за консумация. Чудесно мезе!
Лопушка (ТОВА СИ Е УНИКАЛНА МЕСТНА РАЗКОШОТИЯ) !!!
Лопушката е особен местен специалитет. Речната риба, след изчистване, се смесва с богата смес от нарязани кромид, сланина, домати, червен пипер, гьозъм. Всичко това се разбърква добре и се увива в листа от лопушка, завързва се и се зарива в гореща пепел, върху която се застила жар. Пече се около 4 часа.
Ако сте били в Странджа и не сте опитали този фантастичен вкус, по-добре потърсете възможност да запълните пропуска си! Това е малко (но, не само )копи ,но не ми се пише ,че съм скапан днес !!!
Re: Вкусотии в чинии
Знае ли някой дали маслената риба замразена докарва растройство,скоро двама колеги се оплакаха.Аз не съм имал проблеми та стана 4уденка.