КАРАКУДА-тайна рецепта

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1187
Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 10:06 pm
Местоположение: София

Re: КАРАКУДА-тайна рецепта

Мнение от jagger1 »

Здравейтве колеги.
Аз малките каракудки ги пускам веднага. Нека си растат. Ами те, животинчетата, не са виновни, че са малкии, по- любопитни и проверяват стръвта по-често. И понеже са още малки момченца и момиченца - пускам ги да си играят свободно и им казвам да извикат каките си, батковците си, мама, тати, ДЯДО, БАБА.... :D . А когато дядо или баба захапе куката .... следва едно боричкане :D и после - зависи дали е на брега дядото или бабата :P .Следва събиране на такъмите и бегом към кухнята. А в кухнята, процедирам така: Изчиствам добре бабата или дядото, осолявам леко и без да я мия - хайде в хладилника (не във фризера!). Там престоява поне 4-5 часа или още по-добре от вечерта до другия ден. След това следва процедура: вадя от хладилника, измивам добре, режа по два начина: или на шайби (около 2 см. дебели), или надлъжно - по дължина на гръбнака. Правя няколко надлъжни разреза до костите (при надлъжно нарязана) и след това следва: малко брашанце в една чиния, смесено с малко сол, и по желание малко черен и червен пипер на вкус (примерно само по една щипка). През това време котлончето е подгряло олиото, в което пускам една лъжичка чисто краве масло (не повече). Маслото придава един изключително приятен аромат след изпържването. :tonqe: Следва търкаляне на парчетата в брашняната смес и престой в това им състояние за около 5-10 мин. (за да може сухото брашно да поеме влагата от рибата и да се овлажни). Следва пържене до златисто, като през всичкото това време на приготовление, биричката се студи в хладилника. Накрая - за да не ви изпревари някой, грабвате най-хубавото парче (ако успеете и две - въпрос на бързина), вадите биричката, отваряте я, капачката заделяте за направа на изкуствена примамка :D и като му седнете, :rolleyes: :drinkers: :smt035 :drinkers: :smt035 :drinkers: ...... Малеее, да ви е сладко :drinkers: Пазете се от котараци ! Те не прощават :lol: :lol:
п.п. Винаги оставям рибата след улов и почистване да престои леко осолена поне 4-5 часа! Винаги след това става по-вкусна. Ако имате възможност да изпържите едновременно две парчета от един и същи водоем, от които едното - току що уловено, а другото - престояло леко осолено поне 4-5 часа, ще разберете завинаги за какво става въпрос :smt023
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5826
Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 10:45 pm

Re: КАРАКУДА-тайна рецепта

Мнение от Ачо ♣ »

jagger1 написа:...
Аз малките каракудки ги пускам веднага. Нека си растат..........
:smt023 :smt023 :smt023
А иначе рецептата е супер,ще се пробва ! :D
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
недялко радков
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 359
Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
Местоположение: Варна

Re: КАРАКУДА-тайна рецепта

Мнение от недялко радков »

За тези,които са хванали повече-нещо различно:вадят се филетата(отстраняват се средната кост,коремните кости и кожата).На 1 кг филе се добавя 0.5 кг мазно свинско месо и 1-2 глави лук.Всичко се смила 2 пъти,за да не се усещат ситните кости,добавя се сол 2 равни супени лъжици,1 пакетче кимион (10 гр),половин пак. черен пипер,1 с.л. червен пипер и по желание ситно нарязан магданоз.Омесва се добре,като по време на месенето се сипва на няколко пъти бира (поема около 100-150 гр)като след всяко сипване се меси докато стегне.Оформят се кюфтета и се пекат на скара.Който опита-повтаря.За кебапчета-без лук и магданоз и малко повече кимион.Стават и от костур и толстолоб
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
Аватар
Поморийския
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 519
Регистриран на: Пон Мар 03, 2008 9:10 pm
Местоположение: Поморие Чикаго

Re: КАРАКУДА-тайна рецепта

Мнение от Поморийския »

bigfisherman написа:
emonik написа:колеги малката каракуда като се по препържи няма нужда от каквито и да са нарези а само царевично брашно и сол всички подправки прецакват вкуса на самата риба.
Каракудата по принцип е с по специфично на вкус месо, Големите каракуди от 0.5кг на горе са по вкусни и от шарана.
:drinkers:
Много точен :
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”