Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухнякак се чисти Паламуд
Модератор: sapuna
как се чисти Паламуд
Вчера си купих замразен паламуд и го изпеках но стана кисел и горчив едновременно. порових се в интернет и видях, че се махала някаква черна ципа. някой знае ли точно какво нека сподели пък да сподели и рецепти. предварително благодаря.
Re: как се чисти Паламуд
черната ципа я имат всички риби, това е черното покритие във коремната кухина лесно се отстранява търкаш с палеца и тя пада... рибите които ги копувам замразени освен чиртана ципа им отстранявам и месото което с кафиникав цвят то горчи и се получава от това че, рибата не е изчистена преди да я замразят...ltivanov написа:Вчера си купих замразен паламуд и го изпеках но стана кисел и горчив едновременно. порових се в интернет и видях, че се махала някаква черна ципа. някой знае ли точно какво нека сподели пък да сподели и рецепти. предварително благодаря.
Паламуда може до го метнеш наскарата става много вкусен...
Ако е по-голям отделяш филетата и ги панираш....
За по-малките паламуди и за скумриите аз използвам една дунаска рецепта за карагьоз която съм я пробвал с различни видове риби и винаги резултата е отличен.... Необходими продукти много сол може и морска но ситна и алуминиево фолио. Късаш от фолиото парче с което ще можеш да завиеш цялата риба разтилаш го на масата и сипваш върху него сол много сол слагаш рибата върху солта и отгоре още сол много сол така че като завиваш рибата да е обгърната от солта от сички страни. Завиваш добре фолиото като внимаваш да не се прокъса и мяташ на скарата да се пече за по 20-25мин от двете страни... Като я свалиш от скарата и я разопаковаш изтупваш я от солта ако искаш можеш да обелиш кожата и да я почистиш и от костите... За сос най често използвам бъркоч който си правя без рецепта зехтин малко лимонов сок чесън и пресен дивисил ако нямам слагам сушен.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Виждам,че малко съм закъснял,но паламуда тепърва почва да идва на трапезата.Та за ципата,става по-точно въпрос за кръвоносната вена която е до централната кост.Ако ще го правите солен,задължително я махате.И то старателно,защото след това в някои комбинации с други храни като яйца и тем подобни се получават натравяния.А иначе палмуда се препоръчва изпържен,на скара става сух.
Рибарската приказка е,лефер на скара,паламуд в тигана.
Рибарската приказка е,лефер на скара,паламуд в тигана.
Re: как се чисти Паламуд
А за почистване веднага след улавянето някой ще сподели ли?
Знам,че рибарите (когато ловят за себе си),веднага след улавянето,докато рибата е жива изчистват хрилете корема, правят прорез преди опашната перка и измиват с морска вода.
Моля,ако може някой по подробно, да опише тази процедура. В момента тя е много актуална!
Въпроса ми е само към знаещите. Благодаря предварително!
Знам,че рибарите (когато ловят за себе си),веднага след улавянето,докато рибата е жива изчистват хрилете корема, правят прорез преди опашната перка и измиват с морска вода.
Моля,ако може някой по подробно, да опише тази процедура. В момента тя е много актуална!
Въпроса ми е само към знаещите. Благодаря предварително!
КОЛЕГИ,СПОДЕЛЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ЗНАНИЯ С НАС !
НЕКА СТАНЕМ И НИЕ ДОБРИ КАТО ВАС !
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !
НЕКА СТАНЕМ И НИЕ ДОБРИ КАТО ВАС !
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !
- rikitikitavi
- разбира нещата
- Мнения: 997
- Регистриран на: Вто Мар 06, 2007 4:29 pm
- Местоположение: Варна
Re: как се чисти Паламуд
Горчиво-киселия вкус е от риби замразени след започване на омекване на месото. С други думи народа продава пресен паламуд до последно и после го замразява и продава за прясно замразен. Паламуд се купува или съвсем пресен или солен.
Ако си в морето и ври от паламуд време за точене на кръвта нямаш. Алтернативата е голяма хладилна чанта с много лед и няколко литра вода вътре да не се мачкат рибите.
Ако рибите са случайни то чистенето е:манаш глава и хриле, кормиш и после с ножа сепиш ципата на корема дето е над гръбнака и приплакваш кръвта.
Ако си в морето и ври от паламуд време за точене на кръвта нямаш. Алтернативата е голяма хладилна чанта с много лед и няколко литра вода вътре да не се мачкат рибите.
Ако рибите са случайни то чистенето е:манаш глава и хриле, кормиш и после с ножа сепиш ципата на корема дето е над гръбнака и приплакваш кръвта.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;