как се чисти Паламуд

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
ltivanov
новобранец
новобранец
Мнения: 6
Регистриран на: Вто Юни 26, 2007 3:54 pm
Местоположение: Sofia

как се чисти Паламуд

Мнение от ltivanov »

Вчера си купих замразен паламуд и го изпеках но стана кисел и горчив едновременно. порових се в интернет и видях, че се махала някаква черна ципа. някой знае ли точно какво нека сподели пък да сподели и рецепти. предварително благодаря.
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 639
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 2:55 pm
Местоположение: Дупница

Re: как се чисти Паламуд

Мнение от Mitak »

ltivanov написа:Вчера си купих замразен паламуд и го изпеках но стана кисел и горчив едновременно. порових се в интернет и видях, че се махала някаква черна ципа. някой знае ли точно какво нека сподели пък да сподели и рецепти. предварително благодаря.
черната ципа я имат всички риби, това е черното покритие във коремната кухина лесно се отстранява търкаш с палеца и тя пада... рибите които ги копувам замразени освен чиртана ципа им отстранявам и месото което с кафиникав цвят то горчи и се получава от това че, рибата не е изчистена преди да я замразят...
Паламуда може до го метнеш наскарата става много вкусен...
Ако е по-голям отделяш филетата и ги панираш....
За по-малките паламуди и за скумриите аз използвам една дунаска рецепта за карагьоз която съм я пробвал с различни видове риби и винаги резултата е отличен.... Необходими продукти много сол може и морска но ситна и алуминиево фолио. Късаш от фолиото парче с което ще можеш да завиеш цялата риба разтилаш го на масата и сипваш върху него сол много сол слагаш рибата върху солта и отгоре още сол много сол така че като завиваш рибата да е обгърната от солта от сички страни. Завиваш добре фолиото като внимаваш да не се прокъса и мяташ на скарата да се пече за по 20-25мин от двете страни... Като я свалиш от скарата и я разопаковаш изтупваш я от солта ако искаш можеш да обелиш кожата и да я почистиш и от костите... За сос най често използвам бъркоч който си правя без рецепта зехтин малко лимонов сок чесън и пресен дивисил ако нямам слагам сушен.
Изображение
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Мнение от milo69 »

ох окапах клавиатурата :lol:
ltivanov
новобранец
новобранец
Мнения: 6
Регистриран на: Вто Юни 26, 2007 3:54 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от ltivanov »

много благодаря. наистина имаше слой месо с по тъмно кафяв цвят и той беше горчивия. ще започна да копувам само изчистена риба.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

вкуса на САМИЯ паламуд е леко такьв :wink: аз сьщо ще препорьчам-повечко миене,чистене и пр..и стига с тия бальшки вьпроси-дай го на жена си да го сготви,па като не може :lol: земи и счупи тьпата тиква,ненужна :lol: :lol: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 869
Регистриран на: Съб Окт 14, 2006 6:33 pm
Местоположение: Варна

Мнение от chipi_ »

:lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Виждам,че малко съм закъснял,но паламуда тепърва почва да идва на трапезата.Та за ципата,става по-точно въпрос за кръвоносната вена която е до централната кост.Ако ще го правите солен,задължително я махате.И то старателно,защото след това в някои комбинации с други храни като яйца и тем подобни се получават натравяния.А иначе палмуда се препоръчва изпържен,на скара става сух.
Рибарската приказка е,лефер на скара,паламуд в тигана.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Мнение от milo69 »

тази вена до централната кост при всички риби трябва да се маха, защото там най-много се задържа кръв
traw-ler
новобранец
новобранец
Мнения: 34
Регистриран на: Чет Юни 19, 2014 10:43 am
Местоположение: Ямбол

Re: как се чисти Паламуд

Мнение от traw-ler »

А за почистване веднага след улавянето някой ще сподели ли?
Знам,че рибарите (когато ловят за себе си),веднага след улавянето,докато рибата е жива изчистват хрилете корема, правят прорез преди опашната перка и измиват с морска вода.
Моля,ако може някой по подробно, да опише тази процедура. В момента тя е много актуална!
Въпроса ми е само към знаещите. Благодаря предварително!
:drinkers:
КОЛЕГИ,СПОДЕЛЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ЗНАНИЯ С НАС !
НЕКА СТАНЕМ И НИЕ ДОБРИ КАТО ВАС !
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Мар 06, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: как се чисти Паламуд

Мнение от rikitikitavi »

Горчиво-киселия вкус е от риби замразени след започване на омекване на месото. С други думи народа продава пресен паламуд до последно и после го замразява и продава за прясно замразен. Паламуд се купува или съвсем пресен или солен.
Ако си в морето и ври от паламуд време за точене на кръвта нямаш. Алтернативата е голяма хладилна чанта с много лед и няколко литра вода вътре да не се мачкат рибите.
Ако рибите са случайни то чистенето е:манаш глава и хриле, кормиш и после с ножа сепиш ципата на корема дето е над гръбнака и приплакваш кръвта.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”