Рибни кюфтета

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5499
Регистриран на: пет сеп 09, 2005 12:25 am
Местоположение: Перник

Рибни кюфтета

Мнениеот Николай Неделков » чет ное 08, 2007 5:05 pm

Колеги решил съм да правя рибни кюфтета, та искам да попитам нещо относно каймата.Удачно ли е да смесвам костур(одран) и каракуда или ше е по-добре каракуда и шаран? А ако някой знае и някоя по "ПИВКА" рецепта за кюфтаците,моля да сподели :roll: А и трябва ли да обезкостявам рибата преди да я смилам с машинката?

Рибни кюфтета

Реклама



Потребителски аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11757
Регистриран на: вт сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Контакти:

Мнениеот sapuna » чет ное 08, 2007 5:36 pm

500 г риба (в идеалния вариант е филе, но и с дребна риба също става)
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър

Рибата се смила с месомелачка.Желателно е да се повтори. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (картофено пюре,лзтеница с боб или каквото ви дойде на ум).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.

За костици не се притеснявай-меленето и пърженето почти ги анулира!
Избягвай дънни риби-в повечето случаи имат дъх на тиня,а след термична обработка той изпъква още повече! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............

Потребителски аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5499
Регистриран на: пет сеп 09, 2005 12:25 am
Местоположение: Перник

Мнениеот Николай Неделков » чет ное 08, 2007 5:58 pm

мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа :wink:

наблюдател
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 749
Регистриран на: чет апр 05, 2007 3:38 pm
Местоположение: Недко Митев - Смолян

Мнениеот наблюдател » чет ное 08, 2007 6:52 pm

nikejo написа:мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа :wink:


Бих ти препоръчал точно обратното - кокаливата каракуда на кюфтета, а филенцата от костур - пържени.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи

IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак

Потребителски аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5499
Регистриран на: пет сеп 09, 2005 12:25 am
Местоположение: Перник

Мнениеот Николай Неделков » чет ное 08, 2007 7:00 pm

наблюдател написа:
nikejo написа:мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа :wink:


Бих ти препоръчал точно обратното - кокаливата каракуда на кюфтета, а филенцата от костур - пържени.




и аз такова нещо бях подочул , ама ако ги смеля ЗАЕДНО :?: костура и каракудата :roll:
Последна промяна от Николай Неделков на чет ное 08, 2007 7:03 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stoned
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 110
Регистриран на: нед юли 03, 2005 9:59 am
Местоположение: Варна

Мнениеот stoned » чет ное 08, 2007 7:01 pm

наблюдател написа:
nikejo написа:мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа :wink:


Бих ти препоръчал точно обратното - кокаливата каракуда на кюфтета, а филенцата от костур - пържени.


И аз съм ял от каракуда не един път и доста ми харесват, мели се направо с костите няколко пъти на най ситното.След това и сосче ако си направиш и ммммммм.
ЗАРИБЕН

Реклама



Потребителски аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2830
Регистриран на: съб мар 24, 2007 10:37 pm
Местоположение: София

Мнениеот MITKO70 » чет ное 08, 2007 7:10 pm

Да се включа и аз.Снощи правих от каракуда и платика/имах ги на филе в фризера/и станаха перфектни.От каракуда стават много добри кюфтета.Адаша е прав обаче ако мирише на тиня не става.Трябва да си сигурен в материала,мойта е от Искъра и е без грешка.Костура според мен не го съсипвай ,той си е супер и така,а и е с бяло месо и е по-сухо за кайма.А за маслото него знаех ,ще го пробвам.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение

Потребителски аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1076
Регистриран на: нед ное 21, 2004 2:58 pm
Местоположение: карлово
Контакти:

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот ivan_yo » чет ное 08, 2007 7:12 pm

nikejo написа:Колеги решил съм да правя рибни кюфтета, та искам да попитам нещо относно каймата.Удачно ли е да смесвам костур(одран) и каракуда или ше е по-добре каракуда и шаран? А ако някой знае и някоя по "ПИВКА" рецепта за кюфтаците,моля да сподели :roll: А и трябва ли да обезкостявам рибата преди да я смилам с машинката?


Кажи ми размерите на решетката на твоята месомелачка, да ти направя аз една решетка като моята и мелиш напрлаво като ПАСТЕТ.
Това е решетка с около 300отвора ф2мм. Никакви кости не се чувстват в пастета, смесваш с 30%сланина и съшщия процент крехтина и...грабвай бирата с тези топли кюфтета и наздраве. Крехтината и сланината можеш да заместиш с картофено пюре. Изображение
Последна промяна от ivan_yo на чет ное 08, 2007 7:17 pm, променено общо 1 път.
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ

Потребителски аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 726
Регистриран на: пон авг 06, 2007 3:47 pm
Местоположение: Ловеч

Мнениеот paceto67 » чет ное 08, 2007 7:16 pm

Рибни кюфтета
интернационална кухня, основни ястия с месо


ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
500 г рибно филе
1 глава лук
100 г сух бял хляб
4 с.л. мляко
4 с.л. доматено пюре
2 с.л. краве масло или маргарин
сол и черен пипер на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Смелете рибните филета, добавете ситно нарязания лук и хляба, предварително накиснат в млякото и изстискан, подправете със сол и черен пипер и добре разбъркайте. От получената смес оформете неголеми кюфтета, сложете ги в стъклен съд , добавете доматеното пюре и маслото и печете 10-15 мин при 100%, като рабъркате веднъж по време на готвене.
:drinkers:

Потребителски аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1603
Регистриран на: чет дек 07, 2006 7:58 pm
Местоположение: Razgrad

Мнениеот dimitar_ » чет ное 08, 2007 7:39 pm

Рецептите няма да ги коментирам , защото докато ги четеш се "облизваш" , иначе аз кюфтетата ги правя от таранка (каракуда), която е между 150 и 300 гр. , а това е наказание да се яде печена , просто чаталести кости дал господ , иначе адаша е прав за това , че трябва да се внимава да не миреше на тиня , тогава и котака не ще кюфтаците... !
А на теб Ванка , за другата среща ще си поръчам една решетка , ние я говорим още от първата , но от рибарлък не остава време , та машинката ми е №10 , ако трябва ще ти кажа и диаметъра на решетката , но това са едни от най - разпространените и сигурно го знаеш .

Потребителски аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1076
Регистриран на: нед ное 21, 2004 2:58 pm
Местоположение: карлово
Контакти:

Мнениеот ivan_yo » чет ное 08, 2007 7:53 pm

dimitar_ написа:Рецептите няма да ги коментирам , защото докато ги четеш се "облизваш" , иначе аз кюфтетата ги правя от таранка (каракуда), която е между 150 и 300 гр. , а това е наказание да се яде печена , просто чаталести кости дал господ , иначе адаша е прав за това , че трябва да се внимава да не миреше на тиня , тогава и котака не ще кюфтаците... !
А на теб Ванка , за другата среща ще си поръчам една решетка , ние я говорим още от първата , но от рибарлък не остава време , та машинката ми е №10 , ако трябва ще ти кажа и диаметъра на решетката , но това са едни от най - разпространените и сигурно го знаеш .
и все пак дай ми големия(външния)диаметар и диаметара на отвора в средата за всеки случай че след закалката нете знам ако има нещо което дане отговаря :roll: как ще го поправиш :wink: давай да я почвам още утре
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ

Реклама



Потребителски аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2830
Регистриран на: съб мар 24, 2007 10:37 pm
Местоположение: София

Мнениеот MITKO70 » чет ное 08, 2007 10:46 pm

Пробвах съвета на адаша Сапуна 1971 с маслото.От снощи беше останала кайма за 6-7кюфтета и ги направих с маслото,станаха по-сочни и то печени на грил тиган.Евала за идеята.Ще пробам и решетката на колегата Иван /не е проблем изработката,с метали се занимаваме толкова време :wink: :) /но не са ли много малки 2мм. отворите.То при стандартната решетка се задръства понякога от кожата на рибата и други меса.Трябва и решетката и ножа да са закалени и шлайфани,ще опитам.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение

Жоро
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 125
Регистриран на: ср дек 20, 2006 10:26 am
Местоположение: Добрич

Мнениеот Жоро » чет ное 08, 2007 10:50 pm

така ли не можеш да измислиш нещо друго,та точно кифтета? след такав улов като твоя,бих я раздал,но не и похабил.кифте от риба?

Потребителски аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5499
Регистриран на: пет сеп 09, 2005 12:25 am
Местоположение: Перник

Мнениеот Николай Неделков » пет ное 09, 2007 8:56 am

Жоро написа:така ли не можеш да измислиш нещо друго,та точно кифтета? след такав улов като твоя,бих я раздал,но не и похабил.кифте от риба?



костура не го "хабя" , и съм раздавал и си го папам по една рецепта за бяла риба, дето sapuna1971 ми даде, на фурна с гъби, става приказка, ... идеята ми беше за каракудите,щото имам още от лятото един голям прик в камерата, а каракудите не са малки за да ги препържа, а ако се пробвам да ги пържа и ям, си е чисто наказание, така че май каймата от каракуда ще е най-доброто което може да й се случи на тая риба :roll:

Потребителски аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2830
Регистриран на: съб мар 24, 2007 10:37 pm
Местоположение: София

Мнениеот MITKO70 » пет ное 09, 2007 10:03 am

Точно така Ники.Каракудата я прави на филе да отпаднат гръбнака и ребрата и другото е ясно.Имам 2плика костур във фризера,ще ми кажеш ли рецептата на адаша ,или него да питам :)
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта