Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРибни кюфтета
Модератор: sapuna
- Николай Неделков
- учете се от него
- Мнения: 5489
- Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
- Местоположение: Перник
Рибни кюфтета
Колеги решил съм да правя рибни кюфтета, та искам да попитам нещо относно каймата.Удачно ли е да смесвам костур(одран) и каракуда или ше е по-добре каракуда и шаран? А ако някой знае и някоя по "ПИВКА" рецепта за кюфтаците,моля да сподели А и трябва ли да обезкостявам рибата преди да я смилам с машинката?
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
500 г риба (в идеалния вариант е филе, но и с дребна риба също става)
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър
Рибата се смила с месомелачка.Желателно е да се повтори. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (картофено пюре,лзтеница с боб или каквото ви дойде на ум).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.
За костици не се притеснявай-меленето и пърженето почти ги анулира!
Избягвай дънни риби-в повечето случаи имат дъх на тиня,а след термична обработка той изпъква още повече!
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър
Рибата се смила с месомелачка.Желателно е да се повтори. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (картофено пюре,лзтеница с боб или каквото ви дойде на ум).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.
За костици не се притеснявай-меленето и пърженето почти ги анулира!
Избягвай дънни риби-в повечето случаи имат дъх на тиня,а след термична обработка той изпъква още повече!
- Николай Неделков
- учете се от него
- Мнения: 5489
- Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
- Местоположение: Перник
мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- разбира нещата
- Мнения: 749
- Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 3:38 pm
- Местоположение: Недко Митев - Смолян
Бих ти препоръчал точно обратното - кокаливата каракуда на кюфтета, а филенцата от костур - пържени.nikejo написа:мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
- Николай Неделков
- учете се от него
- Мнения: 5489
- Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
- Местоположение: Перник
наблюдател написа:Бих ти препоръчал точно обратното - кокаливата каракуда на кюфтета, а филенцата от костур - пържени.nikejo написа:мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа
и аз такова нещо бях подочул , ама ако ги смеля ЗАЕДНО костура и каракудата
Последно промяна от Николай Неделков на Чет Ное 08, 2007 7:03 pm, променено общо 1 път.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- stoned
- научил се да хвърля
- Мнения: 110
- Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 9:59 am
- Местоположение: Варна
И аз съм ял от каракуда не един път и доста ми харесват, мели се направо с костите няколко пъти на най ситното.След това и сосче ако си направиш и ммммммм.наблюдател написа:Бих ти препоръчал точно обратното - кокаливата каракуда на кюфтета, а филенцата от костур - пържени.nikejo написа:мерси много, значи ще използвам само костур, а каракудата ще пържа
ЗАРИБЕН
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Да се включа и аз.Снощи правих от каракуда и платика/имах ги на филе в фризера/и станаха перфектни.От каракуда стават много добри кюфтета.Адаша е прав обаче ако мирише на тиня не става.Трябва да си сигурен в материала,мойта е от Искъра и е без грешка.Костура според мен не го съсипвай ,той си е супер и така,а и е с бяло месо и е по-сухо за кайма.А за маслото него знаех ,ще го пробвам.
Всичко може,но не всеки го можe.
- ivan_yo
- разбира нещата
- Мнения: 1076
- Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 2:58 pm
- Местоположение: карлово
Re: Рибни кюфтета
Кажи ми размерите на решетката на твоята месомелачка, да ти направя аз една решетка като моята и мелиш напрлаво като ПАСТЕТ.nikejo написа:Колеги решил съм да правя рибни кюфтета, та искам да попитам нещо относно каймата.Удачно ли е да смесвам костур(одран) и каракуда или ше е по-добре каракуда и шаран? А ако някой знае и някоя по "ПИВКА" рецепта за кюфтаците,моля да сподели А и трябва ли да обезкостявам рибата преди да я смилам с машинката?
Това е решетка с около 300отвора ф2мм. Никакви кости не се чувстват в пастета, смесваш с 30%сланина и съшщия процент крехтина и...грабвай бирата с тези топли кюфтета и наздраве. Крехтината и сланината можеш да заместиш с картофено пюре.
Последно промяна от ivan_yo на Чет Ное 08, 2007 7:17 pm, променено общо 1 път.
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
Рибни кюфтета
интернационална кухня, основни ястия с месо
ПОРЦИИ: 2
ПРОДУКТИ:
500 г рибно филе
1 глава лук
100 г сух бял хляб
4 с.л. мляко
4 с.л. доматено пюре
2 с.л. краве масло или маргарин
сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Смелете рибните филета, добавете ситно нарязания лук и хляба, предварително накиснат в млякото и изстискан, подправете със сол и черен пипер и добре разбъркайте. От получената смес оформете неголеми кюфтета, сложете ги в стъклен съд , добавете доматеното пюре и маслото и печете 10-15 мин при 100%, като рабъркате веднъж по време на готвене.
интернационална кухня, основни ястия с месо
ПОРЦИИ: 2
ПРОДУКТИ:
500 г рибно филе
1 глава лук
100 г сух бял хляб
4 с.л. мляко
4 с.л. доматено пюре
2 с.л. краве масло или маргарин
сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Смелете рибните филета, добавете ситно нарязания лук и хляба, предварително накиснат в млякото и изстискан, подправете със сол и черен пипер и добре разбъркайте. От получената смес оформете неголеми кюфтета, сложете ги в стъклен съд , добавете доматеното пюре и маслото и печете 10-15 мин при 100%, като рабъркате веднъж по време на готвене.
- dimitar_
- сериозен играч
- Мнения: 1603
- Регистриран на: Чет Дек 07, 2006 7:58 pm
- Местоположение: Razgrad
Рецептите няма да ги коментирам , защото докато ги четеш се "облизваш" , иначе аз кюфтетата ги правя от таранка (каракуда), която е между 150 и 300 гр. , а това е наказание да се яде печена , просто чаталести кости дал господ , иначе адаша е прав за това , че трябва да се внимава да не миреше на тиня , тогава и котака не ще кюфтаците... !
А на теб Ванка , за другата среща ще си поръчам една решетка , ние я говорим още от първата , но от рибарлък не остава време , та машинката ми е №10 , ако трябва ще ти кажа и диаметъра на решетката , но това са едни от най - разпространените и сигурно го знаеш .
А на теб Ванка , за другата среща ще си поръчам една решетка , ние я говорим още от първата , но от рибарлък не остава време , та машинката ми е №10 , ако трябва ще ти кажа и диаметъра на решетката , но това са едни от най - разпространените и сигурно го знаеш .
- ivan_yo
- разбира нещата
- Мнения: 1076
- Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 2:58 pm
- Местоположение: карлово
и все пак дай ми големия(външния)диаметар и диаметара на отвора в средата за всеки случай че след закалката нете знам ако има нещо което дане отговаря как ще го поправиш давай да я почвам още утреdimitar_ написа:Рецептите няма да ги коментирам , защото докато ги четеш се "облизваш" , иначе аз кюфтетата ги правя от таранка (каракуда), която е между 150 и 300 гр. , а това е наказание да се яде печена , просто чаталести кости дал господ , иначе адаша е прав за това , че трябва да се внимава да не миреше на тиня , тогава и котака не ще кюфтаците... !
А на теб Ванка , за другата среща ще си поръчам една решетка , ние я говорим още от първата , но от рибарлък не остава време , та машинката ми е №10 , ако трябва ще ти кажа и диаметъра на решетката , но това са едни от най - разпространените и сигурно го знаеш .
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Пробвах съвета на адаша Сапуна 1971 с маслото.От снощи беше останала кайма за 6-7кюфтета и ги направих с маслото,станаха по-сочни и то печени на грил тиган.Евала за идеята.Ще пробам и решетката на колегата Иван /не е проблем изработката,с метали се занимаваме толкова време /но не са ли много малки 2мм. отворите.То при стандартната решетка се задръства понякога от кожата на рибата и други меса.Трябва и решетката и ножа да са закалени и шлайфани,ще опитам.
Всичко може,но не всеки го можe.
- Николай Неделков
- учете се от него
- Мнения: 5489
- Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
- Местоположение: Перник
Жоро написа:така ли не можеш да измислиш нещо друго,та точно кифтета? след такав улов като твоя,бих я раздал,но не и похабил.кифте от риба?
костура не го "хабя" , и съм раздавал и си го папам по една рецепта за бяла риба, дето sapuna1971 ми даде, на фурна с гъби, става приказка, ... идеята ми беше за каракудите,щото имам още от лятото един голям прик в камерата, а каракудите не са малки за да ги препържа, а ако се пробвам да ги пържа и ям, си е чисто наказание, така че май каймата от каракуда ще е най-доброто което може да й се случи на тая риба
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;