Рибни кюфтета

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15240
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re:

Мнениеот GODzillata » ср авг 27, 2008 9:05 pm

sapuna написа:500 г риба (в идеалния вариант е филе, но и с дребна риба също става)
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър

Рибата се смила с месомелачка.Желателно е да се повтори. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (картофено пюре,лзтеница с боб или каквото ви дойде на ум).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.

За костици не се притеснявай-меленето и пърженето почти ги анулира!
Избягвай дънни риби-в повечето случаи имат дъх на тиня,а след термична обработка той изпъква още повече! :wink:


Провокиран от тази рецепта и унил от недащния Дунав, вчера скокнах на язовир Полетковци за начесване на крастата и с твърдото намерение да опитам и аз тези рибни кюфтенца. :mrgreen:
Сега ще онагледя рецептата.

Всичко започва с отиване на водоем и мятане на въдицата :wink: :
Изображение

Следва улов на таранки
Изображение

Големите се отделят за кИфтетата
Изображение

Малките отиват да стават големи
Изображение

А големите стават на кайма
Изображение

След това се смилат и няколко варени картофа
Изображение

И магданоз (ако ви остане, може да го ползвате за улов на толстолоб :mrgreen: )
Изображение

Смилате и лук, накисвате две филийки хляб в мляко и омешвате всичко
Изображение

После овалвате в галета, в яйцето, пак в галета и хоп в тигана
Изображение

Докато получите това и отворите студената бира :drinkers:
Изображение

НО! Докато дойдете до раздела "кеф", ви трябват около 10-на часа риболов, после 7-8 часа за чистене на 4 кг. таранка, смилане, приготвяне на каймата и пържене - направо да му се отще на човек. :roll:
Да не говорим, че въпреки че рибите бяха смлени през ръчна машина, после на електрическа и накрая на чопър, дори и след изпържването се усещаха и намираха костици, което направи яденето много предпазливо и лишено от удоволствие.
В заключение - крайния продукт изглежда апетитно, но е трудоемък и рисков за ядене, т.е. - никога повече няма да го правя! :lol:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Re:

Реклама



Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11592
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот КИРО » ср авг 27, 2008 10:03 pm

Голям мързел си.Щом е готино пак ще до направиш.Кво е туй ,няма повече.
Рибаря си лови рибата,чисти си я,приготвя я по-най необикновенния начин,и я поднася на жената.
Че утре пак да те пусне за риба.
Абе при мен и това вече не върви,тъй че,утре рано сабалям ще бягам.Казах,че колата е на ремонт у комшията,тъй че няма да ме усети. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА

Потребителски аватар
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: ср дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот Бачо Илия » чет авг 28, 2008 12:10 am

Жена ми чисти 7 кила каракуди за около час ( без миенето). Иначе понятието "кюфтета от каракуда" е пълна отврат и гадост по отношение на каквито и да е "кулинарни" експерименти :? :? :?
Изображение

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15240
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот GODzillata » чет авг 28, 2008 7:53 am

КИРО написа:Рибаря си лови рибата,чисти си я,приготвя я по-най необикновенния начин,и я поднася на жената.
Че утре пак да те пусне за риба.


:smt023:
Абсолютно вярно! :lol:

@ИДА, явно с течение на годините жена ти е добила тренинг. :wink:
Но на нашия екип (аз, жената и тъщата) ни отне адски много време за нещо, което определено не си струваше.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

vesa75
новобранец
новобранец
Мнения: 11
Регистриран на: нед май 24, 2009 9:10 pm
Местоположение: Montana

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот vesa75 » пон юни 28, 2010 9:43 am

здравейте,имам в фризера голямо количество риба ;платика и каракуда ,кажете ми какво да я направя,нея искат пържена :( мислех да я смелям на каима за кюфтета ,но ако имате идеи моля пишете ми,чух че платиката можела да се консервира...ама как?

Потребителски аватар
emsi
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 131
Регистриран на: пет окт 31, 2008 6:27 pm
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот emsi » пон юни 28, 2010 7:01 pm

vesa75 написа:здравейте,имам в фризера голямо количество риба ;платика и каракуда ,кажете ми какво да я направя,нея искат пържена :( мислех да я смелям на каима за кюфтета ,но ако имате идеи моля пишете ми,чух че платиката можела да се консервира...ама как?

РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/

Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!! Тази рецепта на Бачо Илия е велика.
Изображение
Фланелката на ЛОКОМОТИВ Пловдив не се носи на тялото,а на ДУШАТА!!!

Re: Рибни кюфтета

Реклама



lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13254
Регистриран на: пон фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот lusienn » нед юли 11, 2010 4:19 pm

Изображение Това е от платика,картофи и подправки-рибата се сварява и обезкостява-доста чанч,после се смесва с картофите и се панира.Екстра мезе-няма никакви забележки :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.

Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: пет дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Контакти:

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот Margatyna » пет дек 03, 2010 4:48 pm

450 гр филе от риба, смляно (red snapper, cod, salmon- mix) ред снапър, треска, сьомга или микс
1 червена чушка
1 яйце
половин връзка зелен лук, накълцан ан ситно
1/2 чаена чаша галета или натрошен хляб
1 чаена л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 чаена л. кориандър (семенца от силантро, смлени)
връзка силантро или магданоз
сол и пипер

Филетата риба се смилат в блендер.
Всичко се омесва добре. Оставя се да престои най-малко 2 часа в хладилник.Оформят се кюфтета, отупват се в брашно и се пържат.


Изображение

Потребителски аватар
Hardi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 200
Регистриран на: чет фев 19, 2009 1:02 pm
Местоположение: Ст.Загора-Гълъбово

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот Hardi » съб дек 04, 2010 10:49 am

Колеги да попитам и аз,от мазен шаран(но не мирише на тиня) ще станат ли кюфтаци,и по какъв начин да ги направя?

Ribko
фен клуб-скобар
Мнения: 1751
Регистриран на: съб дек 26, 2009 6:23 pm
Местоположение: София

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот Ribko » съб дек 04, 2010 10:18 pm

Мисля че направени от филе, рибните кюфтенца ще са по арни, ще пробвам в най-скоро време ! :drinkers:
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !

Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: пет дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Контакти:

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот Margatyna » нед дек 05, 2010 2:13 am

Ribko написа:Мисля че направени от филе, рибните кюфтенца ще са по арни, ще пробвам в най-скоро време ! :drinkers:



Абе, Рибко, филе от какво!? кенгуро, алигатор, щраус, шаран, сом, цаца................. Каква риба по-точно!?;)))))))


@ Харди: Относна кюфтетата от шаран -опържи си шаранчето и не се занимавай с кюфтета :drinkers:

Re: Рибни кюфтета

Реклама



Потребителски аватар
Black sea_fb
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 248
Регистриран на: чет сеп 09, 2010 5:03 pm
Местоположение: Varna

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот Black sea_fb » нед дек 05, 2010 9:50 am

Несам ял досега но много скоро ще ги пробвам

Ribko
фен клуб-скобар
Мнения: 1751
Регистриран на: съб дек 26, 2009 6:23 pm
Местоположение: София

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот Ribko » нед дек 05, 2010 10:44 am

Margatyna написа:
Ribko написа:Мисля че направени от филе, рибните кюфтенца ще са по арни, ще пробвам в най-скоро време ! :drinkers:



Абе, Рибко, филе от какво!? кенгуро, алигатор, щраус, шаран, сом, цаца................. Каква риба по-точно!?;)))))))


@ Харди: Относна кюфтетата от шаран -опържи си шаранчето и не се занимавай с кюфтета :drinkers:

Филе от пангасиус, тилапия, мерлуза, такиви филенца ям най-често, РИБНИ, ти може и с щраусово или алигаторско да пробваш !...
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !

krasi810
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: вт окт 13, 2009 7:40 am

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот krasi810 » вт мар 05, 2013 10:44 am

vesa75 написа:
здравейте,имам в фризера голямо количество риба ;платика и каракуда ,кажете ми какво да я направя,нея искат пържена :( мислех да я смелям на каима за кюфтета ,но ако имате идеи моля пишете ми,чух че платиката можела да се консервира...ама как?

РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/

Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!! Тази рецепта на Бачо Илия е велика.

da stava napravix tazi recepta no ima malak problem ribata se razvarqva stava na ka6a i sled tova burkanite sa mnogo ama mnogo kiseli po4ti ne se qdq

tinoo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 105
Регистриран на: вт дек 06, 2011 8:21 pm

Re: Рибни кюфтета

Мнениеот tinoo » вт мар 05, 2013 8:27 pm

най-вкусните кИфтета,които съм хапвал,са от червеноперка..
моя колега ги приготвя така:обезкостява рибата,след това,
без да я мели я смесва с народна кайма за скара в съотношение
1 към 3 или 4,като прибавя само лук...пече ги на скара и стават мозък :mrgreen:
прави от всякаква риба,но от червеноперка са най-яки...

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост