Сосове

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Na_Sluka
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: Сря Ное 28, 2007 11:09 am
Местоположение: Монтана

Сосове

Мнение от Na_Sluka »

Здравейте колеги.Кажете някой сосове коите използвате
за рибата :)

Весели празници :partyman:
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1779
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:02 pm
Местоположение: Сливен

Мнение от grandal_331 »

Морските имат един сос -СКОРДАЛЯ-пасиран чесън-настъргани орехи -оцет и копър :lol: Само за пържена риба :D :!:
Аватар
Na_Sluka
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: Сря Ное 28, 2007 11:09 am
Местоположение: Монтана

Мнение от Na_Sluka »

grandal_331 написа:Морските имат един сос -СКОРДАЛЯ-пасиран чесън-настъргани орехи -оцет и копър :lol: Само за пържена риба :D :!:

Мерси колега още тая вечер ще го пробрам
А ако знаеш и други кажи няма да са ми в излишък :lol:
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1699
Регистриран на: Вто Юли 24, 2007 12:49 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

магданоз и чесън ! мноооого ;))
като свършиш с пърженето на рибата в същта мазнина леко мнооого леко ги запържваш !
казаха ми я колеги от Сливен специално за американския сом :))
пробвана е и с амур и с шаран !
няма наяждане :)))
да ти е сладко !
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1523
Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
Местоположение: Варна - Враца

Мнение от чуруликпенчо »

Морските имат един сос -СКОРДАЛЯ-пасиран чесън-настъргани орехи -оцет и копър Laughing Само за пържена риба Very Happy Exclamation
..........и мааааалко галета или сух хляб в него....... :D :D :D
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Сосове

Мнение от babushka »

Една година по-късно. За да не отварям нова тема, зравейте рибари - кулинари!

Ето нещо от мен.
Сосове за дребна риба.

Пикантен сос с чесън: една глава изчистен чесън, една глава лук, един стрък праз, една настъргана ябълка, едно бурканче кисело мляко - изцедено през марля, сол, магданоз, копър, 3 супени лъжици олио, 2 яйца и рибен бульон или зеленчуков - готов едно пакетче/5г/.
Счукваме чесъна в хаванче с малко сол, обеленият праз и лук се задушават до омекване в сгорещено олио, долива се бульона и след като се получи омекотяването се претрива в сито, добавяме счукания чесън и настърганата ябълка. Отделно - разбиваме киселото мляко с яйцата към сместта прибавяме лучената каша и ситно нарязания магданоз и копър и готово.

Пикантен сос с домати :
Един килограм домати, няколко червени пиперки, един - два моркова, лимонов сок или оцет, щипка счукан карамфил,
малко канела, малко натрошени орехи, олио , сол, една лъжица лютеница, една-две лъжици захар. Така както са изброени продуктите, ситно нарязани се слагат в тиган със сгорещено олио и се запържват докато сместта се сгъсти.
Слага се бульона и се оставя на тих огън малко да поври, докато стане гъста каша. Този сос е падходящ за пържен сафрид или пържени средно-големи рибки, сосът може да се поднася отделно или се залива рибата с него.

Зеленчуково - майонезен сос:
Приготвям - една чаша олио и едно яйце, включвам миксера и забърквам майонезата. Нарязвам ситно един стрък праз, малка глава лук, два моркова, една лъжица захар, лимонов сок от 1/2 лимон, черен пипер, сол на вкус, една чаша бяло вино и скилидка чесън, по жилание. Всичко това го размесвам с миксера или с вилица, иска яко бъркане, докато сместа стане гладка. Сервира се отделно в купичка.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
outsider 59
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 396
Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 9:33 pm
Местоположение: Силистра,на Реката

Re: Сосове

Мнение от outsider 59 »

Ако позволите.... Светъл сос за варена риба-в 2 лж олио запържвам 2лж брашно до светло кафяво,прибавям 2чч рибен бульон и така 10-12 мин да се сгъсти след което подправям с чисто масло,лимонов сок,сол и чер пипер. Сос за пражена разна риба-в олиото където съм пържил рибата наливам 2чч пилешки или зеленчуков бульон от кубче,като заври го махам от огъня и слагам 1 връзка магданоз на тютюн със счукана голяма глава чесън,оставям го да почине след което подправям с лим сок или оцет и сол на вкус !бульона е солен!.Със това заливам рибата предварително подредена във съд от иенско стъкло. Испански сос за пражена едра риба-във 3сл олио задушавам 2гл лук със 2 настъргани моркова след което прибавям кило домати настъргани на ренде като заври към това прибавям 2 кубчета зеленчуков бульон-всичко това като остане на мазнина добавям 1 връзка магданоз нарязан на тютюн и 2 глави счукан чесън. заб:ако е нужно добавете захар по време на варенето на доматите но те морковите са за това. Колеги,извинявайте за словореда-сега прописвам!
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Сосове

Мнение от babushka »

Тези сосове също са добри и са много вкусни.
Аз имам един сос - основен, към който прибавям най-различни подправки и така получавам различни сосове.

Основен сос: в разтопено масло слагам две-три лъжици брашно и бъркам на слаб огън, към него пребавям на части по малко рибен бульон и лимонов сок.

Винен бял сос:

Към основния бял сос прибавям две супени лъжици бяло вино и ситно нарязани листа от кервиз, магданоз и копър, когато сосът кипне добавям една с.л. захар и готово.

Сос с гъби:

Към две ч.чаши основен сос на слаб огън да ври, прибавям нарязани на ситно една глава лук или стрък праз, прибавям малко черен пипер и готово. Сервирам в малка елипсовидна или кръгла купичка.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец
Мнения: 96
Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
Местоположение: sofia

Re: Сосове

Мнение от vlado_fidera »

Вземате 5-6 средно големи картофа и ги сварявате в подсолена вода.Следва обелване и мачкане на картофките докато са топли.При непрекъснато бъркане и на малки порции се прибавят кафена чашка олио,кафена чашка лимонов сок,пасирана 1/2 глава от чесън,2-3 жълтъка,чаша прясно мляко,ситно нарязани ролца от раци, копър,сол и черен пипер на вкус.Всичко това се пасира с ножа на миксера отдолу-нагоре .Ако соса е малко гъст се разрежда с още малко прясно мляко или топла вода до желаната гъстота.Става както за риба така и за печено месо.Залива се месото или рибата и се оставя да престои така поне 15 мин преди консумация , за да поеме по добре.
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
entry
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 121
Регистриран на: Вто Авг 11, 2009 12:18 pm

Re: Сосове

Мнение от entry »

Най добре лимон и малко оцет и чесан :lol: :) :lol:
Изображение
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

Re: Сосове

Мнение от ZaMoreto »

Скордаля – от скордо /чесън/, е сос с преобладаващ и характерен чеснов вкус, който допълва и подсилва вкуса от прясно изпържената или изпечена риба. Подходящ е за всички видове риба, а в миналото и за консервирането и. Автентичната и най-често приготвяната рецепта е:

Рибата се пържи в нагорещено слънчогледово олио, отделя се в подходящ съд. Олиото от изпържената риба се прецежда и се поставя отново на огъня, ако е повече се отлива. Добавя се щипка сол и чесън на филийки, супена лъжица брашно и супена лъжица оцет. Долива се вода. След като поври малко и водата се поизпари, скордалята е готова и може да се залее рибата. След заливането се поставя капак и се оставя да отлежи за десетина минути.

Оставена за другия ден, рибата е дори по-вкусна. По този начин я приготвят старите рибари, по таляните, корабите… В миналото за консервирането на рибата се е приготвяла основно тази скордаля с която е заливана изпържената и подредена в буркани риба – консерва, и след стерилизация може да се яде цяла зима.

Другата, често използвана рецепта за скордаля е:

Отделя се меката, вътрешна част на филийка хляб. Намокря се и се изстисква от излишната водата. Поставя се в купичка. Добавят се счукан чесън, една-две лъжици кисело мляко, щипка сол, орехи – нарязани на едро, по възможност печени. Лъжичка от олиото в което е запържена рибата или струйка зехтин. Сок от четвърт лимон – лимона може и да се нареже с остър нож на ситни кубчета по 2-3 мм.

Има много рецепти за приготвяне на скордаля, но точно тези двете се приготвят в Несебър от много години
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

Re: Сосове

Мнение от ZaMoreto »

За Печена на скара риба:
Зехтин и сок от лимон в съотношение 1:1
Слага се в бутилка с тапа. Разбърква се докато се получи една гъста светла, хомогенна течност и се залива изпечената риба.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
teodortrifonov
новобранец
новобранец
Мнения: 21
Регистриран на: Чет Ное 17, 2016 8:41 pm

Re: Сосове

Мнение от teodortrifonov »

Някой правил ли е рибен сос и ако да, може ли да ми даде изпитана рецепта?
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”