Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняПанирани рапани
Модератор: sapuna
Панирани рапани
Основни продукти за приготвянето на 200 грама ядки:
1. Рапани
2. Брашно
3. Сол
4. 2 яйца
5. 100 гр. бира
Рапаните както знаете са нежелана част от нашата морска фауна, тъй като се хранят с филтъра на морето - мидите. Срещат се почти навсякъде, където има скали с миди на дълбочина от 0,5 до над 20 метра. Могат да бъдат хванати от всеки който може да се гмурка. Най-лесния начин за отстраняването на ядката от раковината е с остро ножче по следния начин:
Следва хубаво измиване за отстраняване на пясъка(най-добре в гергир) и след това се варят 10-15 мин. Не е желателно по-дълго варене тъй-като стават жилави на вкус и вече готовите ядки
Нарязват се на малки парченца или филийки и се потапят в панировката, която е направена от 2 яйца, сол, чаша бира и брашно до получаване на гъста кашичка. Олиото е желателно да е в по-голямо количество за да не се сплесква панировката. Ядките се вземат една по една с малка лъжичка и се потапят в нагорещеното олио. На готовите рапани по желание се добавя черен пипер и лимонов сок. Ето го и резултата, отлично мезе за бира през летните жеги:
1. Рапани
2. Брашно
3. Сол
4. 2 яйца
5. 100 гр. бира
Рапаните както знаете са нежелана част от нашата морска фауна, тъй като се хранят с филтъра на морето - мидите. Срещат се почти навсякъде, където има скали с миди на дълбочина от 0,5 до над 20 метра. Могат да бъдат хванати от всеки който може да се гмурка. Най-лесния начин за отстраняването на ядката от раковината е с остро ножче по следния начин:
Следва хубаво измиване за отстраняване на пясъка(най-добре в гергир) и след това се варят 10-15 мин. Не е желателно по-дълго варене тъй-като стават жилави на вкус и вече готовите ядки
Нарязват се на малки парченца или филийки и се потапят в панировката, която е направена от 2 яйца, сол, чаша бира и брашно до получаване на гъста кашичка. Олиото е желателно да е в по-голямо количество за да не се сплесква панировката. Ядките се вземат една по една с малка лъжичка и се потапят в нагорещеното олио. На готовите рапани по желание се добавя черен пипер и лимонов сок. Ето го и резултата, отлично мезе за бира през летните жеги:
- Николай Неделков
- учете се от него
- Мнения: 5489
- Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
- Местоположение: Перник
Re: Панирани рапани
вдъхнови ме днес вечерта да отида за раци
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Панирани рапани
А бе това нещо по ЕКОНТ може ли да се праща
- Andrey82
- научил се да хвърля
- Мнения: 108
- Регистриран на: Чет Май 15, 2008 10:24 pm
- Местоположение: Русе
Re: Панирани рапани
Много добре изглеждат наистина, жалко че не мога да се гмуркам
На Текето ми е най-добре
Re: Панирани рапани
Ами то свършиNedeltcho Delev написа:А бе това нещо по ЕКОНТ може ли да се праща
Re: Панирани рапани
Румка ти си направо за гости...
А на колегите ще препоръчам същата панировка и за парчета от сом-страхотно е!
А на колегите ще препоръчам същата панировка и за парчета от сом-страхотно е!
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Панирани рапани
РЕСПЕКТ! отдавна мислех да пусна питанка за този деликатес ,миналата година гледах че ги папат на ламарина като миди ,някой ми беше казал че за да извадиш крачето трябва да ги замразиш ,с пирони,клещи..........другата седмица ще пробвам твоя вариянт на ХАС!
- chacho
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 258
- Регистриран на: Нед Ное 06, 2005 11:20 am
- Местоположение: Софето
Re: Панирани рапани
Ядох миналото лято,нищо екзотично,опитайте нещо което е по-вкусно!!!
Животът е кратък-любовта към рибите вечна!!!
Re: Панирани рапани
Колега от 20 год.ям рапани и смея да коментирам рецептата ти,че не видях никъде да пишеш ,че първо се варят и то точно 8 мин.и след това панираш.А ще предложа на всички друга рецепта която е за ракия:след като се сварят за 8 мин както споменах се нарязват на дребно,счуква се чесън,копър ,оцет , олио и сол,а може и твърд домат нарязан на много дребно за разкош дето се вика и се мятате.Искам да предупредя всички ,че това е тежка храна и някои може да имат стомашни проблеми на другия ден.Без притеснения да знаете от какво е.УСПЕХ .
Re: Панирани рапани
Колега RAAZIEL споменал съм за варенето, но явно си пропуснал. Аз също консумирам рапани от близо 20 години и това е начинът на приготвяне който най-много ми допада. Не може всички да имаме еднакви вкусове-нека всеки прецени за себе си коя рецепта му допада повече . Наздравеrumci написа: Следва хубаво измиване за отстраняване на пясъка(най-добре в гергир) и след това се варят 10-15 мин. Не е желателно по-дълго варене тъй-като стават жилави на вкус
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Панирани рапани
ако намАЛИШ , НЕЩОТОкоето те крепи в този живот и споменаваш преди 20 години рецептАТА ТИ! ЗА РАЗХЛАБВАНЕ,може да те възприема като дришлива ,чайка в небесата,извършила мисията си върху баничката на ТУРИСТА!RAAZIEL написа:Колега от 20 год.ям рапани и смея да коментирам рецептата ти,че не видях никъде да пишеш ,че първо се варят и то точно 8 мин.и след това панираш.А ще предложа на всички друга рецепта която е за ракия:след като се сварят за 8 мин както споменах се нарязват на дребно,счуква се чесън,копър ,оцет , олио и сол,а може и твърд домат нарязан на много дребно за разкош дето се вика и се мятате.Искам да предупредя всички ,че това е тежка храна и някои може да имат стомашни проблеми на другия ден.Без притеснения да знаете от какво е.УСПЕХ .
сега сериозно?ТИ ЯЛ ЛИ СИ РАПАНИ,ИЛИ НА РАПАНИТЕ СИ ЯЛ!
,АКО .................. имаш друга рецепта ,допълни тази или сподели нова,или се разкрий ,знам че си Щирлиц ,но,чак пък толкова.........
- dunedanetz
- научил се да хвърля
- Мнения: 193
- Регистриран на: Чет Мар 06, 2008 10:32 am
- Местоположение: София
Re: Панирани рапани
Здравейте колеги! От София съм, а от това следва, че не мога да си осигуря пресни рапани. Но в Пикадилито в Мола при нас гледам че има замразени рапани. Гледам ги от доста време, понеже не са много скъпи, но никога до този момент не съм знаел как да ги приготвя. Ако си взема от тях, мислите ли, че ще стават за нещо? Кой знае колко време са били замразени
Re: Панирани рапани
Държал съм ги замразени във фризера близо 5 месеца и вкусовите качествата не им се губят особено, така че предполагам няма да има проблем ако си закупиш.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Панирани рапани
Румене,браво.Наистина варенето е толкова.Ако ги оставите по-дълго,след това ще ви трябват 2 часа варене.
Амма че си ги зачервил амаааа,останалото всеки го знае.
Амма че си ги зачервил амаааа,останалото всеки го знае.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Панирани рапани
Руме, Киро, с ножът отрязваш нокътната ципа на кракът ли или изрязваш само целият крак? Вади ли се навитото тяло на рапаната или не? Въобще то ползва ли се? Ако е нарязан кракът на филийки, след 8 мин варене, той не е ли жилав? Това само за панирана рапана ли е рецепта? Чувал съм за "закуска", "салата" и "миксове", ама не знам какво е това. За това пуснах отделна тема!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!