Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухнялек привкус на тиня-как да го премахна
Модератор: sapuna
- enterprise
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 227
- Регистриран на: Нед Авг 24, 2008 6:37 pm
- Местоположение: Хасково
лек привкус на тиня-как да го премахна
имам хванати към 4-5 кг шарани...дадох на познати и ми казаха ,че рибата има дъх на тиня....та ,за да не хвърлям рибата -има ли начин да премахна този проблем...
п.с.аз знам,че се кисне в прясно мляко-ефективно ли е и колко време кисне
п.с.аз знам,че се кисне в прясно мляко-ефективно ли е и колко време кисне
- svetlio86
- ще става разбирач
- Мнения: 445
- Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 9:25 am
- Местоположение: Варна морето
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Да прясното мляко е добър вариант но до ефекта не съм много обеден!Аз риба не ям
Обикновенно в редките случаи когато взема нещо за вкъщи за нашите маика ми обикновенно го кисне в оцет около 1-2 часа
Обикновенно в редките случаи когато взема нещо за вкъщи за нашите маика ми обикновенно го кисне в оцет около 1-2 часа
Най си ми е добре,когато съм сред природата ....................................................За Риба с бутилка бира
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Няма да мирише на тиня само ако: ХВАНЕШ СНИМАШ И ПУСНЕШ!!!enterprise написа:имам хванати към 4-5 кг шарани...дадох на познати и ми казаха ,че рибата има дъх на тиня....та ,за да не хвърлям рибата -има ли начин да премахна този проблем...
п.с.аз знам,че се кисне в прясно мляко-ефективно ли е и колко време кисне
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Браво бе , много си напреднал с материала.... особено пък и за теми в този подфорум И що спамиш темата на колегатаSwordfish92 написа:
Няма да мирише на тиня само ако: ХВАНЕШ СНИМАШ И ПУСНЕШ!!!
-
- ще става разбирач
- Мнения: 421
- Регистриран на: Чет Яну 17, 2008 10:10 pm
- Местоположение: Сливен Живко Златев
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Swordfish92 написа: Няма да мирише на тиня само ако: ХВАНЕШ СНИМАШ И ПУСНЕШ!!!
Това си е лично негово решение, който е решил да я помилва го прави без много хвалби.
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
enterprise написа:имам хванати към 4-5 кг шарани...дадох на познати и ми казаха ,че рибата има дъх на тиня....та ,за да не хвърлям рибата -има ли начин да премахна този проблем...
п.с.аз знам,че се кисне в прясно мляко-ефективно ли е и колко време кисне
След като изчистиш рибата я оставяш да постои в равни части оцет и вода 10-15 мин.За това време рибите побеляват, след това ги измиваш хубаво с вода, изцеждаш и си ги готвиш по желание.
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
barutchiata © написа:enterprise написа:имам хванати към 4-5 кг шарани...дадох на познати и ми казаха ,че рибата има дъх на тиня....та ,за да не хвърлям рибата -има ли начин да премахна този проблем...
п.с.аз знам,че се кисне в прясно мляко-ефективно ли е и колко време кисне
След като изчистиш рибата я оставяш да постои в равни части оцет и вода 10-15 мин.За това време рибите побеляват, след това ги измиваш хубаво с вода, изцеждаш и си ги готвиш по желание.
В разтвора от вода и оцет срежи на четири 2-3 глави кромид(червен лук).
Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/
/който пие бира не умира,ама трудно става/
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Това му е майката ,вода и оцет ,за кромидия лук сега прочетох ,но има логика ,ще пробвам.
За отговора на ИДА ,по горе
За отговора на ИДА ,по горе
Всичко може,но не всеки го можe.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Е,хич поне една чаша бира,няма ли да сложиш вътре.Поне по крехко става.barutchiata © написа:enterprise написа:имам хванати към 4-5 кг шарани...дадох на познати и ми казаха ,че рибата има дъх на тиня....та ,за да не хвърлям рибата -има ли начин да премахна този проблем...
п.с.аз знам,че се кисне в прясно мляко-ефективно ли е и колко време кисне
След като изчистиш рибата я оставяш да постои в равни части оцет и вода 10-15 мин.За това време рибите побеляват, след това ги измиваш хубаво с вода, изцеждаш и си ги готвиш по желание.
Ама там вий си знайте.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Аз знам и за мляко , пак в равни части с вода. Също има ефект , но то повече се явява коагулант и се ползва едновременно за обезкръвяване и премахване на миризми на меса ( например карантии-дроб, бъбреци , далаци , магаре за суджуци и т.н.)
- dedeff
- разбира нещата
- Мнения: 1100
- Регистриран на: Вто Апр 11, 2006 6:09 pm
- Местоположение: Стара Загора
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Ти само трици ли си ли ядеш бе колегата,има си и хора които обичат и рибка да си похапват а и от друга страна риба се отглижда именно с търговска целSwordfish92 написа:Няма да мирише на тиня само ако: ХВАНЕШ СНИМАШ И ПУСНЕШ!!!enterprise написа:имам хванати към 4-5 кг шарани...дадох на познати и ми казаха ,че рибата има дъх на тиня....та ,за да не хвърлям рибата -има ли начин да премахна този проблем...
п.с.аз знам,че се кисне в прясно мляко-ефективно ли е и колко време кисне
Без жени можем,без риболов не можем!
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
dedeff написа:Ти само трици ли си ли ядеш бе колегата,има си и хора които обичат и рибка да си похапват а и от друга страна риба се отглижда именно с търговска целSwordfish92 написа:
Няма да мирише на тиня само ако: ХВАНЕШ СНИМАШ И ПУСНЕШ!!!
Swordfish92 написа:
Ееее... точно тази седмица ще ядеме рибата с колегите и се чудехме как се прави. Браво страшен си! Ще ти пратим едно парче.
NO COMMENT
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Миризмата и дъха на тиня идва от слузта на рибите, колкото и да ги миеме слузта винаги си остава.Оцета има това свойство да пресича слузта а когато е вече пресечена тя се отстранява лесно и напълно.Като изполивате с вода рибите ще усетите леко скърцане,което е признак за напълното отстраняване на слузта.
Някой колеги споменаха за лук и др.,съгласен съм с тях но нещата е добре да се редуват.Нали първо се измиваме от нечистотиите и после си слагаме парфюм.Иначе след като изполея рибите ги слагам в марината от : вода,алкохол(вино,водка,бира),лук,соев сос,захар,сол и др.Ако слагате вино е добре да бъде бяло за да не оцвети месото червено.В интерес на истината аз изкисвам в оцет всичките риби които готвя, без значение от рибата.
Някой колеги споменаха за лук и др.,съгласен съм с тях но нещата е добре да се редуват.Нали първо се измиваме от нечистотиите и после си слагаме парфюм.Иначе след като изполея рибите ги слагам в марината от : вода,алкохол(вино,водка,бира),лук,соев сос,захар,сол и др.Ако слагате вино е добре да бъде бяло за да не оцвети месото червено.В интерес на истината аз изкисвам в оцет всичките риби които готвя, без значение от рибата.
- rino712
- ще става разбирач
- Мнения: 406
- Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 3:46 pm
- Местоположение: Търговище
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
Ако знаеш предварително,че рибата има дъх,той може да се премахне ако я държиш около 10ч на течаща вода-примерно голяма селска чешма или некой извор.
Wild fur Schnuren!!!
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
Re: лек привкус на тиня-как да го премахна
[quote="barutchiata ©"] марината от : вода,алкохол(вино,водка,бира),лук,соев сос,захар,сол и др.quote]
именно плюс подправки,универсални,които сам си правя, горчица и няколко скилидки дребно нарязан чесьн,но без вода.с огромен успех става и за пьржоли, и дивеч соевия сос,ако е в комбинация с бира или вино препорьчвам да е от гьстия,по сладникавия -тип уорчестьрски.ако е с водка или ракия-по редкия и солен такьв.след час в хладилника е готово.а за още по готино-аз ги дьржа по цяла вечер.за шаран па баш се е утепало-после на скарата и готово.ако пьк няма време за глезотии и няма скара под рька-демек,че ще се пьржи(което го избягвам принципно),сьветвам :царевично брашно в което директно слагам и размесвам малко сол и ароматна подправка.и един ангельк да ви светна-за риба без много кости-изпьржвате по гореспоменатия начин,слагате в една тенджера с похлупак и посипвате отгоре сьс щембе/чорба СМЕС за настройка(всички я знаем от кво се сьстои ) и ситно рязан магданоз.слагате похлупака,разтрьсквате хубаво,оставяте за 20 мин и ох лелееее паролата е,като се вдигне похлупака да ти се насьлзят очите отлично става и за пьржени картофи, или чушки.наздраве.
именно плюс подправки,универсални,които сам си правя, горчица и няколко скилидки дребно нарязан чесьн,но без вода.с огромен успех става и за пьржоли, и дивеч соевия сос,ако е в комбинация с бира или вино препорьчвам да е от гьстия,по сладникавия -тип уорчестьрски.ако е с водка или ракия-по редкия и солен такьв.след час в хладилника е готово.а за още по готино-аз ги дьржа по цяла вечер.за шаран па баш се е утепало-после на скарата и готово.ако пьк няма време за глезотии и няма скара под рька-демек,че ще се пьржи(което го избягвам принципно),сьветвам :царевично брашно в което директно слагам и размесвам малко сол и ароматна подправка.и един ангельк да ви светна-за риба без много кости-изпьржвате по гореспоменатия начин,слагате в една тенджера с похлупак и посипвате отгоре сьс щембе/чорба СМЕС за настройка(всички я знаем от кво се сьстои ) и ситно рязан магданоз.слагате похлупака,разтрьсквате хубаво,оставяте за 20 мин и ох лелееее паролата е,като се вдигне похлупака да ти се насьлзят очите отлично става и за пьржени картофи, или чушки.наздраве.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".