Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняГъбомания-моята рецепта
Модератор: sapuna
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Гъбомания
КИСЕЛИ РИЖИКИ/РИЖИЙКИ/
Продукти за 1 доза: рижийки, саламура в съотношение 1 част оцет, 2 части вода, сол на вкус, черен пипер, дафинов лист, скилидки чесън
Почистените и измити гъби нареждаме в буркани, като помежду им слагаме парченца чесън, зърна черен пипер и натрошен дафинов лист. Заливаме ги със саламурата , която предварително сме сварили .Затваряме плътно бурканите, но не ги стерилизираме.съхраняваме на хладно. Преди сервиране ги попарваме с олио.
Продукти за 1 доза: рижийки, саламура в съотношение 1 част оцет, 2 части вода, сол на вкус, черен пипер, дафинов лист, скилидки чесън
Почистените и измити гъби нареждаме в буркани, като помежду им слагаме парченца чесън, зърна черен пипер и натрошен дафинов лист. Заливаме ги със саламурата , която предварително сме сварили .Затваряме плътно бурканите, но не ги стерилизираме.съхраняваме на хладно. Преди сервиране ги попарваме с олио.
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания
Позатрих една страница с ненужни мнения!Не ме принуждавайте да го правя,а пишете по темата-САМО РЕЦЕПТИ!!!
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания-моята рецепта
Димо Генчев написа:Рецептата не е нещо особено и няма претенции за уникалност, но си е класика.
Необходими продукти: известно количество млечници, около шепа джанки, кромид лук, копър, лобода.
Преди всичко гъбите се киснат във вода поне около 12 часа. След това се варят около час и половина.
Вече може да се започне пърженето. В тигана първо се слагат лука и джанките. Като поомекнат се добавя копъра,а около 5 минути след това лободата. Накрая се добавят и самите гъби. Пържи се докато омекнат гъбите, въпрос на вкус.
Съжалявам за не особено точните количества, които съм посочил, но аз не разбирам нищо от готвене, допитвах се до по-знаещи и сега малко на спомени карам
Освен това, предполагам, че се допускат известни отклонения, разбира се.
Ето го резултатът:
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания-моята рецепта
лесна и изпитана.измитите и почистени гьби се бланшират в подсолена вода и малко лимонтузу за около 10 мин.после се затварят в буркани и се стерилизират около 2 ,5-3(според буркана)часа.това е.запазват натуралния си вкус и после могат да се използват за кво си искаш-както за добавка кьм разни манджи,така и за пряка консумация(за което препорьчвам застройка с един щембе чорба сос и малко магданоз
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Гъбомания-моята рецепта
Диканаров прави кюфтета от гъби. Там, в темата "Има ли гъбари" е казал как ги прави. Из моите архиви, намерих това:
КЮФТЕТА ОТ ГЪБИ- ДЕВИН
Продукти: Пресни гъби- симидки, пачи крак- един килограм. 3 яйца, 100 гр. лук/1-2 глави/, счукан сухар -150 гр. 1 чаена чаша олио/180 мл./, 1 чаена чаша брашно/150гр./, 1 чаена чаша магданоз/1 връзка/, червен пипер и сол.
Приготовление: гъбите се почистват и измиват.Сваряват се в подсолена вода. Отцеждат се. нарязват се на ситно. Прибавят се ситно нарязаните лук и магданоз, яйцата, счукания сухар, чрен пипер и сол. От сместа сеоформят кюфтета,каито се овалват в брашното и се изпържват в загрятата мазнина.
БАНИЧКИ ИЛИ БАНИЦА СЪС СУШЕНИ ГЪБИ ЧЕЛЯДИНКИ
/моя рецепта/
От вечерта си накисвам изсушените гъби.
Задушавам кайма с праз, подправки и гъбите. Подправките са черен пипер и мащерка. В тази смес задушавам и гъбите така, че да остане на мазнина.
Отвивам един лист от баничните кори. Правя квадрат. В единия край слагам от плънката. После свивам така, че да се получат триъгълни банички, които пека. Може да се направи цяла баница. Плънката се поставя между корите. Но трудно се реже. Каймата може да се замени с добър колбас.Кремвирши.Може и по-скъпичък. По желание.
Може да се използва и бутер тесто.
Когато е на банички, са чудесно мезе през зимните празници!
КЮФТЕТА ОТ ГЪБИ- ДЕВИН
Продукти: Пресни гъби- симидки, пачи крак- един килограм. 3 яйца, 100 гр. лук/1-2 глави/, счукан сухар -150 гр. 1 чаена чаша олио/180 мл./, 1 чаена чаша брашно/150гр./, 1 чаена чаша магданоз/1 връзка/, червен пипер и сол.
Приготовление: гъбите се почистват и измиват.Сваряват се в подсолена вода. Отцеждат се. нарязват се на ситно. Прибавят се ситно нарязаните лук и магданоз, яйцата, счукания сухар, чрен пипер и сол. От сместа сеоформят кюфтета,каито се овалват в брашното и се изпържват в загрятата мазнина.
БАНИЧКИ ИЛИ БАНИЦА СЪС СУШЕНИ ГЪБИ ЧЕЛЯДИНКИ
/моя рецепта/
От вечерта си накисвам изсушените гъби.
Задушавам кайма с праз, подправки и гъбите. Подправките са черен пипер и мащерка. В тази смес задушавам и гъбите така, че да остане на мазнина.
Отвивам един лист от баничните кори. Правя квадрат. В единия край слагам от плънката. После свивам така, че да се получат триъгълни банички, които пека. Може да се направи цяла баница. Плънката се поставя между корите. Но трудно се реже. Каймата може да се замени с добър колбас.Кремвирши.Може и по-скъпичък. По желание.
Може да се използва и бутер тесто.
Когато е на банички, са чудесно мезе през зимните празници!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Гъбомания-моята рецепта
САЛАТА ОТ РИБА С ГЪБИ ПЕЧУРКИ
Около 150гр. бяла риба, един стрък праз, една-две супени лъжици олио, мариновани печурки, няколко червени чушки, сол, лимон и черен пипер за подправка по вкус.
Сварената риба се обезкостява и нарязва на ситно. Прибавя се праз лук ,нарязан на колеленца, червените чушки нарязани на ивички и маринованите печурки. Сместа се посолява, поръсва се с лимонов сок, олиото, черния пипер и леко се размесва.
ВАРЕНА РИБА С ПРЕСНИ ГЪБИ
Около 200 гр бяла риба се сварява по следния начин:Зеленчуци-един средноголям морков, парче от главеста целина, едно средно голямо парче коренов магданоз и глава лук,се нарязват на едро.Заливат се със студена вода . Посоляват се и се варят окоро 10 минути след завиране на водата. Тогава се прибавят парчетата риба и оцетът, и се варят докато почне да кипи. Намаля се огънят.Рибата трябва да ври на тих огън ,без кипене. Така ври в зависимост от това, каква е рибата. От 15 до 30 минути. Ако е на готови порции, стигат 10-15 минути. Пресните гъби се почистват, нарязват на парченца и се задушават отделно в мазнина. Масълце!Задушените гъби се посоляват. Сварената риба се залива с така задушените гъби. Прави се така. Първо се залива с маслото в което са се задушавали гъбите, и се разбърква. Самите гъби се поръсват отгоре.Гарнира се с парченце от лимон.
РИБА С ОРИЗ И ГЪБИ/РИЗОТО /
Почистен и измит ориз се запържва в масло. Прибавя се гореща вода и предварително накиснати сушени гъби. Оставя се да ври на тих огън или се задушава във фурна.Изчистената риба се сварява както в предишната рецепта с ароматни корени. Рибата се обезкостява. Прибавя се оризът, зеленчуците, с които е вряла рибата, и ако оризът е сух, се добавя бульон от варената риба.Поръсва се с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Когато се сервира, се изсипва в мъничка купичка , притиска се, за да приеме формата и. Обръща се в широка чиния и се поръсва с настърган кашкавал.
Около 150гр. бяла риба, един стрък праз, една-две супени лъжици олио, мариновани печурки, няколко червени чушки, сол, лимон и черен пипер за подправка по вкус.
Сварената риба се обезкостява и нарязва на ситно. Прибавя се праз лук ,нарязан на колеленца, червените чушки нарязани на ивички и маринованите печурки. Сместа се посолява, поръсва се с лимонов сок, олиото, черния пипер и леко се размесва.
ВАРЕНА РИБА С ПРЕСНИ ГЪБИ
Около 200 гр бяла риба се сварява по следния начин:Зеленчуци-един средноголям морков, парче от главеста целина, едно средно голямо парче коренов магданоз и глава лук,се нарязват на едро.Заливат се със студена вода . Посоляват се и се варят окоро 10 минути след завиране на водата. Тогава се прибавят парчетата риба и оцетът, и се варят докато почне да кипи. Намаля се огънят.Рибата трябва да ври на тих огън ,без кипене. Така ври в зависимост от това, каква е рибата. От 15 до 30 минути. Ако е на готови порции, стигат 10-15 минути. Пресните гъби се почистват, нарязват на парченца и се задушават отделно в мазнина. Масълце!Задушените гъби се посоляват. Сварената риба се залива с така задушените гъби. Прави се така. Първо се залива с маслото в което са се задушавали гъбите, и се разбърква. Самите гъби се поръсват отгоре.Гарнира се с парченце от лимон.
РИБА С ОРИЗ И ГЪБИ/РИЗОТО /
Почистен и измит ориз се запържва в масло. Прибавя се гореща вода и предварително накиснати сушени гъби. Оставя се да ври на тих огън или се задушава във фурна.Изчистената риба се сварява както в предишната рецепта с ароматни корени. Рибата се обезкостява. Прибавя се оризът, зеленчуците, с които е вряла рибата, и ако оризът е сух, се добавя бульон от варената риба.Поръсва се с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Когато се сервира, се изсипва в мъничка купичка , притиска се, за да приеме формата и. Обръща се в широка чиния и се поръсва с настърган кашкавал.
Re: Гъбомания-моята рецепта
Здравейте, за много години Слънцето огря и има няма два месеца и ще заизлизат челадинките
Пожелавам ви богата на здраве и щедра на гъби година!
Та за рецептите:
Знаете колко масловки има... С килограми да ги береш, но са си и тежки за ядене (и носене ако си надалеч), никъде не намерих рецепта как да ги запазя за зимата, та затова:
-подбрах по-дреби и твърди (гледах да са боровки), изчистих ги от люспите и дунапрена,
натъпкаха ги здравата в бърканче като добавих: малко - зехтин, балсамико ( къде ли го намерих), моркови, кромид лук, лут сос (някакво чили), дафинов лист, сол - всичко на вкус. Варих ги около час и ... се оказаха прекалено вкусни, твърдички и приятно люти... МНОГО съм доволен, единствено се чудя да ли не трябват леко да се бланшират преди да се сложат в бурканите, но ме е страх, че ще се скашкат.
Честно не очаквах такъв резултат от масловките, догодина ще се съсредоточа, върху осъвършенстване на рецептата и увеличаване на количествата!
Пожелавам ви богата на здраве и щедра на гъби година!
Та за рецептите:
Знаете колко масловки има... С килограми да ги береш, но са си и тежки за ядене (и носене ако си надалеч), никъде не намерих рецепта как да ги запазя за зимата, та затова:
-подбрах по-дреби и твърди (гледах да са боровки), изчистих ги от люспите и дунапрена,
натъпкаха ги здравата в бърканче като добавих: малко - зехтин, балсамико ( къде ли го намерих), моркови, кромид лук, лут сос (някакво чили), дафинов лист, сол - всичко на вкус. Варих ги около час и ... се оказаха прекалено вкусни, твърдички и приятно люти... МНОГО съм доволен, единствено се чудя да ли не трябват леко да се бланшират преди да се сложат в бурканите, но ме е страх, че ще се скашкат.
Честно не очаквах такъв резултат от масловките, догодина ще се съсредоточа, върху осъвършенстване на рецептата и увеличаване на количествата!
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания-моята рецепта
я да кажа и аз нещо:около повин кило кайма(ама свестна-дето да ти я направят пред очите,а не оная лой,кьдето е пакетирана)около полвин буркан бланширани(по начина от горния ми пост)гьби,около 200гр кашкавал,едно или две яйца,средна глава лук,подправки и сол-на вкус и според предпочитанията.препорьчвам задьлжително кимион и див чесьн(лефурда).настьрганите с ренде кашкавал и лук,накьлцаните на дребно гьби,подпрвките и яйцето се омесват хубаво и сместа,оформена на кюфтенца се пече на скара или грил за сандвичи.казвам приблизително сьотношение на продуктите,защото аз принципно не се придьржам кьм готварски книги,точен грамаж и пр...правя всичко на око и вкус.сместа трябва да се получи малко по рехава от нормалко кюфте-да не ви притеснява..когато се пече се споява и оформя.
друго нещо,което аз с удоволствие използвам за много манджи:
диви гьби-печурки,сьрнели или масловки се нарязват на три-четри и се разстилат в/у вестници на проветриво място.сушат се сьщо как ошава с тая разлика,че вонята е ужасна. ама се изтрайва.после ги затварям в буркани от какао примерно,като слагам под капака една салфетка,че да не влиза влага.така изсушени дьржат с години и са супер подправка за секви манджи и чорби-особено за рибена.понякога направо ги стривам на прах и "посолявам" ястието с три/четри щипки-невероятен вкус придават на така посоления бульон.ако пьк искате да ги ползвате за някакьв сос кьм риба напр,просто ги накисвате цели вьв вода,докато бухнат и омекнат.или пьк направо ги метате цели в манджата 5 мин преди да свалите от огьня.
друго нещо,което аз с удоволствие използвам за много манджи:
диви гьби-печурки,сьрнели или масловки се нарязват на три-четри и се разстилат в/у вестници на проветриво място.сушат се сьщо как ошава с тая разлика,че вонята е ужасна. ама се изтрайва.после ги затварям в буркани от какао примерно,като слагам под капака една салфетка,че да не влиза влага.така изсушени дьржат с години и са супер подправка за секви манджи и чорби-особено за рибена.понякога направо ги стривам на прах и "посолявам" ястието с три/четри щипки-невероятен вкус придават на така посоления бульон.ако пьк искате да ги ползвате за някакьв сос кьм риба напр,просто ги накисвате цели вьв вода,докато бухнат и омекнат.или пьк направо ги метате цели в манджата 5 мин преди да свалите от огьня.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания-моята рецепта
колега-задьлжително ги бланширай,но за не повече от три минути.топваш ги вьв вряща вода,подсолена,чакаш пак да заври и почти веднага ги махаш и отцеждаш,охлаждаш и мааш по бурканитеСвилен83 написа: единствено се чудя да ли не трябват леко да се бланшират преди да се сложат в бурканите, но ме е страх, че ще се скашкат.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
- Мнения: 849
- Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 9:12 am
- Местоположение: Светльо Радославов гр.София
Re: Гъбомания-моята рецепта
3-4 вида гъби:печурка,манатарка,пачи крак,гълъбки(зелени и/или червани),булка и ако има коралки.Измиват се добре и се редят в йенска тавичка.Ред гъби,ред сирене,ред кашкавал,като йената трябва да се напълни малко под ръба й.Слагате олио и малко вода и хоп във фурната.Пече се докато сиренето добие лек червеникав цвят.
Хайвер от гъби:Става и от останали ви парчета гъбки от други рецепти и/или специално набрани.Смилат се с машинка за мелене на месо.Подправки:1-2 пръчици карамфил,сол и черен пипер на вкус.Добавя се олио колкото поеме.по желание може да се сложи и оцет или лимонив сок.Затваря се в стъклен буркан или емаилирана тенджерка и седи в хладилника 2-3 дена.
Хайвер от гъби:Става и от останали ви парчета гъбки от други рецепти и/или специално набрани.Смилат се с машинка за мелене на месо.Подправки:1-2 пръчици карамфил,сол и черен пипер на вкус.Добавя се олио колкото поеме.по желание може да се сложи и оцет или лимонив сок.Затваря се в стъклен буркан или емаилирана тенджерка и седи в хладилника 2-3 дена.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Re: Гъбомания-моята рецепта
Здравейте,
да събудя тази позадрямала тема, кажете някакви рецепти за сушени сърнели!
Събрал съм доста пък не ги използваме, те имат доста тежък аромат като изсъхнат...
бтв Пчеличке видях твойта рецепта за слатата с хрян и сушени гъби, звучи ми доста сполучлива за сърнели.
да събудя тази позадрямала тема, кажете някакви рецепти за сушени сърнели!
Събрал съм доста пък не ги използваме, те имат доста тежък аромат като изсъхнат...
бтв Пчеличке видях твойта рецепта за слатата с хрян и сушени гъби, звучи ми доста сполучлива за сърнели.
Re: Гъбомания-моята рецепта
Свилене, веднъж се пробвах да суша сърнели, адски много бях набрала - и нищо не стана - на боклука отиде всичко! Или я консервирай по някакъв начин, или я панирай докато е прясна - сушена не става
Re: Гъбомания-моята рецепта
Elfi написа:Свилене, веднъж се пробвах да суша сърнели, адски много бях набрала - и нищо не стана - на боклука отиде всичко! Или я консервирай по някакъв начин, или я панирай докато е прясна - сушена не става
май си права! и ние стигаме до това заключение.
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Гъбомания-моята рецепта
Вземам 1 кг гъби и ги измивам с вода и брашно.Отцеждам и натривам със сол,черен пипер и лимонов сок като предварително в шапката на гъбите правя разрези.Оставям така гъбките да се мариноват 1 ч.Слагам на дъното на йенска тенджера и добавям по парченце масло.Печа на умерена фурна до готовност.Пасирам 5-6 скилидки чесън с копър,сол,оцет и олио и разбърквам добре.С така получената чеснова паста заливам готовите гъбки и поръсвам с настърган кашкавал.Връщам ги във фурната докато се разтопи кашкавала.Отварям си една двулитровка добре изстудена и нататък е лесно.....пей сърце Наздраве и добър апетит от мен!
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Гъбомания-моята рецепта
около 500 гр гъби нарязваме на порции и с нарязан на ситно чесън пускаме в 1/2 пакет масло.Осоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер.Задушаваме гъбите на тих огън .Изсипваме в стара "научена" тавичка и заливаме със сметана-2 кафени чашки.Поръсваме с 100-на грама настърган кашкавал и запичаме на фурната
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ