Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняГъбомания-моята рецепта
Модератор: sapuna
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Гъбомания-моята рецепта
около 500 гр гъби нарязваме на порции и с нарязан на ситно чесън пускаме в 1/2 пакет масло.Осоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер.Задушаваме гъбите на тих огън .Изсипваме в стара "научена" тавичка и заливаме със сметана-2 кафени чашки.Поръсваме с 100-на грама настърган кашкавал и запичаме на фурната
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Гъбомания-моята рецепта
Почестваме гъбите.Варим в 2% солев разтвор на готварска сол-3 мин.Отцеждаме и редим в буркани.Заливаме със студен солев разтвор.На 1 л вода 20 гр захар,50 г сол,кафена лъжичка обезмаслено мляко.Подправяме с черен пипер, дафинов лист.Отлежават 6 седмици.Ако искаме да ги запазим за по дълго ги стерилизираме във вода/без млякото/
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
-
- разбира нещата
- Мнения: 830
- Регистриран на: Съб Окт 06, 2007 8:34 pm
- Местоположение: Plovdiv BG,Muenster DE
Re: Гъбомания-моята рецепта
Пълнени печурки със сирене.Вземат се от големите печурки,отворени.Маха им се пънчето,нарязват се на кубчета няколко вида сирена(сирене,кашкавал,синьо сирене и др.).Дребно накълцан чесън и масло.Отворените и без пънчета печурки се пълнят с връх(сирена,чесън и малко масло) и във фурната докъто се запече сиренето-хване хубав загар.Страшно мезе-предястие-гарнитура
Добър апетит
Добър апетит
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания-моята рецепта
Панирана манатарка.Последователност - яйце,брашно,яйце!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Гъбомания-моята рецепта
Изсушените сърнели стават само за гъбено брашно, което може да се използва като овкусител на сосове и супи. Това го знам от опит. Не стават за консервиране в буркани. Не съм опитвала да ги замразявам във фризера, по простата причина, че знам какво представлява измръзнала сърнела. Знам, че не е добре да се консумира осланена гъба. То... май е същото! Помръзнала гъба! Не е вкусна! Има гъби, които след такова мръзнене горчат. И това го знам от опит. На времето, баба правеше много вкусна каша от сушени стрити на прах или малки парченца сърнели / нямаше такива работи- буркани! Купешка глезотия!/с прясно мляко от биволицата ,масълце и поръсено с черно пиперче...МММ....! Окапах се!
- rdochev
- научил се да хвърля
- Мнения: 190
- Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 11:55 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания-моята рецепта
Сърнели на буркани майка ми прави открай време-не са лоши. Тая година пробвах замразени млечници и рижики-резултата бе повече от добър. Със замразен пачи крак не бе добър-оказа много жилав после.
i don't drink water cos fish fuck in it
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2581
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Гъбомания-моята рецепта
Ели, аз бланширам и оцеждам сърнелите, а после на дузини завивам в пликовете за фризер и ги замразявам. Жената слага сол във водата за бланширане по нейна си преценка. После, ако някой приятел ни изненада през зимата, тя за нула време размразява във микровълновата печка пачката сърнели и ние додето си изпием по една-две ракийки със мариновани гъби и туршия , тя ги е почнала да ги панира. Стават си като шницели. Е това не са измръзнали и престояли на корен гъби, а и при размразяването си запазват до голяма степен сочността. Опитай, може и да харесат на твоя ловец! Не горчат! В марината слагам сърнели само ако са още като куршум и са с други гъби, та да е бурканът "асорти". На брашно не съм ги правил, защото си правя от манатарки и пачи крак. Но кой знае, при нямане на такива, може да опитам и сърнелено брашно. Но все ми се струва, че не ще да е така ароматно!
Да ви споделя и един друг начин, който ползвам, но по-рядко. Гъбите се задушават с краве масло, сол, чер пипер и малко бяло вино. После се излива задушеното в буркан и на следващият ден се стерилизира 20-30мин. Капачките да са нови и с розов , а не бял оплътнител. Розавият е маслоустойчив. Така гъбите са готови за консумация незабавно, за последваща операция, като пълнене на плешко, агне или гарнитура към кебапи.
Да ви споделя и един друг начин, който ползвам, но по-рядко. Гъбите се задушават с краве масло, сол, чер пипер и малко бяло вино. После се излива задушеното в буркан и на следващият ден се стерилизира 20-30мин. Капачките да са нови и с розов , а не бял оплътнител. Розавият е маслоустойчив. Така гъбите са готови за консумация незабавно, за последваща операция, като пълнене на плешко, агне или гарнитура към кебапи.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Гъбомания-моята рецепта
Прав си , Веско. Гъбеното брашно от сърнела, не е така ароматно, както брашното от манатарка. После, има и нещо друго, доста неприятно. Изсушената сърнела, има " навика" да се напада бързо от молец и става червива.. Майка ми също прави сърнелата в буркани. После я готви на ястия, каквито иска. Аз обаче, при наличието на печурки в изобилие, предпочитам тях да консервирам. Винаги съм се съобразявала с твоите рецепти. То си е казано: "Не питай старило, питай патило!" Отново ще се възползвам от опита и съвета ти.
В тази връзка, те моля най-учтиво, ако имаш някаква по-специална рецепта за консервиране или съхранение на Есенната виолетка, сподели я с нас. Гъбата е прекрасна като обект на събиране. Само че, на моите хора, аромата и е малко ...непривичен. Мога ли по някакъв начин да бъде леееко подобрен?
Послепис: Горкият мой ловец! " Нападна го" подагра, милия! Сега е на супер диета! Пазя си го !Само се облизва около гъбите!
В тази връзка, те моля най-учтиво, ако имаш някаква по-специална рецепта за консервиране или съхранение на Есенната виолетка, сподели я с нас. Гъбата е прекрасна като обект на събиране. Само че, на моите хора, аромата и е малко ...непривичен. Мога ли по някакъв начин да бъде леееко подобрен?
Послепис: Горкият мой ловец! " Нападна го" подагра, милия! Сега е на супер диета! Пазя си го !Само се облизва около гъбите!
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2581
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Гъбомания-моята рецепта
Ели, след сваряване-20мин, отлежаване 24ч. и стерилизиране 20мин. се губи този по- специфичен привкус. А ако не използваш собствената гъбена отвара, а изплакнеш гъбите и ги стерилизираш с чиста, съвсем се губи. Аз си ги стерилизирам в собствената си отвара и стават отлични при пълнене на агнешка плешка или агне. При пълнежът нали слагаш мерудии, та ароматът на дефисилът е много близък до гъбеният, само дето е по- силен. Става добър букет от пресният лук, мащерката, черният пипер, дефисил и гъбите омесени с ориза и дреболиите. Аз слагам и малко лют червен пипер, а жената никога, но си е еднакво вкусно. За доказателство ми е шкембето!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Гъбомания-моята рецепта
Мерси, мерси! Е, който може, го може!
Аз помислих, помислих, и реших да експериментирам! На базата на моята стара ,стара рецепта, за мариноване, направих така: След като сварих гъбите, ги отцедих от сока и измих в гевгира, да се отмие аромата. После , в бурканите добавих и... зрънца кориандър. Да видим! Ще кажа ,какво стана. Както казва Чудомир, " Какви ципури сме изяли!"
За да не ровят колегите гъбари из темата за гъбите и да търсят моята рецепта, си позволявам да я повторя тук. Ако обаче, не е подходящо, нека модераторите да решат, и ако трябва да я изтрият.
МАРИНОВАНИ ГЪБИ
За мариноване могат да се използват всякакви видове гъби. Които обичате и хресвате. Гъбите не се мият под течаща вода. С потупване на шапката, отстранявам боклучетата ,които са попаднали в пластинките.Шапките се изчеткват с бояджийска четка, за да се отстранят полепналите сламки , тревички, пръст, листа ,иглички. Масловката се бели на сухо. Прави се , като се захваща лепкавата обвивка на шапката ,от страна на ръбчето, и се издърпва към средата. Обвивката цапа подобно на йод! Лепне по ръцете. Използвам салфетки, за да избърша ножа при работата." Дунапренчето " не отстранявам. Само ,ако са много едри и застарели екземпляри. Ако има малко червиви места, изрязвам, особенно при рижиката. По принцип,избирам млади ,крехки, гъби. Ако не е могло боклучетата да се почистят с четката и изтупване , използвам вода, но отново работя с четката. Гъбите са хигроскопично нещо. Ако се напоят с вода, то попарването им, става много дълго . Така почистените гъби нарязвам на подходящи парчета. Триъгълничета, по радиуса на шапката.На дъното на тенджерата наливам около една чаена чаша вода Захлупвам гъбите и оставам на тих огън да се попарят в собственния си сок. Така, че да паднат на дъното, да се потопят напълно в сока. Оставям през нощта да изстинат. След изстиването , нареждам в бурканите. Заливам със сока. Ако сока не стигне, доливам чиста водичка. На един 0.800 мл. буркан слагам: една супена лъжица оцет, една супена лъжица олио, една чаена лъжичка сол , едно -две лаврови / дафинови/ листа, едно-три, зрънца бахар, десетина зрънца черен пипер. Затварям бурканите , и варя един час.
Ако искам гъбите да са " натюр" не слагам подправки . Само сокчето и солчица.
Послепис. Сега съм наумила още един експеримент. Да направя рижиката с готовите фиксове. " Няма си баба белица, набрала си гъби"
Аз помислих, помислих, и реших да експериментирам! На базата на моята стара ,стара рецепта, за мариноване, направих така: След като сварих гъбите, ги отцедих от сока и измих в гевгира, да се отмие аромата. После , в бурканите добавих и... зрънца кориандър. Да видим! Ще кажа ,какво стана. Както казва Чудомир, " Какви ципури сме изяли!"
За да не ровят колегите гъбари из темата за гъбите и да търсят моята рецепта, си позволявам да я повторя тук. Ако обаче, не е подходящо, нека модераторите да решат, и ако трябва да я изтрият.
МАРИНОВАНИ ГЪБИ
За мариноване могат да се използват всякакви видове гъби. Които обичате и хресвате. Гъбите не се мият под течаща вода. С потупване на шапката, отстранявам боклучетата ,които са попаднали в пластинките.Шапките се изчеткват с бояджийска четка, за да се отстранят полепналите сламки , тревички, пръст, листа ,иглички. Масловката се бели на сухо. Прави се , като се захваща лепкавата обвивка на шапката ,от страна на ръбчето, и се издърпва към средата. Обвивката цапа подобно на йод! Лепне по ръцете. Използвам салфетки, за да избърша ножа при работата." Дунапренчето " не отстранявам. Само ,ако са много едри и застарели екземпляри. Ако има малко червиви места, изрязвам, особенно при рижиката. По принцип,избирам млади ,крехки, гъби. Ако не е могло боклучетата да се почистят с четката и изтупване , използвам вода, но отново работя с четката. Гъбите са хигроскопично нещо. Ако се напоят с вода, то попарването им, става много дълго . Така почистените гъби нарязвам на подходящи парчета. Триъгълничета, по радиуса на шапката.На дъното на тенджерата наливам около една чаена чаша вода Захлупвам гъбите и оставам на тих огън да се попарят в собственния си сок. Така, че да паднат на дъното, да се потопят напълно в сока. Оставям през нощта да изстинат. След изстиването , нареждам в бурканите. Заливам със сока. Ако сока не стигне, доливам чиста водичка. На един 0.800 мл. буркан слагам: една супена лъжица оцет, една супена лъжица олио, една чаена лъжичка сол , едно -две лаврови / дафинови/ листа, едно-три, зрънца бахар, десетина зрънца черен пипер. Затварям бурканите , и варя един час.
Ако искам гъбите да са " натюр" не слагам подправки . Само сокчето и солчица.
Послепис. Сега съм наумила още един експеримент. Да направя рижиката с готовите фиксове. " Няма си баба белица, набрала си гъби"
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: Гъбомания-моята рецепта
ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ С ОРИЗ И ГЪБИ
За това ястие ще са ви необходими около 15 бр. сухи червени чушки. една чаена чаша ориз / 150 г./, 150 гр. гъби, една солидно едричка глава кромид лук, около половин чаша олио./ приемаме да е 40 мл./
Чушките се измиват и се накисват в студена вода за около 3-4 часа. В това време приготвям плънката по следният начин: Запържвам лука в олиото. След като лука започне да става стъклен, слагам и нарязаните на ситно гъби. След това в сместта слагам измитият и изцеден ориз. Пак запържвам.Бъкам непрекъснато. Да не прегаря . На тих огън. Следва -червено пиперче , да е червеничко, черно пиперче, за вкус, чубричка ,за красота и вкус.
Изчиствам от дръжките и семките накиснатите чушки. Пълня ги с приготвената плънка, но да не се препълват и редя в широка тенджера.поливам с олио, захлупвам ги с една плоска порцеланова чиния, заливам ги с вода да ги покрие, и варя на тихичък огън. Когато сервирам, по желание правя сос бешамел./ ако не е пости / или гарнираме с кисело мляко.
За тази рецепта използвам по принцип гъбки брани от моите ръчички! Най-хубава рецептата става с печурки и сушени челядинки. сушените челядинки са една шепа. накисвам ги предварително във водичка от вечерта.
Подарявам тази рецепта на гъбоманяците за Бъдни вечер.
За това ястие ще са ви необходими около 15 бр. сухи червени чушки. една чаена чаша ориз / 150 г./, 150 гр. гъби, една солидно едричка глава кромид лук, около половин чаша олио./ приемаме да е 40 мл./
Чушките се измиват и се накисват в студена вода за около 3-4 часа. В това време приготвям плънката по следният начин: Запържвам лука в олиото. След като лука започне да става стъклен, слагам и нарязаните на ситно гъби. След това в сместта слагам измитият и изцеден ориз. Пак запържвам.Бъкам непрекъснато. Да не прегаря . На тих огън. Следва -червено пиперче , да е червеничко, черно пиперче, за вкус, чубричка ,за красота и вкус.
Изчиствам от дръжките и семките накиснатите чушки. Пълня ги с приготвената плънка, но да не се препълват и редя в широка тенджера.поливам с олио, захлупвам ги с една плоска порцеланова чиния, заливам ги с вода да ги покрие, и варя на тихичък огън. Когато сервирам, по желание правя сос бешамел./ ако не е пости / или гарнираме с кисело мляко.
За тази рецепта използвам по принцип гъбки брани от моите ръчички! Най-хубава рецептата става с печурки и сушени челядинки. сушените челядинки са една шепа. накисвам ги предварително във водичка от вечерта.
Подарявам тази рецепта на гъбоманяците за Бъдни вечер.
Последно промяна от p4eli4kata на Чет Яну 07, 2010 10:30 pm, променено общо 1 път.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2100
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Гъбомания-моята рецепта
ако бързате и сте забравили да ги накиснете отпреди става и за минутка-две във вряща водаp4eli4kata написа:Чушките се измиват и се накисватв студена вода за около 3-4 часа.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Re: Гъбомания-моята рецепта
Бе то като сваря кладницата с ориз и ч. пиперче си става чудна амброзия,чисто и просто като изкъпан полицай.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 102
- Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 9:26 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Гъбомания-моята рецепта
Здравейте колеги,
Чета вече няколко пъти в готварски рецепти за паста от трюфели, като овкусител. Но не мога да намеря рецепта за нейното приготвяне. Моля, ако някой знае нещо по въпроса, да сподели. Виждам, че има много опитни гъбари и в гъбените вкусотии. Благодаря.
Чета вече няколко пъти в готварски рецепти за паста от трюфели, като овкусител. Но не мога да намеря рецепта за нейното приготвяне. Моля, ако някой знае нещо по въпроса, да сподели. Виждам, че има много опитни гъбари и в гъбените вкусотии. Благодаря.
Re: Гъбомания-моята рецепта
Привет колеги можете ли да ми кажете как се приготвя кладницата как е най вкусна
Жаден съм а вода не ми се пие