Гъбомания-моята рецепта

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от starcho »

Тя се води универсална гъба
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 187
Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от p4eli4kata »

Из моите рецепти ,днес търсих нещо по-така ,че да разнообразя трапезата . Нмерих нещо, и сега го приготвям. Мисля обаче, че тук, колеги имаха рецепти, подобни или със същите продукти, като тази- моята. Затова, първо моля ,за извинение, ако се дублира.
СКУМРИЯ СЪС СОС ОТ ГЪБИ

Продукти: 4 скумрии, 2 лъжици брашно, 2 лъжици масло, 20 мл. олио, 2 лъжици настъргано сирене, 50 мл. бяло вино , 4 лъжици сметана, 300 г. гъби ,1 жълтък, лимонов сок, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Скумрията се почиства и посолява. След като се залее с лимонов сок, се изпържва от двете страни в сгорещеното олио и част от маслото.После рибата се слага в затоплени чинии. В останалата от пърженето мазнина се сипва брашното, запържва се и се разрежда с малко вода .Прибавят се сиренето, виното, сметаната, солта ,черният пипер и лимоновият сок и се варят известно време. Почистените гъби се нарязват на парченца, изпържват се в масло и се прибавят към соса. Застройваме с разбития със сметана жълтък и заливаме скумриите.
Ние тепърва ще хапвоме, но ухае страшно апетитно!
Леле........ Станах 100 кила! :oops: :?
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 106
Регистриран на: Вто Фев 15, 2011 4:01 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от gygytka21 »

Гъби с картофи:
Половин кг.гъби по ваш избор се нарязват и запържват в 60гр. истинско масло.Прибавят се сол и черен пипер на вкус.Един кг. картофи, нарязани на кубчета,се варят в леко посолена вода.След това отливате от водата, докато тя остане малко под нивото на горните картофи.
Прибавяте гъбките към картофките.В още 60гр.масло леко запържваме половин чаена л. червен пипер и това отива при картофките и гъбките.Всичко това ври на не много силен огън, докато водата почти изври.
Хубаво е да се хапва, докато е топло,но изстинало също не е лошо.
Заради това мезе, или гарнитура гостите ми си зарязват пържолите в чиниите.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14789
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от G.Petkov »

Като видях, колко е изоставена темата, чак се изненадах, защото "Гъбарите" си върви с пълна сила.
Ето една рецепта за супа с манатарки /не е моя, а на жена ми, защото готварството е единственото от домакинските умения, което не ми се удава :D /.
-40 гр изсушени манатарки/набрани от мен/
-2 моркова
-3 картофа
-200 мл сметана
-4 скилидки чесън, чер пипер и сол,магданоз.
Зеленчуците се сварява във тенджера под налягане и се пасират.
Манатарките се накисват в гореща вода и се прибавят към зеленчуците, след което всичко се вари до готовност. Добавя се 1 с.л. брашно. накрая се добавя сметаната, чесъна и подправките.
Това е първи опит, по-нататък ще бъде усъвършенстван и пак ще споделя.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от GODzillata »

G.Petkov написа: Това е първи опит, по-нататък ще бъде усъвършенстван и пак ще споделя.
Убаво е и някоя снимчица за цвят да пущиш де. :wink:
Ако не аз ще се нагърбя да я направя и снимам, още повече, че най-важното условие на рецептата ще бъде изпълнено, а хименно:
G.Petkov написа:-40 гр изсушени манатарки/набрани от мен/
:D :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1526
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от Stefko »

Хайде да дам и аз своите „50 цента“ в тукашната тема :D ;)

Та значи, това лято оставих за проба 2 пакета с нарязани като за паниране (т.е.тънки филийки) манатарки във фризера. Исках да видя дали ще се запазят в задоволителен вид, защото тоа е един от любимите ми начини за приготвянето им…
Снощи извадих втория пакет и вече мога категорично да кажа, че опита беше успешен. Гъбите станаха супер, все едно са брани току що. Въпросът е само да са замразени във възможно най-сух вид и без притискане, за да не слепват, както и да се пържат без да бъдат размразявани (размекват се и не стават за обработка). Директно овалвам в брашно, посолявам леко и мятам в тигана (нe ползвам яйце при панирането, понеже се губи вкуса на гъбите). После поръсвам със счукан чесън, магданоз и оцет и… нататък знаете!! :lol:

Сега естествено ме е яд, че не оставих повече пакети за проба… :lol: ;)

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
teodortrifonov
новобранец
новобранец
Мнения: 21
Регистриран на: Чет Ное 17, 2016 8:41 pm

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от teodortrifonov »

хаха, за догодина ще знаеш. И аз ще започна като теб да замразявам.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14789
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от G.Petkov »

Stefko написа: .....

Та значи, това лято оставих за проба 2 пакета с нарязани като за паниране (т.е.тънки филийки) манатарки във фризера. ...... вече мога категорично да кажа, че опита беше успешен. Гъбите станаха супер, все едно са брани току що. Въпросът е само да са замразени във възможно най-сух вид и без притискане, за да не слепват, както и да се пържат без да бъдат размразявани (размекват се и не стават за обработка). Директно овалвам в брашно, посолявам леко и мятам в тигана .....

С малко закъснение,
Ама все пак видях поста.

Стефко,
Моля те да ми разясниш как " .... както и да се пържат без да бъдат размразявани ....", става това ?

Щото и аз веднъж задуших замразени във фризер манатарки и станаха много добре,
Ама при високата температура няма как да са замразени !

Или ги пускаш в тигана замразени, а ?
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1526
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от Stefko »

G.Petkov написа: ...Или ги пускаш в тигана замразени, а ?
Ето и аз със известно закъснение виждам, че има въпрос към мен...

Точно това исках да кажа: вадя гъбите от фризера и както са си замразени ги овалвам в брашно, посолявам и мятам в тигана. Нямам предвид при изпържването да останат замразени, нали все пак целта е да ги сготвим :wink: :lol:

Поздрави,
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14789
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от G.Petkov »

Разбрах,
Ще бъде изпробвано и споделено. ! :D
teodortrifonov
новобранец
новобранец
Мнения: 21
Регистриран на: Чет Ное 17, 2016 8:41 pm

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от teodortrifonov »

Аз също замразявам манатарки, но не ги режа, защото винаги ги използвам за приготвянето на различни ястия.
miroslavtonov
новобранец
новобранец
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Апр 13, 2017 6:02 pm

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от miroslavtonov »

Някой правил ли е ястие с трюфели? Ако може да ми дадете някоя интересна рецепта.
teodortrifonov
новобранец
новобранец
Мнения: 21
Регистриран на: Чет Ное 17, 2016 8:41 pm

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от teodortrifonov »

Любимата ми рецепта е за стек с черни трюфели. В Интернет има много различни рецепти за това ястие. Не мога да ти дам точна рецепта, защото всеки път го правя по различен начин.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2580
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от Диканаров »

Открих сезона с една гигантска пърхутка, която бе панирана и изядена преди застудяването с бого-благо пожелания за гъбен берекет на гъбарското воинство!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14789
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Гъбомания-моята рецепта

Мнение от G.Petkov »

И аз да се включа ! :D

Микс от последните гъби,
174C1930-BC33-4408-A2B4-8C4AD5989F40.jpeg
D918D5F8-AEAC-4A2C-AC96-C03679D36D4D.jpeg

Вече съм го пробвал,
Много е добър - пачи крак и брезовки !
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”