рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2830
Регистриран на: съб мар 24, 2007 10:37 pm
Местоположение: София

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот MITKO70 » ср ное 11, 2009 7:24 pm

Уместно е ,защо не да пишеш тук за консервирането на царевицата,нали ще се ползва и при рибните консерви.А и темата е за консервиране :wink:
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Реклама



румчо-01
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: ср мар 24, 2010 5:41 pm

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот румчо-01 » чет юли 08, 2010 3:26 pm

Колежке, p4eli4kata
Вашата рецепта сигурно е хубава ,но е много трудоемка.
Предлагам Ви да влезете в Google, като напишете ПОДВОДЕН РИБОЛОВ и след това влезте на:

naRiba.com • Прегледай форум - Подводен Риболов

Във форума има следната тема:

УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
( приготвяне на риба и морски продукти)


Мисля ,че ако прочетете темата, малко ще промените вашата рецепта с цел спестяване на време.
Уверявам Ви, че тези момчета не само добре ловят риба, но знаят как да я съхраняват, транспортират и приготвят.
Същевременно ще прочетете, как се приготвят и други морски продукти.
Желая ви успех! :D

stefy
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: вт фев 01, 2011 1:13 pm

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот stefy » вт фев 01, 2011 3:24 pm

Ето и моята рецепта :
За бурканче от 400 мл
2сл доматено пюре
1сл оцет /винен/
50 мл олио
1голяма щипка сол, ч. пипер, бахар, дафинов лист
Рибата / всякаква - не осолена/ се реже на шайби. Перките и опашките се изрязват.
Горните продукти се сипват в бурканчето ,реди се рибата - плътно,запечатва се и се вари 4-5 часа.

aiskrov
новобранец
новобранец
Мнения: 94
Регистриран на: пет дек 31, 2010 4:22 pm
Местоположение: белово-пазарджик-софия

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот aiskrov » вт фев 22, 2011 6:00 pm

stefy написа:Ето и моята рецепта :
За бурканче от 400 мл
2сл доматено пюре
1сл оцет /винен/
50 мл олио
1голяма щипка сол, ч. пипер, бахар, дафинов лист
Рибата / всякаква - не осолена/ се реже на шайби. Перките и опашките се изрязват.
Горните продукти се сипват в бурканчето ,реди се рибата - плътно,запечатва се и се вари 4-5 часа.
:DА сигорна ли е работата с кокалдаците :!: :!: :!: :!: :!: :!: :roll:

Потребителски аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: пон мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот manuk » пон мар 14, 2011 11:01 pm

Консервиране на всякакъв вид риба
Време на приготвяне 2 часа и 45 минути
Съставки:
1.Всякакъв вид риба
2.Доматено пюре или лютеница (по желание)
3.Кисели краставички
4. 2 зърна Бахар
5. 6 зърна черен пипер
6. 1 Дафинов лист
7. 4-6 супени лъжици олио (според вашия вкус)
8. 1 равна чаена лъжчка сол
Метод:
Всеки от нас има дни в които, улавя повече риба.
Все пак е голямо изкуство да я приготвиш по най- добрия начин или да я съхраниш, за времето, когато няма вече риба в морето или влизането в него е невъзможно.
От друга страна можеш да разправяш всякакви истории през зимата, на неочаквано дошли гости и колко е вкусна някоя риба, но друго е ако имаш възможност да им дадеш да опитат в момента на разговора и сами да преценят за какво става дума.
През всичките години през които съм се занимавал с подводен риболов, съм опитвал най различни рецепти за консервиране на риба, но една от тях съм харесал най-много, използвам я от 1984 година и искам да я споделя с вас колеги.
Основно ние ловим платерини и кефали, по рядко пеленгаси и други.
Опитвал съм тази рецепта и със сафрид, лефер, зарган и илария, резултата винаги е прекрасен (същото се отнася и за всякакъв вид речни риби).
Ето и самата рецепта за буркани с вместимост 400ml ( старата лютеница тип “Омния”):
Големите риби се обезкостяват (маха се гръбнака) по желание, нарязват се на шайби или ивици широки около 4 см, а малките риби също се режат на парчета около 4 см.
На дъното на буркана се слагат 4 -6 супени лъжици олио (според вашия вкус), и една равна чаена лъжица сол.
Рибата се използва сурова!
Плътно се нарежда един ред риба, покрива се със тънък слой 2 -4 мм, доматено пюре или лютеница.
Слага се един дафинов лист, 2 зърна бахар, 6 зърна черен пипер и един ред шайби от кисели краставички.
Допълва се с още един ред от суровата риба, която достига до горния ръб на буркана.
Буркана се затваря с затварячка.
ВНИМАНИЕ! тъй като рибата е сурова, при стерилизацията тя се свива и за това се пълни буркана до горе за компенсация.
Още нещо в първия момент на загряването рибата се разширява и се стреми да изхвърли капачката.
За да не стане това, аз използвам стоманени капачки със П- образна скоба, които се поставят върху капачката затваряща буркана.
Такива стоманени капачки със скобата се продават в домашни потреби 1,60 до 2 лв. За 8 броя.
Аз стерилизирам в 10 литрова тенджера под налягане. Тя поема 4 такива буркана.
Стерилизира се 2 часа (да излиза пара).
Първоначално котлон от 1250 вата (средната плоча на печка „Мечта” с диаметър 180 мм.), включвам на степен 4, когато започне да излиза пара, намалявам на степен 1 и включвам механичен таймер да изключи след 2 часа, след което мога да правя каквото си искам, а през ноща и да спя.
Тези които нямат такава възможност, могат да стерилизират и на огън, но за това ще им са необходими 4 часа.
ВНИМАНИЕ! Тенджерата под налягане се отваря, когато в нея няма налягане, поне половин час след сваляне от котлона, а може и на сутринта. В противен случай бурканите ще се взривят!
------------------------------------------------------------------------------------------

Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
]

milen92
новобранец
новобранец
Мнения: 5
Регистриран на: вт окт 13, 2009 8:01 am

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот milen92 » вт мар 13, 2012 8:40 am

преди 2г.и аз реших да направя риба в буркани направих 25 буркана със всички продукти там краставички фасул морков доматено пюре естествено и риба рибата я сложих сурова варих бурканите 3 часа след месец от 25 буркана имаше развалени поне 10 абе да се изяли 6 буркана другото брак и от тогава не съм правил но сега мисля пак да пробвам имам около 20кг.бяла риба във фризера от есента и ще пробвам дано няма толкова брак но се чудя как да я приготвя пържена варена или в тавата

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Реклама



Потребителски аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3223
Регистриран на: пон май 02, 2011 9:54 am

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот bobo_33333 » вт мар 13, 2012 12:29 pm

milen92 написа:преди 2г.и аз реших да направя риба в буркани направих 25 буркана със всички продукти там краставички фасул морков доматено пюре естествено и риба рибата я сложих сурова варих бурканите 3 часа след месец от 25 буркана имаше развалени поне 10 абе да се изяли 6 буркана другото брак и от тогава не съм правил но сега мисля пак да пробвам имам около 20кг.бяла риба във фризера от есента и ще пробвам дано няма толкова брак но се чудя как да я приготвя пържена варена или в тавата


Имам от 2години и нищо им няма,може да е от боба,задължително варене във тенжура с една част оцет и една част олио,колкото да се покрие рибата,половин час,после в останалия сос се разбива лютеница и вариш бурканите поне 3 часа на огъня :wink: Слагам само кисели краставички,а като се вари рибата -бахар ,ч пипер и дафинов лист.
Аз там съм пораснал...

qnchetoy77@abv.bg
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: съб окт 27, 2018 12:42 pm

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот qnchetoy77@abv.bg » съб окт 27, 2018 12:54 pm

ЗДРАВЕЙТЕ ,ОТНОСНО РЕЦЕПТАТА КОГАТО В ОЛИОТО ПРИБАВИХ ДОМАТЕНОТО ПЮРЕ,САМАТА СМЕС СЕ ПРЕСЕЧЕ.КАКВА Е ПРИЧИНАТА,ОХЛАДЕНО ЛИ ТРЯБВА ДА Е И БРАШНОТО ВЪВ ВИД НА КАША ЛИ ДА СЕ ПРИБАВИ КЪМ СМЕСТА :wink:
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Потребителски аватар
fozi073
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 326
Регистриран на: ср дек 26, 2012 6:39 pm

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот fozi073 » вт окт 30, 2018 10:19 pm

Колега темата е много стара. ..много бих искал да ти помогна, но не съм консервирал риба. Пробвай с гугал.

Потребителски аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3223
Регистриран на: пон май 02, 2011 9:54 am

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот bobo_33333 » ср окт 31, 2018 8:49 am

qnchetoy77@abv.bg написа:ЗДРАВЕЙТЕ ,ОТНОСНО РЕЦЕПТАТА КОГАТО В ОЛИОТО ПРИБАВИХ ДОМАТЕНОТО ПЮРЕ,САМАТА СМЕС СЕ ПРЕСЕЧЕ.КАКВА Е ПРИЧИНАТА,ОХЛАДЕНО ЛИ ТРЯБВА ДА Е И БРАШНОТО ВЪВ ВИД НА КАША ЛИ ДА СЕ ПРИБАВИ КЪМ СМЕСТА :wink:
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО


ОТ КЪДЕ ВЗЕМА БРАШНОТО ВЪВ ОЛИОТО И ДОМАТЕНОТО ПЮРЕ
Аз там съм пораснал...

Потребителски аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2218
Регистриран на: чет сеп 15, 2011 2:06 pm
Местоположение: Плевен

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Мнениеот Bigmarlin » ср юни 12, 2019 10:32 am

Да вмъкна нов анонс към рецептата,тъй като ми припадна известно количество карагьоз,хе,хе :D :drinkers:
Рибата се топва във царевично брашно или царевично нишесте,има го по веригите, и се запържва за кратко в олиото и след това следват останалите процедури По думите на човека,от който го чух,така са правели във консервните фабрики по морето преди 10 ти
Другата новост,ако вече е коментирано,моля да бъда извинен,за осолената риба ,по конкретно за паламуда,се използва каменна сол :wink: :drinkers:

Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос

Реклама



Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост