Вкусотии в чинии

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14984
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Вкусотии в чинии

Мнениеот GODzillata » пет ное 21, 2008 9:17 pm

Все по-малко ще се лови риба, но за сметка на това поне един път седмично ще се яде. :)
Цяла зима ще пробвам различни рецепти и ще ги споделям тук.

Оня ден нарязах едно сомле на шайби, мариновах го със зехтин, лимонов сок, готова подправка за риба, соев сос и вино. Винаги готвя с хубаво вино, но този път реших да пробвам с вино от левче...резултатът е червен цвят на ястието. :twisted: Така че - съвет :idea: - ползвайте хубаво вино за пиене и готвене! :wink:

Част от шайбите ги метхнах в тава във фурната, а другите - на оребрен тефлонов тиган (скара). След това сварих картофки и ги залях с разтопено масло и подправки.
Ето резултатите:
Изображение

Когато трябва да се приготви нещо по-бързичко, може да се импровизира.
Снимка 1 - Русенско варено пане; снимка 2 - сръбска наденица, гъби и чушлета се запичат; снимка 3 - кебапи и кюфтета от глиган; снимка 4 - шайби толстолоб преди да бъдат зверски изгорени. :oops:
Изображение

Това е засега, очаквайте скоро новите ми кулинарни подвизи. Наздраве! :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Вкусотии в чинии

Реклама



Потребителски аватар
preskata
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 196
Регистриран на: пет сеп 26, 2008 6:41 pm
Местоположение: Силистра,на Дунава

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот preskata » пет ное 21, 2008 9:22 pm

Айде стига бе колега потекоха ми лигите.Чао, отивам да ям :drinkers: :drinkers: :drinkers:
За мен винаги навсякъде има риба

kosiol
новобранец
новобранец
Мнения: 41
Регистриран на: чет юли 10, 2008 9:05 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот kosiol » пет ное 21, 2008 9:44 pm

Е тва със сомлето не е никак лошо,изглежда много вкусно.

Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11506
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот КИРО » пет ное 21, 2008 10:00 pm

Кире,май ни каниш на гости а....?
Абе нали сома беше гресиран,как се оправи?
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14984
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот GODzillata » нед ное 30, 2008 11:12 pm

Днес в Пикадили хванах филета от акула. Кълвеше порядъчно на стръв банкноти. :wink: :lol:
Развихрих се в кухнята и ги сготвих по тази рецепта.

Хрупкави рибни филенца

Продукти

Филета от акула, 4 яйца, брашно, галета, натурален корнфлейкс.
(Би станало и с други риби: бяла риба, амур, костур и др. подобни риби с бели, леки меса.)

За маринатата

Сок от 1 лимон, 1ч.л. настъргана кора от лимон, 2-3 с.л.горчица, 1-2 с.л. зехтин, 1 ч.л.сол, черен пипер, 1 смачкана скилидка чесън (или сух на прах), 1 ч.л. смес подправки за риба.

Приготвяне

Всички съставки за маринатата се смесват и разбъркват на гладка каша. Нарязва се рибното филе на лентички и се маринова със сместа. Остава се да отлежи 1-2 часа.
Изображение


Маринованите парченца се овалват в брашно, разбито яйце и галета. Остават се настрани за 5-10 мин., за да може галетата да изсъхне добре по рибата и да я запечата. Така месото вътре си остава сочно :idea: , а панировката - хрупкава.

Корнфлейкса се счуква на ситни парченца. Панираните парченца риба се потапят отново в яйце и се овалват в корнфлейкса. Пържи се в смес от олио и масло.

Млечно-майонезен-чеснов сос би вървял добре, но аз за гарнитура направих задушено броколи, поръсено с пармезан.
Изображение

Филенцата станаха много ароматни и хрупкави.
Изображение

А, отворих си и един Гинес... :D ...Наздраве! :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Потребителски аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 726
Регистриран на: пон авг 06, 2007 3:47 pm
Местоположение: Ловеч

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот paceto67 » пон дек 01, 2008 6:42 am

Изображение
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/

Re: Вкусотии в чинии

Реклама



markel
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: нед сеп 14, 2008 1:35 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот markel » пон дек 01, 2008 2:41 pm

Звучи много добре,може би ще я изпробвам в събота!

Потребителски аватар
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: ср ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот babushka » ср дек 03, 2008 9:02 am

И на мен ми харесва рецептата, та и аз ще опитам. С филе от акула или бяла риба някаква от магазина, нали не мога да си хвана такава, просто ще си я купя.
Благодаря за рецептата! Пожелавам ти още много такива вкусотийки да предлагаш тук. Успех!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14984
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот GODzillata » нед дек 07, 2008 10:22 am

ПЪЛНЕН ТОЛСТОЛОБ

Ако въпреки съветите на колегата IDA не сте успели да си хванете толстолоб, то отивате в магазина и срещу 3.50лв./кг. се сдобивате с 5кг. тулуп. :lol:
Изображение

Резнете главата и опашката и ги дайте на тъща си да си прави чорба. :mrgreen:
От тази операция килограмите на толстолоба падат на половина, но за сметка на това ще се хване в тавата. :wink:
Изображение

Освен рибата, другите необходими продукти са:
Черен пипер, 2 глави кромид лук, 400 гр. сурови печурки, 200 гр. моркови, 300-400 гр. смлени орехи, малко соев сос, червен пипер, кимион смлян, 200 гр. ориз и спанак.

Приготовление: Рибата се изчиства, посолява се със сол, черен пипер и лимонов сок. За дунавски толстолоб не намирам за нужно да се дере кожата. Тъй като е вече без глава, пълненето става през горната част.

Нарязаните лук, моркови и гъби се задушават в малко олио. Добавят се смлените орехи, спанака, ориза и накрая червения пипер. Всичко това се запържва и се залива със 200 гр. гъбен или рибен бульон. Овкусява се със соевия сос, черния пипер и кимиона, след което се оставя да изстине.
Изображение

С част от така получената плънка се пълни рибата и после се зашива, след което се мята в тава, в която има малко вода и олио, като е хубаво рибата да е над водата - за целта може да се подложат летвички или скара.
Пече се докато хване коричка.
Изображение

След като хване коричка, изливаме водата от тавата, обелваме кожата на рибата, добавяме остатъка от плънката и дозапичаме.
Изображение



ПЪРЖЕН ДУНАВСКИ ШАРАН

Кибичите цяло лято на Дунава, докато най-накрая си хванете шаран около 4кг., пъхате го във фризера и чакате Никулден.
Вечерта преди Никулден го вадите от фризера да се размразява и тихичко псувате, че не сте хванали нищо друго. :evil:
Изображение

Необходими продукти: 2-3 лайма (става и с лимон де), царевично брашно, олио и чесън.

Приготвяне: Шарана се изчиства, измива и нарязва на филийки с дебелина около 3 см.
Изображение

Овалвате филийките в царевичното брашно, което е овкусено предварително със сол, черен пипер и подправки за риба. Филиите се пържат от двете страни. След като се изпържат се нареждат в съд, по следния начин: 1 ред шаран, отгоре се слагат няколко кръгчета лайм и чесън. После втори ред филийки, лимонови резени и лайм. И така докато има филии. :mrgreen: Тенджерката се затваря с капак и се остава да се задуши и да поеме ароматите.
Изображение

Пригответе си достатъчно бяло вино! :wink: :drinkers:

За пържения шаран извъртях набързо и сос “Guacamole”.

Продукти: 1 авокадо, 1 домат, 1 стрък пресен лук, 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. лимонов сок.

Разрязваме авокадото, отстраняваме кожата и костилката и с вилица намачкваме пулпата. Добавяме ситно нарязания (или също намачкан), без кожа и семена домат, попарения за няколко секунди във вряща вода и съответно ситно нарязан или намачкан стрък пресен лук, лимоновия сок, сол - на вкус. Размесваме добре. Авокадото има свойството да се окислява и съответно да почернява бързо. За да избегнем това слагаме лимон, но ако се налага да съхраним сосът за по- дълго време (не повече от 1 ден), можем да го направим в хладилник, като покрием много плътно с кухненско фолио.
Изображение

Да ви е сладко! :D
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Потребителски аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 904
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:27 pm
Местоположение: Русе

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот Pedro » нед дек 07, 2008 12:38 pm

GODzillata,
Шапка ти свалям за всички рецепти дето публикува.
Много си печен ! Всичко е много мераклийско.

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14984
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот GODzillata » нед дек 14, 2008 2:08 pm

ПЪЛНЕНА СКУМРИЯ

Спонтанно ми се прияде скумрия и скокнах до магазина, откъде купих тези тричките:
Изображение

Резнах им главите и ги порнах:
Изображение

Извадих подръчни "материали" - домат, лук, праз и чушка, които ги наситних:
Изображение

След това ги задуших в зехтин и напълних рибоците, които преди това бях посолил и ...ъъъ...почернопиперил :mrgreen: , и полимонил :lol: отвътре:
Изображение

Не ги ших, а ги завих във фолио и хоп! - в тавата:
Изображение

Крайният вкусен резултат:
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Re: Вкусотии в чинии

Реклама



Потребителски аватар
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: ср ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот babushka » пон дек 15, 2008 11:33 am

Чудесно! Бързо и лесно! :D :D :D
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/

Потребителски аватар
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3797
Регистриран на: пет яну 25, 2008 5:36 pm
Местоположение: Strumica/Macedonia
Контакти:

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот Nikola Polizovski » пон дек 15, 2008 11:42 am

Кире не шапка,две ште ти свалиам :D Евала за мерака и за маисторлака в кухната.Сега барнах темата,но обештавам че некои рецепти ште бидат спроведени на дело :lol: :drinkers:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14984
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот GODzillata » чет дек 18, 2008 4:39 pm

ПЪЛНЕНА РИБИЦА

Гадно време е. Вали. Не става за риболов, но няма пречка да се направи тренировка за някое коледно меню. :wink:
И така...

Взимаме една рибица и я нарязваме на парченца, като внимаваме да не се отделят:
Изображение

Забъркваме микс от горчица, соев сос, вино, зехтин и подправки разни, след което попълваме "джобчетата" и намазваме обилно отгоре:
Изображение

Ръгаме в хладилника за няколко часа, после вадим и започваме да пълним "джобчетата" с каквото ни попадне.
Аз карах ред белтък, ред жълтък на сварено яйце:
Изображение

НО! :idea: Препоръчвам обаче следното - ред печени чушки, ред маслинки, ред доматки - т.е. все неща, които ще пуснат сокче, докато мен ме домързя и карах през просото с яйцето. :oops:

След това метнах резенчета топено сирене:
Изображение

Набутах всичко в плик за печене, предварително омазнен лекичко с малко зехтин, преди да затворя плика изсипах една опаковка сметана за готвене, завързах плика и хоп! - в тавата и после във фурната на около 250 градуса за около час и половина да се пече.
:idea: - Хубаво е да се пробие плика на няколко места с игла, защото започва да се надува и бомбира! Е, на мен ми се случи и във фурната стана мазало. :lol:

Та ето и крайния резултат:
Изображение

:idea: Стана вкусно, но леко сухичко... :evil: ...за да избегнете това - сложете, както ви казах - доматки, чушлета, маслинки и пробийте дупчици на плика. :wink:


За десерт врътнах любимата ми БИСКВИТЕНА ТОРТА

Направих я по мързеливия начин - две сухи сметани, прясно мляко, бисквити "Закуска" и шоколад - бъльгарски, от Своге. :D
Изображение

2 сметани, едната ванилия, другата шоколад, смесих ги в 400 м.л. студено прясно мляко, бой с миксера за около 5 мин.:
Изображение

2 пакета бисквити "Закуска" - бели и кафяви. Започваме с белите - топиме бисквитка в мляко и редиме:
Изображение

Мажем със сметаната и отгоре редим кафявите....и така, докато останем без бисквити. :mrgreen:
Изображение

След това в малко мляко стопяваме шоколада "Своге", смесваме с останалата сметана и заливаме:
Изображение

После - за цяла нощ в хладилника, а на сутринта режем парченце и хапваме сладко-сладко:
Изображение

:idea: За който не го мързи - първият ред можете да намажете с мед, втория - с течен шоколад, третия - със смлени ядки - орехи, лешници или бадеми. Най-отгоре глазурата можете да направите с повечко шоколад и да обсипете с разни неща за украса - кокосови стърготини, пръчици и т.н.
Тортата става мноооооооого вкусна и горещо я препоръчвам! :)
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11506
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Вкусотии в чинии

Мнениеот КИРО » чет дек 18, 2008 10:33 pm

Аре ве,стига лиги си ми създавал.
Кире,само един съвет за скумрията.
От тая на петна,не си купувай.Разликата с другата / оригиналната /,е много голяма.
Мързеше ме да снимам тази вечер,ама друг път ще покажа една салата.Това е готовата.

Изображение

Правена е от килка/балтийска трицона /
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта