Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняВкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Вкусотии в чинии
Все по-малко ще се лови риба, но за сметка на това поне един път седмично ще се яде.
Цяла зима ще пробвам различни рецепти и ще ги споделям тук.
Оня ден нарязах едно сомле на шайби, мариновах го със зехтин, лимонов сок, готова подправка за риба, соев сос и вино. Винаги готвя с хубаво вино, но този път реших да пробвам с вино от левче...резултатът е червен цвят на ястието. Така че - съвет - ползвайте хубаво вино за пиене и готвене!
Част от шайбите ги метхнах в тава във фурната, а другите - на оребрен тефлонов тиган (скара). След това сварих картофки и ги залях с разтопено масло и подправки.
Ето резултатите:
Когато трябва да се приготви нещо по-бързичко, може да се импровизира.
Снимка 1 - Русенско варено пане; снимка 2 - сръбска наденица, гъби и чушлета се запичат; снимка 3 - кебапи и кюфтета от глиган; снимка 4 - шайби толстолоб преди да бъдат зверски изгорени.
Това е засега, очаквайте скоро новите ми кулинарни подвизи. Наздраве!
Цяла зима ще пробвам различни рецепти и ще ги споделям тук.
Оня ден нарязах едно сомле на шайби, мариновах го със зехтин, лимонов сок, готова подправка за риба, соев сос и вино. Винаги готвя с хубаво вино, но този път реших да пробвам с вино от левче...резултатът е червен цвят на ястието. Така че - съвет - ползвайте хубаво вино за пиене и готвене!
Част от шайбите ги метхнах в тава във фурната, а другите - на оребрен тефлонов тиган (скара). След това сварих картофки и ги залях с разтопено масло и подправки.
Ето резултатите:
Когато трябва да се приготви нещо по-бързичко, може да се импровизира.
Снимка 1 - Русенско варено пане; снимка 2 - сръбска наденица, гъби и чушлета се запичат; снимка 3 - кебапи и кюфтета от глиган; снимка 4 - шайби толстолоб преди да бъдат зверски изгорени.
Това е засега, очаквайте скоро новите ми кулинарни подвизи. Наздраве!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 196
- Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 6:41 pm
- Местоположение: Силистра,на Дунава
Re: Вкусотии в чинии
Айде стига бе колега потекоха ми лигите.Чао, отивам да ям
За мен винаги навсякъде има риба
Re: Вкусотии в чинии
Е тва със сомлето не е никак лошо,изглежда много вкусно.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Кире,май ни каниш на гости а....?
Абе нали сома беше гресиран,как се оправи?
Абе нали сома беше гресиран,как се оправи?
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Днес в Пикадили хванах филета от акула. Кълвеше порядъчно на стръв банкноти.
Развихрих се в кухнята и ги сготвих по тази рецепта.
Хрупкави рибни филенца
Продукти
Филета от акула, 4 яйца, брашно, галета, натурален корнфлейкс.
(Би станало и с други риби: бяла риба, амур, костур и др. подобни риби с бели, леки меса.)
За маринатата
Сок от 1 лимон, 1ч.л. настъргана кора от лимон, 2-3 с.л.горчица, 1-2 с.л. зехтин, 1 ч.л.сол, черен пипер, 1 смачкана скилидка чесън (или сух на прах), 1 ч.л. смес подправки за риба.
Приготвяне
Всички съставки за маринатата се смесват и разбъркват на гладка каша. Нарязва се рибното филе на лентички и се маринова със сместа. Остава се да отлежи 1-2 часа.
Маринованите парченца се овалват в брашно, разбито яйце и галета. Остават се настрани за 5-10 мин., за да може галетата да изсъхне добре по рибата и да я запечата. Така месото вътре си остава сочно , а панировката - хрупкава.
Корнфлейкса се счуква на ситни парченца. Панираните парченца риба се потапят отново в яйце и се овалват в корнфлейкса. Пържи се в смес от олио и масло.
Млечно-майонезен-чеснов сос би вървял добре, но аз за гарнитура направих задушено броколи, поръсено с пармезан.
Филенцата станаха много ароматни и хрупкави.
А, отворих си и един Гинес... ...Наздраве!
Развихрих се в кухнята и ги сготвих по тази рецепта.
Хрупкави рибни филенца
Продукти
Филета от акула, 4 яйца, брашно, галета, натурален корнфлейкс.
(Би станало и с други риби: бяла риба, амур, костур и др. подобни риби с бели, леки меса.)
За маринатата
Сок от 1 лимон, 1ч.л. настъргана кора от лимон, 2-3 с.л.горчица, 1-2 с.л. зехтин, 1 ч.л.сол, черен пипер, 1 смачкана скилидка чесън (или сух на прах), 1 ч.л. смес подправки за риба.
Приготвяне
Всички съставки за маринатата се смесват и разбъркват на гладка каша. Нарязва се рибното филе на лентички и се маринова със сместа. Остава се да отлежи 1-2 часа.
Маринованите парченца се овалват в брашно, разбито яйце и галета. Остават се настрани за 5-10 мин., за да може галетата да изсъхне добре по рибата и да я запечата. Така месото вътре си остава сочно , а панировката - хрупкава.
Корнфлейкса се счуква на ситни парченца. Панираните парченца риба се потапят отново в яйце и се овалват в корнфлейкса. Пържи се в смес от олио и масло.
Млечно-майонезен-чеснов сос би вървял добре, но аз за гарнитура направих задушено броколи, поръсено с пармезан.
Филенцата станаха много ароматни и хрупкави.
А, отворих си и един Гинес... ...Наздраве!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Вкусотии в чинии
Звучи много добре,може би ще я изпробвам в събота!
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
И на мен ми харесва рецептата, та и аз ще опитам. С филе от акула или бяла риба някаква от магазина, нали не мога да си хвана такава, просто ще си я купя.
Благодаря за рецептата! Пожелавам ти още много такива вкусотийки да предлагаш тук. Успех!
Благодаря за рецептата! Пожелавам ти още много такива вкусотийки да предлагаш тук. Успех!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
ПЪЛНЕН ТОЛСТОЛОБ
Ако въпреки съветите на колегата IDA не сте успели да си хванете толстолоб, то отивате в магазина и срещу 3.50лв./кг. се сдобивате с 5кг. тулуп.
Резнете главата и опашката и ги дайте на тъща си да си прави чорба.
От тази операция килограмите на толстолоба падат на половина, но за сметка на това ще се хване в тавата.
Освен рибата, другите необходими продукти са:
Черен пипер, 2 глави кромид лук, 400 гр. сурови печурки, 200 гр. моркови, 300-400 гр. смлени орехи, малко соев сос, червен пипер, кимион смлян, 200 гр. ориз и спанак.
Приготовление: Рибата се изчиства, посолява се със сол, черен пипер и лимонов сок. За дунавски толстолоб не намирам за нужно да се дере кожата. Тъй като е вече без глава, пълненето става през горната част.
Нарязаните лук, моркови и гъби се задушават в малко олио. Добавят се смлените орехи, спанака, ориза и накрая червения пипер. Всичко това се запържва и се залива със 200 гр. гъбен или рибен бульон. Овкусява се със соевия сос, черния пипер и кимиона, след което се оставя да изстине.
С част от така получената плънка се пълни рибата и после се зашива, след което се мята в тава, в която има малко вода и олио, като е хубаво рибата да е над водата - за целта може да се подложат летвички или скара.
Пече се докато хване коричка.
След като хване коричка, изливаме водата от тавата, обелваме кожата на рибата, добавяме остатъка от плънката и дозапичаме.
ПЪРЖЕН ДУНАВСКИ ШАРАН
Кибичите цяло лято на Дунава, докато най-накрая си хванете шаран около 4кг., пъхате го във фризера и чакате Никулден.
Вечерта преди Никулден го вадите от фризера да се размразява и тихичко псувате, че не сте хванали нищо друго.
Необходими продукти: 2-3 лайма (става и с лимон де), царевично брашно, олио и чесън.
Приготвяне: Шарана се изчиства, измива и нарязва на филийки с дебелина около 3 см.
Овалвате филийките в царевичното брашно, което е овкусено предварително със сол, черен пипер и подправки за риба. Филиите се пържат от двете страни. След като се изпържат се нареждат в съд, по следния начин: 1 ред шаран, отгоре се слагат няколко кръгчета лайм и чесън. После втори ред филийки, лимонови резени и лайм. И така докато има филии. Тенджерката се затваря с капак и се остава да се задуши и да поеме ароматите.
Пригответе си достатъчно бяло вино!
За пържения шаран извъртях набързо и сос “Guacamole”.
Продукти: 1 авокадо, 1 домат, 1 стрък пресен лук, 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. лимонов сок.
Разрязваме авокадото, отстраняваме кожата и костилката и с вилица намачкваме пулпата. Добавяме ситно нарязания (или също намачкан), без кожа и семена домат, попарения за няколко секунди във вряща вода и съответно ситно нарязан или намачкан стрък пресен лук, лимоновия сок, сол - на вкус. Размесваме добре. Авокадото има свойството да се окислява и съответно да почернява бързо. За да избегнем това слагаме лимон, но ако се налага да съхраним сосът за по- дълго време (не повече от 1 ден), можем да го направим в хладилник, като покрием много плътно с кухненско фолио.
Да ви е сладко!
Ако въпреки съветите на колегата IDA не сте успели да си хванете толстолоб, то отивате в магазина и срещу 3.50лв./кг. се сдобивате с 5кг. тулуп.
Резнете главата и опашката и ги дайте на тъща си да си прави чорба.
От тази операция килограмите на толстолоба падат на половина, но за сметка на това ще се хване в тавата.
Освен рибата, другите необходими продукти са:
Черен пипер, 2 глави кромид лук, 400 гр. сурови печурки, 200 гр. моркови, 300-400 гр. смлени орехи, малко соев сос, червен пипер, кимион смлян, 200 гр. ориз и спанак.
Приготовление: Рибата се изчиства, посолява се със сол, черен пипер и лимонов сок. За дунавски толстолоб не намирам за нужно да се дере кожата. Тъй като е вече без глава, пълненето става през горната част.
Нарязаните лук, моркови и гъби се задушават в малко олио. Добавят се смлените орехи, спанака, ориза и накрая червения пипер. Всичко това се запържва и се залива със 200 гр. гъбен или рибен бульон. Овкусява се със соевия сос, черния пипер и кимиона, след което се оставя да изстине.
С част от така получената плънка се пълни рибата и после се зашива, след което се мята в тава, в която има малко вода и олио, като е хубаво рибата да е над водата - за целта може да се подложат летвички или скара.
Пече се докато хване коричка.
След като хване коричка, изливаме водата от тавата, обелваме кожата на рибата, добавяме остатъка от плънката и дозапичаме.
ПЪРЖЕН ДУНАВСКИ ШАРАН
Кибичите цяло лято на Дунава, докато най-накрая си хванете шаран около 4кг., пъхате го във фризера и чакате Никулден.
Вечерта преди Никулден го вадите от фризера да се размразява и тихичко псувате, че не сте хванали нищо друго.
Необходими продукти: 2-3 лайма (става и с лимон де), царевично брашно, олио и чесън.
Приготвяне: Шарана се изчиства, измива и нарязва на филийки с дебелина около 3 см.
Овалвате филийките в царевичното брашно, което е овкусено предварително със сол, черен пипер и подправки за риба. Филиите се пържат от двете страни. След като се изпържат се нареждат в съд, по следния начин: 1 ред шаран, отгоре се слагат няколко кръгчета лайм и чесън. После втори ред филийки, лимонови резени и лайм. И така докато има филии. Тенджерката се затваря с капак и се остава да се задуши и да поеме ароматите.
Пригответе си достатъчно бяло вино!
За пържения шаран извъртях набързо и сос “Guacamole”.
Продукти: 1 авокадо, 1 домат, 1 стрък пресен лук, 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. лимонов сок.
Разрязваме авокадото, отстраняваме кожата и костилката и с вилица намачкваме пулпата. Добавяме ситно нарязания (или също намачкан), без кожа и семена домат, попарения за няколко секунди във вряща вода и съответно ситно нарязан или намачкан стрък пресен лук, лимоновия сок, сол - на вкус. Размесваме добре. Авокадото има свойството да се окислява и съответно да почернява бързо. За да избегнем това слагаме лимон, но ако се налага да съхраним сосът за по- дълго време (не повече от 1 ден), можем да го направим в хладилник, като покрием много плътно с кухненско фолио.
Да ви е сладко!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Вкусотии в чинии
GODzillata,
Шапка ти свалям за всички рецепти дето публикува.
Много си печен ! Всичко е много мераклийско.
Шапка ти свалям за всички рецепти дето публикува.
Много си печен ! Всичко е много мераклийско.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
ПЪЛНЕНА СКУМРИЯ
Спонтанно ми се прияде скумрия и скокнах до магазина, откъде купих тези тричките:
Резнах им главите и ги порнах:
Извадих подръчни "материали" - домат, лук, праз и чушка, които ги наситних:
След това ги задуших в зехтин и напълних рибоците, които преди това бях посолил и ...ъъъ...почернопиперил , и полимонил отвътре:
Не ги ших, а ги завих във фолио и хоп! - в тавата:
Крайният вкусен резултат:
Спонтанно ми се прияде скумрия и скокнах до магазина, откъде купих тези тричките:
Резнах им главите и ги порнах:
Извадих подръчни "материали" - домат, лук, праз и чушка, които ги наситних:
След това ги задуших в зехтин и напълних рибоците, които преди това бях посолил и ...ъъъ...почернопиперил , и полимонил отвътре:
Не ги ших, а ги завих във фолио и хоп! - в тавата:
Крайният вкусен резултат:
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Чудесно! Бързо и лесно!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 3796
- Регистриран на: Пет Яну 25, 2008 5:36 pm
- Местоположение: Strumica/Macedonia
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Кире не шапка,две ште ти свалиам Евала за мерака и за маисторлака в кухната.Сега барнах темата,но обештавам че некои рецепти ште бидат спроведени на дело
Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
ПЪЛНЕНА РИБИЦА
Гадно време е. Вали. Не става за риболов, но няма пречка да се направи тренировка за някое коледно меню.
И така...
Взимаме една рибица и я нарязваме на парченца, като внимаваме да не се отделят:
Забъркваме микс от горчица, соев сос, вино, зехтин и подправки разни, след което попълваме "джобчетата" и намазваме обилно отгоре:
Ръгаме в хладилника за няколко часа, после вадим и започваме да пълним "джобчетата" с каквото ни попадне.
Аз карах ред белтък, ред жълтък на сварено яйце:
НО! Препоръчвам обаче следното - ред печени чушки, ред маслинки, ред доматки - т.е. все неща, които ще пуснат сокче, докато мен ме домързя и карах през просото с яйцето.
След това метнах резенчета топено сирене:
Набутах всичко в плик за печене, предварително омазнен лекичко с малко зехтин, преди да затворя плика изсипах една опаковка сметана за готвене, завързах плика и хоп! - в тавата и после във фурната на около 250 градуса за около час и половина да се пече.
- Хубаво е да се пробие плика на няколко места с игла, защото започва да се надува и бомбира! Е, на мен ми се случи и във фурната стана мазало.
Та ето и крайния резултат:
Стана вкусно, но леко сухичко... ...за да избегнете това - сложете, както ви казах - доматки, чушлета, маслинки и пробийте дупчици на плика.
За десерт врътнах любимата ми БИСКВИТЕНА ТОРТА
Направих я по мързеливия начин - две сухи сметани, прясно мляко, бисквити "Закуска" и шоколад - бъльгарски, от Своге.
2 сметани, едната ванилия, другата шоколад, смесих ги в 400 м.л. студено прясно мляко, бой с миксера за около 5 мин.:
2 пакета бисквити "Закуска" - бели и кафяви. Започваме с белите - топиме бисквитка в мляко и редиме:
Мажем със сметаната и отгоре редим кафявите....и така, докато останем без бисквити.
След това в малко мляко стопяваме шоколада "Своге", смесваме с останалата сметана и заливаме:
После - за цяла нощ в хладилника, а на сутринта режем парченце и хапваме сладко-сладко:
За който не го мързи - първият ред можете да намажете с мед, втория - с течен шоколад, третия - със смлени ядки - орехи, лешници или бадеми. Най-отгоре глазурата можете да направите с повечко шоколад и да обсипете с разни неща за украса - кокосови стърготини, пръчици и т.н.
Тортата става мноооооооого вкусна и горещо я препоръчвам!
Гадно време е. Вали. Не става за риболов, но няма пречка да се направи тренировка за някое коледно меню.
И така...
Взимаме една рибица и я нарязваме на парченца, като внимаваме да не се отделят:
Забъркваме микс от горчица, соев сос, вино, зехтин и подправки разни, след което попълваме "джобчетата" и намазваме обилно отгоре:
Ръгаме в хладилника за няколко часа, после вадим и започваме да пълним "джобчетата" с каквото ни попадне.
Аз карах ред белтък, ред жълтък на сварено яйце:
НО! Препоръчвам обаче следното - ред печени чушки, ред маслинки, ред доматки - т.е. все неща, които ще пуснат сокче, докато мен ме домързя и карах през просото с яйцето.
След това метнах резенчета топено сирене:
Набутах всичко в плик за печене, предварително омазнен лекичко с малко зехтин, преди да затворя плика изсипах една опаковка сметана за готвене, завързах плика и хоп! - в тавата и после във фурната на около 250 градуса за около час и половина да се пече.
- Хубаво е да се пробие плика на няколко места с игла, защото започва да се надува и бомбира! Е, на мен ми се случи и във фурната стана мазало.
Та ето и крайния резултат:
Стана вкусно, но леко сухичко... ...за да избегнете това - сложете, както ви казах - доматки, чушлета, маслинки и пробийте дупчици на плика.
За десерт врътнах любимата ми БИСКВИТЕНА ТОРТА
Направих я по мързеливия начин - две сухи сметани, прясно мляко, бисквити "Закуска" и шоколад - бъльгарски, от Своге.
2 сметани, едната ванилия, другата шоколад, смесих ги в 400 м.л. студено прясно мляко, бой с миксера за около 5 мин.:
2 пакета бисквити "Закуска" - бели и кафяви. Започваме с белите - топиме бисквитка в мляко и редиме:
Мажем със сметаната и отгоре редим кафявите....и така, докато останем без бисквити.
След това в малко мляко стопяваме шоколада "Своге", смесваме с останалата сметана и заливаме:
После - за цяла нощ в хладилника, а на сутринта режем парченце и хапваме сладко-сладко:
За който не го мързи - първият ред можете да намажете с мед, втория - с течен шоколад, третия - със смлени ядки - орехи, лешници или бадеми. Най-отгоре глазурата можете да направите с повечко шоколад и да обсипете с разни неща за украса - кокосови стърготини, пръчици и т.н.
Тортата става мноооооооого вкусна и горещо я препоръчвам!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Аре ве,стига лиги си ми създавал.
Кире,само един съвет за скумрията.
От тая на петна,не си купувай.Разликата с другата / оригиналната /,е много голяма.
Мързеше ме да снимам тази вечер,ама друг път ще покажа една салата.Това е готовата.
Правена е от килка/балтийска трицона /
Кире,само един съвет за скумрията.
От тая на петна,не си купувай.Разликата с другата / оригиналната /,е много голяма.
Мързеше ме да снимам тази вечер,ама друг път ще покажа една салата.Това е готовата.
Правена е от килка/балтийска трицона /
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА