ДОМАШЕН ЗАЕК

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
Виктор71
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 347
Регистриран на: ср юни 06, 2007 5:54 pm
Местоположение: софия

ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот Виктор71 » ср фев 25, 2009 2:50 pm

Колеги понеже съм си вкъщи та ми пратиха от село домашен заек за разкош и разни сирена и кашкавали
искам да попитам дали някой знае некояя хубава рецепта за заека че се чудя кво да го правя .
сега съм го сложил в една марина от подправки но утре ще трябва да го сготвя .... :P :P :P
искам да е нещо по специално ..
забравих да до бавя че рецептата е за гости
п-п забравих че това е заек не риба но се пак темата е за рецепти
Последна промяна от Виктор71 на ср фев 25, 2009 3:16 pm, променено общо 1 път.
Бъдете здрави за риболов

ДОМАШЕН ЗАЕК

Реклама





Потребителски аватар
Митев
Модератор
Модератор
Мнения: 6585
Регистриран на: чет фев 22, 2007 6:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот Митев » ср фев 25, 2009 3:15 pm

Значи колега ,щом си го сложил в марина е добре, мажеш целия заек с масло шпиковаш го с скилидки чесън, пълниш го вътре с запържини свински
вратни пържоли и печеш 3 часа с фолио на 200гр. :wink: и ако искаш ме каниш да го дегустираме :drinkers: :drinkers: :drinkers:

Потребителски аватар
tetko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 675
Регистриран на: чет мар 03, 2005 11:16 am
Местоположение: Карлово

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот tetko » ср фев 25, 2009 3:18 pm

Задушен заек

Продукти:

800 г заешко месо
1 ч.ч. бяло вино
1 глава лук
50 г. олио
50 г. масло
30 г. галета
мащерка
магданоз
1 скилидка чесън
черен пипер
сол


Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на порции. Заливаме ги с виното и оставяме да престоят 1-2 ч. Задушаваме нарязания лук в олиото прибавяме месото и изпържваме до зачервяване. Посоляваме, прибавяме подправките, заливаме с виното от маринатата и задушаваме до омекване. Слагаме го в тавичка, добавяме към соса галетата, счукания чесън,заливаме заешкото с разтопено масло и запичаме за малко в гореща фурна.
За един ден на риба , Господ два дена дава !

Потребителски аватар
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1058
Регистриран на: съб фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот docenta » ср фев 25, 2009 3:21 pm

Изцеждаш заека от марината, разфасоваш го на порции, намазваш дъното на един гювеч или голяма йенска с краве масло и нареждаш месото отгоре, посолява се леко. В отделен съд нарязваш на кубчета две кила кромид лук, три глави чесън - скилидките обелени и нарязани на филийки, два моркова на ситно, една глава целина на ситно, пет дафинови листа начупени, 10 цели зърна бахар, 20 зърна цели чер пипер, една супена лъжица брашно от манатарка или едно гъбено бульонче, което стриваш на прах, една ситно нарязана връзка магданоз заедно с дръжките, една щипка сух босилек. Всичкия този зарзават и подправките се размесват добре и с тях се покрива месото в гювеча или йенската. Вместо вода се налива една бутилка бяло сухо вино 0,7 литра и се добавя остатъка от пакетчето масло. Покрива се с капака и се пече 2,5 часа в умерена фурна или докато ястието остане на мазнина.
Вместо масло, може да се ползва олио - тогава тази манджа може да се сервира както топла, така и студена. Ако зарзаватът не може да се побере изцяло в съда, остатъкът може да се сготви с малко водица и мазнина на яхния, която също е много вкусна.
Да ви е сладко!
Последна промяна от docenta на ср фев 25, 2009 5:25 pm, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"

K.Kolev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 357
Регистриран на: пон юли 14, 2008 9:17 am
Местоположение: Асеновград

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот K.Kolev » ср фев 25, 2009 3:28 pm

Потекоха ми лигите :partyman: :rolleyes: :supz: :rock: :smt016

Потребителски аватар
Виктор71
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 347
Регистриран на: ср юни 06, 2007 5:54 pm
Местоположение: софия

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот Виктор71 » ср фев 25, 2009 3:29 pm

до бри даже много добри рецепти
мисля нещо като заек в гювеч да бъде но още не съм сигурен
а дали може да го комбинирам с домашни сирена и кашкавали ...
или ще го разваля като рецепта
п.п просто гостите са ми добри приатели и скам да ги изненадам и то хубаво
Бъдете здрави за риболов

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Реклама





Потребителски аватар
klkklk
новобранец
новобранец
Мнения: 23
Регистриран на: съб фев 07, 2009 4:31 pm

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот klkklk » ср фев 25, 2009 4:26 pm

Отивам до Билата да търся продуктите.................. :partyman: ..
рибарите се славят с търпение и могат да изчакат края, какъвто и да е той.

Потребителски аватар
Виктор71
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 347
Регистриран на: ср юни 06, 2007 5:54 pm
Местоположение: софия

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот Виктор71 » ср фев 25, 2009 5:22 pm

то там няма такива неща колега
Бъдете здрави за риболов

Потребителски аватар
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1058
Регистриран на: съб фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот docenta » ср фев 25, 2009 5:41 pm

Виктор71 написа:а дали може да го комбинирам с домашни сирена и кашкавали ...
или ще го разваля като рецепта
п.п просто гостите са ми добри приатели и скам да ги изненадам и то хубаво


Викторе,
За да сложиш кашкавал, нека да е тип Витоша, но преди това направи следното. В края на печенето вадиш гювеча от фурната и разбъркваш така, че месото да не стои вече на дъното, а да е равномерно в целия съд. Заглаждаш отгоре с дървената лъжица да стане равно. Настъргваш 150-200 грама кашкавал на ситно и го поръсваш равномерно по цялата повърхност да покрие всичко. След това поръсваш кашкавала с две щипки стрит сух джоджен и слагаш съда във фурната, докато кашкавалът се запече като за пица. Вадиш и си готов :D :D Може и с пушено сирене, но да не е от най-меките и смрадливите :!:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"

Потребителски аватар
Виктор71
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 347
Регистриран на: ср юни 06, 2007 5:54 pm
Местоположение: софия

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот Виктор71 » ср фев 25, 2009 5:47 pm

благодаря
Бъдете здрави за риболов

Потребителски аватар
Jackomo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 129
Регистриран на: нед мар 16, 2008 7:04 pm
Местоположение: Бургас

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот Jackomo » ср фев 25, 2009 6:01 pm

Ох, отиде ми диетата! Ама никой не каза какво да е питието. Аз бих избрал охладено вино Траминер. А наздраве! :drinkers:
Иван Събев

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Реклама





Потребителски аватар
mariayn
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 103
Регистриран на: пон сеп 08, 2008 6:36 pm
Местоположение: София

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот mariayn » ср фев 25, 2009 6:32 pm

Няма ли да ни поканиш и ния да опитаме .остави малко

Потребителски аватар
Виктор71
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 347
Регистриран на: ср юни 06, 2007 5:54 pm
Местоположение: софия

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот Виктор71 » ср фев 25, 2009 8:54 pm

понеже вече станаха много питиета осто.авям коментарите за утре
чоууууууууууууууууууу
Бъдете здрави за риболов

Потребителски аватар
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1058
Регистриран на: съб фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: ДОМАШЕН ЗАЕК

Мнениеот docenta » пон мар 09, 2009 3:07 pm

Виктор71 написа:понеже вече станаха много питиета осто.авям коментарите за утре
чоууууууууууууууууууу


Викторе, това "утре" много дълго, бре :D Изядохте ли заека и по каква рецепта?! :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"


Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта